Skocz do zawartości
IGNORED

Moderatorzy - propozycja

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

jeszcze powiedzcie cos o tym:

Bardziej poszedlbym w kierunku podzialu na pytania typu "co kupić za", "czy warto...", "co sądzicie o", "ile kosztuje...", "gdzie kupić.....", "poszukuję recenzji/skanu...."

takich pytan pojawia sie bardzo duzo i wiekszosc jest bardzo podobnych

- nazwa klocka i prosba o opinie. czy prosba o porownanie dwoch kolumn

- sprawy "techniczne" (?), np: Laser w CD, jego wiek a jakość dźwieku, Czym czyścić płyty gramofonowe ?, wygrzane-niewygrzane kable, Budowa kolumn, Moc amplitunerów AV

- tematy [różne] ale na temat: ŚLĄSKIE SPOTKANIE FORUMOWICZÓW, Odsluchy w Krakowie, program do drukowania okladek na cd, namiary na audiowave

mysle ze mozna to zgrupować

ja bardzo chetnie bym pogrupowal to (takie podzakładki zakładki stereo) - byloby widoczne tak jak teraz ale ten podzial by jednak byl gdzies w srodku i widoczny na zyczenie.

jesli to przejdzie niech zgłoszą się do mnie osoby ktore mialyby czas to porozdzielać (sprawdzac wątek i kliknąć odpowiedni link przydzielający)

kurcze, zapedzilismy sie w tym moderowaniu.

przez 1 h powstalo 60 wpisow i juz jakby decyzje podjete,

moze poczekajmy na opinie pozostalych...........

Co do pytan typu "co kupić za", "czy warto...", "co sądzicie o", "ile kosztuje...", "gdzie kupić.....", "poszukuję recenzji/skanu...." Nie widze potrzeby nowej zakladki. Generalnie JESTEM ZA KASOWANIEM wiekszosci tego typu pojawiajacych sie pytan.

Lukar, z decyzją o grupowaniu proponował bym poczekać na efekty wprowadzenia logowania i porządkującego FAQ (coś napiszę przez weekend i podrzucę do oceny). O czymś w końcu trzeba na stereo rozmawiać :)

opinie - mogą pojawiać się natychmiast na stronie i na liście "do oceny" przez moderatorów. jak nie nadają się, mogą zostać usunięte (z info i kopią treści na mail autora).

może pracę moderatorom ułatwić w ten sposób, że "nie na temat" będzie wstawiało temat/wpis w kolejkę "do oceny"? nie trzeba by czytać wszystkiego...

faktycznie jeden IP to chyba nie, wiele osób ma podzielone sdi lub neostradę i wtedy chyba dla tych różnych mieszkań na zewnątrz i tak jest widoczny jeden IP, a mogą się przecież trafić sąsiedzi forumowicze jeden poważny a drugi "mądry inaczej"

pal55

Jestem całkowicie za - forum nie może być miejscem, gdzie niezalogowane typki wypisują obraźliwe bzdury. Wiadomo, o kogo chodzi. Jak szukają zaczepki, to won na stadion piłkarski.

A grupowanie, moderowanie i lekkie sterowanie jak najbardziej wskazane, bo robi się niezły mess.

Tomecz:

>Co do pytan typu "co kupić za", "czy warto...", "co sądzicie o", "ile kosztuje...", "gdzie kupić.....", "poszukuję >recenzji/skanu...." Nie widze potrzeby nowej zakladki. Generalnie JESTEM ZA KASOWANIEM wiekszosci tego typu >pojawiajacych sie pytan.

True, od czego jest przeglądarka? Po pierwsze google.pl a po drugie ta na forum? A jak ktoś ma konkretną traumę po przejrzeniu materiałów znalezioncyh google & na forum to dopiero niech rodzi posta :-) Out z tym i bana na dodatek =)

Mók skromny głos:

1) Nie jestem za tworzeniem nowych zakładek, czy tym bardziej podzakładek. Według mnie powinny zostać tylko Stereo, Kino domowe i Muzyka. DIY i tak nie żyje, a mogłoby się jakoś rozejść po tych zakładkach.

