Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

whitesnake, 12 Lis 2009, 19:34

>Co to znaczy płaskie pasmo przenoszenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - najlepiej żeby w zakresie słuchu człowieka czyli od 20Hz do 20kHz odchyłka wynosiła nie więcej niż 0,2dB Nie jest to jakoś szczególnie trudne do osiągnięcia dla większości wzmacniaczy od dawna. Ale zawsze może się zdarzyć, że akurat taki posiadasz, co tego warunku nie spełni.

PS

Nie muszę chyba dodawać że wszystkie potenki Treble i Bass muszą być w pozycji "0" albo najlepiej odłączone jeśli wzmacniacz ma tą opcję. Także filtr Contour czy inaczej Loudness należy wyłączyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

whitesnake, 12 Lis 2009, 19:32

>Na razie rozumiem z tego tyle, że PianoCraft ma szanse zagrać tylko lepiej bo jest mocniesza od

>SET'a. Mam racje?

Nie masz racji. Z tego że jest mocniejsze wynika tylko, że może mocniej wychylić membrany głośników - czyli zagrać głośniej. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, że słuchając w domu w niewielkim pokoju rzędu kilkunastu merów kwadratowych rzadko wykorzystuje moc większą nić 1W (tak, tak, słownie jeden Watt)

fotek, 12 Lis 2009, 19:41

>Nie muszę chyba dodawać że wszystkie potenki Treble i Bass muszą być w pozycji "0" albo najlepiej

>odłączone jeśli wzmacniacz ma tą opcję. Także filtr Contour czy inaczej Loudness należy wyłączyć.

Wiem, jakie czestotliwości sa słyszalne.

Nie znam tylko pojecia "płaskie pasmo..."

Trzeba to jakoś sprawdzić?

Nie uzywam takich pokręteł, zawsze słucham w "Direct".

To powinno ułatwic?

fotek, 12 Lis 2009, 19:45

>Nie masz racji. Z tego że jest mocniejsze wynika tylko, że może mocniej wychylić membrany głośników

>- czyli zagrać głośniej. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, że słuchając w domu w niewielkim pokoju

>rzędu kilkunastu merów kwadratowych rzadko wykorzystuje moc większą nić 1W (tak, tak, słownie jeden

>Watt)

Słyszałem o tym, podobno ćwiczony głos ludzki generuje max. 0,3W.

Wolałbym jednak wrócic do tematu.

Chciałbym przeprowadzić taki test dla samego siebie.

>Nie znam tylko pojecia "płaskie pasmo..."

>Trzeba to jakoś sprawdzić?

Można to sprawdzić za pomocą generatora i oscyloskopu albo nawet płyty testowej i multimetru (ale takiego lepszego nieco, z polskich dobry byłby v543 albo któryś podobny, który dla napięć zmiennych nawet do 20 kHz miał niewielki błąd poniżej 0,5% (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Multimetry najczęściej spotykane zupełnie się nie nadają (za duży błąd pomiaru). Jak to pomierzyć? Ano najprościej zamiast głośnika podłączyć rezystor drutowy 8,1Ohm, do niego podłączyć kable z multimetru, do wejscia podłączyć generator, i zmieniając częstotliwość generatora w zakresie od 20Hz do 20kHz patrzeć na wskazania multimetru czy się coś zmienia. W zasadzie jestem pewien, że 90% wzmacniaczy zda ten test bez problemu (ale podkreślam, że filtr Loudness musi być wyłączony, co czasem jest niemożliwe)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fotek, 12 Lis 2009, 20:00

Czyli bez profesjonalnego sprzętu pomiarowego, nie mają szansy zagrać tak samo?

Jeśli mam rozmawiac rzeczowo, to chciałbym przeprowadzić taki test. Oczywiście, przystepuje do niego z jakims tam wewnętrznym przekonaniem. Zapewniam Cię jednak, ze jeżeli nie usłyszę różnicy lub uslysze bardzo nieiwleka z pewnością o tym napiszę.

whitesnake, 12 Lis 2009, 19:55

>Mam "Noise meter" w Iphonie, pokazujacy natężenie chałasu w dB.

>Czy to wystarczajacy sprzet do ustawienia jednakowej głośności?

Nie znam tego "przyrządu pomiarowego" ale w ciemno mogę powiedzieć, że lepiej na słuch.

whitesnake, 12 Lis 2009, 20:03

>Czyli bez profesjonalnego sprzętu pomiarowego, nie mają szansy zagrać tak samo?

