Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Erotoman gawędziarz z ciebie z tymi 90% i cały to ból w tej dyskusji z kolegami pro XYZ-tami.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 12 Lis 2009, 22:08

>Erotoman gawędziarz z ciebie z tymi 90% i cały to ból w tej dyskusji z kolegami pro XYZ-tami.

Nie przekonam Cię przecież, bo niby jak? Jasne, że nie testowałem 90% wzmacniaczy na rynku. Ale sprawdzałem kilka losowych do jakich miałem dostęp. Nawet stary polski wzmacniacz DIORY do dużej wieży (bodajże WS440 - ale nie pamiętam, bo było to ładnych parę lat temu) miał płaską charakterystykę gdzieś do 50kHz bodajże. To naprawdę nie jest takie trudne zrobić taki wzmacniacz, wierz mi.

whitesnake, 12 Lis 2009, 22:08

>fotek, 12 Lis 2009, 22:05

>

>Zgłoś sie na Priv jesli interesuje Cię test u mnie. Ty ustawiasz i wybierasz system.

No wybacz, ale nie mam zamiaru swojego czasu poświęcać na to. Chcesz - sam się przekonaj. Nie chcesz - nie musisz :)

fotek, 12 Lis 2009, 22:13

Miotasz się strasznie...

moze lepiej zacznij słuchać zamiast teoretyzować.

Z mojego punktu widzenia wzmacniacz, który nic nie wnosi do systemu to byłby ideał. Wydaje mi się, przy tym założeniu nałatwiej byłoby im zagrać tak samo.

I to jest mój "święty grall"

jesli kiedyś taki znajdziesz, chetnie go od Ciebie kupię...

Nie ważne czy to będzie poziom cenowy 10KPLn, czy 100PLN - biorę w ciemno i sprzedaje to co mam.

fotek

...ale ja to rozumiem tylko pisząc to potwierdzasz tezę o gawędziarstwie.

Nikomu do niczego to nie jest potrzebne, tym bardziej, że w tym całym zamieszaniu nie najwazniejsze jest by było tak jak piszesz a nawet niekoniecznie jest to wskazne.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>Nawet stary polski wzmacniacz DIORY do dużej

>wieży (bodajże WS440 - ale nie pamiętam, bo było to ładnych parę lat temu) miał płaską

>charakterystykę gdzieś do 50kHz bodajże. To naprawdę nie jest takie trudne zrobić taki wzmacniacz,

>wierz mi.

Tyle że nie to nie charakterystyka przenoszenia decyduje o brzmieniu wzmacniacza. No chyba że jest naprawdę pogięta to wtedy tak.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 12 Lis 2009, 22:23

>Tyle że nie to nie charakterystyka przenoszenia decyduje o brzmieniu wzmacniacza. No chyba że jest

>naprawdę pogięta to wtedy tak.

A co rozumiesz pod pojęciem "brzmienie wzmacniacza" ?

whitesnake, 12 Lis 2009, 22:24

>

>To się nazywa żenująca kapitulacja...

>Ciekawe czy teraz dyskusje przejmie jakis "kolega", skoro jestes spalony na własne zyczenie.

Ja nigdzie nie napisałem, że mam jakąś misję udowadniania komukolwiek czegokolwiek. Sam szukam prawdy jak to jest. Mam jakieś tam podstawy więc mogę próbować doradzić, ale bez przesady... Nie jestem typem domokrążcy - demonstratora :)

fotek, 12 Lis 2009, 22:32

>whitesnake, 12 Lis 2009, 22:24

>

>>

>>To się nazywa żenująca kapitulacja...

>>Ciekawe czy teraz dyskusje przejmie jakis "kolega", skoro jestes spalony na własne zyczenie.