2) Moderatorzy - tak. Wówczas zniknęłaby bocznica.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

kolego Tomecz nie można kasować wszystich takich wątków, owszem w wypadku gdy się powtarzają lub nie i/lub te nowe przedstawiają żadnej wartości to do kosza, ale w innym wypadku nie

jesli ktoś chce założyć kolejny wątek "co kupić za" czy "jaki wybrać amplituner za.." niech wyszuka poprzedni wątek i niech dopisze się do tematu - poda swoje propozycje i uwagi - tak powstanie znacznie większy porządek

rola moderatora to nie tylko kasowanie, ale nie przesadzajmy z podowaniem powodu, poradami i odsyłaniem - za tyle roboty to pensja się należy

Wrócę do tematu "oświeconej masy". Nie w tym rzecz, że ktoś oczekuje porady co kupić za 1000 pln ale w jakim stylu to wyraża. Niech się zaloguje, napisze coś o sobie, jakie ma preferencje i przede wszystkim jakiej słucha muzyki. Wiele razy zadawałem to pytanie i rzadko otrzymywałem odpowiedź.

Trzeba eliminować przypadkowych ludzi ale absolutnie traktować poważnie tych, co chcą przeżyć "przygodę" ze stereo.

A swoją drogą mam takie wrażenie, że mnóstwo wśród nas "komputerowców" i "internetowców" o zdecydowanym zacięciu "technicznym". Podziwiam, choć ja bardziej patrzę na to jak gra "stereo" a nie co w nim w "środku siedzi".

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Dziendobry Lukar,

No Panie Lukar, mam nadzieje, ze pan odgrzebie ten wpis. Otoz wszystkie to propozycje sa mile i jakby nawet w pewnym sensie ambitne, ale ten czas juz dawno minal. Istotna rzecza jest nie kto bedzie moderatorem, czy nim nie bedzie, ale co jest twoim celem? Najprawdopodobniej, zwracajac uwage na statystyki, ktore jak sie zorientowalem masz po reka, nalezy sie juz zastanowic co dalej. Tworzac to forum, jakiekolwiek forum lub inna inwencje rezultaty sa rozne i z reguly nie do przewidzenia. Ten (twoj portal) jest calkiem niezly. Wlasciwie nie masz wielkiego wyboru i kierunek jest stosunkowy prosty zakladajac ze to wszystko ma przezyc. Komercja drogi kolego. Juz czas wziac pod pache statystyki i zaczac biegac za patronami. Juz nieco za pozno na zwrot do malego forum, tym mniej bawienia sie w policje kto, po co i jak. Efektem samooferujacych pro bono serwisow cenzurowania przez badz ochotnika, badz jakiegos popieranego indywiduum jest nie na miejscu i zakonczy sie lawina e-maili niezadowolonych pod twoim adresem. Zrobi sie balagan i narodzi sie jeszcze wieksza burda. Zreszta sama burda jaka czasem, lub czesciej ostatnio odwiedza twoj portal, nie jest wcale az tak zla. Pamietaj ze kontrowersja i kilka pikantnych tematow - one sie zawsze dobrze sprzedaja. A czas juz zaczac sprzedawac. Zapracowales na to i ci sie to bezdyskusyjnie nalezy, a poza tym, jak juz powyzej napisalem, wyboru juz raczej nie masz. Internet ma to do siebie, ze jesli uderzasz przez przypadek, lub z zalozenia w cel i trafiasz, twoj maly pomysl, z ktorego zrobila sie ogolnapolska mecca audio jest juz nie do odwrocenia i nalezy ja skomercjalizowac. Nie brakuje tutaj zakladek, moderatorow, nie ma zbyt duzo kontrowersji, brak jest w czolowce Sony, Panasonic, Pioneer i kilkunastu innych. Pamietaj, ze zawsze mozesz otworzyc nastepny portal. Od poczatku. Mniejszy. Dedykowany do kilku die hearts. Powodzenia. Tak jak KD i wielokanalowe systemy. Mozna z nimi walczyc, ale prawda jest to, ze "its here to stay buddy".

