Skocz do zawartości
IGNORED

DAC na AK4396 - warto, ale jak ?

żółwik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Noszę się z zamiarem wykonania DACa na kości AK4396. Brzmi on genialnie.

Jednak sądze że zawarty choćby w karcie Prodigy HD nie pokazuje jeszcze wielu swoich możliwości. (Zresztą poznaliście przecież go, choćby w wątku "Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496")

No i mam problem, czy nie zrobiono jeszcze projektu DIY na tej kostce ? Obszukałem net z nadzieją, że znajdę choćby jeden schemat na AK4396 z dobrym popularnym odbiornikiem jak choćby CS8416 czy DIR9001.

Czy nie ma jeszcze takiego projektu, a my będziemy pierwszymi ? A może np. taki CS841x nie będzie bezpośrednio wspólpracował z AK4396 ?

Trzy takie kostki leżą, leżą i marnują się :(

https://www.audiostereo.pl/topic/57844-dac-na-ak4396-warto-ale-jak/

Zerknij na przed ost. stronę tam jest gotowy schemat tylko analog trochę lepszy by się przydał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dokładnie kostka raczej niedostępna, ale jaka prostota zbudowania nie trzeba się martwić o zegary.

Analog taki sobie wiem bo go zbudowałem, można sobie z niego ukraść sygnał symetryczny. Ale całą zabawę psują te kondensatory na wejściu. Jedno WO w zupełności starcza tylko do desymetryzacji.

Dziwi mnie trochę moda na tego DAC, każdy producent podobnych kostek posiada w swojej ofercie porównywalną jednostkę. Jedyną nowością w nim jest te prawdziwe wyjście napięciowe.

I czy tak naprawdę "warto" chodzi mi o koszta nie o walory odsłuchowe.

Ten układ jest już na rynku trochę nikt się jakoś nim nie interesował wszystko tylko przez forumowe plotki. Sam posiadam kartę HD2 i z odpowiednim zasilaniem nie komputerowym rzecz jasna gra wspaniale ale to tylko DAC i wątpię aby jakoś wielce kasował lampucere czy inne projekty na innych kostkach.

A wiec prawda, jest przykładowy, gotowy DAC. Jednak odbiornik AK4113 jest praktycznie nie do zdobycia. Chodzi mi o proste połączenie np. z CS8416.

A kostki AK4396 mam z wylutu z uszkodzonych odtwarzaczy BDP1500 Samsunga. Łącznie 7szt. Ale 4 szybko znalazły właścicieli.

Aż dziw bierze , że do takiego budżetowego sprzetu dają takie dace. Co ciekawe aplikacja ich jest tam bardzo słaba.

>DoubleG

Piszesz, że każdy producent podobnych kostek posiada w swojej ofercie porównywalną jednostkę. Jedyną nowością w nim jest te prawdziwe wyjście napięciowe.

I to jest przecież jego główna zaleta, zupełnie inna architektura wyjściowa. Pominięcie konwersji prąd-napięcie poprzez układy zintegrowane w DACach.

W ogóle jest trochę inne rozwiązanie przetwarzania niż dotychczas stosowano u producentów.

Co prawda masz racje. Obecnie takie układy jak AD1955, CS4397/8 itd. potrafią zgarać rewelacyjnie, nie mniej uważam, że może ten DAC dać jeszcze więcej.

Dlaczego by nie spróbować ?

Coś obrazek się nie załadował.

Link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co się dziwisz. W zasadzie plik przez Ciebie zamieszczony nie zawiera nic odkrywczego. Musisz pamiętać, że aby to działało odbiornik musi wysyłać dane w formacie zjadliwym dla DACa, a w przypadku CS8416 czasami bez udziału uC tego nie osiągniesz. Zastanawiałeś się nad tą kwestią? DAC musi także akceptować logikę 3,3V. Druty dobrze pociągnąłeś ;)

AK może stad?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sam bym sie jeszcze chętnie dołączył na PCM1704u-k z tamtad.

Ukryta Zawartość

jakby ktos sie bral za cos praktycznie to niec sie do mnie zglosi bo ostatnio zaciekawily mnie ''ciche'' zasilacze wiec mam kilka opracowan do testow a z tego co widzialem to nikt sie zasilaniem nie przejmuje wiec warto byloby sprawdzic jaki ma wplyw.

irek2, 7 Wrz 2009, 12:42

>jakby ktos sie bral za cos praktycznie to niec sie do mnie zglosi bo ostatnio zaciekawily mnie

>''ciche'' zasilacze wiec mam kilka opracowan do testow

Jestem chętny do testowania zasilaczy. Proszę o kontakt.

