Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End is dead

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

palton, 2 Paź 2009, 22:27

>Pawle deklarowałem że się zobaczymy i przekonamy co i jak. Wcale bym się mocno nie zdziwił, gdyby

>nie można było rozpoznac urządzeń w testach ABX. Już pisałem , jak i inni koledzy że widocznie coś z

>metodą jest nie tak. Jednak sądzę że największym twoim błędem który popełniasz, jest zbyt duża wiara

>w wymiernośc tych testów. Gdybyś dopuścił inną myśl, może sam byś usłyszał różnicę.

no, tak, metoda wykazuje błędność naszych poglądów: zła metoda :)

Nie chcesz mieć gorączki: stłucz Pan termometr :)

Jest to powszechna w świecie nauki metoda: żeby zbadać jakieś zjawisko, trzeba je wyizolować od wszelkich zakłóceń. Skuteczne m.in. w medycynie.

Poza tym WSZYSTKIE znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że Hi-End to nagi król, ale wy jesteście jak narkomani, żadne racjonalne argumenty do Was nie docierają, ale to Wasz problem, ja piszę głównie do tych, do których docierają.

Gość

(Konto usunięte)

Lutek, 2 Paź 2009, 22:33

>>XYZPawel

>>Piopio

>Czy przewidujecie testy kabelkow rowniez ? Jesli tak, to mozesz Pawel pod podany przeze mnie numer

>telefonu przedzwonic i umowic sie co do odbioru tych kabli z Poznania. Szczegolnie te glosnikowe

>Tara Labs The One - ok.16600 zl - przydalyby sie, bo porownalibysmy z taniutkimi Jamo Flat po 10

>zl/m

chyba tak, zobaczymy, czy nasz "obiekt" to przeżyje :)

Gość

(Konto usunięte)

...Jest to powszechna w świecie nauki metoda: żeby zbadać jakieś zjawisko, trzeba je wyizolować od wszelkich zakłóceń...

A co będzie jeśli ono istnieje tylko w korelacji z tymi tzw. przez ciebie zakłóceniami?

Gość

(Konto usunięte)

jacch, 3 Paź 2009, 00:32

>...Jest to powszechna w świecie nauki metoda: żeby zbadać jakieś zjawisko, trzeba je wyizolować od

>wszelkich zakłóceń...

>A co będzie jeśli ono istnieje tylko w korelacji z tymi tzw. przez ciebie zakłóceniami?

zgadza się, bo te zakłócenia to wygląd, cena i opinie innych :)

>Piopio, 2 Paź 2009, 22:20

>Dla mnie ten "test" to zabawa ! Nie jestem złotouchy - raczej podchodzę do kwestii "słyszenia

>różnic" racjonalnie. Wydaje mi się, że wzmaki się różnią, z CD czy kablami jest gorzej. Zobaczymy co

>wyjdzie ale proszę nie przywiązujcie do tego tesu zbyt wielkiej wagi. Choć jeśli nie usłyszę różnic

>to zastanowię się głęboko nad "filozofią" Pawła...>>>>

Filozofia XYZ jak i jego popleczników polega na nie wdawaniu się w dyskusję związaną z mechanizmami rządzącymi takim rodzajem testu,zazwyczaj próby rozważania dlaczego nasze zmysły reagują na wrażenia dźwiękowe w taki a nie inny sposób kończą się odpowiedziami w stylu:"kolejna bajka","kolejne usprawiedliwienie niemożności rozróżnienia sprzętu"...itd.

Nikt nie chce podjąć rzeczowej dyskusji dlaczego tak się dzieje,nikogo to nie interesuje,jest tylko dogmat ABX.

Wklejam dwa moje wpisy z sąsiedniego wątku:

"...Natura testu ABX polega na wprowadzeniu naszego zmysłu postrzegania dźwięków w dezorientację,to nie byłby test kabla tylko pamięci krótkotrwałej.To test zdolności mózgu do zapamiętywania pewnej sygnatury brzmieniowej,a potem w momencie kiedy słyszymy inny typ dźwięków jednoczesne odtworzenie w wyobraźni zapamiętanej wcześniej sygnatury i porównanie w jednej chwili dwóch typów brzmień:tego odtwarzanego z "bufora mózgu" i jednocześnie odtwarzanego w czasie rzeczywistym.Nakładają się więc w jednym momencie dwa brzmienia,im bardziej intensywnie staramy się wydobyć z pamięci brzmienie zapamiętane tym bardziej interferuje ono z tym słyszanym aktualnie,zacierają się różnice,wpadamy w pułapkę i zaczynamy strzelać na oślep.

Ot i cała tajemnica przekrętu zwanego ABX..."

"....Jestem przekonany,że bardzo niewielki odsetek populacji jest w stanie przejść taki test pozytywnie,jestem także przekonany o tym,że po (załóżmy) kilkumiesięcznym "treningu",przyzwyczajania zmysłu słuchu do tak niecodziennych warunków,ćwiczeń szybkiej oceny bodźców słuchowych byłbym w stanie rozróżnić w takim teście każdy sprzęt od każdego innego.Podejrzewam,że bez odpowiedniego przygotowania takiego testu po prostu zaliczyć się nie da.."

Tak,że Piopio,zamiast marudzić,że jak się nie uda to pomyślisz o nowej filozofii zastanów się lepiej dlaczego tak się stało?