Moderowanie - TAK

Nowe zakładki/podzakładki: mogą być, jeśli będzie na nie nadal działał mechanizm WYBRANE. Żadnej z dotychczasowych nie usuwać.

Moderowanie to zarówno usuwanie całkowite wpisow i wątków jak i ich przenoszenie i grupowanie wpisów.

Moderatorów musi być wielu, bo gdy wpisów jest wiele i w kilku działach, to żaden pojedynczy człowiek nie da rady tego czytać i oceniać. Poza tym są wakacje, choroby, delegacje, zniechęcenie, praca, obowiązki domowe..... Nie każdy też lubi/zna się/chce czytać wszystko.

Pomysł, by choć jedno kliknięcie na 'nie na temat' ustawiało wpis do moderacji uważam za dobry. Jeśli moderator będzie miał mechanizm oglądania i sortowania tych żądań wg czasu, liczby, wątku itp, to będzie to wielka pomoc, nawet przy wielkiej liczbie codziennych wpisów. W ten sposób nie musi czytać wszystkiego, choć może, bo potencjalne gnioty zostaną mu wskazane.

Wybór moderatorów: otworzyć listę, poczekać na propozycje, ustalić liczbę, zapytać o zgodę, przeprowadzić głosowanie, ogłosić wybór.

Opinie: nadal jestem za mechanizmem oceniania, niezależnie od ewentualnych akcji moderatora.

-------------------

Reczywiście, ostatnio nawet nie chce się zaglądać tu, bo ilość przelewającej się piany z g... po prostu osłabia. Nie da się z tego wyłowić często ani jednej ciekawej myśli czy informacji, a przebijanie się przez setki bzdurnych, miałkich albo chamskich wpisów zajmuje czas, który można spędzić np. słuchając muzyki. Zmniejszenie liczby wpisów oraz podniesienie ich jakości jest absolutnie niezbędne, jeśli forum ma przeżyć.

Precz z demokracją! Niech żyje elitaryzm!

Kiedyś któryś z filozofów (czy nie Tatarkiewicz?) powiedział: "Nie lubię wymiany myśli, bo zawsze na tym tracę!". W jakimś sensie oddaje to obecną sytuację.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Co do powyzszego wpisu o demokracji i elitaryzmie nie do konca sie zgodze. Elitarzym zawsze byl i zawsze bedzie natomiast moze zyc w symbiozie z regulowana demokracja. Regulujemy ja pieniedzmi. Osobiscie jestem za zakladkami 0-10K, 10-20K, 20-50K i 50K+. pamietajmy, ze do McDonaldsa w przeciwienstwie do Bristolu nie wejdziemy w samych kalesonach. Nawet samo chamidlo przestraszy sie wystroju i nie przejdzie przez drzwi.

jazz >Nie brakuje tutaj zakladek, moderatorow, nie ma zbyt duzo kontrowersji, brak jest w czolowce Sony, > Panasonic, Pioneer i kilkunastu innych.

Heh, własną nerkę byś odsprzedał byleby parę następnych baksów wleciało, nie? Zastanawiam się tylko co takie piewca wolnego rynku i zdobywca nowego świata robi na takim lokalnym małym i pełnym lokalnych biedaków forum? Gryzie Cię pewnie, że to nie Ty je założyłeś, oj gryzie ;-) Od razu pojawiły by się artykuły sponosorwane przez dystrybnutorów audio, niewygodne by znikneły, i byłobyt dokładnie jak W "Audio" i "HFiM" :) A nie pomyślałeś że to jest jednak Europa? A na tym kontynencie jednak jest taka dziwna tradycja - że nie wszystko się od razu sprzedaje i niszczy.