Jestem w kropce.

Sam bym na początek pociągnął ten temat DACa, wykonał prototyp i udokumentował.

Ale co tu zrobić skoro w internecie nie natknąłem się jeszcze na ani jeden projekt z tym DACem.

Chyba, że ktoś z was już widział jakiś schemat... Jestem otwarty na wszelakie pomysły z tej strony.

>żółwik,

>Jestem w kropce.

>Sam bym na początek pociągnął ten temat DACa, wykonał prototyp i udokumentował.

>Ale co tu zrobić skoro w internecie nie natknąłem się jeszcze na ani jeden projekt z tym DACem.

>Chyba, że ktoś z was już widział jakiś schemat... Jestem otwarty na wszelakie pomysły z tej strony.

nie jesteś w kropce, tylko albo nie umiesz, lub sie boisz i nie chcesz tego wyznać, albo lenistwo bierze górę.

W wątku pkrecza masz gotowy schemat z którego weź układ odbiornika, następnie układ prztwornika i analogówkiweź z noty do AKMa, a najlepiej z płytki ewaluacyjnej, nic nie kombinuj i nie zmieniaj tylko wykonaj taki podstawowy schemat a puźniej płytkę.

Jak bedziesz miał gotowy schemat daj znać to popatrze na niego i podpowiem.

To nie to, przygotowywałem nie raz już projekty elektroniczne, ale przyznam, że wolałem mieć podane wszystko na tacy.

Nie weim, jakoś ostanio nie mam takiej werwy, ale w końcu spróbuje.

Mogę tylko zyskać. :)

Żółwik, trochę pracy w internacie i masz:

Ukryta Zawartość

Jest tam więcej tego towaru, wszystkie urządzenia mają DAC na 4396. Masz rozrysowane zasilacze i płytki. Można uznać za sprawdzone - producent na rynek pro.

post-11398-100006490 1252389184_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henryk kwinto obecnie mam niekonwencjonalny prostownik aktywny ze zwyklymi 78/79xx na wyjsciu chyba jeszcze dodam do wyboru lm-y bo niektorzy je bardziej lubia z C bypas maja mniejsze szumy i wieksze tlumienie tetnien. to i tak ma byc tylko pre stab bo teraz mysle o dodatkowym cichym stabilizatorze, pewnie powstanie kilka wersji. temat tego cichego prostownika jest dosc rozbudowany wiec jak myslisz ze jest sens to zaloze nowy osobny temat.

kopiowanie tego wheadstone nie wchodzi w gre bo to jesli nawet mozliwe to nie oplacalne.

z diy nie trzeba sie spieszyc bo to przeciez zabawa i myli sie ten co mysli ze za pierwszym razem wszystko sie uda. najwiekszy klopot to wykonanie plytek, jestem na chorobowym wiec plytke moge zaprojektowac gozej z jej wykonaniem.

Adam ~ czy kupowales moze juz cos z tego internetowego sklepu do ktorego podawalews link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??? maja swietne ceny ale zadnego kontaktu - to jakis calkowicie wirtualny twor :( mam lekkie opory wysylania wiekszej kasy do nikad majac nadzieje ze cos dostene :) a maja naprawde ciekawe kostki i dobre ceny ...

Ukryta Zawartość

Mają aukcje na Ebayu. Może tą drogą odpowiedzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prowadzone przez Ferdinad Calma to bardzo porządny sklep.

W sierpniu robiłem tam dwukrotnie zakupy i żadnych uwag nie miałem.

Ukryta Zawartość

Odbiornik AK4113 jest jednak dostępny i to bez wiekszych problemów.

Wysłałem zapytanie do kilku sklepów. Oto odpowiedzi:

------------------------------------------------

We are pleased to quote you the following parts:

Parts Detail

AK4113VF

Mfr- AKM

q-ty - 25

Price - $8.00

Total:

$200.00

Delivery: 1-2 Days

--------------------------------------------------------------------------------

John Raucci

New York Semiconductor, Inc.

www.newyorksemi.com

Email: [email protected]

Phone: (631) 844-9700

FAX: (631) 844-9800

--------> wiec tu chyba minimalna ilość jest 25 sztuk :-(

Wpadło i również w oko w wykazie części :

----------------------------------

996510016630 AK4113 USD 3 ,75

-----------------------------------

tylko że jest to na wtronie w języku włoskim czy hiszpańskim którego jeszcze nie znam ;-)

Ukryta Zawartość

cena bardzo zachęcająca :-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.