Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do scherzo 200

DjPawSsio

Rekomendowane odpowiedzi

DjPawSsio mam zestaw do komputera firmy Klipsh Promedia Ultra 2.0. Cztery 2,5 calowe niskotonówki napędzane cyfrowym wzmacniaczem o mocy 2x15W. Co powiesz na to, że jak "rozkręce" je na 3/4 mocy to mi szyba drga w drzwiach od basu?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rafal735r

21 Paź 2009, 22:55

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 722 / 967 / 13

Gdzie tu widzisz zal? Wolalbym sluchac monitorow za 400zl niz schezzo. Kolumny moze i wielkie ale nic pozatym. Bas plytki, dudniacy, walacy po klacie. Wysokie klujace, ktore mecza po kilku minutach o srednicy juz nie bede pisal.

Rafal Ty chyba nie sluchales Scherzo. Wysokie tam sa raczej umowne i jesli juz to mulace. Nic nie kluje bo nie ma czym. Fatalna wysokotonowka i jeszcze gorsza zwrotka. Srednica moze i jest ale taka sobie a bas nie ma jakosci tylko leje sie i dudni.

Kolejny wątek humorystyczny :D

Tonsile są super duper i się nie czepiajcie. A w wzmaka bym zainwestował więcej niż 500zł... TAki za 500zł nie będzie w stanie wydobyć całej palety brzmieniowej z tych kolumn!

...całej palety brzmieniowej...

Nie wiem dlaczego, ale w kontekście scherzo 200, czytając powyższe słowa, przed oczami staje mi jedynie paleta taka drewniana, obładowana jakimiś kartonami, wieziona wózkiem widłowym.

Ogłupieliście już czy co????? Dla was to chyba cały tonsil jest do dupy (przynajmniej dla niektórych) i robi chałe.Czy dla was wszystkie kolumny robione przez tonsil to szajs?...przyznać sie a to już...

Tonsil Scherzo 350 nie. Tonsil jako firma nas nie interesuje. Interesuje nas model Scherzo który jest bardzo nieudany. Interesuje nas wyznaczanie jakości na podstawie wielkości i mocy.

może i scherzo orginalne nie mają takiego dźwięku ja troszkę się znam mam nowe wygłuszenie w kolumnach nowe kable wymieniane kondensatory w zwrotnicy i nie obchodzą mnie inne monitorki.

Od lat mam Radmorki LS10. Przeżyły już wieżę Sony, kino Samsunga, teraz grają pod cyfrowym Panasonikiem.

Kilka lat temu zdarzyła się taka sytuacja: Kolega kupił identyczny jak ja zestaw Sony STR GX 315 + CDP 315, ale szukając kolumn, postawił na Altusy. Po posłuchaniu u mnie kilku swoich płyt z w/wym Radmorami, wrócił do domu załamany.

• Użytkownicy+

DjPawSsio

Widzę że kolega jednak przeczytał mój wpis wyżej ;-)

"Ewentualnie wzmocnic, wytłumic, dociążyc obudowę, wymienic kablę i popatrzec w zwrotnicy."

• Użytkownicy+

Ok. Panowie niema co na kolegę DjPawSsio napadac, bo się zrazi a nie o to chyba nam chodzi (choc przyznaję że sam trochę o to prosi) ? Kolega z czasem jak więcej posłucha to się sam przekona, puki co to może lepiej kolegę zaprosic do siebie żeby posłuchał, co i ja czynię oczywiście jeśli sam zainteresowany wyrazi taką chęc.

Robert

Ps. Nadal kolega nie napisał z czym porównywał swoje tonsile.

>Rafal Ty chyba nie sluchales Scherzo. Wysokie tam sa raczej umowne i jesli juz to mulace. Nic nie

>kluje bo nie ma czym. Fatalna wysokotonowka i jeszcze gorsza zwrotka. Srednica moze i jest ale taka

>sobie a bas nie ma jakosci tylko leje sie i dudni.

Moj kumpel mial te schezzo 200, czy tez Voyagery 200. To zreszta to samo. Ja tam odczulem zapiaszczone wysokie. Jakies pogmatwane i tyle.

?👈

Zarówno Scherzo, jak i Voyager powstały w epoce, kiedy liczyło się dostarczenie na rynek czegokolwiek, więc nikt w Tonsilu nie przykładał się zbytnio do jakości dźwięku. Częstą praktyką było wykorzystywanie komponentów typu cała zwrotnica z innego modelu (lub raczej jedna zwrotnica do kilku różnych modeli), czy pokrewny typ głośnika, lecz różniący się nieco parametrami. Co nie znaczy, że niektóre wyroby nie brzmiały nawet przyzwoicie.

