Skocz do zawartości
IGNORED

2SC5200/2SA1943 vs NJW0281/NJW0302

dio

Rekomendowane odpowiedzi

O mnie sie nie martw, wypadek polamal mi tylko rece i juz nie moge jezdzic na rowerze chodzic na silownie i strzelnice, mozliwe ze nigdy nie odzyskam sprawnosci lewej reki ale i tak bym cie przeskoczyl :)

irek2, 13 Wrz 2009, 21:57

>A co sadzicie o tej dziwnej topologii ukladowej? Nie ma sprzezenia zwrotnego i musze pokombinowac z

>jakims dobrym wtornikiem emiterowym, na razie odpale na potrojnym darlingtonie.

Cienko widzę ;-)

1. Jakie jest wzmocnienie napięciowe układu i co go ustawia?

2. Obawiam się, że darlington do kompensacji dryfu termicznego może powodować przekompensowanie.

3. Spodziewam się dużego dryftu zera na wyjściu - bez idealnej symetrii nie ma na co liczyć. A znając Twoje podejście do parowania...;-)

4. Brak zupełnie kompensacji częstotliwościowej dla wzmacnacza napięciowego. Układ może być niestabilny.

5. Po co podwójny Zobel na wyjściu?

Pozdrawiam

Nie jestem Irek, ale odpowiem:

1. ok. 20x, obciazenie stopnia napieciowego przez rezystancja emiterowa wejsciowych

2. racja

3. zapewne

4. przecie nie ma sprzezenia zwrotnego, nie trzeba kompensacji

5. widac 2 razy sie wkeil

wzmocnienie z symulacji to wlasnie 20x.

w kompensacji termicznej to nie jest darlington! to jest dodatkowy wtornik usztywniajacy ta polaryzacje ale faktycznie w takim ukladzie nastepuje przekompensowanie, wyjecie pnp nie stanowi problemu ale zazwyczaj klasyczne uklady maja niedokompensowanie. Ale to szczegol do dobrania.

>3. Spodziewam się dużego dryftu zera na wyjściu - bez idealnej symetrii nie ma na co liczyć. A >znając Twoje podejście do parowania...;-)

Ja tez dlatego jest DC serwo ktoro nie zmiescilo sie na schemacie.

>4. Brak zupełnie kompensacji częstotliwościowej dla wzmacnacza napięciowego. Układ może być >niestabilny.

w koncepcyjnym prototypie trodno przewidziec miejsce kompensacji wiec zostawilem to do zabawy od druku.

>5. Po co podwójny Zobel na wyjściu?

Byl jeden ale jakos podczas robienia druku nie udalo sie go wstawic symetrycznie wiec dalem dwa :)

Nauczylem sie tez zamiast wstawiania rezystorow 0,5-1W zastepowania ich malymi laczonymi ktorych mam w zapasach caly typoszereg a 1Watowe musialbym specjalnei kupowac. Dlatego zawsze w zoblu stosuje dwa rezystory a mozna je znalezc w innych punktach ukladu.

Na razie plytka czeka na chetnego do trawienia bo mi to za bardzo nie idzie a takich projektow mam baaaaaardzo duzo.

>PS. wejsciowym bc556/546 bedzie troche cieplo, kasody od 5V bylyby eleganckim rozwiazaniem

Kurde przyznaje ze tu dalem ciala, czesto przeprawiam stare schematy i nie pomyslalem ze te wejsciowe pracuja na tym samym pradzie i napieciu co reszta. Niby 0,3W bc-ka to jeszcze w jego mozliwosciach ale to juz kres jego mozliwosci.

Lepsze wpadki mielismy w LDM-ie gdzie stara plyta miksera byla przerabiana na smd przez zewnetrzna firme na druk dwustronny, potem zeby obnizyc koszty przerobilem ja na jednostronny a po kilku miesiacach produkcji wyszlo ze jeden z bc-kow smd wydziela ok 0,5W! Przewlekany dawal rade, smd na podwujnym druku tez a nowa plyta ma malo miedzi wiec zrobilo sie goraco bc-kowi i mnie tez :)

tak wyglada plytka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na pewno w tym ukladzie parowanie obu galezi tranzystorow zmniejszy znieksztalcenia. Najpierw jednak musze wybrac odpowiednia topologie wtornika a potem bede dobieral ''jakosc'' tranzystorow.

do tego ukladu czeka jeszcze alternatywna plytka ''diamentowy'' wtornik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może warto zmniejszyć napięcie staba, by zejść z prądem do ok. 1 mA dla tranzystorów. Nie bedzie kłopotów z grzaniem i znaczaco zmniejsza sie szumy układu. Zamieniłbym te MJE na jakieś inne m,cz. np. serii 2N54...

