Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Co do metodyki testowej, uważam na przykład, że każdy słuchający powinien przed rozpoczęciem porównania samodzielnie wysłuchać każdego z dwóch wzmacniaczy i najlepiej sporządzić sobie z odsłuchu notatki. Ja w ten sposób testuję sprzęt dla czasopism, więc dla mnie jest to naturalna metoda, ale generalnie to bardzo pomaga usystematyzować wrażenia i później je porównać.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 9 Gru 2009, 13:13

>Może tobie jest znana ogólnie, jednak osobiście wolałbym dopracować metodykę szczegółowo, aby nie

>było pola do domysłów. A więc musi być dopasowana do pomieszczenia (zasłonić? wygasić światło?), ddo

>testowanego sprzętu (niektóre urządzenia sygnalizują tryb, w jakim pracują, inne nie), kwestię

>regulacji wzmocnienia (potrzebny uniwersalny pilot),

a po co potrzebny uniwersalny pilot ? ustawiasz raz poziom i już.

Sprzęt zasłaniasz, tak, żeby nie było widać co gra. Robienie ciemności to nie jest dobry pomysł.

>statystycznego. Niby dlaczego sam dotąd nie przeprowadziłeś takiego testu? Bo nie wierzyłeś w to, co

>piszesz? Nie sądzę. Topo prostu kawał ciężkiej roboty.

nie zrobiłem bo nie był potrzebny: patrze pierwszy post.

Nie róbmy z testu ABX jakiejś strasznie ciężkiej roboty...

• Redaktorzy

"a po co potrzebny uniwersalny pilot ? ustawiasz raz poziom i już."

Wielokrotnie w tym i innym wątkach podważano metodę prowadzenia odsłuchu tylko na jednym poziomie wzmocnienia, nie będę więc raczej powtarzał.

Redaktor nie sadze zebys robiac recenzje posługiwał sie statystyka.Nie wiem czym ten test jest taki inny, żeby do niego przygotowywać sie specjalnie.Potraktuj to jak jeszcze jedną recenzje.Wszak pisząc recenzje do czegoś się odnosisz.Do czego, jeden Bóg raczy wiedzieć.Powiem nawet ze do takiego testu powinno wystarczyć odwrócenie plecami z odbiciem od sciany przedniej.Ale rozumiem ze spowoduje to wsciekły jazgot audiofili- wiec wedle uznania.Ja widze tylko problem łaczeniowy typu gniazdo wtyk.Poza tym dowolnośc.Rozbijamy namiot pod blokiem i nawet trzy dni..Cztery poziomy ,czternaście petli.Tyle ze nie wiem czemu.Skoro recenzje leca normalnie.Po ludzku.

• Redaktorzy

"Potraktuj to jak jeszcze jedną recenzje."

Pardon, ale recenzje przeprowadza się inaczej. Gdybym zrobił to tak, jak przeprowadzam recenzje, to na pewno komuś by sie nie spodobało. A jak tutaj kolega toyota pozwolił sobie pzreprowadzić ślepy test w sposób, który się komuś nie spodobał, to tylko leciały joby. Trudno, zebym się narażał na podobne przyjemności, to jest moje hobby a nie kara za grzechy. Zaś statystyka jest potzrebna, bo jeden wynik może być przypadkowy, co jest wiadome. Sądzę, że poniżej 15-20 powtórzeń trudno mówić o interpretacji wyniku, można najwyżej dyskutować o możliwości. W praktyce jednak liczba powtórzeń w ciągu jednego dnia jest limitowana zmęczeniem oceniajacego, nie sądzę, aby udało się osiągnąć więcej niż 3-5. Sprawdzę to.

• Redaktorzy

"nie wiem dlaczego nie lampy "

Nie lampy, bo lampy zdaniem niektórych "mają prawo grać inaczej, bo są źle skonstruowane" (czy jakoś podobnie), więc to pewnie nie honor odróżnić lampę od czego innego. Nie chciałbyś iść na łatwiznę.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 9 Gru 2009, 14:28

>"a po co potrzebny uniwersalny pilot ? ustawiasz raz poziom i już."

>Wielokrotnie w tym i innym wątkach podważano metodę prowadzenia odsłuchu tylko na jednym poziomie

>wzmocnienia, nie będę więc raczej powtarzał.

wielokrotnie w tym i innych wątkach pisano różne bzdury, czy to znaczy, że trzeba się nimi kierować ?!?

Na ilu poziomach chcesz robić testy ? 2,3,10 ?!? A później napiszesz, że nastąpiło zmęczenie ? Bo by nastąpiło przy tylu próbach :)))

ustawiasz komfortowy poziom dla słuchacza, robisz min 10 zmian, max 30 (chyba) i już, proste i NORMALNE.

