Skocz do zawartości
IGNORED

Adamowcy - problem z montażem koszyczka

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz zalaczam zdjecia.

Co moge jeszcze w nim poprawic i co warto w nim zrobic.

[obrazekLUKASZ-133254_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zegarmistrz jeszcze raz wyslalem emial. Na lamach grupy chcialem podziekowac za koszyczek. Juz dotarl. Zamontowalem wkladke, teraz czekam na gramofon. Podobno wyslany dopiero w piatek. Jak wszystko otrzymam i zloze do kupy to opisze wrazenia.

Otrzymalem wreszcie gramofon. Wszystko zlozylem do kupy. Zajelo mi to pol dnia.

Ustawilem wkladke wedlug szablonu RCM. I w zwiazku z tym mam pytanie. Pisza zeby doprowadzic

ramie do rownowagi, rownolegle do powierzchni talerza. W moim wypadku wypada to tak ze igla dotyka

plyty. Gdy zrownowaze ramie wtedy igla dotyka plyty. Do tego dodaje nacisk 1,5g. Czy tak ma to wygladac. Czy cos robie zle.

Poniewaz talerz za wolno sie krecil, wymienilem pasek. Teraz mam pytanie czy lepiej zastosowac troche wiekszy czy troche

mniejszy. Za duzy to bedzie sie slizgal, za maly to bedzie niszczyl lozysko silnika. Jak teraz moge sprawdzic

czy predkosc obrotowa jest odpowiednia, nie mam podzialki stroboskopowej na talerzu. Czy minimalne roznice w dlugosci paska moga

miec wplyw na predkosc obrotowa talerza. Plyty testowej zadnej nie posiadam.

I ostatnie pytanie z lewej strony ramienia mam na wysiegniku cos w rodzaju odwaznika (walec) widac to na zdjeciu. Tym walcem moge obracac

wokol osi Moge go tez wysunac i oddalic od ramienia. W tym celu wysuwam drut na ktorym jest on umieszczony i na ramieniu u gory dokrecam,

zeby sie nie przesuwal. Nie wiem czy dobrze wszystko wyjasnilem. Czy ktos wie do czego to moze sluzyc. Ustawianie antyskatingu dokonuje sie obrotomierzem

obok ramienia.

Dziekuje za pomoc.

Jeszcze co ciekawe gramofon posiada wbudowane gniazdo zasilajace EIC. Talerz jest bardzo lekki. Gra jak na razie lepiej od Foniki.

...a jest możliwość regulacji wysokości całego ramienia?

Jakie problemy mogą wynikać ze złego doboru paska sam napisaleś, jeżeli różnica w stosunku do orginału jest minimalna to prędkość obrotowa wynika wyłacznie ze sosunku średnic kół na które pasek się nakłada - tak, że problemu z obrotami być nie powinno. Idealnie byłoby mieć pasek o identycznej długości jak w orginale.

Cikawy ten walec po lewej stronie:) jak nim kręcisz to coś się dzieje z ramieniem?

W domu sprawdze czy faktycznie mozna regulowac wysokosc ramienia. Ramie jest zawieszone na resorach. Nie zauwazylem specjalnie roznicy przy kreceniu tym walcem. Ale nie mialem jeszcze dokladnie czasu testowac. Pasek wydaje mi sie ze bedzie dobry, jest troche mniejszy niz byl. Tylko nie wiem czy ten w gramofonie byl orginalny.

Co do wyważenia ramienia w poziomie to igła nie powinna Ci dotykać płyty, ramie ma być w poziomej równowadze to znaczy nie unosić się do góry i nie opadać. Intryguje mnie ten walec o którym wspomniałeś, nie masz do tego gramofonu żadnej instrukcji. Co do zużywania się łożyska to szerokość paska nie będzie miała takiego znaczenia jak jego siła naciągu czyli długość.

