Skocz do zawartości
IGNORED

sztuka skatologiczna

bruner_

Rekomendowane odpowiedzi

co do pisu to tak mi on przyszedł na myśl po przeczytaniu jednego z wpisów wyzej. poza tym użyłem nazwy Młodzież FASZYSTOWSKA nie wszechpolska. hehehe ... jak to się jednoznacznie skojarzyło.

A sam film bardzo polityczny. Pasolini swoich pogladów politycznych nie ukrywał a wręcz sie z nimi obnosił a to chyba najbardziej "de Sadna" ich manifestacja. Wątek polityczny jak widzę nieświadomie sam wywołałeś. Gówno zawsze mieszało się z polityką(albo polityka z gównem). Czy "środki artystycznego wyrazu" były odpowiednie czy nie mozna dyskutować. czy film sam w sobie jest pusty tylko dla tego że bardzo dosłownie pokazuje jaką pustkę niektórzy ludzie mają w głowie? jedna strona barykady to "wybitni" artyści ale druga to "wysmakowana" publiczność. Np. słynna sprawa sprzed paru lat jak to dzieło "wybitnej" artystki uraziło uczucia religijne "wysmakowanej" publicznosci. Latwo jest ukryć brak treści skandalizującą formą ale też łatwo zdyskredytować coś rozsądnego posądzeniami o szukanie taniej sensacji tylko dlatego że nie jest to zgodne z utartymi poglądami. Malarz abstrakcjonista niech sobie maluje abstrakcje ale najpierw niech udowodni że umie ładnie namalować krowe albo landszafcik, a kompozytor niech sobie komponuje fantazje na smyczki , nożyczki i garncarkę ludową ale najpierw niech pokaże ze klasyczną symfonię też napisze. No a Pasolini że wielkim rezyserem był to udowodnił(tak przynajmniej mozna sie dowiedzieć od tych którzy się na rezyserii znają)

Co do filmu jako obrazu rzeczywiscie okropny. widzialem tylko część i raczej w całosci bym go nie chcial ogladać. sceny z fekaliami to jeszcze mozna przeżyć bo gówno kazdy widział i to nie raz ale jak mozna gladać odcinanie języka brzytwą... W całosci film wyswietlany był jedynie w Japonii.

>>Akcja filmu dzieje się w 1944 jeśli dobrze pamiętam, więc nie obrazuje tego, do czego mógłby

>doprowadzić faszyzm, gdyby zwyciężył.

no ok. Jaki był by faszyzm gdyby zwycięzył to tak na prawde nikt nie wie i może rzeczywiście nie o proroctwa tu chodzi ale generalnie to film jest właśnie antyfaszystowski(a więc polityczny) i o krytykę(delikatnie mówiąc) tej ideologi chodziło a nie pokazanie że gówno też może być piekne a nawet smaczne i zdrowe.

Akurat ten film to mi do tego wątku mało pasuje do tego wątku.

julek, 6 Paź 2009, 14:32

> powieśc de sada została tylko adoptowana do zilustrowania tego do czego miał szanse doprowadzić

>faszyzm gdyby zwycieżył.

A już światowy pochód komunizmu z wydaniu stalinowksim nie przeszkadzał kretynowi Pasoliniemu zapisać się do partii komunistycznej.

Coprawda dużo tam nie zdziałał, bo wolał pedalsko posuwać młodych chłopców niż ganiać kułaków po wsiach ale fakt jest znamienny.

Miał więc nas****e we łbie tak samo jak ONI wszyscy.

Ricardozamora, 6 Paź 2009, 15:57

>gadamy o gównianym filmie, a Ty nagle że film pokazuje co by

>było gdyby młodzież wszechpolska i pis cośtam cośtam.

na tym forum, każdy temat przechodzi w atakowanie PiSu,

taką nienawiść i głupotę trudno zrozumieć

a w jakim kontekscie to było bo jak powiedzialem wczesniej calego filmu nie ogladalem? czy ten chłopiec płakał czy sie uśmiechał? jak sie chłopiec usmiechał to pewnie pasolini chciał poprzekazać że seks analny też może być przyjemny a jak chłopiec płakał to pasolini chciał powiedzieć żeby nie wkładać chłopcom fiuta w jelita bo to może boleć. A tak na powaznie to raczej pytanie do krytyków filmowych albo najlepiej do samego pasoliniego. Znawcą kinematografii nie jestem i nigdzie nie oceniłem jednoznacznie że salo wielkim i uduchowionym dziełem jest. To raczej moj przedmowca wydał jednoznaczny werdykt na temat tego filmu. Sam obejrzałem tylko pare scen bo gdzieś sie natknąłem na wzmiankę że cos takiego istnieje i byłem mocno zszokowany tym ze wogóle ktoś cos takiego nakrecił.