Redaktor ustalmy dwie rzeczy.Nie robimy tego dla modrzewka ,toyoty i nikogo kto ma jakis pomysł.Idiotyzmów tu było tyle, ze generalnie żaden mnie nie obchodzi.Test nie służy zaspokojeniu beletrystycznych ciekawosci i pomysłów niektórych którzy coś sadzą .Najczęście nawet nie wiedza...co sadzą.To pierwsze primo .Czyli robimy test jaki był opisany.Co do poziomów.Ustalmy trzy.Równo rozrzucone.drugie primo.Po zrobieniu testu gainclona i RCM masz prawo zarzadac nieudostepniania danych.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 9 Gru 2009, 15:07

>Co dla kogo normalne, to normalne. Zamierzasz się ze mną kłócić, jak ja mam słuchać?

Broń boże, ale to ma być test, a nie słuchowisko :)

Chodzi o eliminację późniejszych punktów prób kwestionowania wyników, bo takie będą, na pewno. Do tej pory wszyscy słuchacze tutaj kwestionowali to czego nie słyszeli...

Dobrze, że byli obiektywni obserwatorzy :)

• Redaktorzy

Co do ustawiania poziomu, to w najbliższym czasie wypróbuję prostszy system: zaczynanie od zera. Eliminuje całkowicie problem ustalania poziomu miernikiem a jednocześnie uniemożliwia zarzuty, jakoby "wybrany poziom był nieodpowiedni dla danego wzmacniacza", bowiem każdy wzmacniacz ostatecznie jest słuchany z poziomem, na którym zdaniem słuchacza gra najlepiej. Przy okazji natomiast chętnie bym sprawdził, jak się ma subiektywnie słuchowo ustalony równy poziom do ustawianego pomiarowo. Czy przy porównaniu np. dwóch różnych wzmacniaczy poziom ustawiony pomiarowo nie różni się systematycznie od ustawionego słuchowo, co zgodnie z założeniami powinno powodować wrażenie, ze jeden ze wzmacniaczy systematycznie grałby "gorzej". Od dawna interesuje mnie ta sprawa, bo wiąże się z tymi czynnikami jakości brzmienia, o których zakłada sie ze nie wiemy, co one są. Ale to na marginesie.

• Redaktorzy

A, co do wzmacniaczy - ja będę miał dwa tranzystorowe, które będę porównywał i tobie też je zaproponuję. Możesz oczywiście przywieźć trzeci ze sobą.

Redaktor, 9 Gru 2009, 13:37

>Pomijając niemiły to wypowiedzi parantulli i nieuzasadnione obelgi...

Też tak mi się wydaje, że można spokojnie pominąć z igły widły, a skupić się na meritum.

>(ciekawe kolego, dlaczego uważasz się za uprawnionego do chamienia, to tak na marginesie)

(Ciekawe kolego, dlaczego nikt jakoś nie reaguje, kiedy ciągle ci sami osobnicy notorycznie używają zwrotów w stylu "jakim trzeba być kretynem...", "banda głuchych idiotów...", to tak na marginesie)

>tym razem w przystępnej formie: Bocznica z zasady jest zakładką, gdzie można pisać o wszystkim. Nie

>jest to jednak jej jedyna cecha szczególna. Otóż Bocznica jest też zakładką widoczną tylko dla

>zalogowanych użytkowników. Dlaczego? Między innymi dlatego, aby przypadkowi czytelnicy forum nie

>doszli na podstawie lektury niektórych wątków, że trafili w nieodpowiednie towarzystwo.

Acha, to chyba dlatego wyleciały ze STEREO wszystkie wątki (z abeiksem w tle) żeby przyszykować grunt pod wątek kolegi mlb, w którym padają dokładnie te same pytania (po raz enty do znudzenia) co w wątkach już zdjętych, tyle tylko że NIEODPOWIEDNIE odpowiedzi zostają usuwane w mig, żeby "przypadkowi czytelnicy forum na podstawie lektury niektórych wątków" doszli do ODPOWIEDNICH wniosków, że trafili w ODPOWIEDNIE towarzystwo.

>Sądzę, ze teraz już jest jasne, w każdym razie cieszę się, że mogłem pomóc.

No tak, teraz już jest jasne. I nie można było tak od razu, zamiast ściemniać, wyszukiwać preteksty i dziury w całym?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Redaktor, 9 Gru 2009, 15:53

>A, co do wzmacniaczy - ja będę miał dwa tranzystorowe, które będę porównywał i tobie też je

>zaproponuję. Możesz oczywiście przywieźć trzeci ze sobą.

A może by tak zarejestrować te porównania ,podobnie jak na poniższym teście :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy późniejszym odsłuchu tych zarejestrowanych nagrań nieważne jest że np słuchawki na których będziemy słuchać naniosą swój charakter ,ważne jest żeby było wtedy słychać czy nagrania się różnią ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

"Też tak mi się wydaje, że można spokojnie pominąć z igły widły, a skupić się na meritum."

Dzięki za pobłażliwość, doprawdy. Jesteś dla mnie za dobry.

• Redaktorzy

"No tak, teraz już jest jasne."