No tak przy idealnym wywazeniu. Igla praktycznie dotyka powierzchni plyty. Sprawdze jeszcze dzis jak sciagne plyte i sprobuje wywazyc ramie dokladnie bez plyty. Pasek mysle powinien pasowac na sluch nic nie wykrylem. Nie posiadam zadnej instrukcji gramofonu. Na necie tez nic nie znalazlem. Praktycznie zadnych informacji na temat tego modelu.

• Redaktorzy

Ramię powinno być równoległe do powierzchni płyty po opuszczeniu igły na płytę. Sciślej - to poziome płaszczyzny wkładki powinny być równoległe do pow. płyty. Jeśli jest inaczej, to znaczy że wysokość ramienia jest źle dobrana do wkładki.

Nie wiem jak bardzo Krystian jesteś zorientowany w temacie regulacji, ale to co piszę jozwa dotyczy już ustawienia wysokości ramienia, a nie jego wyważenia. Jozwa, a może tobie przychodzi do głowy do czego może służyć walec po lewej stronie ramienia (rozumiem że patrzymy na gramofon od czoła).

W tym modelu nie ma chyba mozliwosci ustawienia wysokosci. Bede musial dokladniej zagladnac do srodka. Ale chyba wiekszosc tanszych modeli gramofonow nie ma mozliwosci regulacji wysokosci ramienia.

Rownolegle do talerza, ale co powinno byc w rownowadze, ramie, czy koszyczek.

Rozumie ze rownowaze ramie j ktore jest rownolegle do powierzchni talerza, ale wtedy koszyczek ktorego gorna powierzchnia jest troche obnizona wzgledem ramienia nie jest juz rownolegla wzgledem talerza. Czy moze tak ustawic zeby koszyczek byl rownolegly wzgledem taleza.

A co z tym walcem, czy ktos sie juz z tym spotkal..?

Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale ramie ustawiasz w poziomie i tak regulujesz przeciw wagę by nie unosiło się i nie opadało. W ten sposób masz równowagę ramienia i od tego dokładasz przeciw wagą nacisk zalecany dla twojej wkładki, no chyba ze masz wagę. To co napisał Jozwa dotyczy już ramienia opuszczonego na płytę. Chodzi o to by powierzchnia wkładki była równoległa do powierzchni płyty. Zakładam że u ciebie tak będzie i regulacja jest zbędna. Jeżeli nie to cały korpus w którym jest osadzone ramie jest najpewniej przykręcony śrubami inbusowymi i po ich poluzowaniu można go podnosić i opuszczać, oczywiście w pewnym zakresie bo dochodzi tu jeszcze mechanizm samoczynnego opuszczania ramienia. Prawdopodobnie nie będziesz miał problemu związanego z koniecznością tej regulacji, ale na wszelki wypadek się temu przyjrzyj. Co to za przycisk masz pod ramieniem na korpusie obudowy? Nie mam bladego pojęcia do czego masz ten ciężarek, musiał bym się temu przyjrzeć.

To nie przycisk tylko potencjometr regulacji antyscatingu. Wysokosci ramienia nie moge regulowac. Ramie jest przytwierdzone do plyty na ktorej jest osadzony talerz.

Jezeli na poczatku dporowadze ramie do rownowagi i jest rownolegle do podloza. To po dodaniu sily nacisku i opuszczeniu ramienia na plyte, ramie nie jest juz rownolegle z podlozem. W tym wypadku koszyk znajduje sie pod pewny katem do plyty.

Moze cos zle rozumie

Dolaczam rysunek. Moze troche wszystko wyolbrzymilem. Ale teraz mam pytanie czy dobrze rozumuje...

[obrazekLUKASZ-138006_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze rozumujesz i jeżeli dolna strona wkładki jest wyraźnie pod katem to właśnie o tej regulacji pisał Jozwa. Jeżeli się nie da to się nie da i już. Regulacje masz przy samym mocowaniu ramienia, a mi chodzi o ten guzik powyżej dzwigni opuszczania ramienia.

