Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Redaktor, 13 Paź 2009, 11:29

>A lamp używa się ze względu na ich bardzo dobrą liniowość, a nie ze względu na to, co tu niektórzy

>piszą. Bo pzrecież te zniekształcenia są i tak niesłyszalne, jak mówi Pismo, nie?

Znalazłem taką wypowiedź redaktora z IXBT (jak ktoś zna perfekt rosyjski to niech potwierdzi prawidłowość tłumaczenia ) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

''W technice tranzystorowej najbardziej nieprzyjemne harmoniczne wynikają z przesunięcia dwóch połówek sinusoidy względem siebie w osi czasu. Dla słuchu to - blacha, nawet jeśli 0,01 Kg%. Przy tym lampowy charakter zniekształceń - wygina się w pobliże zera, ucho nie słyszy do 1% i powyżej. Dlatego w dupę współczynnik. On jest pożyteczny tylko przy jednakowym charakterze,uwarunkowanym jednakową naturą (zniekszt) . Nie trzeba mówić, że ludzie nie słyszą setnych procent.''

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 13 Paź 2009, 12:47

>McGyver, 13 Paź 2009, 12:43

>

>>tylko po to żeby świeciła. A prawidłowo to powinno być zrobione tak jak robi np. Audio Note czy

>>Amplifon. Czyli za kostką DACa ŻADNYCH opampów, tylko lampy i ewentualnie trafa. Czyli lampy nie

>>jako dodatek do opampów, tylko ZAMIAST opampów.

>

>Dobre :) Prawidłowo, to się w ogóle nie powinno lamp wstawiać, tak samo jakby ktoś chciał tuningować

>Porsche wstawiając mu silnik od Syrenki :)

>I proszę już nie offtopować o lampach. Mc możesz swój biznes szerzyć gdzie indziej, jest taka

>specjalna zakładka dla lamp, tam możesz ściemniać frajerów.

Dlaczego zniknął ten mój post ? Co tu się dzieje ?

McGyver, 13 Paź 2009, 13:00

>>Dobre :) Prawidłowo, to się w ogóle nie powinno lamp wstawiać, tak samo jakby ktoś chciał

>tuningować

>>Porsche wstawiając mu silnik od Syrenki :)

>To są tylko twoje osobiste poglądy oparte na niewiedzy i uprzedzeniach. Oczywiście masz prawo

>wyznawać poglądy jakie chcesz, ale jeżeli te poglądy propagujesz publicznie w tak nachalny sposób,

>to automatycznie dajesz innym prawo do również publicznego obśmiewania tych poglądów.

Ty wykorzystujesz niewiedzę innych rzerząc bzdurę. Chciałbyś to obśmiać, ale nie masz jak, bo nie masz ŻADNYCH sensownych argumentów, a tylko bełkot pseudotechniczny.

Już Ci pisałem, żebyś swoich rysuneczków nie załączał, masz 5 latek ?

Krak_oN, 13 Paź 2009, 13:22

>''W technice tranzystorowej najbardziej nieprzyjemne harmoniczne wynikają z przesunięcia dwóch

>połówek sinusoidy względem siebie w osi czasu. Dla słuchu to - blacha, nawet jeśli 0,01 Kg%.

to są zniekształcenia skrośne, nie stanowiące problemu we wzmakach w klasie AB, czyli we wszystkich współczesnych.

XYZPawel, 13 Paź 2009, 13:39

>Krak_oN, 13 Paź 2009, 13:22

>

>>''W technice tranzystorowej najbardziej nieprzyjemne harmoniczne wynikają z przesunięcia dwóch

>>połówek sinusoidy względem siebie w osi czasu. Dla słuchu to - blacha, nawet jeśli 0,01 Kg%.

>

>to są zniekształcenia skrośne, nie stanowiące problemu we wzmakach w klasie AB, czyli we wszystkich

>współczesnych.

Tutaj klasa wzmacniacza nie ma zbyt dużo do rzeczy, tylko głębokość sprzężenia zwrotnego i szybkość toru akustycznego (mówiąc w dużym uproszczeniu). W dzisiejszych czasach, faktycznie można tym się nie przejmować, jednak jest nie prawdą, że klasa AB jest tej przypadłości pozbawiona.

