Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Linna

McGege

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że za 2-3 tygodnie dołączy do mojego zestawu końcowka mocy Linna, powoli zaczynam się zastanawiać nad następnym etapem czyli zmiana głosników. Obecnie to gra i bedzie narazie grało z B&W 603S3, ale chciałby się żeby było jeszcze lepiej

Elektronika jak bedzie podpięta pod głosniki (bi-amping) to:

- Linn Classik Music

- Linn Majik 2100

naturalnym wyborem byłyby głośniki Linn Majik 140, ale może jest coś lepszego ?? Biore też pod uwagę takie głosniki AP Tempo VI czy B&W804s i to byłaby granica mojego budżetu (15 kzl).

Może ktoś miał okazje lub posiada w swoim systemie te lub inne glośniki grające z Linnem i mógłby coś polecić.

Proszę o opinie, sugestie ...

Dzięki

there are no answers, only choices ....

https://www.audiostereo.pl/topic/57989-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-linna/

Ja polecam Xavian Giulia rewelacyjny dzwiek z najlepszych przetwornikow w obudowie zamknietej.

Generalnie wszystkie nowe Xaviany produkuja tak znakomity dzwiek ze mozna dostosowac je do swojego pomoieszczenia i budzetu-polecam odsluch.

,,S,, Bowersa tez nie glupie ale nieco inna szkola dzwieku bardziej sucha ale napewno milsza niz poprzednie wersje B&W.

robix

I wiedza co robia bo podwujne gniazda sa niczyminnym jak marketingowym belkotem napedzajacym sprzedaz kabli glosnikowych X 2.

Jesli cos jest dobrze dobrane to nie potrzebne sa tego typu zabiegi i wystarczy jeden dobry kabel to moje zdanie w tym temacie.

Nie skreslalbym tych kolumn z tek blachego powodu.

robix

Tu nawet nie chodzi o to czy marketing czy nie tylko chce wykorzystać wszystkie dostępne końcowki mocy i w tym jest podstawowy problem. Bo raczej więcej prądu to lepiej niż mniej.

• Redaktorzy

nader często (i regularnie) mam okazję słuchać zestawu Linn Unidisk 1.1 + Manley Shrimp + Linn Akurate 2200 spiętego Eagle Cable Transmission OFC z kolumnami B&W 804S i jest to jeden z najlepszych zestawień w jakich dane mi było słuchać Linnów. Tak więc jeśli masz Bowersy i lubisz ich brzmienie, ale chciałbyś lepiej to gorąco polecam 804ki.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki Fr@tz, tak lubie dzwięk Bowersa i pierwsze co pomyślałem ze jak już skompletuję elektronikę to B&W bedzie żelaznym punktem do odsłuchu. To już drugie zestawienie 804s z Akurate 2200, gdzie słyszę bardzo pozytywne opinie.

W nawiązaniu do Xavianów, bo podwójne styli wywołały taką reakcję, to z chęcią ich posłucham również, tyle że obawiam się że korzystając tylko z końcówki mocy (przy 8 Ohm 50 W) i przy ich niezbyt wielkiej skuteczności może zabraknąć trochę mocy, a pomieszczenie dość spore 27-30 m otwarte na kuchnie i hol), noi lubie słuchać czasami głośno. Dlatego też zależy mi na bi-ampingu aby tej mocy było znacznie więcej i fakt że Bowers to umożliwiają.

• Redaktorzy

Właściciel Accurate'a też intensywnie myśli nad dołożeniem kolejnych 2 modułów mocy - Bowersy zdecydowanie lepiej grają w bi-ampingu

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Posłuchaj koniecznie Kef'a. Z Linnem wydaje się idealnie dopełniać, koncentryk zapewnia kapitalną przestrzeność dżwięku! Nie miałem okazji jeszcze słuchać kolumn Majik 140, ale wiem że stoją w Visatexie, chyba pora się umówić.

• Redaktorzy

Linn robi świetne źródła i dobre końcówki mocy. Niestety kolumny Im nie wychodzą, ale to moja subiektywna opinia.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Oldbeat, muszę przyznać że z tą propozycją mnie zaskoczyłeś :-), bo nawet nie bralem tej marki pod uwagę.