Nawiasem mówiąc - przecież krajowa prasa HiFi i sklepy tylko o takiej sytuacji myślą - nie byłoby miło zasponsorowac forum i mieć spokoj od krytyki i obnażania lekko nieetycznych działań? A tak ból w d... Większy niż sponsorowanie pism papierowych - te mają nakład kilka tyś sztuk a forum czyta kilkadziesiąt tyś ludzi. Nie był byś przestarszony taką konkurencją na miejscu red. naczelnych? Zapewniam Cię że też byś był.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Akira. Ponad wszystko kocham pieniadze. Co do pozostalosci, sa to jedynie detale, ktore w dopasowuje sie do wymogow rynku. Lukar w swojej podswiadomosci trafil w dziesiatke. Pomogl mu intelekt i szczescie. Nie jestem zadrosny, ciesze sie natomiast z jego sukcesu i zycze mu jak najwiekszego sukcesu komercyjnego.

Ups, bije się w swoją prawidłowo wklęśniętą klatę - wzburzyłem się tym wpisem o panasoniku itp sponsorujacych

jednak hajfajowe w zamierzeniach forum i stąd mnie poniosło :(( mysle jednak ze komercjalizacja przyniosla by dokladnie to co przyniosla w efekcie pismom papierowym - papierową i deklarowaną niezaleznosc a faktyczne zupełne podporzadkowanie reklamodawcom. Byloby dokladnie tak samo.

Jazz >

Toż ja takze nie mówię że nie lubię :-) Ale jak proponujesz A) czyli reklamy i wspołpracę z firmami to zaproponuj

i B): czyli jak uchronić w takim razie potencjał wolnej mysli i nieskrepowanej dyskusji hajfajowej , która tu jednak się ujawnia i która właśnie przyciągneła tą masę userów, odrzuconych tzw. oficjałkami z magazynów.

a niby dlaczego komercjalizacja - nie? a niby dlaczego firmy, instytucje i osoby prywatne mialaby dalej za darmo wystawiac ogloszenia w dziale ogloszen. przyznam - ze wstawiajac wlasne, liczylem, ze dostane rachunek. a tu - za darmo. no, fajnie, tylko ja jestem sklonny zaplacic. chcecie, zeby lukar nie bral ode mnie pieniedzy?

• Redaktorzy

Akira - podporzadkowanie reklamodawcom? nie sądze, nie tak to dziala - reklamodawca nei ma zadnego wplywu na tresc serwisu - jesli mu sie nie podoba, nie daje tutaj swoich reklam i tyle. Jakakolwiek proba manipulacji spotka sie z odmowa wspolpracy. Komercjalizacja nie oznacza ze ja jestem pod naciskiem firm i robie serwis wg ich wskazowek - dla mnie komercjalizacja oznacza banner na stronie za ktory ja dostaje pieniadze na rozwoj serwisu a dany reklamodawca dostaje szansę na dotarcie do okreslonej grupy docelowej - i nic więcej.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Firmy, dystrybutorzy, sklepy placa. Prywatne osoby nie. Co do wpisow, nic sie nie musi zmieniac, poniewaz niewiele sie juz zmieni a to ze wzgledu na partycypacje. Lukar, twoj portal jest wart wiecej niz ci sie moze wydawac. Jeszcze raz zycze sukcesu finansowego!

sadze, ze po sprofesjonalizowaniu dzialu recenzji i dodaniu kilku sensownych zakladek, faq, linkow, itd, to forum ma szanse i wierze, ze ja wykorzysta stac sie najchetniej odwiedzanym miejscem tego rodzaju. ba! mysle, ze rzeczywiscie moze stac sie konkurencja dla czaspoism. podejrzewam, ze klikalnosc twojej strony lukar jest duzo wieksza niz czytelnictwo magazynow. fakt - z wiarygodnoscia opinii tu wyrazanych jest roznie, ale nad tym mozna popracowac. trzeba popracowac. ale nie sadze, zeby to sie dalo zrobic za pomoca moderacji. ludzie niech sobie gadaja ile wlezie, a ty pomysl, jak stworzyc SERWIS z prawdziwego zdarzenia, bo to bedzie kolo zamachowe tej komercji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.