Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD-2700 Sfrajerzyłem czy nie? ;)

expostand.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się składa że najlepsze źródła jakie znam (Metronome, Audio Note, BAT, Audio Research) mają analogówkę zrobioną na lampach. Fabrycznie, nie przeze mnie. Spośród "krzemowców" np. Accuphase zabrzmiało dla mnie przekonująco. Dlatego też taka kategoryzacja że lampizacja jest dobra do tanich cedeków to mi podpada pod jakieś uprzedzenia. I nie chodzi o moje ewentualne umiejętności, tylko o to jak co gra. Zmierzam do tego że do tanich cedeków to są opampy, bo niemal zawsze w jakimś tam stopniu limitują możliwą do osiągnięcia jakość, ale są tanie i łatwe w zastosowaniu. Są więc niewątpliwym kompromisem. A jak źródło ma grać dobrze i bardzo dobrze, to po co z góry dopuszczać kompromisy? Idąc dalej, mało istotne jest dla mnie czy jest ono wykonane na lampach, czy na dyskretniakach, byle nie na opampach. Ma grać, i tyle.

A że IMHO łatwiej jest osiągnąć bardzo dobre granie używając lamp, to jest osobne zagadnienie. I że m.in. właśnie dlatego wstawienie lamp nawet do taniego cedeka jest takie skuteczne. Ale to już raczej temat nie na ten wątek.

dobry dźwięk na op ampie .... proszę bardzo: ad844 w aplikacji zastosowanej w dac`u AYA. dźwięk trudny do pobicia, czyli można. za moją namową przynajmniej jedna osoba zrobiła taki układ i była zadowolona. Analogówka jest tylko jednym z elementów wpływających na dobry dźwięk.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

expostand.pl prawdopodobnie PCM1702 jeszcze sztukę mam po cenie z www.tme.pl bo miałem na zapas..cena to 149zł+22%vat..ale to sprawdzę..nie wydaje mi sie aby scalak był taki zupełnie nie do zdobycia..tme miało go w wyjatkowo drogiej cenie..

Warto jednak wcześniej sprawdzić czy nie padł któryś z wzmacniaczy operacyjnych w torze audio, choć jednak to wydaje mi się mniej prawdopodobne niż DACe podatne na uszkodzenie termiczne.

Gość

(Konto usunięte)

expostand.pl, 19 Wrz 2009, 18:00

>Hm... Parę lat temu pewien chłopak który wszem i wobec twierdził, że każdy CD gra tak samo i do tego

>niewiele się to granie różni od mp3 z podpiętego do wieży komputera był świadkiem podłączenia do

>wypasionych monitorów trzech odtwarzaczy: jednego którego był właścicielem, drugiego z podobnej

>półki cenowej (obecnie kupuje się coś takiego za ~250 - 300 zł) oraz jakiegoś Marantza. Ten trzeci

>dokonał czegoś, dzięki czemu chłopak doznał "objawienia" - z zamkniętymi oczami mógł policzyć i

>zlokalizować w przestrzeni poszczególne instrumenty i wokal. Kolumny nie były w tym czasie

>przestawiane - zamieniono jedynie źródło. Gość który mi to demonstrował (a był to akurat znajomy

>handlarz) chciał przekonać niewiernego Tomasza - czyli mnie - że grubo się mylę. No i udało mu się

>;)

zgadza się, mogłeś mieć takie "wrażenie", bo CD różnią się m.in. poziomem wyjścia, drobne różnice poziomów sprawiają, że się słyszy cuda.

Poczytaj sobie, jak się powinno testować sprzęt:

http://xyzpawel.blogspot.com/2009/07/testy-abx.html

Ale jak wolisz bez sensu wydawać kasę, to Twoja sprawa :))

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71, 19 Wrz 2009, 22:38

>Tak skonczy XYZ:) Juz dawno mowilem ze facet niczego w zyciu nie sluchal. Ale potraktowales go

>ladnie. Szacunek:)

naiwniaku, co miałoby mnie "skończyć" ?!? Żle zrobiony test, jaki robią wszyscy audiofile ?!?

Jeszcze brakowało tekstu, że "nawet żona usłyszała" :)))

Zabawny jesteś :)))

Gość

(Konto usunięte)

bartasxx, 19 Wrz 2009, 23:09

>XYZ wypad dlaczego wpierdzielasz się w inne wątki?

a dlaczego Ty się wpierdzielasz w inne wątki ?!? I jeszcze jesteś chamski ?!?

ziółka, paciorek i spać :))

Tak nie ma juz XYZeta jakby stąd odparował...co to sie porobiło..świat tak się zmienia..ludzie jakby inni..myślenie się zmienia..samochody szybsze,inetrnet szybszy..kobiety chcą szybko..dokąd tak pędzisz o świecie??

Hm, właśnie wróciłem od sąsiada, posiadającego amplituner z wejściem optycznym. Testowaliśmy również czincz - efekt identyczny ja u mnie. Natomiast słuchając z wyjścia optycznego żadnych zniekształceń nie stwierdziliśmy. I w związku z tym pytanie: czy rzuca to jakiekolwiek dodatkowe światło na przyczynę usterki?

Nie, wyjście cyfrowe nie ma w tym przypadku nic wspólnego z cinch, zresztą nie ma możliwości powwstania tego typu zniekształceń selektywnie w jednym kanale i na danych cyfrowych. Miejscem ich powstawania jest albo któryś z przetworników albo wzmacniaczy operacyjnym za nimi.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

No na logikę korzystając z wyjścia cyfrowego użytkowałeś zapewne (no bo jak inaczej?) zewnętrzny DAC. Brak zniekształceń w takiej konfiguracji w zasadzie mocno zbliża diagnozę padnięcia przetwornika w 2700 do najbardziej prawdopodobnej .

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił do sprzedawcy i dał linka do tego wątku niech poczyta, wyciągnie wnioski i zaproponuje satysfakcjonujące rozwiązanie. Być może gość prezentował Ci przy spzredaży CD przez cyfrę i stąd było wszystko ok - znam ja takich ...

zawsze można wsadzić lampucerę , wtedy wymiata wszystko do 5 kPLN ;)))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.