A jak wyliczyłes te 20 razy?

misiomor, 15 Wrz 2009, 11:54

>>> jar1, 15 Wrz 2009, 11:31

>

>"A jak wyliczyłes te 20 razy?"

>

>R15/R6

>

>R18/R20

Zgadza się.

Nie jestem pewien czy dobrze szacuję, ale dla pojedyńczych obwodów wzmocnienia wynoszą odpowiednio:

0,2 i 100 razy czyli w sumie 20 razy

Z rozkładu wzmocnienia wynika, że kluczową rolę w stabilności odgrywa realizacja stopnia na MJE.

Mozna się zastanowić nad termicznym sprzęzeniem wszytstkich czterech tranzystorów typu MJE, by zapewnić komensację dla dryftu zera. Sparowanie tych tranzystorów jest, moim zdaniem wymagane.

To, że MJE mają największy udział we zmocnieniu ukłau powoduje, że ich szumy stają się istotne - bardziej niż pary wejściowej.

Czyli zejście z prądem byłoby wskazane.

>> jar1, 15 Wrz 2009, 12:43

Sam nie wiem czy samo skręcenie ze sobą tyłów tych MJE od luster prądowych będzie tym o co chodzi. W końcu istotnie grzały będą się tylko T4 i T15 i zawsze będzie jakiś gradient temperatury od grzejącego się trana do tego skonfigurowanego na diodę.

Jakby wzmak miał być bezkompromisowy, może kombinacja MAT02/MAT03 (zamiast MJE) + boost voltage + kaskody dla T4/T15 zaradziłaby nieco na problem różnic termicznych w lustrach prądowych. Trochę drogo jednak by to wyszło.

To na razie wstepny uklad do zabawy i jesli wykaze potencjal to sie go rozbuduje.

Na razie zrodla pradowe sa jakie sa a zeby poprawic ich stabilnosc to dopuscilem duze napiecie na rezystorach emiterowych (ok 1V).

Potem mozna myslec o lepszych stabilizatorach pracujacych w szerszym zakresie napiec (co podniesie moc wyjsciowa) no i lepszych lustrach pradowych i tu zeby zlikwidowac dysproporcje termicznych o ktorych pisze misiomor konieczne bedzie dodanie kaskod na stopniu pierwszym i drugim o czym wspominal darkfenriz.

Wydaje sie jednak ze kluczem do sprawy bedzie jakosc wtornika wyjsciowego.

DC servo na razie na tl072 i chyba faktycznie bedzie trzeba je zabezpieczyc zeby przy stalym na wyjsciu nie padl opamp.

Na razie uklad nazwalem roboczo FUNNYAMP bo gdyby mi ktos pokazal taki schemat to by mnie rozbawil :)

Brak sprzezenia zwrotnego to glownie marketing dlatego zainteresowalem sie ta sprawa i chyba wyjdzie na to ze jest to mozliwe choc pewnie optimum bedzie gdzies posrodku. Zawsze trzeba liznac dwoch skrajnosci zeby ustalic jakies optimum.

W tej chwili i tak mecze sie (bo mam juz plytke) z inna koncepcja ukladu wzmacniacza ktora nazwalem SFA100 (Super Fast Amp 100W). Super Fast Amp z dwoch powodow bo to uklad w ktorym wszystkie tranzystory pracuja w ukladzie wspolnej bazy badz kolektora czyli w tych najszybszych konfiguracjach i dlatego ze powstal w ciagu dwoch dni. Potem dwa dni walki bo zamiast wzmacniacza byl generator no i przerwa bo wypadek a wczoraj udalo sie go uspokoic podlaczajac kondensator kompensujacy do bazy drivera a nie samego wyjscia. Wyglada na to ze wtornik jest za wolny.

Na pierwszy rzut oka schemat wyglada na klasyczny ale jak sie przyjzec to drugi stopien nie odwraca fazy i w stosunku do ukladu klasycznego jakby wejscia pary roznicowej zostaly zamienione miejscami. Byc moze ktos juz taki uklad zaprojektowal ja jeszcze nie widzialem.

