Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

zielony>>>

Pośpij od czasu do czasu co nieco:)

Zdaje się, że przerywa Ci od braku snu. A może to skutki jakiejś niezaleczonej choroby z dzieciństwa?

Rozumiem, że pewien czas można udawać idiotę. Ale na dłuższą metę, Twoje "dowcipy" są jak ożywczy, poranny oddech szreka, ostatnią chwilę przed umyciem zębów:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

fotek, ta informacja niewiele wnosi: napisz od jakiego poziomu zacząłeś rozróżniać kolory i dla jakiego poziomu wykonałeś test.

(Chodzi o test z wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Całe to pieprzenie o kolorach można sobie o kant tyłka potłuc, bo co to ma w spólnego i z czym w ogóle? Jedenaście lat handlowałem telewizorami i w życiu nie widziałem dwóch modeli podobnej wielkości, wyposażonych w podobny zestaw funkcji, a różniących się WIELOKROTNIE ceną wziętą z sufitu. Co prawda również nie widziałem dwóch jednakowych "obrazowo" modeli, przynajmniej nie od dwóch różnych producentów, ale nie zmienia to faktu, że za inny odcień bieli (na przykład) czy czerni (na przykład) nikt nie wołał abstrakcyjnych pieniędzy (jak to ma miejsce w branży audio) i dopłat rzędu 500% czy 1.000% (jak to ma miejsce w branży audio) Tej samej wielkości, ale dwukrotnie droższy telewizor, przeważnie był wyposażony w nowszej generacj kineskop (mówię o czasach, kiedy jeszcze nikomu się nie śniły panele plazmowe czy LCD) i dwa miliony funkcji (podglądy, nagrywania, tunery i inne szmery bajery) które wtedy były nowinkami i wtedy trzeba było za nie ekstra dopłacać. Ale i tak nabardziej wypasiony telewizor z najnowszym baniakiem i modnym logo rzadko kiedy kosztował dwa razy tyle co jego wielkościowy odpowiednik ze znaczkiem Unimor wyposażony tylko w pilot typu cegła i piszczący kineskop pochodzący jeszcze z dynastii Tudorów (przynajmniej technologicznie)

Tymczasem w audio bardzo często "marketowy" odtwarzacz DVD za 499PLN po przepakowaniu w ekskluzywną obudowę z ekskluzywnym logo i powieszeniu na nim metki z równie ekskluzywną ceną np. 4.999PLN czy nawet 14.999PLN nabiera magicznych właściwości "hajendowego" odtwarzacza CD i staje się obiektem marzeń oraz przedmiotem westchnień wielu audiofili, którzy będą w nieskończoność rozprawiać o jego cudownym brzmieniu, często gęsto nie mając zielonego pojęcia co w nim faktycznie siedzi.

I o tym głównie jest ten wątek, a nie o tym czy na tanich matrycach montowanych w tanich laptopach widać różnicę w kolorach czy nie widać i czy żona z kuchni też ją widzi czy nie widzi.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

mlb, 18 Lis 2009, 10:34

Na najwyższym poziomie różnic - 10

Dla wcześniejszych widziałem za małą różnicę, więc nie próbowałem. Ale to raczej o to chodzi, żeby testować jak się widzi różnicę, a nie jak nie :)

parantulla, 18 Lis 2009, 10:44

Masz rację, testowałem tylko dla sportu, że tak powiem.

A tak przy okazji, to przeraziła mnie wizja rezencji telewizorów, w której można by wyczytać na przykład "... nisko schodząca czerwień lekko dominowała zielenie i żółcie. W zakresie niebieskości dobra identyfikacja odcieni fioletu..." itp :)

mogę więcej ;-)

...schodząc niżej trzeba odnotować, że przełom żółci i czerwieni jest nieco wycofany. W konsekwencji tego całościowy obraz jest lekko "niedoważony". Widać to zwłaszcza w obrazach kręconych o zachodzie słońca gdzie głębia czerwieni pozostawia niedosyt. Również jaśniejsze krajobrazy i pejzaże nie ujawniają dostatecznie majestatycznie swej potęgi. W tym drugim jednak przypadku widać doskonale każdy zakres barwy z osobna, ba nawet każdy pojedynczy kolor RGB. Przez to wrażenie obecności w danym miejscu potęguje się. Całość uzupełnia czerń. Jest ona biorąc pod uwagę cenę urządzenia dobra, a może nawet bardzo dobra. Nie ma co się jednak oszukiwać, że będzie ona porównywalna do tego co prezentuje Gonny czy Szsdmung. W stosunku do znacznie droższej konkurencji jest ona gorzej kontrolowana, zwłaszcza na samym swoim dolnym krańcu..... itp itd

fotek, 18 Lis 2009, 10:59

>A tak przy okazji, to przeraziła mnie wizja rezencji telewizorów, w której można by wyczytać na

