Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowaniu zwrotnicy.

baton168

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym Was prosić o pomoc w skonstruowaniu zwrotnicy do głośników Visaton (2xW170S 4ohm + W130S 8 ohm + SC10N 8ohm). Niestety nie mam czym zrobić pomiarów, więc muszę opierać się na firmowym programie BoxSim. Zrobiłem symulację w programie (zdjęcia poniżej).

Nie wiem czy w tym programie można łączyć głośniki szeregowo, ponieważ na wykresie efektywność napieciowa linia, która przedstawia głośniki niskotonowe odrazu obniżyła się do -6db. Moźe to tak ma być

Jak możecie to skomentujcie tą zwrotkę. Wszelkie uwagi, podpowiedzi mile widziane Pierwszy raz projektuję, więc penie coś tam trzeba będzie poprawić:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57997-pomoc-w-budowaniu-zwrotnicy/

Następne wykresy.

Ukryta Zawartość

post-14615-100005922 1252975569_thumb.gif

post-14615-100005923 1252975569_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturzenek

Dzięki za podpowiedź. Nie znam dobrze tego programu dlatego tak wyszło. Teraz zrobiłem z odległości 1m. No i jak dla mnie to wyszła jakaś sieczka, ale może tak musi być.

jozefkania

Niestety nie moge dać tych 8 ohm`wych, bo juz mam 4 ohm`we i chciałbym żeby kolumna miala 8 ohm. A jeśli chodzi o tą efektywność to jest ona wyczówalna w dzwięku ? Chodzi mi o to czy te 4 ohm bedą grać ciszej od tych 8 ohm ?

Aha jeszcze jedno głośniki basowe bedą miały obudwe 44l br 35-40hz. To jak w tym programie mam wpisać tą objętość ? Mam ja podzielić i do każdego głośnika przydzielić 22l i strojenie np 40 hz. Czy mam wpisać po 44l ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, będzie sieczka dlatego dla czytelności lepiej wyłączać poszczególne przetworniki zęby nie zaciemniać widoczności i wtedy dopatrywać się czy idą zgodnie w parze na częstotliwości w której się łączą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.