Czekam jeszcze na ''bezpieczny zasilacz'' ale cos chlopaki wzieli sie za nauke i nie maja czaasu (pewnie wzieli sie za kolezanki ktore dojzaly w wakacje.. ech mlodosc..).

Ukryta Zawartość

post-14643-100005753 1253105998_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

irek2, 16 Wrz 2009, 14:59

>W tej chwili i tak mecze sie (bo mam juz plytke) z inna koncepcja ukladu wzmacniacza ktora nazwalem

>SFA100 (Super Fast Amp 100W).

Hmmm.... A ile wynosi w tym ukladzie prad spoczynkowy stopnie T6/T13 i dlaczego? Wydaje mi sie, ze jest troche slabo zdefiiowany i moze niezle fluktuowac. Popraw mnie jesli sie myle.

A tak nawiasem, to podpowiem ci bardzo fajny trik z ta kompensacja, dla malych czestotliwosci sprzezenie przez C9 idzie globalnie a dla duzych z baz driverow.

Stabilnosc taka sama, THD dla 20kHz spada kilkukrotnie. Sprobuj.

darkfenriz, 16 Wrz 2009, 16:37

>A tak nawiasem, to podpowiem ci bardzo fajny trik z ta kompensacja, dla malych czestotliwosci

>sprzezenie przez C9 idzie globalnie a dla duzych z baz driverow.

>

>Stabilnosc taka sama, THD dla 20kHz spada kilkukrotnie. Sprobuj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>A tak nawiasem, to podpowiem ci bardzo fajny trik z ta kompensacja, dla malych czestotliwosci

>>sprzezenie przez C9 idzie globalnie a dla duzych z baz driverow.

I tak brakuje bieguna zerowego kompensacji. Chyba, że pojemność CB dla MJE jest wystarczająca.

>Hmmm.... A ile wynosi w tym ukladzie prad spoczynkowy stopnie T6/T13 i dlaczego? Wydaje mi sie, ze >jest troche slabo zdefiiowany i moze niezle fluktuowac. Popraw mnie jesli sie myle.

Faktycznie troche bylo zabawy z ustaleniem punktow pracy. W kalsycznym ukaldzie tylko zrodla wejsciowe decyduja o calosci a tu mamy dwa takie zrodla ktore musza sie ze soba ''zgrac''.

Rozwazmy dodatnia polowke napiecia i mamy tam T6 i 68om i odniesienie 2x1N4148 jesli ''zniknie T4 to mamy klasyczne zrodlo pradowe o wydajnosci ok 10mA co jest maksymalnym wyjsciowym pradem tego stopnia. I teraz tak trzeba dobrac R2 i R1 (odpowiadajacy za prad zrodla pradowego pary wejsciowej) aby T4 zabral polowe z tych 10mA. W zasadzie to nie jest powiedziane ze to musi by polowa.

Gdybym zrezygnowal z T4 to moglbym puscic pelen prad na tranzystory wejsciowe, moze byloby prosiej.

Ale faktycznie stabilnosc termiczna moze budzic obawy, samo budzenie ukladu do zycia jest dosc smieszne (musielibyscie zobaczyc oscylogramy po wlaczeniu do sieci). Chyba jako odniesienie DZ1 i D2,4 bede musial wstawic jedno wspolne zrodlo o wyzszym napieciu np 2,5V z TL431 co powinno troche uspokoic uklad.

Ciezko w tym ukladzie co kolwiek skompensowac bo wszedzie mamy stopnie nieodwracajace. W kazdym razie to taka zabawka ktora moze za jakis czas da jakies rezultaty.

>A tak nawiasem, to podpowiem ci bardzo fajny trik z ta kompensacja, dla malych czestotliwosci

Pokombinuje z takim ukladem.

>I tak brakuje bieguna zerowego kompensacji. Chyba, że pojemność CB dla MJE jest wystarczająca.

Chyba tylko kondensatory rownolegle do R2,26 by to zalatwily, tylko ze takie ograniczenie w srodku petli to prosba o generator, ale wyprobowac trzeba.

