Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i wzmacniacz do 2500 zł. Mały pokój 11 m2.

plmati

Rekomendowane odpowiedzi

Ale kolego my się chyba nie rozumiemy, bo ja nie chcę dudniącego basu, tylko BARDZO niski bass..

Włącz na swoich Microlabach Lady GaGa - Paparazzi ma bardzo niski fajny bass... A u Ciebie go pewnie w ogóle na microlabach nie ma.

Pozdrawiam

>Ps. Zdjęcie pokoju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Przy takim ustawieniu będzie mocne podbicie basu ... nie mylić z szerokością pasma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja powiem tak, jeśli po przyniesieniu kolumn od taty nie było basu, to znaczy że masz do dupy ustawienie w pokoju, lub po prostu masz taką a nie inną charakterystykę akustyczną pokoju. Takiego nisko schodzącego basu tym bardziej w tym pokoju nie uzyskasz, no chyba że przystosował byś go akustycznie i zostawił tylko łóżko do spania, szafkę i komodę. Wg. mnie wyjścia są dwa, albo zaczniesz krucjatę lecznicą, czyli zwrócisz uwagę na barwę, detale, scenę, albo jedyne wyjście to kupno jakiegoś ampli stereo i niewielkie podłogówki, albo zrobisz sobie system 2.1. Najważniejsze jest to żebyś popróbował go dobrze ustawić(to klucz dobrego brzmienia), szczególnie w mniejszych pomieszczeniach, gdzie ogranicza Nas przestrzeń. Wiem, bo mam 12m2 i po stronie okna mam mniej basu, kosztem lepszej sceny, otwartości brzmienia, natomiast gdy miałem ściśnięty sprzęt koło drzwi wejściowych(po drugiej stronie) to miałem więcej basu, ale mogłem zapomnieć o tych dwóch zaletach. Także daj zdjęcia pokoju i może doradzimy coś wspólnie z kolegami na temat ustawienia, a potem zaczniesz zbierać sobie na sprzęt.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ps. sorry nie widziałem zdjęć pokoju, teraz widzę i stary jak to ma grać jak są gołe ściany. Podstawa to kupno podstawek i jakieś ustrojstwa na ściany i na podłogę. Skręć też kolumny trochę do środka.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co masz na myśli mówiąc 'gołe ściany' co mam na nich zawiesić ? Z tyłu tu gdzie kanapa jest półka. Tutaj zrobiłem mały schemat pokoju, proszę pomóżcie w ustawieniu.

ZDJĘCIE POKOJU:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mój poglądowy obrazek, tak na szybko robiony, kolumny na podstawkach i skręć je do środka trochę, odsuń je od ściany tak z min. 10cm. Za kolumnami jakieś 2 obrazki lub inne ustroje akustyczne(co tam Ci się podoba, może być półka na cd z jakiegoś materiału pod tv do zawieszenia na ścianie). I na dzień dobry wył. suby. Zobacz jakie będzie brzmienie po tych zmianach(bez subów).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolego, lady gaga nigdy w moich głośnikach nie zagra to raz,

dwa że chyba nikt Ci tutaj nie doradzi, bo chcesz mieć ciastko i je zjeść zarazem...

zdr

Eh, wiem, że to jest głupia piosenka, ale teraz o tym nie rozmawialiśmy tylko o brzmieniu, a bas w niej jest niesamowity. Możesz spróbować coś innego, podawałem w 1-szym poście.

DawidM dzięki za zdjęcie, i pomoc. :)

Dzisiaj koło 17 spróbuje je na czymś ustawić wyżej i zabiorę subwoofery, myślisz, że zawieszenia koca za nimi będzie dobrym rozwiązaniem (tylko sprawdzającym) ? Czy coś innego ? Nie wiem co tutaj zastosować.

No i naszedł czas odsłuchu :)

Niestety musiałem moje Microlaby ustawić na stołkach, bo innej opcji nie miałem. Subwoofery tylko stoją, nie są włączone. Byłem mile zaskoczony takim ustawieniem, bas był fajny, miękki, ciepły i wysokie tony dużo lepsze, ale niestety nie schodzi bas tak nisko jak chcę, ale to już mi się wydaje jest wada tych kolumn, bo one nie potrafią zejść, czyli teraz powiedzcie jakie kolumny kupić, i do tego jakieś stojaki. Aha, subwoofery oczywiście już mi nie będą potrzebne.