WSZYSTKICH. nie sadze. tak sobie to czytam i dzieki temu iz nie jestem ograniczony jak sie niektórym wydaje dochodze do wniosku ze w tej całej awanturze o "lampe" sporo racji stoii po stronie... Pawła, aczkolwiek on takze jest w błedzie zakładajac mylnie iz "kaZdy" wzmacniacz lampowy jest "Zle" zaprojektowany. Osobiscie jestem zwolennikiem tranzystora i takim pozostane. Chyle jednak CZoła dla Konstruktorów "tych znikształceN lampowych" , ktore powoduja taki a nie inny skutek, tudziez sprawiaja iz muzyka nabiera blasku, ciepła a niedogodnosci lampy sa na tyle mało uciazliwe iz odbira sie to subiektywnie jako słodycz dzieku. Tak nie jest,,, ale kazdy ma prawo "truc" sie czym chce.

Nie zrozumcie mnie zle szanuje konstrukcje lampowe, bardzo je lubie ale wwzystkie one zawieraja w sobie pewnego rodzaju "koloryt" tego co przekazują a ja zwollenikiem takiego kolorytu nie jestem. Ba mało tego to w dupie mam dodatkowo to do czego inni tak gonia a nazywaja to neutralnoscią zestawu. Ten termin to slogan i martwe pudło. Powinnismy tak konfigurować systemy aby ich słuchanie {mimo ich niedoskonałosci ,a moze dzieki im niedoskonałosci sprawiało nam jak najwiecej przyjemności.}

Obracam sie w swym zyciu wsród dwóch producentów i twórców uprzemysłowionych produktów lampowych audio. Mimo róznicy pogładów potrafimy zawsze przeprowadzic nasze dyskusje na temat dzwieku, sprzetu i życia w sposób inny niz przyjeło sie to na forum, czego i innym serdecznie zycze.

Dupa dupa cycki, jak to powiadali we wlatcy móch.... swoistego rodzaju rozprawka humorystyczno-sarkastyczna o życiu dorastajacej grupki przyjaciół. Powiem wam ze oni za dziecinstwa rozwiazali by problem tych sporów jakimi sie teraz karmicie i poszli razem "dmuchac" zaby. Tymczasem dorosli "wlatcy móch" czyli my wszyscy byle gowniany problem traktujemy ambicjonalnie zakladajac iz kazdy z naszych predmówców to kretyn. Dzieci mają niestety lepszy stosunek do życia i ludzi, rodzimy sie bedac czlowiekim dorastamy jako potwory a umieramy jako diabły jakie.

XYZPawel, 13 Paź 2009, 13:39

>to są zniekształcenia skrośne, nie stanowiące problemu we wzmakach w klasie AB, czyli we wszystkich

>współczesnych.

Bzdura.

"Zniekształcenia skrośne.

Zniekształcenia te powstają w komplementarnym stopniu mocy wzmacniaczy klasy B i AB podczas przejścia sygnału przez zero. Mogą być powodowane niskim poziomem polaryzacji tranzystorów mocy, przy płytkiej klasie AB lub najczęściej z podobnego powodu przy dużym sygnale wyjściowym na obciążonym wzmacniaczu, gdzie na rezystorach emiterowych odkłada się napięcie, które jest odejmowane od napięcia polaryzacji tranzystorów mocy. Powodowane jest to zjawiskiem włączenia i wyłączenia tranzystora i obszarem charakterystyki, w którym tranzystor nie pracuje liniowo. Można przyjąć że jest to zjawisko naturalne i taki jest urok wzmacniaczy pracujących w klasie AB i B. Zniekształcenia te objawiają się szorstkim i mało przyjemnym brzmieniem, a w ekstremalnych sytuacjach nawet "charczeniem", szczególnie przy cichych dźwiękach. Można to zjawisko minimalizować zwiększając prąd polaryzujący tranzystory mocy, czyli pogłębiając klasę AB w kierunku A."

Wypadałoby się najpierw douczyć zanim się coś publicznie palnie.

Zniekształcenia skrośne w mniejszym lub większym stopniu występują ZAWSZE w stopniach wzmocnienia zbudowanych z użyciem wzmacniaczy operacyjnych. W stopniach wzmocnienia wykorzystujących lampy nie ma zniekształceń skrośnych, bo nie istnieje mechanizm ich powstawania. O zniekształceniach skrośnych we wzmacniaczach lampowych można mówić jedynie w przypadku wzmacniaczy mocy typu push-pull pracujących w klasie B.