>

>Ja nigdzie nie napisałem, że mam jakąś misję udowadniania komukolwiek czegokolwiek. Sam szukam

>prawdy jak to jest. Mam jakieś tam podstawy więc mogę próbować doradzić, ale bez przesady... Nie

>jestem typem domokrążcy - demonstratora :)

To już chyba nawet nie wymaga komentarza.

Masz niesamowita okazję udowodnić prawdę.

Nie przyznają za to nagrody Nobla jednak gdyby udało Ci się zburzyć, to na czym stoi cały swiat audio doktorat miałbys w kieszeni jak nic.

fotek, 12 Lis 2009, 22:33

Dla mnie to koniec tej żenującej historii...

Powodzenia.

Proszę tylko, zeby żaden Twój klon nigdy nie zabieral głosu gdzies obok mnie.

Nie dogadamy się i nie jest to kwestia niezgodności przekonań... tylko poziomu dyskusji.

Świetnie opanowałeś sztukę przekręcania kota ogonem.

fotek, 12 Lis 2009, 21:55>>>

Tor musi być

>liniowy, czyli posiadać płaską charakterystykę a wzmocnienie czyli moc w każdym systemie na wyjściu

>musi być taka sama.

Piękne dzięki!

Czyli rozumiem, że wg Waszych warunków, nieważne jest czy wzmak/końcówka powidzmy 50W/8 ohm w klasie A, AB lub T czy D, staje np. naprzeciw innego o mocy np. 500W/8ohm.

Ważne, żeby posiadały płaską charakterystykę i równą moc na wyjściu (np.0,5W)? Równa moc wyjściowa = równa głośność przy tych samych kolumnach? Niech mnie jakiś elektronik oświeci, bo mam pewne wątpliwości...

Czy raczej żeby wzmacnaicze były ustawione na równej głośności (bo o tym ciągle mowa)?

Oczywiście w swoich optymalnych zakresach pracy.

A co z kolumnami? Jakie tu muszą być spełnione warunki, ażeby nie rozróżnić wzmacniaczy?

Znaczy - maksymalnie utrudnić?

Już pytałem, ale odpowiedzi nie pomnę...

P.S.

Kamanda. Po co tyle jadu?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Kolumny im lepsze tym lepiej,dość ważna jest ich efektywność świadcząca o możliwości "łatwego wysterowania" a tym samym zmniejszenie ich wpływu na testowane wzmacniacze.

xniwax, 12 Lis 2009, 22:30

>Słuszna konkluzja.

>Mozna by ewentualnie zamknac nawet cały wątek.

Chciałbyś. Uwiera Cię w tyłek ?

Po jaką cholerę Ty, white i mlb tu wchodzicie ?!? Nie interesuje Was to, Wy "słyszycie" i nie chcecie uczyć się nowych rzeczy. OK. Wasz wybór. Każdy ma prawo do błądzenia.

To nie jest wątek dla Was. Dla Was jest "hajend wiecznie żywy", tam możecie się do woli podniecać brzmieniem wtyczek, tam zostaniecie zrozumiani.

zukzukzuk, 12 Lis 2009, 22:44

>Czyli rozumiem, że wg Waszych warunków,

Po pierwsze - nie ma żadnych "Nas". Każdy sam dla siebie chce się (tak myślę) przekonać jak to jest.

>nieważne jest czy wzmak/końcówka powidzmy 50W/8 ohm w klasie

>A, AB lub T czy D, staje np. naprzeciw innego o mocy np. 500W/8ohm.

>Ważne, żeby posiadały płaską charakterystykę i równą moc na wyjściu (np.0,5W)? Równa moc wyjściowa =

>równa głośność przy tych samych kolumnach?

Tak. No i jeszcze może zniekształcenia nieliniowe niskie. Ale to też już raczej mały problem dla współczesnych wzmacniaczy (poza niektórymi lampowymi)

>A co z kolumnami? Jakie tu muszą być spełnione warunki, ażeby nie rozróżnić wzmacniaczy?

>Znaczy - maksymalnie utrudnić?