W moim Ortofonie dolna powierzchnia wkladki nie jest prostopadla do ramienia. Jest scieta i tak wyprofilowana. Ten przycisk powyzej dzwigni sluzy do powrotu ramienia i wylaczenia gramofonu. Tzn. wciskam przycisk ramie podnosi sie i wraca do polozenia startowego.

Przyjrzyj się jeszcze osadzeniu ramienia - czy nie ma tam jakichkolwiek śróbek, jeżeli coś wypatrzysz napisz gdzie one są. Jeżeli okaże się, że rzeczywiście nie da się regulować wysokości ramienia - możesz użyć slipmaty do podniesienia płyty o kilka mm. Z moich ostatnich nausznych doświadczeń wynika, że jednak górna powierzchnia wkładki powinna być równoległa do płyty. Jeżeli równowagę uzyskujesz przy ramieniu minimalnie odchylonym od poziomu to nic nie szkodzi - błąd będzie wynosił max 0,1 grama, a wkładki mają przeważnie tolerancję rzędu kilku dziesiątych. Jak sobie poradziłeś z ustawieniem geometrii wkładki - przyklejałeś grafit ;)))))

Witam.

Jeżeli dobrze zrozumiałem Wasze podpowiedzi to ustawienie ramienia powinno wyglądać tak jak na poniższym "odręcznym" rysunku.

Chyba że coś nie kumam? Poprawcie mnie jeżeli jest tu jakiś błąd.

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-138268_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Tak. Podczas wyważania najlepiej umieścić ramię/igłę poza krawędzią płyty (nie zdejmując jej z talerza), i patrzeć na nią z boku, wtedy widać najlepiej na jakiej wysokości znajduje się końcówka igły, i jak to jest z równoległością.

Przyklejalem grafit od olowka i ustawialem wedlug szablonu rcm. Ehhh.....kilka wkladow sie polamalo..:) Srub w poblizu ramienia nie zlokalizowalem, wiec watpie zebym mogl podwyzszyc ramie.

Czyli teraz wywazyc ramie tak zeby do konca nie bylo rownolegle do plyty. Ale w czasie odtwarzania wkladka powinna byc rownolegla wzgledem plyty. Zaraz bede probowal.

To jedyne informacje jakie znalalzlem w necie na temat tego modelu:

Classic Pioneer Stereo Automatic Return Belt Drive Turntable from the late 1970’s. The accompanying picture shows this unit is in perfect shape and has been little used. This is an excellent turntable for recording your valued LP collection. Speeds: 33 & 45. Separate cueing control. Anti-Feedback isolation feet. Light Walnut Wood Base with soft gray trim. Plastic dust cover has some minor surface scuffs. Complete with Empire 2000E Elliptical cartridge - will accommodate all standard cartridges. Dimensions: 17 3/8" W x 13 7/8" Deep x 5.5" Tall (Including Dust Cover). Serial #XE 98312. Weight: 14.5 #.

...informacja od kogoś sprzedającego, nie zda się nawiele - przynajmniej waży słusznie:) Ustawienie takie jak na pierwszym rysunku BRoba mozesz uzyskać podkładając slipmatę pod płytę (o ile jedna wystarczy).

Moja teoria na temat walca jest taka. Sluzy on chyba do ustawiania sily nacisku. Wyglada to tak: jesli zrownowaze ramie, i zaczne krecic walcem wokol osi, wtedy ramie wypada z rownowami. W zaleznosci jak krece walcem ramie przechyla sie to na przod ramienia to na tyl. Moze jest to zrobione po to zeby mozna wywazyc rozne wkladki, ktore maja rozna wage. W starych Fonikach chyba tak bylo ze wkladka byla za lekka i trzeba bylo mocno skrecic przeciwwaga. Czy moja teoria po czesci jest sluszna..?

Tylko jeszcze nie wiem do czego moze sluzyc wysuniecie tego walca i odsuniecie go od ramienia. Czy ktos ma jeszcze jakis pomysl.

Widze ze niezle dziwactwo nabylem.

