Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Canon EOS 7D

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71,

wydaje mi się, że przeceniasz znaczenie pełnej klatki - przy kilkukrotnie wyższej niż dla błony zdolności matrycy do wyłapywania fotonów przy bezpośrednim porównaniu wysokoczułej błony z mniejszą matrycą CMOS prawdopodobnie wyszłoby na jedno. Możliwość filmowania to miła rzecz - nie musisz taszczyć kamery i aparatu, żeby robić od czasu do czasu filmy (oczywiście filmowiec powie co innego). 5d wypada jak dla mnie gorzej od 7 d - cena wyższa o prawie 3 tysiące, brak wbudowanej lampy i dość kiepski (w testach) autofokus.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

meloman62 ja patrze z innego punktu widzenia. Po prostu zajmuje sie fotografia zawodowo. Pelna klatka to pelna klatka. Do studia i w plener zaciecie reporterskie EOSa 7D nie jest mi do niczego potrzebne jak tez bardzo szybki autofocus. Choc zgodze sie ze 19 punktow krzyzowych imponuje. Wbudowana lampa blyskowa nie jest dla mnie zadna zaleta bo nie zwracam na nia niemal uwagi. Natomiast powiem Ci jak jest z owym AF w praktyce: do moich potrzeb ten ktory oferuje 5D w zupelnosci wystarczy. A 5D to w plenerze o niebo lepszy bokeh (FF) pelne pokrycie kadru i ogromna swoboda pracy. AF w 5D jest bodaj z 30D ktory posiadam zatem nie ma na co narzekac.

discomaniac71,

jeżeli do pracy, to w pełni się z Tobą zgadzam - tu trzeba mieć jak najlepszą jakość zdjęć i duże możliwości późniejszej niezauważalnej dla odbiorcy ich obróbki:). Natomiast dla przeciętnego "pstrykacza" brak lampy daje się we znaki - trzeba wszędzie nosić ze sobą lampę zewnętrzną. Poza tym skromny system z 5d to koszt ok 15 - 20 tys zł, a z 7d jakieś 8 - 10 tys. To spora różnica.

Podejrzewam, ze dla znaczacej (dla Canon'a) grupy odbiorcow i po poprawieniu fps, ten model bedzie uzywany wylacznie jako kamera wideo. Poza tym nie nalezy zapominac o segmencie rynkowym zawodowej wideografii, produkcji, gdzie ten Canon moze sluzyc ze wzgledu na swoj niski koszt do jednorazowego uzytku.

Aha jeszcze istotna sprawa podczas kręcenia filmów odgłos autofocusa jest nagrywany tzn wyłapuje go wbudowany mikrofon również odgłos stabilizacji jest słyszalny na filmie w postaci szumu ale głośność tych dźwięków zauważyłem że jest zależny od tego jaki obiektyw np najgorzej u mnie jest z 70-200IS dużo lepiej jest z 17-55mm f2.8 dużo cichszy w obu aspektach, aby to wyeliminować dokupiłem zewnętrzny mikrofon RODE stereomic z którym jest o niebo lepiej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

_WILU_

9 Lut 2010, 17:41

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1934 / 1425 / 2

"istotna sprawa podczas kręcenia filmów odgłos autofocusa jest nagrywany tzn wyłapuje go wbudowany mikrofon również odgłos stabilizacji jest słyszalny na filmie w postaci szumu ale głośność tych dźwięków zauważyłem że jest zależny od tego jaki obiektyw np najgorzej u mnie jest z 70-200IS"

Jak to mozliwe? Toz to profesjonalna kamera HD jest:) LOL

No cóż mogę powiedzieć generalnie nie zdarzyło mi się kręcić na dużych ogniskowych bo trudno cokolwiek utrzymać w kadrze przy 17-55mm stabilizacja już nie jest tak bardzo potrzebna szczerze mówiąc mikrofon zewnętrzny nabyłem by mieć stereo i w miarę przyzwoity dźwięk... bardziej przydał by się odchylany wizjer ale to z kolei skutkowało by zmniejszeniem ekranu, pamiętajcie że nie jestem profesjonalistą oni filmowcem, wejdźcie na fotopolis.pl tam wklepać w wyszukiwarkę 7D i wyskoczy sporo opinii ludzi bardziej obeznanych w temacie

A z drugiej strony w tym aparacie jest potencjał...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co tak ucichło ? mam jeszcze jeden ciekawy link, reporterzy rezygnują z kamer i siadają na 7D ze względu na filmy :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aparat nie jest do filmów?