W sąsiednim wątku także padło ciekawe pytanie:"skoro wszystkie urządzenia reprezentują ten sam charakter brzmienia,grają tak samo (wg.nowej abx-owskiej religii) to jaki jest ten charakter brzmienia?Jak one brzmią,te wszystkie wzmacniacze,cdeki,nie każdy z osobna,tylko jakie jest brzmienie wszystkich wzmacniaczy tego świata?Bez epopei,w dwóch słowach...ktoś odpowie?

l'enfant sauvage

jacch, 3 Paź 2009, 01:42

>>octavarium

>dlaczego przeszkadasz w rozmowie z Pawłem?

>Co z tobą jest nie tak?!

Tak czy nie tak,te testy nie są wyznacznikiem niczego.Cały majstersztyk polegał na tym aby wprowadzić do motłochu info,że testów ABX nie jest w stanie przeskoczyć żaden audiofil.Gawiedź łyka,ale nie zastanawia się nad tym,że testy są trefne...

l'enfant sauvage

jacch, 3 Paź 2009, 01:52

>A co nam ty tu imputujesz?

>Paweł KŁAMIE?!

>O KURDE.

Skąd taki pomysł?Ktoś kto słucha Jane's Addiction nigdy nie kłamie!Może jedynie za bardzo uwierzyć...

l'enfant sauvage

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Chcecie mieć rzetelny wynik testu?

Proponuję poszukać po znajomych osoby niewidomej. Ta ma w dupie wygląd klocka. Jej funkcjonowanie to w 75% słuch.

Jeśli przeprowadzicie test ABX z osoba niewidomą (lub trójwymiarowy znajdzie taki w internecie) z wynikiem negatywnym dla wierzących to wypierdalam za okno wszystkie klocki i jadę po nowe do Lider Price'a.

Gość

(Konto usunięte)

octavarium, 3 Paź 2009, 01:35

>W sąsiednim wątku także padło ciekawe pytanie:"skoro wszystkie urządzenia reprezentują ten sam

>charakter brzmienia,grają tak samo (wg.nowej abx-owskiej religii) to jaki jest ten charakter

>brzmienia?Jak one brzmią,te wszystkie wzmacniacze,cdeki,nie każdy z osobna,tylko jakie jest

>brzmienie wszystkich wzmacniaczy tego świata?Bez epopei,w dwóch słowach...ktoś odpowie?

A gdzie ja napisałem, "że wszystkie urządzenia reprezentują ten sam charakter brzmienia" ?

To jest pytanie do autora tego tekstu, nie do mnie.

>>muls, 3 Paź 2009, 08:48

>>Profesora na tym nie zrobisz.>>

Właśnie,bo te testy to takie akademickie gadanie,nikt pewnie nie podejdzie do tego nigdy naukowo/profesjonalnie,całe to ABX to taka amatorszczyzna,ze sporą dawką niejasności jeszcze.

>octawa a nie wpada ci do glowy prosty pomysł ze jak słyszy to słyszy ,a jak nie to nie.Tak jak

>dziecko słyszy mama.>>>>

Tak,tylko jakby wszystko było takie nieskazitelnie proste i banalne to mielibyśmy doskonały,i szalenie nudny świat.Utopia.

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

octavarium, 3 Paź 2009, 12:04

>>>muls, 3 Paź 2009, 08:48

>>>Profesora na tym nie zrobisz.>>

>

>Właśnie,bo te testy to takie akademickie gadanie,nikt pewnie nie podejdzie do tego nigdy

>naukowo/profesjonalnie,całe to ABX to taka amatorszczyzna,ze sporą dawką niejasności jeszcze.

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_peri.htm

to że nie znasz angielskiego to nie znaczy, że nic w tym języku nie napisano...

XYZPawel, 3 Paź 2009, 11:54

Wszystkie urzadzenia skonstruowane prawidłowo (czy tam poprawnie - przydała by się definicja co to znaczy )o zniekształceniach poniżej zakładanego progu słyszalności ( czyli znakomita większość , z góry poza lampowymi ) .

Te które wykazują rozróżnialną odmienność brzmienia podejrzane sa o:

- uszkodzenie

- niewłaściwą konstrukcję modyfikującą brzmienie przez ograniczenie pasma i/lub generowanie nadmiernych zniekształceń

- celowe zabiegi wprowadzające dla danego produktu charakterystyczną reprodukcję

Jak jesteś lub udajesz mało inteligentego to naprowadzę że zapewne "wszystkie" to nie kolumny vs wzmacniacz , wzsmacniacz vs CD itd - kombinacje do wyboru

Najwyrażniej Twoja logika działa jak w przykładzie: mówimy w samo południe (dzień) że jest piękne, czyste, bezchmurne niebo - dla ciebie nie jest zrozumiałe że tym samym swieci słońce ( na tych którzy mówia że jest piękne, czyste, bezchmurne niebo )

XYZ

Co o tym sądzisz?:P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz może takie cuś ??

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 3 Paź 2009, 17:25

>fajne, dobre do mojego wątku o voodoo :)

Pawle, może korekta nazwy z voodoo na mumbo jumbo? Bardziej pasuje!

za Merriam-Webster:

1 : an object of superstitious homage and fear

2 a : a complicated often ritualistic observance with elaborate trappings

b : complicated activity or language usually intended to obscure and confuse

3 : unnecessarily involved and incomprehensible language : GIBBERISH

4 : language, behavior, or beliefs based on superstition

GIBBERISH

a : a technical or esoteric language b : pretentious or needlessly obscure language

Poniżej znalazłem również ciekawy wątek traktujący o tym temacie :

Ukryta Zawartość

Potem klikać na dole na Nowsze >

Ukryta Zawartość

Tu jeszcze coś znalazłem :

Ukryta Zawartość

A to co poniżej to już chyba wszyscy czytali ;) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.