Fr@ntz, i znowu się muszę z Tobą zgodzić bo też właśnie takie opinie słyszałem a i w róznych testach jakoś ochów i achów nie było.

Jak by nie było Linna też muszę posłuchać. Generalnie szukam kilku faworytów, na razie mam trzech AP, B&W, Linn i jak dzieś trafie w tym samym sklepie na pewno posłucham Xaviana, czasu troche mam, bo zakup planuje po nowym roku, więc jest 3-4 miesiące na wybory.

Słyszał ktoś Neat Moment 4, Usher Dancer Mini Two ??

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś zna taką końcówkę Linna?Czy lampowy pre do tej końcówki to dobry wybór?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Skoro bardzo dobraną parę stanowi Manley Shrimp i Linn Akurate 2200 to i w tym wypadku prawdopodobieństwo mezaliansu może i istnieje ale msz warto spróbować.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Triode

Próbowałem niedawno bodaj LK 140 z moim pre Icon Audio i grało to bardzo przyjemnie(ale nie tak dobrze jak z Talk'iem :-).) Końcówka Linna zdaje się ma niezbyt wysoką impedancję wejściową ale przy bardzo niskiej wyjściowej preampa nie było żadnego problemu wysterowaniem.

Coś czuję, że Fr@ntz o moim zestawie wspominał :-)

Moim zdaniem końcówki mocy Linna są nieco niedoceniane, a naprawdę ciekawe. Na pewno warto poszukać dla nich dobrych kolumn. Sądzę, że wiele kombinacji może się dobrze sprawdzić, ale z Audio Physicami i Harbethami nie było za dobrze.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Mam układ dwudrożny na SS Iluminator(studio 16Hz Aries).Preamp to będzie prawdopodobnie Meixing 7R lub 3R.Potrzebna też będzie przejściówka xlr-rca(końcówka Linn`a ma tylko xlr).

Chciałem coś takiego jak na zdjęciach,ale zakupy trzeba odłożyć na przyszły miesiąc bo znowu ktoś ostro majstruje przy kursie złotówki.

Ukryta Zawartość

post-20288-100004887 1253898775_thumb.jpg

post-20288-100004888 1253898775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Może ktoś się wypowie na temat głosników Anthony Gallo Reference Gallo 3.1.

Na forum jest dość mało informacji, poza jedną opinią użytkonika tych głosników.

Miał ktoś z nimi do czynienia, w jakim zestawieniu, jaka muzyka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

odświeżę trochę temat, a co myślicie o połączeniu Linna z głosnikami Monitor Audio serii Platinum ? ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie ???

• Redaktorzy

W ostatni czwartek miałem okazję posłuchać sowich Neat Motive 1 z nowością Linna - Majikiem DSi (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i z przykrością stwierdzam, że brakowało wykopu i tej namacalności do jakiej jestem przyzwyczajony z Densenem. Co prawda niedoskonałości zaczęły być odczuwalne przy mało "humanitarnych" gatunkach muzycznych, ale to niestety nie było to co tygryski lubią najbardziej. Dźwięk był zbyt zachowawczy, zbyt poukładany. Postaram się w najbliższym czasie posłuchać zestawu albo z DSi, albo z DSem i Majik Kontrol + 4 modułowa końcówka mocy (Linn Majik 4100 - 4 x 100W na kanał) i granie już w bi-wiringu (Linn K400)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

W ostatni czwartek miałem okazję posłuchać swoich Neat Motive 1 z nowością Linna - Majikiem DSi (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i z przykrością stwierdzam, że brakowało wykopu i tej namacalności do jakiej jestem przyzwyczajony z Densenem. Co prawda niedoskonałości zaczęły być odczuwalne przy mało "humanitarnych" gatunkach muzycznych, ale to niestety nie było to co tygryski lubią najbardziej. Dźwięk był zbyt zachowawczy, zbyt poukładany. Postaram się w najbliższym czasie posłuchać zestawu albo z DSi, albo z DSem i Majik Kontrol + 4 modułowa końcówka mocy (Linn Majik 4100 - 4 x 100W na kanał) i granie już w bi-wiringu (Linn K400)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.