Skocz do zawartości
IGNORED

Czy preamp pasywny to dobre rozwiązanie?

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Mam CD Rotel 02 + aktywne monitory studyjne Yamaha HS80M.

Ten zestaw gra świetnie. Niestety za pośrednictwem preampa

Rotel 971 dźwięk ulega rozmuleniu (podobno niezgodność sygnałów

oraz pośrednictwo poprzez interkonekt i dodatkowy klocek).

Mankamentem połączenia CD + monitory jest problem z regulacją poziomu głośności.

Co zrobić aby zachować tę samą wysoką jakość dźwięku

i mieć też komfort szybkiej regulacji głośności (jeśli to możliwe

to też wysokich i niskich tonów), a nie biegać za każdym razem

do tylnych ścianek monitorów?

Słyszałem, że preamp pasywny rozwiąże ten problem.

Pomożecie? ;-)

Przy czułosci wejściowej 10kohm tych monitorków to chyba nie jest dobry pomysł - niestety.

Trzeba raczej aktywnego pre.

Jesli sie myle to pewnie mnie ktos poprawi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

widocznie lepszego potrzeba, mniej zamulajacego, psujacego dzwek, wiecej pieniazkow trzeba wydac niestety, albo samemu zrobic jakis preamp z dobrego schematu, pass jakies niezle chyba preampy mial na stronie....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

A nie ma innego rozwiązania?

Chodzi tylko o to, aby nie zamulać dźwięku dodatkowym elementem,

a mieć możliwość regulacji przynajmniej poziomu głośności.

podłącz bezpośrednio CD i zobacz czy jest w stanie wysterować. jak jest ok i nie ma braków w dynamice to pasywka powinna się spisać. Osobiście uważam, ze jeśli nie ma potrzeby to grzechem jest dawać aktywny:) to tylko niepotrzebne psucie dźwięku.

Pasywkę można sobie samemu zrobić - ja wejdziesz do któregoś z wątków o gainclonie to jest tam fajna drabinka rezystorowa - link do allegro - od polskiego producenta. Pre rotela rzeczywiście masakrycznie zamula - ale to chyba specjalnie - bo inaczej końcówek rotela nie da się słuchać;)

Jeśli przy regulacji glośności z CD na maks możesz wysterować kolumny praktycznie do poziomu przesterowania albo pzrzynajmniej do dużego czadu to znaczy że masz zapas wzmocnienia napięciowego w torze. Jeżeli nie to niestety musisz mieć pre aktywny o jakimś tam minimalnym stopniu wzmocnienia aby móc wysterować kolumny j.w.

A jeżeli masz już ten zapas wzmocnienia bez aktywnego pre to można dać pasywkę ale jaką ( wartość pota , może schunt regulator, a może drabinka ) to już inna kwestia - należałoby sprawdzić co najnmniej imp. we. Yamah.

Niestety w tej sytuacj, przy pasywce, z pełnozakresową ( powiedzmy +/- 10dB ) barwą byłoby ciężko

ciężko bo zakres średniotonowy ( nieregulowany ) lub pełne pasmo przy płaskiej byłoby stłumione względem sygnału z CD o powiedzmy 12 dB. No i problemem jest niska R we. Yamah poniewaz do prawidłowego działnia barwy potrzebna jest duża (>40kOhm ) imp. we. następnego stopnia.

Co oznacza że być może sekcja barwy musiałaby być aktywna.

Pozdro

są jeszcze pasywki transformatorowe jak placette, bent audio, audio consulting, Promitheus audio, Mr Liang i inne... Można sobie zrobić samemu np. na sowterach...

Brzmi to lepiej od rezystorowych.

Coś takiego jak ta opera 1.3 TVC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

django z mojej ulubionej firmy diyhifisupply kit w cenie $1000, wart kasy zwłaszcza do dobrych lamp i efektywnych kolumn, ale nie tylko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie ! Dajcie na luz !

Tu pewnie chodzi o budżet rzędu max 100-200 zł !!!

Myślę, że kolega soundchaser to taki audiofil, który nie pogardzi MP3 ... w każdym razie wskazuje na to wzmianka o "barwie" ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jest tez mozliwosc zakupu CD ka z wyjsciem regulowanym.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

dlatego zaproponowałem drabinkę rezystorową - 250 pln + jakieś gniazda i trochę inwencji jeśli chodzi o materiały na obudowę. Koszt niewielki a efekty pewnie będą zaskakujące.

10k to nie czułość tylko impedancja wejściowa. Przy potencjometrze 10k (ew. z trybie shunt z rezystorem ok. 5k w szereg a potencjometr równolegle do masy i wejścia) będzie dobre dopasowanie, przy 50k już niekoniecznie. Ale 10k to nie jest jakaś wyżyłowana niska impedancja, wyjście liniowe z CD może współpracować bez problemów z kilkukrotnie mniejszą impedancją obciążenia.

Niestety tutaj ewidentnie preamp dużo psuje w tej integrze. A potencjoemtry razcej lepiej grają w trybie shunt niż jako typowe regulowane dzielniki napięcia.

Dziękuję za porady.

Mój CD Rotel nie ma regulacji głośności. Denon 1560 ma (przy gnieździe słuchawkowym), ale sprawował się trochę gorzej od Rotela więc go odstawiłem.

Jeśli ktoś z forumowiczów byłby w stanie zbudować mi taką drabinkę to myślę, że dogadalibyśmy się.

MP3 to słucham czasem podczas biegania ze słuchawkami w uszach. :)

Pozdrawiam.

Moim zdaniem używanie regulatorów "barwy" robi z CD po prostu MP3 ... albo gorzej ...

Stąd moje zdziwienie i żart ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio - właściwie słucham muzyki przy ustawieniach liniowych,

ale czasem zdarzy się płyta gorzej nagrana, której coś brakuje i po regulacji barwą słucha się jej po prostu przyjemniej. Dlatego szukam czegoś co by nie pogarszało jakości dźwięku po włączeniu w system Rotel-Yamaha, a dodatkowo ułatwiłoby mi korzystanie z potencjometru głośności. Szczytem marzeń byłoby takie urządzenie z dodatkową regulacją barwy dźwięku.

Pozdrawiam.

Jeśli chcesz tanio to spróbuj z pasywką Creeka OBH-12 - w ogłoszeniach jakieś 300-450 zł.

Może to będzie to ale nie wróżę specjalnie sukcesu chociaż powinna być lepsza od tego co masz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

soundchaser, 8 Wrz 2009, 12:40

>Piopio - właściwie słucham muzyki przy ustawieniach liniowych,

>ale czasem zdarzy się płyta gorzej nagrana, której coś brakuje i po regulacji barwą słucha się jej

>po prostu przyjemniej. Dlatego szukam czegoś co by nie pogarszało jakości dźwięku po włączeniu w

>system Rotel-Yamaha, a dodatkowo ułatwiłoby mi korzystanie z potencjometru głośności.

Spróbuj, może ktoś będzie chciał sprzedać pre na PGA2310(1) na DIY, cyfrowa elegancka regulacja, obecnie najlepsza z możliwych.

albo poszukaj jakichś używanych pre na allegro :)

pasywny pre to bardzo kiepski pomysł, jest problem z dopasowaniem impedancji wej-wyj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.