Wyciągasz nielogiczne wnioski. Szansę zagrać tak samo mają jak najbardziej. Pomiar pasma przenoszenia, a właściwie stwierdzenie czy jest płaskie czy nie robilibyśmy wówczas, gdyby okazało się, że różnice słyszysz i szukalibyśmy przyczyn tego fenomenu ( ;-) )

Ale do samego testu nic poza przełącznikiem (który ułatwia całą sprawę) i dobrymi chęciami nie jest potrzebne

whitesnake, 12 Lis 2009, 18:43

>A tak z ciekawości...

>Ta wasza krucjata dotyczy tylko wzmacniaczy,

>czy w róznice kabli, sieciówek, zródeł i kolumn tez nie wierzycie?

Gdybyś był NAPRAWDĘ ciekawy to byś przeczytał choćby parę artykułów z bloga XYZPawła, ale Ty nie jesteś, całą swoją "wiedzę" na ten temat posiadasz z kilku ostatnich postów. Jesteś tu tylko po to, żeby robić audiofilską zadymę.

Twoje hasło: "nic nie wiem i jest mi z tym dobrze. Silna wiara mi wystarcza"

whitesnake, 12 Lis 2009, 20:12

>...a po co mi przełącznik?

>Podłącze oba sprzety pod te same kolumny, wykorzystując gniazda do bi-wiringu i będe włączał na

>zmiane pilotem. Może być?

Ni robiłbym tego. Jeden wzmacniacz będzie zasilał drugi... nie wiem co się może zdarzyć, ale raczej bym to odradzał.

fotek, 12 Lis 2009, 20:14

Spox...nic się nie stało, wyłaczałem kable niegrającego sprzętu. Myślałem , że to będzie przeszkadzało ale wynik była tak jednoznaczny, ze nie ma sensu dłużej o tym rozmawiać.

Chyba nie mam płaskiego pasma (cokolwiek to jest), bo słyszę ogromną róznicę, pomimo bardzo dokładnego wyrównania poziomów głośności (w obu przypadkach mierzony był na sygnale ciagłym - trabka T Stanko :) - generowałem chałas o natężeniu 90dB). Co prawda narzędzie mało labolatoryjne (Iphone) ale stwierdziłem, że zawsze lepsze to niż ustawianie na słuch.

Nie ma sensu robić ślepych testów, doszedłem do tego juz podczas ustawiania głosnosci. Na dwóch tych samych płytach (zawsze robie kopie do samochodu), róznice były ogromne. Na wszelki wypadek słuchałem ich zamiennie na obu sprzetach. Właściwie nie mozna się pomylić, nawet gdybym słuchał z łazienki.

Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, ze jesli uda Ci się (jakimikolwiek metodami) doprowadzić te dwa systemy do jednakowego brzmienia. Sprzedam duży system i odpalę Ci 20% jego wartosci.

...P.S. siedzę i słucham i nie mogę uwierzyć, że można dyskutować przez dwa tysiące wpisów o czymś co jest tak łatwe do zweryfikowania.

whitesnake, 12 Lis 2009, 20:36

>Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, ze jesli uda Ci się (jakimikolwiek metodami) doprowadzić te dwa

>systemy do jednakowego brzmienia. Sprzedam duży system i odpalę Ci 20% jego wartosci.

>...P.S. siedzę i słucham i nie mogę uwierzyć, że można dyskutować przez dwa tysiące wpisów o czymś

>co jest tak łatwe do zweryfikowania.

uff, możesz teraz z czystym sumieniem przenieść się do wątku "hajend wiecznie żywy", dla obopólnego dobra.

Najwyraźniej testy ABX nie są dla Ciebie i strasznie się męczyłeś w tym wątku.

x1, 12 Lis 2009, 20:41

>whitesnake, 12 Lis 2009, 20:36

>

>>Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, ze jesli uda Ci się (jakimikolwiek metodami) doprowadzić te

>dwa

>>systemy do jednakowego brzmienia. Sprzedam duży system i odpalę Ci 20% jego wartosci.

>>...P.S. siedzę i słucham i nie mogę uwierzyć, że można dyskutować przez dwa tysiące wpisów o czymś

>>co jest tak łatwe do zweryfikowania.

>

>uff, możesz teraz z czystym sumieniem przenieść się do wątku "hajend wiecznie żywy", dla obopólnego

>dobra.

>Najwyraźniej testy ABX nie są dla Ciebie i strasznie się męczyłeś w tym wątku.

Zapraszam na super blind test :)

Bedę siedział w łazience, obiecuje (nawet przy zgaszonym świetle) :)

Nie mam zamiaru siać tutaj niczego. Prometeusza ze mnie nie zrobisz - grunt mało podatny.

