Skocz do zawartości
IGNORED

wygrzewanie kabli ma wpływ czy nie ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

I zrobiło się z"technicznie" a technika jest tylko środkiem a nie celem. A ja wrócę do wpisu autora i spytam się a jak to ma się wszystko do "dźwięków" a jak do "muzyki" bo to nie jest to samo.

Igod-> Jak rozdzielisz żyły to zmniejszysz pojemność, ale zato stworzysz petlę magnetyczną, jak i zwiększysz indukcyjność.

Co do szybkości dla małych amplitud do mozna się spierać. W dużej mierze zależy to od aplikacji. W przypadku wzmacniacza zrobinege w technologi vdmos nie mam wątpliwości, że wyższe zasilanie ją zwiększa, przy założeniu , że istnieje pętla ujemnego sprzęzenia zwrotnego. Może się mylę. Jeżeli tak to chętnie czegoś się dowiem więc śmaiło możesz mnie uświadamiać.

Drakul-> Tak to prawda, tylko czy napewno one pracują na takich napięciach zewzględu tylko i wyłącznie na szybkość, czy na emisję ciepła w proporcji do szybkości. Tu zależność jest taka, im szybciej tym cieplej, jak cieplej to wolniej. Kwestia złotego środka.

>Fabianek

Współczynnik tłumienia to stosunek impedancji obciażenia do impedancji wyjsciowej wzmacniacza. Oczywiście zmieniając wartość impedancji obciążenia ten wsólczynnik ma wtedy inną wartość. Troche się źle wyraziłem. Właściwie chciałem napisać, że niezmienna jest impedancja wyjściowa wzmaka. Oczywiście współczynnik tłumienia jest różny dla róznych częstotliwości co wynika z charakterystki samego wzmacnicza oraz charakterystyki obciążenia. Jak łatwo zauważyć maleje on szybko wraz ze wzrostem częstotliwości. Dane podawane przez producentów dotyczą najczęściej częstotliwości niskich (1kHz, bąż nawet jescze niższych), więc sugerowanie sie nimi w ocenie wzmacniacza jest mało obiektywne. Nie należy, nim sie zbytnio przejmować.

pozdr

Gość corn

(Konto usunięte)

Moze nie mowmy o wspolczynniku tlumienia bo niektorzy odnosza wrazenie ze jest to jakis fizyczny parametr wzmacniaczy a nie wspolczynnik ktory ma obrazowac "zdolnosc wzm. do wysterowania kolumn" durnym paparaccim (jak to sie pisze?:))

Proponuje dyskusje na temat impedancji wyjsciowej wzmacniaczy.

Dla niezorientowanych przypominam ze wsp. tlumienia to stosunek impedancji kolumn (8 Ohm) do impedancji wyjsciowej wzmacniacza. Wsp. tlumienia 80 oznacza, ze impedancja wzm. to 0,1 Ohma. Przy 1Khz. Dobrze mi sie zdaje?

W niektórych zachodnich czasopismach część pomiarowa testów jest bardziej rozbudowana i zawiera m.in. charakterystykę czestotliwościową współczynnika tłumienia, poziom oscylacji przy obciążeniu pojemnościowym, itd.

>Zbig

O ile mamy rozpatrywać możliwość tłumienia przez wzmacniacz niepożądanych oscylacji, to z punktu widzenia kabli zakres do 2kHZ nie ma znaczenia. A przecież wątek dotyczy wygrzewania kabli.

pozdr

Jarek

Jar i corn. Oboje macie rację. Ja się trochę niechcący wpakowałem w dyskusję z drakulem czego zresztą nieżałuję.

Ja chciałem tylko pokazać, że na rózne parametry wzmacniacza mają wpływ czynniki zewnętrzne i niemożna przyjmować, że jak producent podał i powiedzmy wcześniej przetestował dany egzemplarz, że wzmacniacz ma przenoszenie od 5Hz-70khz, wsółczynnik tłumienia 100, moc 100W, rhd 0,001% to w naszych rzeczywistych warunkach te parametry osiągnie. Jak już czepiamy się wspołczynnika tłumienia to macie rację, że przy 1khz on wynosi X i spada ze wzrostem częstotliwości. To jak szybko będzie spadał zależy od szybkości wzmacniacza i innych czynników i tak w kółko maciueju. Poprostu generalnie mniejszym błędem jest twierdzić, że wszystkie parametry są w jakimś stopniu od siebie zależnie, niż twierdzić, że jedno z drugim niema nic wspólnego. Właśnie sztuka umiejetnego projektowania jest drogą kompromisów, gdyż niema rzeczy idealnych i w celu osiągnięcia sukcesu trzeba iść na ustępstwa.

Chodzi mi głównie o to, że w pewnym stopniu na właściwości wzmacniacza mogą wpływać włąściwości kabla głośnikowego. Niniejszy wątek dotyczy właśnie okablowania. Przyznaję, lubię rozmowy o wzmacniaczach przez co trochę się przyczyniłem do odejścia od meritum sprawy. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe.

>Fabianek

Absolutnie się z Toba zgadzam, i rzeczywiście nie można wybierać tylko kabla i go oceniać. Wtedy to wygląda, jakby sie słuchało samego kabla. hahahaha. Dlatego tak to niektórych denerwuje.

pozdr

Jarek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.