>przykład "... nisko schodząca czerwień lekko dominowała zielenie i żółcie. W zakresie niebieskości

>dobra identyfikacja odcieni fioletu..." itp :)

Tak, a w zakładce Kino Domowe najlepsi "złotoocy" będą się rozpisywać o DIAMETRALNYCH RÓŻNICACH w obrazie przy różnych częstotliwościach wyświetlania (100Hz, 200Hz, 500Hz itd.) gdzie człowiek patrząc na ekran nie jest w stanie zauważyć jakiejkolwiek różnicy, że o DIAMETRALNYCH nie wspomnę, pomiędzy 50Hz a 100Hz, niezależnie od tego kto i co tam sobie będzie pitolił, to takie są fakty. Tym bardziej zabawne było masowe przesiadanie się ludzkości (zwłaszcza w Polsce) na drogie telewizory 100Hz i wpatrywanie się w "lepszy obraz" podczas kiedy nikt i nigdzie w 100Hz nawet nie nadawał, bo i po co...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

jako że Pawłowi udało się oczyścić pole z różnego rodzaju kopytek itp pozostałości, można się zastanowić nad wykonaniem szeregu testów o podobnym ch-rze.Z udziałem poważnych ludzi w typie PIOPIO.Najlepiej żeby organizował to ktoś, kto bedzie znał nicki testerów ,ale nikomu ich nie będzie udostępniał.Ma być wie, albo nie wie.Nikt nie musi wiedziec kto testował.Musi być jednak jeden, dwóch obserwatorów.Wtedy zgłoszą sie chętni, pewni ze żadne zukzuki nie bedą im wmawiali ze czarne jest białe.Trzeba takich testów zrobić przynajmniej kilkanaście.Wtedy dopiero można coś wyciagnąć z tego, jako wynik.

szrek

>jako że Pawłowi udało się

Muls, tobie już zupełnie odbiło:))))

Redaktor!

Pytanie: JAKIM CUDEM zabanowany x1/xyzpawel/E.costam zablokował w temacie parzystokopytnego, skoro on wczoraj tu pisał:)))))

Co tutaj się dzieje? Przecież to jest cyrk:))) Odblokowuje się tych co ubliżają innym od ch.., a zablokowuje się tych co chcą aby przestrzegany był regulamin:)))

Cyrk:)))) Ale heca:)))

Redaktor, muls korzysta z klona, proszę o wyegzekwowanie regulaminu forum!

>muls

>kopytku

IP: ebc553055245cab

>szrek

>bo nieklon może wszystko..

IP: ebc553055245cab

A, jeszcze głos ludu:

xniwax, 18 Lis 2009, 13:08

>XYZ cyba nie jest zbanowany skoro banuje "niewidzianą rączką" w swoim poronionym wątku, zostawiając

>poleczników i zielone gile do konwersacji.

Rebciu

18 Lis 2009, 10:47

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1054 / 46 / 0

Witamy kolejnych zbanowanych przez "Wielce Oświeconego" - kolegów zukzukzuk, modrzew47 i xniwax :):):)

Może to i lepiej. W końcu wątek zdechnie i nie będzie ta herezja szczypała oczy jak się tylko wejdzie w "stereo".

PS. Przy okazji wyszły następne problemy naszego Pawełka vel Mr.Engineer vel .... Mr.Engineer - to osobowość, którą strzelił sobię publicznie strasznego samobója :) Mam nadzieję, że w końcu osoby wiecznie broniące XYZ (za tak zwane "prześladowanie") w końcu przejrzą na oczy i zrozumieją z kim mają do czynienia.

IP: c97078909ec1ea8 | Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »

Zgłoszenie wpisu do moderacji

bardzo proszę o uzasadnienie zgłoszenia.

Rebciu

18 Lis 2009, 13:11

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1054 / 46 / 0

Doszedł jeszcze kolega parzystokopytny. WItamy w klubie :) Z następny nowości:

1. XYZ sam zakłada temat pt. "Czy nie uważacie żę XYZPawel ma trochę racji?" - sekta czuwa, sekta radzi, sekta nigdy Cię nie zdradzi :)

2. Niesamowity wręcz pomysł z wątku ABX:

szrek

jako że Pawłowi udało się oczyścić pole z różnego rodzaju kopytek itp pozostałości, można się zastanowić nad wykonaniem szeregu testów o podobnym ch-rze.Z udziałem poważnych ludzi w typie PIOPIO.Najlepiej żeby organizował to ktoś, kto bedzie znał nicki testerów ,ale nikomu ich nie będzie udostępniał.Ma być wie, albo nie wie.Nikt nie musi wiedziec kto testował.Musi być jednak jeden, dwóch obserwatorów.Wtedy zgłoszą sie chętni, pewni ze żadne zukzuki nie bedą im wmawiali ze czarne jest białe.Trzeba takich testów zrobić przynajmniej kilkanaście.Wtedy dopiero można coś wyciagnąć z tego, jako wynik.