A audiostereo - z założenia portal o audio jest do rozmów o fotografii?:) niektórym chęć postawienia na swoim nieźle miesza w głowie:)

Zajebista jakoś materiału filmowego jest z tego Canona. Jestem w szoku:) Szkoda, że w lustrzankach na moją kieszeń nie ma takich gadżetów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja tam jestem tradycjonalista. Do mojej fotografii (modeling) EOS 7D nie jest mi potrzebny a z drugiej strony 30D wystarczy do wszystkiego z wyjatkiem bardzo duzych powiekszen zatem poczekam na nastepce 5DmkII. Zreszta tego ostatniego uzywam przy niektorych projektach (duza rozdzielczosc). Wolalbym jednak zeby nowe lustro FF (5DmkII jest pozyczony) mialo nieco lepszy AF niz moje 30D. Generalnie z FF w plenerze poza jasniejszym wizjerem zyskuje sie duzo ladniejszy bokeh i odwzorowanie kolorow (to dla tych ktorzy twierdza ze nie ma roznicy). Przy reporterce gdzie liczy sie szybkosc FF nie jest potrzebny przydaje sie tez czasem mnoznik ogniskowych (w Canonie 1.6x).

_WILU_, 11 Lut 2010, 10:00

" reporterzy rezygnują z kamer i siadają na 7D ze względu na filmy :] "

Ale janus-85 i Jazz :-) musieli wypaść za... No właśnie za co? Takie dwa małe "procesy Galileusza"?

Zobaczcie to:

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wybaczcie Panowie ale poki co Canon EOS 7 D jest aparatem fotograficznym a to ze niektorzy wykorzystuja go jako kamere HD nie zmienia jego zasadniczego przeznaczenia. Niech go sobie uzywaja. Zakladajac watek chodzilo mi raczej o zaanonsowanie ze pojawi sie nowy model aparatu Canona (to byl bodaj dzien jego premiery). Gdyby byl kamera filmowa nosilby inne oznaczenia. Z pewnoscia z punktu widzenia amatora robi bardzo dobre filmy. A co do stron w sieci... Sa komorki ktore robia bardzo dobre zdjecia (jak moj poczciwy K800i - drugi aparat) i sa strony i fora poswiecone zdjeciom z telefonow ale czy to znaczy ze telefon moze zastapic aparat fotograficzny? Nie. Mimo ze moze robic bardzo dobre zdjecia (dla amatora). A tutaj maly przyklad: k800i i jego mozliwosci porownywane sa do Canona EOS 350D i pelnoklatowego EOSa 5D: http://www.16-9.net/lens_tests/k800i/index.html Nie czytalem do konca ale zdjecia z tej komorki mozna porownac co najwyzej do malej Canonetki a nie do lustrzanki zwlaszcza pelnoklatkowej cokolwiek pisalby autor testu. Inna rzecz ze w Internecie mozna pisac wszystko.

discomaniac71, 12 Lut 2010, 12:28

>Zakladajac watek chodzilo mi raczej o zaanonsowanie ze pojawi sie nowy model aparatu Canona .. "

Zakładając wątek zadałeś pytanie "Co o nim myslicie?". Mam wielu znajomych amatorsko zajmujących się fotografią (to że nie żyją z tego nie znaczy, że robią gorszy użytek ze sprzętu) i interesujących się sprzętem i coraz częściej zwracają oni uwagę na możliwości lustrzanek w zakresie filmowania H.

Może powinieneś wątek zatytułować "moje refleksje na temat Canona EOS 7D z wyłączeniem tematu filmowania HD". To byłoby uczciwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.