Niestety widzę, że nie bardzo. A przecież podałem to w maksymalnie przystępnej formie. Skoro nadal nie zrozumiałeś, to ja już nie czuję się na siłach pomóc, musisz udać się gdzie indziej. Zapytaj swojej wychowawczyni na przykład.

ta dziwna cisza swiadczy ze audytorium uwaza sprawe za ząłątwioną lub raczej odtrabioną..Odbedzie sie test w którym jeden polegnie i wyjaśni sie.Otóz nic sie nie wyjasni.Moze sie okazac ze dwa wzmacniacze nie robią przełomu.Żeby wycignąc jakies wnioski należy zrobic testów kilkanascie z róZnymi wmacniaczami.A nawet tymi samymi wzmacniaczami, a róznymi słuchaczami.Czekanie na finał na zasadzie kto kogo zabił jest bez sensu.Może sie okazacć że nie beęzie ofiar.Tak wiec trzeba montować zespoły bo w przeciwnym razie te pareę testów przepadną w otchłani historii i sprawa jak zwykle zostanie....zagadana.

muls, 10 Gru 2009, 19:52

>ta dziwna cisza swiadczy ze audytorium uwaza sprawe za ząłątwioną lub raczej odtrabioną..Odbedzie

>sie test w którym jeden polegnie i wyjaśni sie.Otóz nic sie nie wyjasni.Moze sie okazac ze dwa

>wzmacniacze nie robią przełomu.Żeby wycignąc jakies wnioski należy zrobic testów kilkanascie z

>róZnymi wmacniaczami.A nawet tymi samymi wzmacniaczami, a róznymi słuchaczami.Czekanie na finał na

>zasadzie kto kogo zabił jest bez sensu.Może sie okazacć że nie beęzie ofiar.Tak wiec trzeba montować

>zespoły bo w przeciwnym razie te pareę testów przepadną w otchłani historii i sprawa jak zwykle

>zostanie....zagadana.

Test się nie odbył, a tu widzę już zastrzeżenia do wyników i alternatywne scenariusze się kreśli... Może odrobinę cieprliwości? I doprawdy nie zastrzegajmy, że jak wyjdzie tak, to zrobić trzeba będzie jeszcze kolejne testy, i z różnymi słuchaczami, i że właściwie to nie wiadomo czy one coś wykażą. Jak dotąd tyle rabanu robiłeś Ty Muls i Paweł XYZ z jednego testu ABX, który się nie odbył, ale tak jakby się odbył, i to dotąd wystarczało jako dowód koronny w sprawie. A tu gdy Redaktor wykazał wolę pobawienia się w zgadywankę, nagle już w przedbiegach okazuje się, że to na nic, bo wyniki i tak będą niereprezentatywne...

Nie chcę napisać za dużo, by nie podgrzewać atmosfery, ale wnioski każdy wyciągnie sam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość

(Konto usunięte)

muls, 10 Gru 2009, 19:52

>ta dziwna cisza swiadczy ze audytorium uwaza sprawe za ząłątwioną lub raczej odtrabioną..Odbedzie

>sie test w którym jeden polegnie i wyjaśni sie.Otóz nic sie nie wyjasni.Moze sie okazac ze dwa

>wzmacniacze nie robią przełomu.Żeby wycignąc jakies wnioski należy zrobic testów kilkanascie z

>róZnymi wmacniaczami.A nawet tymi samymi wzmacniaczami, a róznymi słuchaczami.Czekanie na finał na

>zasadzie kto kogo zabił jest bez sensu.Może sie okazacć że nie beęzie ofiar.Tak wiec trzeba montować

>zespoły bo w przeciwnym razie te pareę testów przepadną w otchłani historii i sprawa jak zwykle

>zostanie....zagadana.

ale takich testów są dziesiątki w sieci, zawsze z tym samym wynikiem, generalnie różnic brak, a jak są, to łatwo wytłumaczalne pomiarowo.

tak jest.Ale generalnie chodzi zeby jednak miec te, co się róznia.A te co beda u nadreduktora...nie wiadomo.Znamienny natomiast jest tekst jagódki.Myslenie kabaretowe, z duzym napieciem miesiaczkowym..

ja mu mówie zeby sie wzion do roboty, a on ze test bedzie niereprezentatywny.Jakby nie było pewne ze przy braku róznic bedzie pierwszy krzyczacy o braku warunków do reprezentywnosci.

mysle ze takie jagódki chodza juz teraz na wdechu i modla sie codziennie o zyczliwość bożą..Ja raczej jagódko zrobiłbym SAM takie testy i nabrał pewnosci a nie wisiał u szyji Pana Redaktora.Raczej na uchu Pana.....

• Redaktorzy

Tak sobie nawet myślałem, że kiedy już zwolennicy prymatu narodu nad nienarodem założą sobie własne forum, muls będzie zmuszony znaleźć sobie kolejny obiekt.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.