Wybaczcie panowie, wszystko ca jest objęte ogólną pętlą sprzężenia zwrotnego posiada zniekształcenia skrośne. W wzmacniaczach lampowych stosowano płytsze sprzężenie zwrotne i dla tego problem zniekształceń skrośnych mozna było w ich przypadku pominąć.

czyli np... starych poczciwych gitarowcach marshala? rozwin to jezeli mozesz mc, zawsze ciakawiły mnie urzadzenia lampowe z estrady bo miały niejednokrotnie fajniejszy mniej zamulony charakter prezentacji niz koledzy z działu lamp-end

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zaraz sie dowiemy ze lampy maja swoj koloryt i powoduja milszy dzwiek dla ucha oraz mniejsza ilosc detali czyli w konsekwencji mula. To jest poglad ludzi ktorzy w zyciu nie slyszeli dobrej lampy. Ja sam wole tranzystor ale bez przesady.

• Redaktorzy

"Nie zrozumcie mnie zle szanuje konstrukcje lampowe, bardzo je lubie ale wwzystkie one zawieraja w sobie pewnego rodzaju "koloryt" tego co przekazują a ja zwollenikiem takiego kolorytu nie jestem."

Hmm, ja znowu taki dobry w słuchaniu wszystkiego nie jestem, ze wzmacniaczy lampowych w kontrolowanych warunkach (nie na wystawach itp.) słuchałem kilkunastu modeli i na tej podstawie twierdzę, że chyba nie ma czegoś takiego jak "koloryt lampowy", bowiem co drugi z tych wzmacniaczy grał inaczej. Ostatnio słuchane przeze mnie Leben i VTL brzmiały inaczej diametralnie, i o ile VTL miał być może "koloryt lampowy", o tyle Leben nie miał go wcale. Tak więc...

Fabianek, 13 Paź 2009, 14:03

>Wybaczcie panowie, wszystko ca jest objęte ogólną pętlą sprzężenia zwrotnego posiada

>zniekształcenia skrośne. W wzmacniaczach lampowych stosowano płytsze sprzężenie zwrotne i dla tego

>problem zniekształceń skrośnych mozna było w ich przypadku pominąć.

Kolego szanowny, mylisz pojęcia. Zniekształcenia które powstają na skutek istnienia globalnej pętli sprzężenia zwrotnego to zniekształcenia intermodulacyjne. mechanizm powstawania zniekształceń skrośnych jest całkiem inny, odsyłam do cytatu który wkleiłem na poprzedniej stronie.

McGyver, 13 Paź 2009, 13:54

>tranzystora i obszarem charakterystyki, w którym tranzystor nie pracuje liniowo. Można przyjąć że

>jest to zjawisko naturalne i taki jest urok wzmacniaczy pracujących w klasie AB i B. Zniekształcenia

>te objawiają się szorstkim i mało przyjemnym brzmieniem, a w ekstremalnych sytuacjach nawet

>"charczeniem", szczególnie przy cichych dźwiękach. Można to zjawisko minimalizować zwiększając prąd

>polaryzujący tranzystory mocy, czyli pogłębiając klasę AB w kierunku A."

Brakuje tu TYLKO jednego: jaki jest słyszalny poziom tych zniekształceń ? Bez tego to nie jest wiedza tylko pseudo-wiedza, jak wszystko czym się posługujesz.

Powtórzę, we współcznesnych wzmakach TO NIE JEST PROBLEM.

I prosze dysktutantów o zaprzestanie tego OT, chyba, że w kontekście testu ABX ;)

Każdemu przysługuje JEDNA odpowiedź w tym OT, jest pełno tematów o lampach, gdzie można przysmucać.

XYZPawel, 13 Paź 2009, 14:11

>I prosze dysktutantów o zaprzestanie tego OT, chyba, że w kontekście testu ABX ;)

>Każdemu przysługuje JEDNA odpowiedź w tym OT, jest pełno tematów o lampach, gdzie można przysmucać.

