Skocz do zawartości
IGNORED

Czemu jeden z głosników pierdzi ?

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny Altus 300,w jednej kolumnie gdy dam trochę basów to głośnik niskotonowy zaczyna "pierdzieć".To bardzo dziwne gdyż nigdy nie grałem na przesterze.Mimo ze lubie bas to nawet gdy słuchałem głosno muzyki nigdy nie doprowadzałem do przesterów, zmniejszałem bas we wzmacniaczu i przykręcałem treble.Przeważnie w domu muzyki słucham nie głośno ale z podkręconymi basami że ledwo co widać ruch membrany.Od pewnego momentu zauwazylem ze jak podkręce bas to jeden z glosnikow niskotonowych "pierdzi".Czym to jest spowodowane????

Ma niestrawność. W tonsilu nagminnie występowała wada - brak klejenia resora z cewką ewentualnie bardzo słabe klejenie które szybko zostawało zrywane. Do regeneracji.

Tonsil Scherzo 350, 5 Paź 2009, 15:11

przypomina mi się,że wszystkie tonsile jakie miałem po pewnym czasie zawsze tak kończyły, choć dyskotek nie urządzałem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zanim zaczniesz szukać "gdzie by tu naprawić głośnik" upewnij się co do rodzaju uszodzenia. Czy pierdzi, gdyż wykruszyło się lub naderwało zawieszenie górne (pianka na obrzeżach głośnika)? Czy też pierdzi, ale nie widać i nie słychać "źródła" z zewnątrz, czyli po prostu pierdzi z głośnika (wtedy połaczenie cewki i membrany bądź rozklejenie się cewki). Ogólnie zdarza się, czasem rzeczy się psują, więc do naprawy.

Ustalenie przyczyny pierdzenia jest o tyle ważne, że będzieisz wiedział "czego" naprawy szukać i za co zapłacisz.

Na 90% to gorne zawieszenie sie naderwalo, potem bedzie jeszcze gorzej.

Przelec palcem po calym obwodzie glosnika w miejscu styku zawieszenia z membrana. Tam zawsze zrywaly sie wszystkie zawieszenia tych papierowo piankowych tonsili.

?👈

• 4 lata później...

FOrumowicze

Odświeżam temat.

Mam glośnik Seas L18RNX - membrana alu.

Przy niższych tonach głośnik "pierdzi"

Zdiagnozowałem problem - mianowicie górne zawieszenie (aluminiwe) odkleiło sie od pierściebia który łaczy je z cewką.

Po lekkum nacisnięciu membrany pojawia się szczelina widoczna na zdjęciu:

1.jpg

Czy możecie mi poradzic jak i czym to najlepiej podkleić?

Klej elestyczny czy „sztywny”, ni o jak to aplikować – jakas strzykawka?

Tez tak kombinowałem.

Kropelka niby tworzy sztywną spoinę ale z tego co widzę tu nie potrzeba elastyczności.

Zastanawia mnie tylko czy te kropelkę aplikować "na" ten czarny kołnierz czy w jakiś sposób igłą próbować doprowadzić klej pod kołnierz co by znalazł się pomiędzy kołnierzem a częścią aluminiową ( w ten sposób klejenie było by niewidoczne ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie akustyczne)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.