Skocz do zawartości
IGNORED

Tuby i waveguide szyte na miare

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Chyba najbardziej znana tuba Iwata 300Hz 1 cal - znana z przetwornikow TAD model TH-4001.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Sukcesywnie bede umieszczal pomiary tubek. Pierwsza - tuba stalokierunkowa Minphase plus driver STX DT-1300-Ti z odleglosci 2 metrow (tuba ma 1 metr srednicy!).

Ukryta Zawartość

post-10804-100003122 1265472622_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

Ukryta Zawartość

post-10804-100003117 1265474693_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> jacek_zagaja

Mógłbyś skrótowo porównać najpopularniejsze typy tub dla orienatacji mniej świadomych :)

Bardzo ciekawa inicjatywa.

JMLC, 400Hz, 1", 14 stopni jakie ma wymiary?

Czy tuby mają mocowanie do typowych driverów (np Beyma CP380M)?

Tuba zmiennokierunkowa JMLC (323mm dluga, 481mm srednica) nadaje sie do konstrukcji wolnostojacych typu "Avantgarde Trio", ma najbardziej plaski przebieg SPL na osi. Tuba OSWG nadaje sie najlepiej do wbudowania w odgrode tak jak w modelu ktory przygotowuje na luty (zdjecie ponizej). Tuba Minphase natomiast najlepiej sie sprawdzi w duzych pomieszczeniach powyzej 30m2, kinach, kosciolach itd. Generalnie tuby stalokierunkowe maja ta przewage ze mozna je swobodnie korygowac elektronicznie (EQ). Tuby do glosnikow szerokopasmowych czekaja na pierwszego smialka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Co sądzicie o połączeniu Wavecor TW030WA z waveguide Monacora? Do waveguide lepsza będzie wersja z ferrofluidem czy bez? Czy ten utubiony Wavecor zniósłby niski podział pierwszym rzędem?

http://www.monacor.de/de/PDF/G/G1/G110110/G110110Z.pdf

http://www.wavecor.com/TW030WA05_06_07_08_specifications.pdf

Posiadasz impulsy? Moznaby popatrzec jak ferrofluid tlumi w poblizu Fs. Na faze najwiekszy wplyw ma falowod. Falowod Monacora jest bardzo malutki jak dla supertweetera, a nalepiej ciac tweeter nisko na prawdziwym driverze wtedy dzwiek ma moc ;) testowalem ostatnio de500 z podzialem 900Hz, ciekaw jestem porownania :))

Z oferty tylko ze to bylo milion lat temu :) jesli chodzi o tuby to zostal mi juz tylko jeden wariant do przetestowania - full metal z aktywnym basem i midbasem w OZ np. na Dayton Reference. Najprostsze rozwiazania najlepsze, szkoda czasu na kombinacje.

• 2 tygodnie później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Dałoby się zaprojektować eliptyczny waveguide podobny do Daytona H07E (ale prostokątny, nie kwadratowy) nie szerszy niż 24cm, i możliwie płytki z zejściem poniżej 1,5kHz do MTM z midwooferami średnicy 18cm?

http://www.daytonaudio.com/index.php/loudspeaker-components/loudspeaker-drivers-by-type/waveguides/h07e-6-x-6-elliptical-waveguide-1-threaded.html

270-316_s.jpg

Myślę, że taki zestaw głośnikowy byłby bliski doskonałości, bo mógłby mieć płaską charakterystykę mocową horyzontalną i wertykalną. A gdyby jeszcze na osi było idealne wyrównanie czasowe przetworników do zwrotnicy pierwszego rzędu i koherencja fazowa poza osią to byłby ideał.

Super robota Jacku, niestety na eksperymenty 270zl za sztuke troche za drogo...

Też chciałem to napisać zanim doczytałem się do twojego postu. Nigdy nie robiłem nic na tubach a chyba warto spróbować. Ale na próbowanie chyba są trochę za drogie.

Nie ma problemu można wziąć membranę woofera lub kupić gotowy falowód z plastiku i pogrubić – kształt lejka czyli stożek plus promien na wlocie latwo wykonać recznie. Falowody z aluminium, GFK czy polimerobetonu musza być droższe ponieważ to jest produkcja reczna w małych ilościach. Z polimerobetonu na prawdę nie są drogie. Najlepsze efekty osiągnąłem na SEOS-10 (FP10) z driverami BC DE250/10HPL64 (konieczny sub) – był u mnie kolega który nie lubi tub i był oczarowany, przerobił Seasy i Scany. Gotowe schematy można znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Z racji tego ze sam sobie projektuje falowody to nie miałem okazji/czasu sprawdzić w praktyce co oferują wielcy producenci jednakże od czasu do czasu porównania pojawiają się na forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tytanowe z tłumikiem są drogie. Klony DE250 z wysyłką też nie bardzo:

Ukryta Zawartość

Między 200-300zł nie spotkałem, 350zł może się da DE250 z rabatem. Ale o czym tu mówimy SS/Seas są dużo droższe :))

Najtaniej będzie posmarować D800 Aquaplasem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.