Jasne, na temat który jest dla ciebie niewygodny bo każdy twój wpis obnaża twoją ignorancję techniczną dyskutować dalej NIE WOLNO. Fajna odpowiedź, najlepiej zatkać gębę tym co dysponują jakąkolwiek wiedzą techniczną. Po prostu super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Redaktorze wiem idiota nie jestem. specjalnie zawinałem to stwierdzenie w cudzysłow, chodziło mi bardziej o nieco inne zjawisko. Wzmacniacze lampowe nawet wspomniane przez Pana Redaktora nie sa w stanie dostarczyć i przekazac emocjii zawartych np na ostrym koncercie rokowym gdyz na wyższych poziomach głosnosci kończa sie ich mozliwosci kontroli nad kolumnami powstaje bełkot.

Oczywiście sa wyjatki ale bardzo drogie. Ogólnie te wzmacniacze sa doskonałe ale nie wmowicie mi ze np do massive attack. Wszystko jest fajnie jak jest wysterowane po audifilsku czyli wieczorem i po cichutku. Tu tez daje Duży cudzysłow. Problem polega na tym iz czaseem a moze nawet i czesciej mamy ochote zeby nas[bynajmniej mnie} strangers in the night Ufo wgniotło w fotel. I tu nie pomoże ani pseudo audiofilska tuba ani huba buba. Za to pomóc moga gryphon. bryston, crown i np jm lab grande utopia. Zstanawia mnie dlaczego posiadacze tych kolumn nie "mówią" prawdy.. tak kupilismy je min, dlatego ze daja czadu jak mało które. i tak dalej. Nie bede za duzo pisał gdyż moge zostac mylnie osadzony albo posadzony o brak zdrowego rozsadku. Otóz informuje iz audiofilsko nie zawsze znaczy kameralnie, natomiast recenzencji czesto pisza o wzmacniaczu np ze to wulkan nieskonczonej dynamiki a na godzinie 12. z kolumnami xxx to ich wgieło w fotel. Biore i skladam analogiczny system jak testowany, wulkanu nie stwierdzam, kolumny zdychaja. To co dla innych jest wulkanem dynamiki dla innych dopiero zaczyna gtrać. Krautroka słucham po cichu ale jimiego tak ze az mi w głowie wibruje. Tylko trzeba miec o czym pisac i na czym słuchac, jak ktos kto słucha TYLKO when i look in your eyes d. krall i na takich plytach testuje urzadzenie i system czasem wetkie watersa gdzie cos tam lata i szczeka potem grzecznych ulizanych beatlesow pisze mi o wulkanach dynamiki?????

Wulkan dynamiki to grand funk audioslave sepultura nawet komercyjna metallica ale stara bo nowa to jakis stwór ni potwór.

I potem przychodzi do mnie facet mowi ze slucha black sbath ma sale 40 metrow i chce kupic lampke , która co najwyzej moze sobie postac z boku przy takim repertuarze i preferencjach. Oczywiscie znajda sie audiofile ktorzy tylko kameralnie sluchaja i naweet black sabathu, tylko oni chyba nie wiedza co to byl bunt lat 70. Ostre granie mocne, roztrzaskana perkusja czad az leciał kurz... a dzis 15 watowy pickuś ma to oddac tak jak chciałby ozzy. Niemozliwe chociaz sluchac mozna kladac sie spac , to poczuc jak top było i poskakkac po domu krzyczac War pigs War pigs sie da nie. rozumiemy bo jasniej nie potrafie juz chyba napisać.

Ślepy test zakończył się całkowitą porażką audiofilów. Trzeba być wybitnym debilem żeby go teraz podważać. Mało Wam dowodów??. To idźcie do lekarza. On znajdzie Wam ich pełno na Waszą nieograniczoną głupotę i zaślepienie.

Ależ ja chcę powrócić do sprawy testów :)

Dobra zgadza się pomyliłem zniekształcenia TIM ze skrośnymi. Z tym, że to nie kwestia lampa/tranzystor, a kwestia topologii układu.

Wracając do testów, jetem ciekaw jaki by był wynik gdyby porównywać wzmacniacze o odmiennej konstrukcji, np dwa tranzystorowe, ale jeden pracujący w czystej klasie A ,a drugi w klasie AB.

rbej, brawo" prezentujesz poglad nie podoba sie to sp***dalaj , jak jakis dresiarz.