Kolumny - dowolne. Oczywiście najlepiej wzorcowe, żeby się nie było czego uczepić ;)

>Kamanda. Po co tyle jadu?

Ja piszę spokojnie, bez żadnego jadu :) Cierpliwości mi nigdy nie brakowało - mam 5 letnie dziecko, więc wiem coś na ten temat :-)

fotek, 12 Lis 2009, 22:26

>A co rozumiesz pod pojęciem "brzmienie wzmacniacza" ?

Tego to dowiesz się z testów jak sobie kilka wzmacniaczy przesłuchasz, po co tworzyć poezję.

Może tylko zadam pytanie pomocnicze: jaki jest Twój ulubiony instrument muzyczny?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 12 Lis 2009, 22:56

>fotek, 12 Lis 2009, 22:26

>

>>A co rozumiesz pod pojęciem "brzmienie wzmacniacza" ?

>

>Tego to dowiesz się z testów jak sobie kilka wzmacniaczy przesłuchasz, po co tworzyć poezję.

Przecież Ty non-stop tworzysz poezję, niskich lotów, ale poezję, audiofilską. Też nie wiem po co...

fotek, 12 Lis 2009, 22:51

Kolejne dzięki!

Sam widziesz - x1 coś jest poddenerowany???

To ciekawe, że lampy też są brane pod uwagę:)

Równa moc wyjściowa = równa głośność przy tych samych kolumnach?

Tu chciałem się raz jeszcze upewnić...

Wzorcowe kolumny?

Może MBL 101E? A może moje wymarzone IRS Beta?

To chyba niezbyt trafne założenie???

A może wystarczą B&W 801 (na tych mam okazję przetestować)? Są powiedzmy w miarę skuteczne. Generalnie słucham dużych kolumn...

Wezmę np. takiego 100W Rotela (to wydajne!) vis 100W Gryphona Antileon.

Powiedzmy, że wzmacniacze wyrównam - odkręcę tyle, że aby (ażeby Rotel nie zadymił:), ale żeby COŚ było słychać (normalny, średni poziom głośnosci)...

Moja pewność, że zgadnę - jest większa od tej, że w grudniu przeleją kolejną pensję na konto żyjącego emeryta:)

Warto próbować?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>Serio? Gitara elektryczna.

Jak najbardziej serio. Gitara elektryczna jest akurat instrumentem z niezbyt bogatym brzmieniem, ale się nada (sam trochę grałem, tyle że na klasycznej)

Do takiego testu weź sobie płytę z dynamiczną i wyraźnie nagraną gitarą. Może coś z Santany albo Dire Straits. Muzyki metalowej raczej nie polecam, ewentualnie niektóre nagrania Metallica gdzie gitara naprawdę ładnie wybrzmiewa do końca. Ważne żebyś dobrze znał tą płytę. Podczas testu skup się wyłącznie na brzmieniu gitary. Zaobserwuj jak brzmi w momencie uderzenia w struny, w jaki sposób struny wybrzmiewają i jak wibrują podczas różnych akordów.

Jak uważnie tego posłuchasz na różnych klockach, powinieneś zrozumieć co to znaczy brzmienie wzmacniacza.

mlb, 12 Lis 2009, 23:10

>Jak uważnie tego posłuchasz na różnych klockach, powinieneś zrozumieć co to znaczy brzmienie

>wzmacniacza.

???????? Nic nie rozumiem sorry, o naukę proszę...

mlb, 12 Lis 2009, 23:10

A na czym najlepiej zrozumieć brzmienie wtyczek ?

To jest prawdziwe wyrafinowanie ! Dzięki Tobie zrozumiałem brzmienie wzmacniaczy... Ale chcę więcej, potrzebuję dodać klasy mojemu systemowi.

Jakie wtyczki są najlepsze ? Szukam takich z obfitym basem. Co byś polecił ? Ty wiesz wszystko.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.