Skocz do zawartości
IGNORED

NAD S300 vs Accuphase E-211

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem.

Odpowiadam,NAD S300 został zamówiony u projektantów firmy Gryphon w Danii.

Wszystko byłoby dobrze,gdyby nie fakt,że inżynierowie poszli na łatwiznę wrzucając w Nadowską obudowę cały gotowy już wzmacniacz występujący na rynku pod nazwą Gryphon Tabu Century/obecnie nie produkowany/,a może to idobrze,w końcu połowa ceny GTC.

Różnica była w zastosowaniu innego trafa,w Nadzie Użyto toroida Holmgren, G stosował T-C.

Jeśli spasujesz z odpowiednimi głośnikami to może ten piecyk bardzo zauroczyć,ale dobór jest wyjątkowo upierdliwy.

Specyfikacja techniczna GryphonaTC i S300 jest identyczna!

Znam osobe będącą wlaścicielem klubu hi fi w Norwegii, który to ma wyłaczność na NAD-A. Osoba ta gdy zapytałem o linie Silver Line powiedziała mi jedno: S300 jest slabe i unikaj tego wzmacniacza! Mowil, że poświęcil dużo czasu na odsłuchy wtedy to nowej lini silverline. Wszyscy zgodnie pracujacy w jego salonie audio twierdzili również, że s300 to wyrzucone pieniądze.

Sam używam s500 (jestem zadowolony), ale chyba nie będe szukał s300 do kompletu.

Po

> Morven,...

zrob wszystko zeby posluchac osobiscie najlepiej ze swoimi kolumnami tych wzmakow, to najlepsze wyjscie. Ludzie maja rozne gusta i do roznych aspektów w dzwieku przykładaja wieksza uwage, dla jednego duzy obfity bas jest OK a dla kogos innego wazna jest np szybkosc kontrola precyzja tego zakresu

Słusznie, muzykalnie czy analitycznie, do małych vs. do dużych składów, a inny ważny wymiar to - niedynamicznie czy dynamicznie. Najlepiej nie iść na kompromisy tylko kupić dwa zestawy, bo jednak każdy słucha różnych płyt.

ad. Dirt

"dla jednego duzy obfity bas jest OK a dla kogos innego wazna jest np szybkosc kontrola precyzja tego zakresu"

Otóż - o tym pisałem - jedno i drugie może być ważne dla TEJ samej osoby w zalezności od tego czy słucha nastrojowego trio Billa Evansa czy Nirvany. Nie tylko OSOBA, ale i MUZYKA. Stąd moja rekomendacja - więcej niż jeden zestaw.

pomysl o tropie ktory poddał pod rozwagę ArtiQ. wiem, że inaczej zadałeś pytanie i zastanawiasz sie nad Accu i Nadem ale spokojnie... kav 300i od krella będzie szybszy i dokładniejszy na basie od s300, nie pogubi sie w wiekszych składach i wbrew pozorom nie gra "sucho".

W piatek pojade posluchac i byc moze (licze na to) zakupic Accu. Z tym NADem jeszcze sie zastanowie - nie wiem, czy odsluch bedzie mozliwy. Mialem nadzieje, ze wykazecie jasno wyzszosc jednego wzmaka nad drugim, a tu jak zawsze: co czlowiek, to opinia ;-) Z Waszych wypowiedzi wnioskuje, ze to podobna polka, ale nieco inne granie. Dzieki wzsytkim za wpisy i pomoc.

Ja używam 3 zestawów - jeden do muzy dynamicznej, drugi do nastrojowej w małych składach, oraz trzeci wyłącznie do muzyki orkiestralnej w większych składach. Tak doszedłem do wniosków które - chyba jako pierwszy - przedstawiam na forum: nie jeden zestaw nawet dla jednego człowieka (no chyba że słucha muzy homogenicznej).

-> Morven

był ostatnio na allegro ale w chorej cenie. pamietaj prosze ze przy krellu jak upolujesz strata przy odsprzedaży nie występuje. 10-15 latki trzymają poziom techniczny nowego sprzętu. miałem swego czasu 300i z roku 97 i wszystko było z nim ok. fakt, kupiony od 1 wlasciciela ale powaznie... majac krella i smakujac sie w jego brzmieniu odechciewa sie szukac dalej.

tutaj wchodzisz na poziom wlasnego odbioru a w zasadzie definicji muzyki. dobry wzmacniacz gra po prostu dobrze i tak jest z krellem. zalezy co kto lubi (neutralnosc czy przebarwienia) jednak poziom krella jest naprawde przyzwoity ze wskazaniem na neutralnosc i kontrolę calego pasma.

pozdrowienia

Morven, jak się postarać być może nawet w jednym pokoju udanie zainstaluje się dwa zestawy - pamiętajmy że w niektórych przypadkach preferencji wystarczy zaledwie inne źródło i inny interkonekt, i już są dwa zestawy dostarczające żądanych przez osobę rodzajów przekazu dźwiękowego. Ale owszem, nie zawsze tak łatwo!:) Zależy.

Morven, nic śmiesznego. Sam specjalnie kupiłem większe mieszkanie, aby moje głośniki miały "większy oddech". Taki świr. Lekki, mam nadzieję (w wartościach bezwzględnych) patrząc na innych uczestników na forum, w niczym nikomu przy tym nie ujmując ani nie imputując oczywiście.

Skoro wiele osób ma po dwa, trzy, cztery, pięć, etc. par słuchawek do różnych rodzajów muzyki, to i posiadanie kilku zasawów audio jest jak najbardziej uprawnione i wytłumaczalne. Normalne, można powiedzieć, po licznych doświadczeniach empirycznych z dźwiękiem stereo. Popieram i mam nadzieję, że jest na forum więcej takich osób :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pośpiech to nie jest dobrym doradcą jak i desperacja. Kup sobie na chwilkę obecną coś taniego - co łatwo sprzedaż na allegro np. coś w granicy 300-600zł i wtedy możesz spokojnie poszukiwać tego czego pragniesz. Sam tak robię. Metoda ta jest fajna, gdyż po testujesz więcej wzmacniaczy, masz dźwięk w domu, nie musisz się denerwować. Jedni zarzuca mi, że słuchanie dźwięku na wzmacniaczu za takie pieniązki to profanacja,a le można znaleźć rarytasiki naprawdę przyjemnie grające.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

LP, 7 Paź 2009, 21:28

>To, że Accu nie zagra z Vienna to pewne, ale nie jak kolega napisał z powodu słabej kontroli basu,

>której nie można Accu zarzucić.

A może podać Kolega jakieś argumenty dla podparcia, swej, dość śmiałej, tezy?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Morven prześledź wątki: 48307; 47440; 33698 - powinny nieco rozjaśnić :)

5,5 kzl za 300i? żart.

góra 4-4,2 kzl a jak sie nie sprawdzi w systemie (w co szczerze wątpię) sprzedaż za tyle samo ile dałeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.