Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny diy do 600zł

czarekp9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zrobić kolumny podłogowe do 18mkw, jestem na etapie wyboru przetworników. Ma to być konstrukcja grająca ładnie, tzn. zależy mi na dobrych wysokich tonach ew. scenie, basu nie musi byc za dużo. Gatunek muzyki to alternatywny rock, blues głównie. Cena dotyczy samych głośników , elementów na zwtotnice ( z polinka), terminali i br, bez obudów, jest to max. 600 zł, nie więcej. Myślę nad takimi konstrukcjami:

stx 18/130 akx + 10/250 akx

3 way na stx scx

tonsil 16/50 i moze jakas vifa

Czekam na Wasze propozycje, do tej ceny. Mogą to być również jakieś inne zestawy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/58280-kolumny-diy-do-600z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuję coś a'la Phoebe III. Tyle, że zamiast woofera Visatona wystarczy Tesla. Na górę kopułka Seas'a.

Ukryta Zawartość

Poszukaj głosników na allegro . Mozna kupić audaxy , seasy , vify i inne ciekawe przetworniki za 100- 200 PLN para . Do tego skrzynia z płyty wiórowej obłozonej cienkim HDF , cewki rdzeniowe i kondensatory MKP Mant ,... i za 600 PLN masz kolumny jak malowanie . Trzeba tylko zaprojektowac zwrotnicę a tu juz bez pomiarów nie ma co walczyć . A pomiary kosztują .

Moim zdaniem powinienieś kupić uzywane kolumny/monitory na allegro do 500 PLN i poddać je modyfikacji przez wymianę elementów zwrotnicy na lepsze ( za pozostałą setkę ) . Czasem można na allegro kupić cacuszka za parę stów .

...there is no spoon...

jozef, dla lepszego stereo zawsze myślałem, że trzeba mieć przede wszystkim I rząd na nisko-średnim. Z kopułką nie zawsze się to udaje, czego dowodem są zwrotnice np. akustyka. Za 600zł może udało by się zrobić coś w stylu rls phobos II - na przetworniki z moich obliczeń wyjdzie ok. 400zł, a obudowy z fornirem są wykonalne w cenie 150zł we własnym zakresie.

Na przykład takie -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę zwrotnic na "przystępnych" głośnikach:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tym to jestem zaciekawiony, tylko z czym połączyć, żeby zwrotka była opracowana?

Ukryta Zawartość

Może ten projekt , chyba podobne przetworniki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

może coś takiego? dość pozytywne opinie o tym zestawie na niemieckich forach. i nie kosztuje majątku. w QBA kosztuje ok 200 zł wiec w 600 za parę się zmieścisz

Ukryta Zawartość

>malutkiz, 5 Paź 2009, 23:16

>

Ukryta Zawartość

>może coś takiego? dość pozytywne opinie o tym zestawie na niemieckich forach. i nie kosztuje

>majątku. w QBA kosztuje ok 200 zł wiec w 600 za parę się zmieścisz

To wszystko czeskie TVM-y, więc można kupić znacznie taniej.

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

malutkiz, 6 Paź 2009, 16:27

>dzięki za info, jest polski przedstawiciel tej firmy?

Chodzi Ci o TVM? Dystrybutorem jest Prolech ale rozmawiają tylko z firmami i o hurtowych ilościach.

TVM sprzedaje też pan Albercki

Witam wszystkich forumowiczów.

Pozwolę się włączyć do tematu i ośmielić w zadaniu pytania do znawców w dziedzinie budowy kolumn.

Na imię mam Sylwek i prosiłbym uprzejmie o jakieś rady lub linki.

Chciałbym zbudować monitory podstawkowe o kształcie w stylu Sonus Faber,pojemności do 15 litrów z tym,

że BR z przodu.Mam bardzo skromne pomieszczenie do słuchania muzyki jest to około 13-14m2.Duży kłopot

z ustawieniem dla tego podstawkowe i przedni BR.Wzmacniacz jaki obecnie posiadam to NAD304 i w końcowej budowie GC.Muzyka jaką słucham jest bardzo zróżnicowana:pop,rock,czasami jakiś bełkot rozrywkowy.Chciałbym do tego użyć głośników z poziomu jak:Peerless HDS 164 Nomex-830875,Vifa PL14WJ,

Usher YS-13225W-XP,Scan Speak Discovery 18W/8434G00.Jakieś sugestie też co do zastosowania góry.

Proszę mieć na uwadze,że to moje pierwsze DIY jeśli chodzi o głośniki.Na ten cel mam określony

budżet do około 1000zł.Materiał na obudowy już posiadam oraz drobne domowe maszyny stolarskie,

łącznie z nowym zakupem frezarki Bosch POF 1200 AE.

Proszę o wyrozumiałość i jakieś dobre i sprawdzone rady.

Pozdrawiam Sylwek.

Ja również byłbym zainteresowany jakimś projektem większych monitorów o charakterze uniwersalnym. Wykop, dobrze zarysowany i szybki bas, szczegółowe ale nie ostre. Muzyka rock, metal, jazz i czasami poważna. Lubie jak wokale dobrze brzmią. Pomieszczenie ok 16m2. Docelowo napędzane będą przez podwójne GC (2x3875 na górę plus 2x 3886 na dół), lampucera lampizowana WK-WA na 6N6P. Prądu wystarczy nawet dla ciężkich głośników. Jako że na wygnaniu nie dysponuje pomieszczeniem do eksperymentów muszę ograniczyć się do gotowych projektów. Mało kreatywne, ale inaczej się nie da.

Wiem,że dużo osób proponuje SEAS,dostępny jest jak piszą w POLIK-u.Lecz ja osobiście wchodząc na ich

stronę miałem problem z jakimkolwiek wejściem na na ofertę proponującą z Ich strony głośniki.

Chodzi mi o katalog cenowy i sposobność złożenia zamówienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.