Czyli - kilka klonów będzie dalej szerzyło te bzdury i będą one poparte poważnymi testami. Sami oceńcie ten pomysł :)

PS. Ja chętnie się złożę na jakiegoś dobrego specjalistę, co niektórym pomoże w dojściem do ładu wewnętrznego.

generalnie o to szło.Nastąpiła zdecydowana ...REAKCJA.Odetniemy raczki...itd itd.Nie wiwerze w mozliwosci przeprowadzenia takich testów, ale wierze w silna ...rekacje.Co tez samo sie udowodniło.Gratulacje dla samego siebie..... tym razem.

Muls, ty wierzysz w to co piszesz?? Net rozum ci odjął? jaki opór? Ludzie mają to wszystko w d..ie.

A to co tutaj się dzieje to są jakieś jaja:)))

A teraz poważniej: sam pięknie przyczyniasz się do tego, aby to forum padło zupełnie na pysk. Ale czy maniakalnego osobnika to dotrze?

parantulla, 18 Lis 2009, 12:38

>Tak, a w zakładce Kino Domowe najlepsi "złotoocy" będą się rozpisywać o DIAMETRALNYCH RÓŻNICACH w

>obrazie przy różnych częstotliwościach wyświetlania (100Hz, 200Hz, 500Hz itd.) gdzie człowiek

>patrząc na ekran nie jest w stanie zauważyć jakiejkolwiek różnicy, że o DIAMETRALNYCH nie wspomnę,

>pomiędzy 50Hz a 100Hz, niezależnie od tego kto i co tam sobie będzie pitolił, to takie są fakty. Tym

>bardziej zabawne było masowe przesiadanie się ludzkości (zwłaszcza w Polsce) na drogie telewizory

>100Hz i wpatrywanie się w "lepszy obraz" podczas kiedy nikt i nigdzie w 100Hz nawet nie nadawał, bo

>i po co...

Nie ma problemu z rozróżnieniem np. CRT 50 Hz 29" od modelu 100 Hz 29" . Przy LCD też wyraźnie widać różnicę (już nie w pulsowaniu a w ostrości ruchomych elementów obrazu).

Różnica jest jak to napisałeś DIAMETRALNA

Pawle!

Przykro mi, że zmieniłeś wątek w farsę - szybkim krokiem zbliżasz się do chwili, gdy jedynym Twoim interlokutorem zostanie szrek.

Naprawdę wysoki poziom...

Mimo nicka sugerującego trzy wymiary swoim postępowaniem udowadniasz, iż świat wg Ciebie jest i MUSI BYĆ jednowymiarowy.

PS. mając na względzie fakt, iż mój wpis był oczywiście nie na temat oraz zawierał argumenty ad personae, proszę uprzejmie o włączenie mnie do grona osób mających odmienne od Ciebie zdanie.

O boze dziekuje ze dałes mi tyle siły, zeby połozyć to forum...na pysk.To chyba koniec, co mam do powiedzenia w tym temacie.Generalnie o to szło.Zobaczyc ...opór.Bo ja dawno już swoje wiem i takie testy zrobiłem.Jakieś dwa lata temu.Kilkanaście.

rzecz w tym berberys ze ta materia wymaga testów i pomiarów, a nie dyskusji...przed.Każdy to rozumie kto jest rozsądny i rzetelny. Nie sądzę żebyś powtarzając po raz setny jakiś argument, był lepszy od testów.Nawet najgorszych.Dziwie sie ze Pawęł to wytrzymał tak długo.To jest SPRAWOZDANIE z testów.I nikogo nie obchodza w tym sprawozdaniu przemyślenia zukzuka czy innych kopytek.a tym bardziej o kolorach.

szrek, 18 Lis 2009, 13:26

>jak to sie mówi.SAMI OCENCIE.Panowie.Opór jest OGROMNY.

A jak myuślisz , czy Paweł do końca jest objektywny, czy tylko udaje ?

Czy temat jest wyczerpany czy dopiero się otwiera?

Aby mieć spojrzenie na sprawę , ogląda się ją z trzech stron. Nie tylko z dwóch (przyp.).

To jak się zastanawiasz i doradzasz w "testach" , uchyla Twoja świadomość w materii, jak i stosunek do innych.

ps.

A patrząc na to z boku, mozna odnieść wrażenie że ktoś kto widział pierwszy raz na koniu jeźdzca, nadyma się i pokazuje swoim "pobratymcom".... jak można byłoby złowić takie zwierzę. Widok jak najbardziej ........., gdyż stojący ma harcerskie spodenki i patyk w ręku . A wewnątrz jest przekonany że posiada mundur oficera i karabin maszynowy.

Opór wewnętrzny jest ogromny. Tak....

Bez obrazy. To nie do Ciebie. To tak ogólnie.

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.