Skocz do zawartości
IGNORED

jakie monitory do 1500zł

christof138

Rekomendowane odpowiedzi

witam

drodzy forumowicze jakie kolumny doradzilibyście mi do mojego zestawu :

Yamaha AX-900 + dvd Pioneer dv-575 + DAC Lampucera /modyfikowana/

pokój ok 15m2 słucham muzyki różnej no może oprócz cięzkiego roka i metalu...

po przeczytaniu wielu wątków o podobnej tematyce mam już jakieś swoje typy i proszę Was o rady czym się zainteresować? czego odsłuchać? jakie jeszcze kolumny sprawdziłyby sie przy mojej konfiguracji?

Moje TYPY to :

QUAD 11L - nie mam za bardzo mozliwosci odsluchu - no chyba ze ktoś z kolegow ma i jest ze slaska :-)

USHER S520 - wiele osób je ma i poleca czy faktycznie są tak rewelacyjne w swojej cenie ? czy nie będą za jasne w moim zestawieniu ?

EPOS M5 tez wiele pochlebnych opin...

z góry dzięki za rady...

pozdrawiam

Krzysiek

https://www.audiostereo.pl/topic/57910-jakie-monitory-do-1500z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brzmienie, wieloplanowa i barwna średnica. Tu recka trochę większych 792:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Cena z aukcji jest jak najbardziej dobra.

"Cena regularna 3390 zł. Nasza cena to 1300 zł."

Z tą ceną 3390zł to trochę przesadzili, bo można bez problemu kupić nówki za 1800zł para.

Niedawno brałem z tego sklepu Missiony E52. Wahałem się między Missionami E52, tymi 790 i Visonikiem. Wybrałem E52(wybór padł w ciemno), gdyż mało osób w Polsce je ma, a co dopiero mówić o testach czy opiniach. Jestem bardzo zadowolony.

Cena tych 790 jest najlepsza w kraju(z tego co pamiętam były 2 pary tych kolumn wystawionych w tej cenie, została jedna). Na Ceneo najtańsza para kosztuję 1800zł + koszt przesyłki. Oczywiście możesz wziąć też sprawdzone Ushery S520. Ja jednak wolę poszerzać swoje horyzonty, więc czasem ryzykuję. Póki co, ani razu się nie zawiodłem.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Szukaj starszych dynaudio. Ja w tej chwili gram na audience 42 i bym ich nie zamienił na ushery x719 czy avance signature mk2 bo obydwa modele mialem u siebie przez jakis czas. Jedynie czym przewazają avance (lepsze brzmieniowo od usherów) i ushery to jakoscią wykonania paczek .

Sam poszukuje wyzszych i drozszych modeli podstawkowych dynaudio dla siebie .

A i dynaudio nie nalezą az tak do trudnych kolumn do wysterowania mój manley (40 w ) sobie z nimi radzi jak chce.

akustique quality Labrador 29

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nautilus81, 8 Wrz 2009, 15:14

>Szukaj starszych dynaudio. Ja w tej chwili gram na audience 42...

Ja również szczerze mogę polecić Dynki 42-ki. Trzeba tylko dobrze skonfigurować pod nie system ale o tym sporo jest informacji na forum.

ok czyli mamy teraz dodatkowo :

dynaudio audience 42

Mission 790

Panowie czy jesteście pewni że z moją elektroniką będzie dobrze? /które lepsze/ i czy faktycznie lepsze są od uszerów?

no i nadal bardzo mnie interesujaą te QUADy 11L miał ktoś z nimi doczynienia?

wiem.. pewnie trzeba by ich odsłuchać ale z tym pewnie będzie kłopot...

A czego Ty oczekujesz od dźwięku???

Każdy poleca co lubi a przecież Dynaudio 42 i Epos M5 to są kompletnie różne bieguny brzmienia... tak samo Quady 11L...przecież to wszystko są inne bajki. Epos ma analityczną górę z krótkim, mocno kontrolowanym basem i szczegółową średnicą, Dynki przy tym są ciemne z mniej ostrą góra mocniejszym rozleglejszym basem, Quady podobno ciepłe jak poducha ale bez energii jak Dynki... Nie da się tak wybrać sprzętu chyba... Albo się idzie na całość i kupuje w ciemno alb się słucha :) a tutaj każdy napisze co mu się podoba albo co gorsze co sam ma :D

Poczytaj to forum (szczególnie łączenia kolumn z Yamahą), tematów podobnych są setki i zaryzykuj używki najwyżej odsprzedasz...

P.S

Żeby nie być źle zrozumianym to absolutnie nie potępiam kupowania w ciemno i na podstawie innych opinii bo czasem się po prostu nie da inaczej. Sensowny byłby wpis kogoś kto ma podobny wzmacniacz jak Ty zna jego brzmienie , wady i zalety i na tej podstawie i doświadczeniu doradzi Ci sprzęt. A Denony czy Nady mają się dźwiękowo nijak do Yamahy a ich właściciele typują bez zająknięcia swoje kolumny.

Pozdro

Konio dzięki za bardzo ciekawą wypowiedź!

faktycznie pewnie najlepiej byłoby ,żeby wypowiedział się ktoś kto ma/miał/ taką Yamaszkę i zna jej brzmienie. I słyszał jak ona się prezentuję z tego typu monitorami.

mimo to czekam dalej na Wasze rady, każda może mieć wpływ na moją decyzje...

a czego ja oczekuję od dźwięku? no coż... sceny ,rozmachu, raczej zrównoważenia niż natarczywości ... do tego chciałbym dązyć.

pozdr.

jeśli znajdziesz gdzieś Avance Omega 503 nie zawiedziesz się. Sa ciepłe i stonowane na górze z doskonałym basem. Miałem je z amplitunerem Yamahy RX-V-795a i grały jak dla mnie bardzo dobrze. Zachęcają do długich odsłuchów i przede wszystkim nic a nic nie męczą. Może nie są szczegółowe i zbyt neutralne ale są miłe w odsłuchu. Może grają podobnie jak Dynki 42, z tym że nie są to monitory.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

a co powiecie o Acoustic Energy Aegis Evo One

np te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam model podłogowy evo 3. Spokojne kolumny nie analityczne, miłe w odsłuchu( na długie odsłuchy), dobra średnica, szybki dobrze kontrolowany acz nie bardzo nisko schodzący bas, na pewno nie są to kolumny które szybko zaczynają denerwować. Dużo mniej tonów wysokich niż w magnatach quantum, absolutnie nie wywołują dudnienia nawet w mniejszych pomieszczeniach. Super wykonanie praktycznie nie do zdarcia, duża wrażliwość na kable. Jeżeli słowo grają "jasno" nie wiem czy w gwarze audiofilskiej to znaczy że podbarwiają dźwięki to nie grają jasno i wymagały by jaśniejszej elektroniki Moje magnaty w porównaniu do AE grają 50% jaśniej co często doprowadza do tego że niektórych płyt nie da się słuchać " Coś w stylu radia RMFMaxxx". To na tyle

Jeszcze zapomniałem dodać, że cena z akcji jest za wysoka licytacja od 500 , niedawno evo3 nie poszły za 900. Zadam jeszcze ja pytanie zadam które z monitorów bardziej zbliżają się do naturalnego dźwięku Tanoye czy AE oraz które są milsze w odsłuchu.

wiele osób radzi mi żeby spróbować cos z DIY... sm nie dam rady sobie zrobić własnych kolumn , musiałbym raczej bazować na gotowcach...

czy ta droga nie byłaby lepsza?

np takie coś :

Ukryta Zawartość

Totemy Mite klony jak one sie maja do tych z wątku?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.