Niestety, ani ten Voyager, ani opisywane Scherzo do takich nie należą. Kiedyś, poszukując dla siebie kolumn, słuchałem ich i NIE KUPIŁEM.

DjPawSsio, 19 Paź 2009, 12:07

>hahahhaha chińczyki tylko badźiew robią i nic innego Ja wiem podoba im się te kolorowe bajery które

>zaraz padają :). Tonsil polska firma tak jak by unitra swojego czasu wielcy audiofile śmieszni

>ludzie wy słuchacie sprzętu a nie muzyki.

Zielonego pojęcia nie masz, wszystko się robi w chinach i na tajwanie bo najtaniej, oczywiście są wyjątki też, ale nawet polskie firmy ciągną z chin głośniki i inne podzespoły, tak jest już od dawna, ale jak masz gumisie w domu i z nimi urzędujesz to skąd masz to wiedzieć.

Co do słuchania sprzętu, każdy ma to na czym słucha i na co go stać, a nikt (ja nie) nie słucha transformatorów ani napędów, tam w CD jest taka szufladka i tam się płyt compactowe wkłada, a jak włączysz play albo taki guziczek ze strzałką to za chwile muzyka leci i tego się słucha, nie wiem czy to dobrze, ale tak właśnie jest.

Uffff, może zrozumiesz.

>Zielonego pojęcia nie masz, wszystko się robi w chinach i na tajwanie bo najtaniej,

Cale szczescie ja nie mam w systemie stereo ani jednej rzeczy Made In China. No moze kable ProCab LS25, choc sam nie wiem skad jest ta marka i moze wtyki bananowe Nakamichi.

?👈

rafal735r, 23 Paź 2009, 23:51

>>Zielonego pojęcia nie masz, wszystko się robi w chinach i na tajwanie bo najtaniej,

>

>Cale szczescie ja nie mam w systemie stereo ani jednej rzeczy Made In China. No moze kable ProCab

>LS25, choc sam nie wiem skad jest ta marka i moze wtyki bananowe Nakamichi.

Ale to nie chodzi o to że to źle, a co siedzi w elektronice i gdzie są robione poszczególne podzespoły to tego chyba do końca nie wiesz, no chyba że rozbierasz na czynniki pierwsze.

Roksan szukał w chinach tańszych podzespołów, aż napotkał jak idzie lewa lewa linia na caspiany wychodzące tylnymi drzwiami fabryki.

Podziękować dziecięcemu forum elektroda za szerzenie takich bredni jakoby z chin wychodziły tylko radio budziki i audiofilskie kolorowo świecące radiomagnetofony firmy "Panasonix". Fan tonsila "pojechał po bandzie" zerową wiedzą w tym temacie.

Teraz zeby miec zaszczytne Made In Japan trzeba wydac na klocek fure kasy. Wzmacniacze rzedu 3-4tys sa nawet robione w chinach. Troche mnie to irytuje, bo wydasz tyle szmalu i dlaje dupa. Sam pamietam jak np kupilem telefon. Najwyzszy model Sony Ericssona jaki wtedy panowal. Wyjmuje baterie - China. Po polowie roku zakupuje drugi flagowy model, patrze - China. Wszedzie China. Nawet na drogich zabawkach. Zawsze myslalem ze chociaz na jakis wysokich modelach sprzetu, niewazne czy to odtwarzacz mp3 czy to telefon, chociaz nie bedzie to china.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rafal735r kup sobie tak wysmiewanego na forum Music Angela i postaw kolo swojego Denonka. Bez zadnych przerobek. Nie mowiac o lepszych modelach Xindaka. Kolo swojego cdeka postaw MZHSa. Jak wyciagniesz wnioski wydawaj opinie na temat chinskiego sprzetu.

Mowimy tu o rzeczach produkowanych w chinach, a nie wymyslonych i zrobionych. Po drugie przeciez w chinach nie sa tylko robione kiepskie rzeczy. Istnieje kilka firm wlasnie np tych o ktorych piszesz, ktore robia sprzet konkretnej klasy. Tak jak w Polsce. Mamy jakies kiepskie AudioMega i GLD czy inne marki warte uwagi. Tak jest wszedzie. Ale niestety rynek europejski jest zalewany zazwyczaj tandeta plynaca z chin i niestety wiekszo0sc ludzi z ta wlasnie tandeta kojarzy sobie tan kraj. I to dotyczy wszystkiego. Od skarpetek po samochody.

Jest tez walsnie druga strona medalu, bardzo mala w porownaniu do tej pierwszej. 95% do 5% dla tandety niestety.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.