Skocz do zawartości
IGNORED

Dokąd zmierza światowy producent kolumn

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

modrzew47

ale ja przecież napisałem że MNIE się nie podobają i że komu innemu (paltonowi) mogą się podobać

po co ciągniesz dyskusje o niczym?

nie interesuje mnie co "wyznacza kierunek" - podobają mi się rzeczy nietuzinkowe, finezyjne, czasem wręcz fantazyjne...

całe zło bierze się z tego kombinowania "w którym kierunku wszystko zmierza?"

zamiast zastanawiać się na czym polega dobry dźwięk albo design (nieważne czy trendy czy nie) patrzymy "dokąd zmierza wielki świat" (a przynajmniej Europa)

(no i czy produkt łapie się na etykietkę "hi-end" czy nie)

stąd właśnie bierze się wtórność wielu producentów

z braku wiary we własne uszy i własny zmysł estetyki

corny

>stąd właśnie bierze sie wtórność wielu producentów

>z braku wiary we własne uszy i własny zmysł estetyki

Pełna zgoda co do tego i dodam,brak wiary we własne możliwości.Już o tym pisałem,gdzieś...

• Użytkownicy+

Zdaje się że to główny nurt (podobne nieco do Katan) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dlaczego Katany wzięto za główny nurt, przecież był to tylko jeden z przykładów moim zdaniem niezłego wyglądu i niezgorszej myśli konstruktorskiej (przecież dobrze grają)i...typowej zachłanności na kasę pomniejszych manufaktur.

Na i po ASP sporo jest ignorantów i znafców , a ci którzy nimi nie są będą/są wybitni.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

palton

Chyba nie jest to wiodący (jeszcze)styl. Wiądącym jest jednak prosty styl prostych skrzynek.

• Redaktorzy

Co do moich prostych skrzynek (vide fotografia) to zdecydowałem okablować wnętrze za pomocą Argentum. Wbrew pozorom nie jest to drobna sprawa, bo skrzynie mają wyprowadzenia ze wszystkich głośników na zewnątrz, więc trzeba każdy głośnik połączyć dwoma przewodami z terminalem na tylnej ściance. Potem będzie jeszcze droga od terminala do zewnętrznej zwrotnicy. Jak widać styl TYCH konkretnie kolumn jest bardzo prosty - fornirowana skrzynia plus srebro :-)

• Użytkownicy+

xinwax, może to JESZCZE nie jest wiodący styl, ale temat wątku brzmi "dokąd zmierza ....", sądzę że to jest główny nurt. Oczywiście jest i będzie wiele innych kształtów, ale że jak twierdzą koledzy obudowa nie ma wpływu na dźwięk (poza jej solidnością i objętością), to coraz więcej będzie zależało od projektantów, a ci ostatni zdaje się że preferują taki właśnie styl (mi on odpowiada). Wiele firm pozostanie przy tradycyjnym dla nich wyglądzie, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby zaczęły robic tz. "nowoczesne kształty" w innej równoległej serii.

Robert

Tak juz sie dzieje.

Co do braku wpływu obudowy (kształtu) na dźwiek to chyba było stwierdzenie dość pochopne. Ale ja sie nie znam.

Z innej beczki, przecież głosnik w obudowie o szerokosci 50 cm a głebokosci 30 cm wys 50cm z ta samo zwrotnica i tymi samymi głońikami zagra ibaczej niż w obudowie wys. 100 cm ale o tym samym litrażu. Czyz nie ;)

• Użytkownicy+

xinwax, "Z innej beczki, przecież głosnik w obudowie o szerokosci 50 cm a głebokosci 30 cm wys 50cm z ta samo zwrotnica i tymi samymi głońikami zagra ibaczej niż w obudowie wys. 100 cm ale o tym samym litrażu. Czyz nie ;)

-właśnie udowodniają mi koledzy że nie.

Ale nie zaśmiecajmy wątku modrzewiowi.

Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to nastęne potwierdzenie kierunku o którym wspomniał palton.Ta sama firma Rockport Technologies

Ukryta Zawartość

Może nie często ale da sie zauwazyć pewien trend budowania kolumn z kompozytów.

Moedel flagowy Morela.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Arrakis wygląda hmmm dominująco-przygniatajaco. Cena pewnie dla wczorajszych wygranych w totka.

Konstrukcja Redaktora ptwierdza jeden z kierunkow, ktory mozna zauwazyc ostatnio:

- uzycie glosnikow wstegowych.

Ostatnio pracuje nad renowacja kolumn Clements RT-7 z wstega konstrukcji Clementsa. Jescze jeden weekend w pyle i oparach farby i powinny nadawac sie do odsluchu.

Swoja droga to zastanawiaja mnie wstegi RAAL. Nigdy ich nie slyszalem. Niestety Redaktor juz otwory wycial w skrzynkach i nam ich nie przetestuje :o)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.