Mam jeszcze dylemat. Jak wyglada zazwyczaj sprawa podzialki na przeciwwadze. Moja jest podzielona na 3 wartosci. Ale teraz do konca nie wiem czy jak ustawie 1,5 to to faktycznie bedzie 1,5g. Nie wiem jak jest wyskalowana ta przeciwwaga. W starej Fonice bylo tak ze obrot o 360 stopni to bylo 2g.

Czy pozostaje mi tylko sprawdzenie na wadze. Czy ktos moze posiada w Poznaniu taka wage i moglby ewentualnie udostepnic. Moge ewentualnie do kogos podjechac z gramofonem, zeby wyskalowac.

Moja teoria na temat walca jest taka. Sluzy on chyba do ustawiania sily nacisku. Wyglada to tak: jesli zrownowaze ramie, i zaczne krecic walcem wokol osi, wtedy ramie wypada z rownowami. W zaleznosci jak krece walcem ramie przechyla sie to na przod ramienia to na tyl. Moze jest to zrobione po to zeby mozna wywazyc rozne wkladki, ktore maja rozna wage. W starych Fonikach chyba tak bylo ze wkladka byla za lekka i trzeba bylo mocno skrecic przeciwwaga. Czy moja teoria po czesci jest sluszna..?

Tylko jeszcze nie wiem do czego moze sluzyc wysuniecie tego walca i odsuniecie go od ramienia. Czy ktos ma jeszcze jakis pomysl.

Widze ze niezle dziwactwo nabylem.

Mam jeszcze dylemat. Jak wyglada zazwyczaj sprawa podzialki na przeciwwadze. Moja jest podzielona na 3 wartosci. Ale teraz do konca nie wiem czy jak ustawie 1,5 to to faktycznie bedzie 1,5g. Nie wiem jak jest wyskalowana ta przeciwwaga. W starej Fonice bylo tak ze obrot o 360 stopni to bylo 2g.

Czy pozostaje mi tylko sprawdzenie na wadze. Czy ktos moze posiada w Poznaniu taka wage i moglby ewentualnie udostepnic. Moge ewentualnie do kogos podjechac z gramofonem, zeby wyskalowac.

Witam.

Tak przy okazji dylematów wagowych Krystiana, moze Ktos z Was ma jakas dodatkowa (zbedna) wage do sprzedania. Bo tak szczerze to jakos mnie te podzialki na przeciwwagach nie przekonuja.

Pozdrawiam.

Ja też mam ADAMA dosyć poważnie zmodyfikowanego tzn. wywaliłem całą automatyke, zasilacz na zewnątrz przy wtyczce, kabel sieciowy ekranowany, przewody wyprowadzone prosto z ramienia na "czincze", wytłumione łożysko tależa, wyżyciłem gumę z talerza i zastosowałem płytę szklaną i filc ( trzeba bylo podnieść ramie) i przede wszystkim całą dolną plastikową część dociążyłem ołowiem i zalałem żywicą.

Mam pytanie czy przerabiał ktoś antyskating? Rozwiązanie ze sprężynka jest całkiwicie nieprzewidywalne (stosowała takie bodajże jeszcze REGA).

No i ciężarek ten przesuwany w poziomie. Do czego służy?

Jeśli jesteśmy już w temacie akcesoriów winylowych, to szukam dobrej płyty testowej i szczoteczki do płyt (nie reloopa-zostawia włoski...), a także do czyszczenia igły. Gdzie sprzedają w W-wie takie rzeczy w rozsądnej cenie?

• 2 miesiące później...

Czy ktoś się orientuje gdzie można we warszawie zaopatrzyć się w kable do ramienia, znalazłem informację o VDH i Cardassie - są one dostępne w salonach audio jak np. głośnikowe?

• 4 miesiące później...

Witam szukających wkładek gramofonowych Firmy Ortofon teren Wrocławia sklep Undergrund w Rynku.Wkładki Shure Wrocław sklep muzyczny Ostrowski ul. Armii Krajowej.Dystrybutor Shure na kraj adres:www.polsound.pl przykładowa cena wkładki Shure M44-G to 203 zł. Pozdrawiam Sławek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.