Ale swoją drogą to przecież tych wszystkich dziwactw i okropieństw dopuscili się ci ktorzy chcieli zaprowadzić na swiecie ład i porządek.

co do poprzedniego postu to pewnie równie dobrze mogl by to być komunizm ale pasolini znał z bliska tylko faszym wiec tym przykladem sie posłużył i pewnie tego czym był komunizm w rzeczywistosci nie był swiadomy bo go we włoszech nie było. przynajmniej nie tak jak w zsrr. może się mylę ale tak sobie dedukuje. w komunistycznej korei dzieja sie podobno calkiem podobne rzeczy jak w republice salo

a na lewaków i masonow to juz pomyje wylewac wolno. dla scisloski podam ze skrajnym lewakiem nie jestem i do loży nie należe

>>mozart podobno to lubiał

no ale nie dziwota

wszak był masonem

julek, 6 Paź 2009, 19:24

>oj jak na mnie naskoczyli za politykierstwo a tu od pierwszego postu prawiczką zajeżdża

>heheheh....

>

>ja już uciekam. bawcie sie dobrze w swoim gronie

Buahahaaha:-) prawiczką zajeżdża?? Postrzegasz rzeczywistość poprzez klasyfikowanie wszystkiego do określonej grupy/orientacji politycznej? Brrr.. Szkoda życia na to!!

Baw się dobrze również w wątku polityka, skoro wszędzie ją mieszasz:-0

[Wkur*ia mnie te politykowanie wszędzie. Każdy mundry bo więcej wiadomości obejrzał i więcej gazet czyta. Nie mają żadnych informacji oprócz zassanych z różnych mediów, a wiedzą wszystko.

Nie potrafią pojąć że można być zupełnie apolitycznym (co nie implikuje anarchii itp.) i zaraz przypinają łatkę 'prawica' 'lewica' 'zwolennik Kaczyńskiego/Tuska)]

Wracając do filmu, myślę że nie miał on nic do pokazania oprócz szokujących aktów, nie uważam by był polityczny, faszyści byli po prostu ot takim zbiorowym bohaterem wyrządzającym te wszystkie akty ot tak, dla zabawy, z własnych chorych żądzy/zboczeń. Równie dobrze mogliby to być komuniści. Dlatego uważam że film nic nie pokazał, nie ma żadnego przesłania i drugiego dna, z trudem obejrzałem cały, nie wiem po co zresztą.

to były czasy!

gówno w puszce - delikatna wręcz sztuka z dzisiejszej perspektywy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak może jeszcze nie być tego:

coil - scatology!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

• Redaktorzy

Warto wziąć pod uwagę, czym dla Włocha był byt polityczny, jakim była Republika Socjalna. Salo było ostatnim refugium włoskiego faszyzmu pod strażą wojsk niemieckich. Tam trzymano Duce odbitego przez desant Skorzenego. Podczas gdy po półwyspie wojska alianckie na wyścigi z partyzantami (przeważnie o lewicowej afiliacji politycznej) ścigały resztki władz faszystowskich, tam skupiły się resztki do niedawna potężnego faszyzmu włoskiego, i przeżywały ostatnie dni w oderwaniu od świata. Pomijając sytuację psychologiczną, jaka stwarza taki rodzaj odosobnienia połączonego z ubezwłasnowolnieniem, podlany sosem świadomości nieuchronnego końca lokalnej wersji panowania nad światem, dla Włochów "Salo" było symbolem nieprawości, w pewnym sensie dogorywającą Sodomą. W tym kontekście perwersyjna satyra Pasoliniego (pomijając czy sie komuś ten dziwaczny film podoba czy nie) miała oparcie w specyficznym postrzeganiu realnej sytuacji. Pasolini jedyni skombinował to z tworczością de Sade i pocisnął gaz na maksa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.