Mam jeszcze koncepcje odmiany wzmacniacza w ukladzie CFA gdzie dodalem wtorniki emiterowe ktore podnosza impedancje wejscia odwracajacego. Likwiduja tez ograniczenie pradu sterujacego (trzeba go nawet ograniczyc R10,21). Uklad jeszcze do przemyslenia. Dawno temu chyba wykonalem taki w pajaku jako preamp i spory problem byl z dobraniem punktow pracy bo T2,3 pracuja w zasadzie jako lustro pradowe i ich napiecia musza sie zgadzac tak samo jak napiecia BE T5,6 i analogicznie to samo z ujemnej polowki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze przekonales sie do nietypowych topologii.

Moze zainteresuje Cie jeden z moich ukladow, zamiescilem go z 2 lata temu na diyaudio.com

CFA, tylko stopnie wtornika emiterowego i wspolnej bazy. Topologia jest wariacka, ale warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokombinuje z takim ukladem.

>I tak brakuje bieguna zerowego kompensacji. Chyba, że pojemność CB dla MJE jest wystarczająca.

Chyba tylko kondensatory rownolegle do R2,26 by to zalatwily, tylko ze takie ograniczenie w srodku petli to prosba o generator, ale wyprobowac trzeba.

Tez mam CFA :)

Mam jeszcze koncepcje odmiany wzmacniacza w ukladzie CFA gdzie dodalem wtorniki emiterowe ktore podnosza impedancje wejscia odwracajacego. Likwiduja tez ograniczenie pradu sterujacego (trzeba go nawet ograniczyc R10,21). Uklad jeszcze do przemyslenia. Dawno temu chyba wykonalem taki w pajaku jako preamp i spory problem byl z dobraniem punktow pracy bo T2,3 pracuja w zasadzie jako lustro pradowe i ich napiecia musza sie zgadzac tak samo jak napiecia BE T5,6 i analogicznie to samo z ujemnej polowki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Moze zainteresuje Cie jeden z moich ukladow, zamiescilem go z 2 lata temu na diyaudio.com

>CFA, tylko stopnie wtornika emiterowego i wspolnej bazy. Topologia jest wariacka, ale warto.

Tak jak u mnie w SFA100 tu tez kluczowe sa tranzystory sterujace bezposrednio bazy stopnia wyjsciowego. U ciebie nie ma dodatkowego wtornika zwiekszajacego prad wiec caly uklad wejsciowy bedzie pracowal na takim samym z obliczen wynika ze jest to ok 1,5mA i nie wiem czy nie za malo zeby wysterowac wtornik wyjsciowy, niby jest tam potrojny darlington czyli pradu nie powinno zabraknac.

Drugi stopien darlingtona dalbym z napiecia ''mocy'' bo przy emiterowkach 3x15om bedzie ciagnal duzo pradu z ''delikatnego'' napiecia dodatkowego a 0,7V zaoszczedzic na nasyceniu to zaden zysk. Mozna jeszcze pobawic sie w bootstrap i ominac to dodatkowe zasilanie.

Nie wiem jak sie zachowaja te dwa zrodla pradowe zasilane ze wspolnego napiecie referencyjnego na 4 polaczonych diodach. Jak ukladz dziala w symulatorze to sprawdz co sie stanie przy clipie bo czesto wtedy zatkane (nieobciazone) zrodlo obciaza referencje i wylacza tym samym wszystkie pozostale. W najgorszym przypadku generowany jest przeciwny impuls napiecia a w najlepszym, tylko przedluzy sie czas wyjscia z clipu. Choc widze ze cos tam dzialales z diodami zeby zapobiec temu zjawisku.

Dobra analiza. Tak wlasnie lubie, stopnie wstepne na malych pradach (1.7mA pierwszy, 2.3mA drugi) i szybkich tranzystorach za to we wtorniku potrojny darlington z duzymi pradami spoczynkowymi driverow i koncowych.

Clip jest czysty wlasnie dzieki diodom, ktore nie pozwalaja na zatkanie tranzystorow.

W koncu wszystko poszlo z jednego zasilania, leniuch ze mnie, pozniej probowalem dorobic dodatkowe stabilizowane, ale poknocilem masy i dalem spokoj. Podobnie servo poszlo do smieci.

Projekt jest stary i nierozwojowy juz dla mnie, poszlo w skrzynke i napedza monitorki sredniego zasiegu, dzisiaj troche inaczej juz konstruuje.

Jesli ktos bedzie chcial to zlutowac porzadnie, z lepszym zasilaniem, servem itp. to sluze pomoca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.