Wszystko ładnie pokazane na zdjęciach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrozum, że masz tak mały pokój, że samo to powoduje, że tak niskiego basu i trzęsawicy jaką chcesz nie da się wytworzyć. Sam mam malutki pokój. Mam Usherki S-520 i wcale na brak basu nie narzekam. Nie mam najniższego i to wcale w niczym nie przeszkadza. Sam mały rozmiar pokoju go na pewno troszkę podbija.

Aha, te Microlaby mają BF z tyłu? Jak tak, to odsuń je jeszcze od tylnej ściany.

Jak chcesz sporo basu, jako basu (nadal bez tego najniższego), możesz poszukać czegoś w ofercie Paradigmów. Kwota jaką masz na jakieś Paradigm Titan Monitor V.6 spokojnie starczy. Zagrają lepiej niż te Microlaby pod względem ogólnym.

Piano Craft w wyjściowej specyfikacji nie da takiego basu, ten zestaw można polecić jeśli autor wątku chcę przejść kurację i otworzyć sobie tym kluczykiem(Piano Craft) drogę do dobrego brzmienia. Jeśli już Piano Craft by dawał bas to albo wymiana kolumn, albo dokupienie suba, co tanie nie jest. Dlatego wg. mnie na początek poprawić ustawienie obecnych kolumn. Jeśli się osłucha, to potem kolejne kroki.

Ja na Twoim miejscy sprzedałby to co masz i poszedł w PianoCraft ewentualnie dokupił sub'a jak będzie za mało basu. Mam taki zestaw w sypialni i gra pieknie, wygląda rewelacyjnie a zakres schodzenia dołu mogę regulować... W kategorii do 3000, nie wyobrazam sobie lepszego sprzętu do takiego pokoju.

Jesteś tego pewien ? Byłbym w stanie kupić np. Na razie PianoCraft'a a potem bym dokupił subwoofer jakiś zamknięty, bo chyba jest lepszy do małego pokoju ? Np. Jamo 650. Możecie mi coś o niej więcej powiedzieć, czy e810 jest dobra? I jeszcze czy aby na pewno lepiej nie zagra np. Paradigm Titan monitor ?

plmati, 10 Lis 2009, 22:13

>Jesteś tego pewien ? Byłbym w stanie kupić np. Na razie PianoCraft'a a potem bym dokupił subwoofer

>jakiś zamknięty, bo chyba jest lepszy do małego pokoju ? Np. Jamo 650. Możecie mi coś o niej więcej

>powiedzieć, czy e810 jest dobra? I jeszcze czy aby na pewno lepiej nie zagra np. Paradigm Titan

>monitor ?

E810 jest swietna! Do tego za jakis czas stawiasz mały LCD i masz DvD w sypialni. Choć TV w sypialni to może nienajlepszy pomysł.

W kategorii dzwieku, moim zdaniem nie znajdziesz nic praktyczniejszego co zagrałoby z porównywalnym jajem. Wlasnie leci sobie stary dobry Running wild i pomimo kiepskiego nagrania słucha sie tego z przyjemnością. Oczywiście, nie jest to ultra neutralny system. Yamaha ma swój charakter, jednak jest on całkiem przyjemny.

Wyglad to kwestia gustu, ale kobietom sie podoba - co w sypialni nie pozostaje bez znaczenia.

Nie patrzyłbym na to w kategoriach tylko audiofilskich. Za małe pieniadze dostajesz w pelni sypialniany kombajn. DVD, tuner, budzik włączający radio, DVD lub CD :) bardzo przydatna rzecz, CD i wzmacniacz w dwóch, małych zgrabnych skrzyneczkach.

U mnie to zdecydowało...

Hehe, ale to nie jest sypialnia tylko pokój, i już mam lcd, zobacz na zdjęcia w poprzednich postach. Ale masz jakiś tam mały bas z nich do zniesienia jest ?

Wymagania mam duzo większe niż to co oferuje PianoCraft, ale nie cierpie :) krótko mówiąc...

Kiedy pierwszy raz to podłączyłem ustawiając te małe kolumienki na standach od dużego systemu, byłem szczerze zaskoczony.

Nie ma to wykopu samochodowego suba, ale to swietnie uzupełnia mały sub yamahy. kupiłem go tylko dlatego że mieścił sie pod łózko :) i uzywam jedynie podczas oglądania filmów. Dla mnie Bas z samych kolumienek jest w zupełności wystarczajacy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.