A moze tak k**wa troche kultury. Slysze nie Slysze moja sprawa. Wiem mnie tez te dyskusje nie służa ale nie wyjeżdzaj jak czołg na innych bo to nie ma sensu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

climax99 jakbys mial Denona PMA 500 AE to tez bys szukal sposobu na poprawe samopoczucia:) A ze w/w jest do tego chamem ktoremu sloma z butow wystaje to juz inna sprawa.

disco rozumiem, ale zauwaz ze moje chamstwo chociąż kontrolowane za moment zostanie ukarane banem przez Pawła natomiast jego "pomocnik lub jak to inni piszą Przydupas" śmie nazywac innych otwarcie debilami i ma sie słodko w kazdym watku.

Disco . mam nadzieje ze po przeczytaniu tego co powyzej zrozumiałes o co chodziło z tymi lampowcami. ja ich nie neguję dla mnie sa po prostu niejednokrotnie przesłodzone a wiekszosci kameralne, tyle

climax99, 13 Paź 2009, 14:48

>Mc , to jak działały/działają te wzmaki gitarowe marshala co na nich hendrix struny zrywał?

>push-pull?

A ja to wiem? Kiedy Hendrix struny zrywał to ja jeszcze ssałem mleczko ze smoka i uczyłem się chodzić. Gdzie mnie wtedy było do zaglądania wzmacniaczom Hendrixa w bebechy? A i teraz niespecjalnie się interesuję wzmacniaczami gitarowymi, interesują mnie tylko domowe.

Paweł to moze zaczniesz od siebie, Otóz nachalne narzucanie innym swoich pogladów to elementarny brak kultury, do tego dochodzi manipulacja faktami i chec prowokowania zadymy, masz cos chciał,

a na marginesie jak juz mnie zablokujesz za pisanie prawdy o Twoim podwładnym, to badz uprzejmy wrzucic coś konstruktywnego na temat wzmacniaczy lampowych z czasów hendrixa, tak to wtedy pieknie brzmiało a teraz tak sucho? o co chodzi?

climax99, 13 Paź 2009, 15:07

>Paweł to moze zaczniesz od siebie, Otóz nachalne narzucanie innym swoich pogladów to elementarny

>brak kultury, do tego dochodzi manipulacja faktami i chec prowokowania zadymy, masz cos chciał,

Ktoś Ci każe wchodzić do moich wątków ? A w innych wątkach, propaguje swoje poglądy TAK SAMO jak złotousi. Nie wiesz o czym piszesz.

Fakty są takie, że to złotousi prowokują do zadymy wypisując głupoty.

jak będziesz pisał nie na temat, to oczywiście Cię zablokuje.

No dobrze, a jak tam wypadł słynny PIERWSZY OBIEKTYWNY ŚLEPY TEST bo zapowiedzi i krzyku było dużo,

a coś nie mogę się doszukać kontynuacji tematu...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Przepraszam, w takim razie juz powracam do tematu.

Jezeli dobrze zrozumiałem kolege rbeja oraz autora wątku przeprowadzony przez Panów test jest miarodajny , rzetelny, fachowy oraz zacnie autorytatywny? Pytam bo trudno sie zorientowac w tej awanturze o co komu chodzi?

Ktos i ktoś nie usłyszał czegos tam, więc tego nie ma?

Ja nie "widziałem" nigdy promieniowania po wybucgu elektrowni jądrowej, ale za to widziałem ludzi , którzy umierali na skutek ich "przedawkowania" oraz grzyby jak arbuzy a nawet zabe co dwa łby miała. Ale skoro ich nie widac to po co sie nimi przejmowac. wiem wiem są mierzalne GeJGerem, tylko kto takie coś nosi ze sobą. Buzki

Cieszę się że climax99 napisał ten tekst o brzmieniu cięższej muzyki, ja się nie znam ale ostatnio zwróciłem uwagę na ten element uwagę. Lubię posłuchać ostrej muzyki Manowar, Muse, Ladytron, ale jak wiadomo na ampli nie brzmi to zbyt dobrze ponieważ się to wszystko zlewa i jest dość agresywne, u kolegi na dobrym stereo i fajnych kolumnach wcale nie jest dużo lepiej niestety. Dlatego dla mnie istotne jest jak sprzęt zachowuje się przy dużych mocnych składach bo takie pitu pitu Krell czy jakiś blusik to nawet na moim ampli kina domowego brzmi dobrze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.