Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-6850 400 zł, czy warto?

rafal24

Rekomendowane odpowiedzi

A ja polecam DX-6850,

Jeśli czyta dobrze i szybko wybiera utworki nie ma większej obawy o laser bo raczej są one bardzo trwałe, chyba że ktoś traktował soczewkę jakimiś rozpuszczalnikami. Ponadto są na zagranicznych forach sposoby adaptacji tanich KSS do tego CD.

Jeśli chodzi o DX-6850 to porządna konstrukcja gdzie księgowy nie brał udziału przy projektowaniu, sama klasa z jaką wysuwa się aluminiowa szuflada daje powód by w nim się zakochać, dla mnie bije marantze choćby ze względu na to że nie ma tranzystorów mutujących a przekaźniki. Choć wiadomo jeden lubi bardziej brzmienie marantza inny onkyo - dla mnie onkyo ma bardziej naturalny dźwięk bez podbarwień.

Co do gołej lampucery to nie byłbym takim optymistą, u mnie TEAC 500 zagrał dużo lepiej od lampucerki i na tyle lepiej że zrezygnowałem z prób dalszej lampizacji itd. Podobnie Beresford - jeszcze większe rozczarowanie.

Tu się akurat nie dziwię, Teac PD-H500 to fajna maszynka oparta na dobrym wielobitowym DACu z wyjściem prądowym PCM69. Trudno go porównywać z Marantzami CD67.

Podzielam Twój szacunek dla konstrukcji Onkyo 6850, IMHO jest on nie gorzej zbudowany niż najlepsze Soniaki z serii ES, jednak niedostępność laserów to poważny argument przeciwko zarówno 6850 jak i przeciwko owym Soniakom.

goła lampucera ma sztuczny, suchy dźwięk. to typowy przykład "nowoczesnej" szkoły brzmienia gdzie liczy się detaliczność, przestrzeń i wykop. Do rzeczywistej "koncertowej" barwy to lampucerze daleko.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No cóż, może i Denon ma fajniejszą barwę i potężniejszy basior, ale Akai dokładniej rysuje plany i ma o wiele lepszą przestrzeń (przy nim Denon gra płasko jak decha). Troszkę też zmulony ten Denon, chyba faktycznie bez tuningu nie gra :] Za to Akajec czasem za ostry i za analityczny na gorzej, jasno nagranych płytach, daje średnicą po uszach :] Podsumowując, DCD-1015 i CD-57 ta sama półka, tylko nieco inne brzmienie.

->McGyver

A na lampizowywaniu się nie znam wiec podziękuję ;P

I love the sound of crashing guitars

panpromek, 18 Wrz 2009, 21:00

>A mógłbyś napisać jak "pożenić" lampucerę z premini? Czy jeste w ogóle sens robić takie połączenie?

>Dzięki.

Tu jest wszystko co trza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver napisał:

>"...BTW, tegoż właśnie preampu też można użyć do lampizacji, wystarczy wywalić potencjometr i dać >odpowiedni rezystor od siatki lampy do gleby. Jaki jest ten odpowiedni? A to zależy do jakiego DACa >się podpinasz, jakby co pytaj, to podpowiem. Proste, nie?..."

Moje pytanie było nawiązaniem do Twojego powyższego zdania... Daję konkretny przykład - DAC to lampucera, lampizacja to premini.

Cytowana moja wypowiedź dotyczyła lampizacji cedeka z DACem typu prądowego. Lampucera to DAC napięciowy, podłącza się go inaczej. Odsyłam do lektury wątku do którego link podałem. Najpierw trzeba mieć podbudowę teoretyczną, a potem można przystąpić do działań. Bez tego prosta droga do uwalenia czegoś.

Z tych do których są dostępne lasery w nieabsurdalnych cenach to chyba tylko PD-S-06 na PCM1702 brałbym na warsztat. Oprócz niego jest jeszcze trochę fajnych modeli, ale z laserami krucho.

dzięki za info:)

Słyszałem dużo dobrego na temat tego sprzetu i też mnie kusi; chciałem nawet ostatnio kupic 603 bodajrze, ale sprzedawca nie godził się na sprawdzenie, więc odpuściłem...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Trzeba pamietac ze PD-S 06 sam z siebie jest bardzo kiepskim odtwarzaczem stad lampizacja jak najbardziej. Daleko mu do topowych modeli. Od serii 7x do gory lampizacja raczej nie jest potrzebna. Dotyczy to takze modelu PD 9300 ktory na inne rynki nosil oznaczenie PD 71. Wg mnie takze 901 (PD 65) i 9700 (PD 41) lepiej poddac nieco innemu tuningowi niz lampizacja. Ale jesli mamy do czynienia z tanim Denonkiem to jak najbardziej:)

• 2 miesiące później...

Witam, znalzałem tego Akai'a na oczywstym serwisie

Ukryta Zawartość

i teraz moje pytanie, co mogę z niego wycisnąć na maksa czyli co tam jest do zrobienia, oraz/lub może jest jakiś inny CD'ek wart uwagi i podatny na tuning. Chodzi mi o to aby wycisnąć z tego maksymalnie ile się da aby można było taki końcowy odtwarzacz śmiało porównać z czymś za 100.000 zł np.

Ukryta Zawartość

->Herdi

Kupiłeś go bez pilota ? Jak wyczaisz jakiegoś uniwersalnego co zadziała daj znać na priv. Nawiasem, defautowo ten Akai gra lepiej od wychwalanego Denona DCD-1015 ;)

I love the sound of crashing guitars

Herdi, ściągnij sobie datasheeta do DACa PCM67, zlokalizuj nóżki na których są wyjścia prądowe, a potem zrób tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety nie kupiłem bo chwile po moim poście aukcja sie zakończyła, ehhhh zasrana Polska mentalność, poproś o pomoc to Cie podkupią.

Ale pomyślałem żeby zwiększyć pułap wyjściowy np. do Azur'a 640C - co o tym myślicie i co ciekawego można z nim zrobić - wsadzić lampę to już wiem ale coś jeszcze ? żeby wycisnąć z niego wszystko co sie da.

Do CA640 najlepiej wsadzić trafa Sowtera.

Szkoda że Ci tego akajca sprzątnęli, przerabia się go prosto, łatwo i stosunkowo niedrogo. A na takich samych PCM67 są zbudowane Thety Chroma, Cobalt, Prime, Progeny i Miles, a także kilka Parasoundów i coś z CECów też.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.