Choc, szczerze mówiąc nie wierze, ze nie słyszysz róznicy. To musi być problem innej kategorii.

Pozdrawiam,

Whitesnake :)

Ups. Whitesnake nawet z łazienki Wam dokłada... Nono!

Whitesnake - jakie wzmacniacze porównywałeś i jaka reszta toru? (nie doczytałem...).

Dacjcież mi w końcu parametry, przy zachowaniu których wzmacniacze mają grać tak samo.

Byłem na blogu XYZ i nic takiego nie znalazłem:(

Choćby link?

Człowiek musi się prosić.

Działając w taki sposób, nie poszerzycie Nowej Świadomości... Brak szkoły reklamy i marketingu? Ech...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

paweł ja tez zrobiłem test i moja zona.Wyrównałem i....zjadłem na sniadanie.Nawet żona potwierdziła z kuchni ze zjadłem na sniadanie.Test jest do bani .Gdybys potrzebował jakiegos faceta do pieprzenia na forum to zwolnji whita .Zrobie to lepiej.

Snake po co dyskutować z audiotroglodytą (jednym, drugim czy trzecim), nie szkoda Ci czasu? Sa ciekawsze i przyjemniejsze rzeczy niz łechtanie XYZ-owego ego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

zukzukzuk, 12 Lis 2009, 21:25

>Ups. Whitesnake nawet z łazienki Wam dokłada... Nono!

>

>Whitesnake - jakie wzmacniacze porównywałeś i jaka reszta toru? (nie doczytałem...).

>

Wiesz, az szkoda tracić na to czasu...

Wstyd mi, ze dałem sie wciągnąć w takie głupoty.

Człowiek ciagnie parę lamp z drugiego końca świata, zeby zmienić radykalnie brzmienie systemu, a tutaj daje się wciągnąć w tak absurdalne dyskusje :)

...ale wiesz, emocje

=> a do całej tej bojówki i wszystkich jej klonów...

Nie żartowałem z tym testem, z mojej strony daje 20% tego co okaże się zbędne przy zachowaniu brzmienia całości. Żeby było o co walczyć od Ciebie, w przypadku porażki chcę tylko zebyś w imieniu kazdego swojego klona wpisał "jestem małym sfrustrowanym klonerem i nie miałem racji". To chyba uczciwy układ, skoro jesteś tak pewien swego?

zukzukzuk, 12 Lis 2009, 21:25

>Dacjcież mi w końcu parametry, przy zachowaniu których wzmacniacze mają grać tak samo.

Zaczynam już powoli tracić cierpliwość :-) W tym wątku już wielokrotnie o tym pisano. Tor musi być liniowy, czyli posiadać płaską charakterystykę a wzmocnienie czyli moc w każdym systemie na wyjściu musi być taka sama. Na zdrowy rozum - gdyby tak nie było, to każdy by odróżnił dwa systemy, tak jak odróżnić można żarówkę 40W od 60W.

xniwax, 12 Lis 2009, 21:50

>Snake po co dyskutować z audiotroglodytą (jednym, drugim czy trzecim), nie szkoda Ci czasu? Sa

>ciekawsze i przyjemniejsze rzeczy niz łechtanie XYZ-owego ego.

Jak widzisz, z ust mi to wyjałeś...:)

Nie spędzam tu zbyt wiele czasu i nie do końca wiedziałem w co się ładuje.

Nidgy bym nie przypuszczał, że na powaznym forum można pisac takie głupoty i jeszcze ubierać to jakies teorie, których nawet się nie rozumie.

whitesnake, 12 Lis 2009, 21:53

Jestem pewien, że w pomiarach także wyszła by różnica, a więc nie spełniłeś minimalnych warunków powodzenia tego testu. Ten test nie służy do udowodnienia że KAŻDY system gra tak samo, ale że KAŻDY system, który w teście wypada inaczej ma MIERZALNE różnice.

xniwax, 12 Lis 2009, 22:02

>Płaska charakterystyka to teoretyczny ideał, a chyba nie o to tutaj chodzi.

Jeśli ma być idealnie płaska, to tak. Ale nie musi. Wystarczy że będzie płaska z dokładnością do 0,2dB (biorę to z czapy, że tak powiem, więc nie czepiać się czemu nie 0,1dB). I tak tego nie będzie słychać. I jak już pisałem gwarantuję Ci, że 90% wzmacniaczy spełni ten warunek. A może nawet będzie lepiej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.