Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  161 członków

Linn Klub
IGNORED

Klub Linna

Rekomendowane odpowiedzi

rock&roll, 18 Lip 2010, 15:19

>Oprócz Linn'a?

>ATC, modele SCM 7, 11 oraz 19

>Kudos Audio, model Cardea C1

>Spendor, model SA1

Kudos robi fajne kolumny i na dobrych głośnikach np C20 i C30 - ale w Polsce chyba nie mają dystrybutora- a może się mylę?

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1710499
Gość wswier

(Konto usunięte)

Ha !

Czyli jak to ktos napisal : Sondek to najlepszy odtwarzacz CD, jaki kiedykolwiek ow ktos mial :-).

A ja na swojego Cirkusa i Trampoline ciagle czekam, niestety. Mam nadzieje, ze sfinalizuje ten upgrade

w tym tygodniu.

pzdr

wswier

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1711779

Dzięki za podpowiedzi, znalazłem sklep gdzie i majik jest i kudos audio,trafiłem na przecenę tych kudosóc1 z 1750 na 1450,jutro umówię się na jakieś odsłuchy,niestety nie wiem jak do tej pory czy w tym sklepie znajdę resztę głośników proponowanych przez Ciebie.W innym sklepie są w cenie spendor SA1 1295.Spendor classic r sp3/1r 1695.Proac response D1 1465,proac studio 110-815.PMC TB2i 1250.Monitor audio gs10-890.Dali mentor1 1199,mentor 2 1600.AtC SCM19-1693.Tylko tam nie mają linna,Chciałbym coś trafić na promocji,ale cóż jak narazie to trzeba posłuchać czego się chce.Myśle,że coś z tego da się wybrać,jeśli nie to zawsze jest możliwość powrotu do 109 linna.W każdym razie dziękuje za pomoc i życzę miłego słuchania.Jak już się zdecyduje to napewno napisze i zrobię jakieś foty.jeszcze mam kolejny problem, wybór jakiegoś odtwarzacza wieloformatowego,czy jak to się nazywa,ale to pomęczę kolegów w innym dziale.Dobrej nocy.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1711781

Powiedziałbym raczej, że należy się promocji wystrzegać. Jeśli tak jak Linn coś dodają (karty aktywne, standy, kable), to ok, ale jeśli cena jest dużo niższa od ceny detalicznej, to coś jest nie tak. Dobry dealer zazwyczaj oferuje małą zniżkę lub nawet zero, za to otrzymasz odpowiednią obsługę, sala odsłuchowa będzie przygotowana, dostaniesz np. herbatę, pomogą dobrać system a nawet ustawią w Twoim pomieszczeniu. Inny sprzeda Tobie paczki i zostajesz na lodzie. Dobry sklep szczędza Tobie sporo czasu, bo sprzedawca zazwyczaj wie jak ustawić kolumny aby dały z siebie maksimum możliwości, co z czym połączyć i w jakiej konfiguracji będzie dobrze brzmiało, a może wyjdzie nawet taniej niż się zakładało. Czasami też potrafi zachęcić, aby wydać trochę więcej, ale zademonstruje i wyjaśni różnice. Monitor Audio i Dali, to nie ta półka, choć jeśli coś Tobie się spodoba, to będzie najważniejsze.

Jeśli szukasz w miarę taniego odtwarzacza audio/video, żeby dodać go np. do Linn'a DS-I, pamiętaj o tym aby miał wbudowane dekodery najnowszych formatów audio Dolby/DTS HD. Możesz wtedy użyć wyjścia cyfrowego, a Linn zajmie się konwersją cyfrowo-analogową. Dźwięk będzie lepszy niż z samego blu-ray'a, a kino w stereo też jest ok.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1711788
Gość wswier

(Konto usunięte)

Tomaszs - a po co Ci odtwarzacz wieloformatowy, skoro kupujesz DSa zintegrowanego ze wzmacniaczem ...

Jedyne, czego nie skopiujesz, to SACD (msz format pomijalny ze wzgledu na - hehehe - "gigantyczna"

liczbe tytulow :-) ). DVDA zripujesz, Blue Ray HD tez bez problemu, o CD w ogole nie wspominam.

Ja to bym na Twoim miejscu jakiegos Sondeka posluchal ... :-)

A tak BTW - to podziekowania, o ile sie nie myle, to do rock&rolla :-).

A - i jeszcze jedno - posluchaj tych PMC i ... daj znac jak Ci sie podobaja.

Sam sie przymierzam do glosnikow tej firmy, tylko ze wzgledu na rozmiar pomieszczenia, wiekszego modelu

pzdr

wswier

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1711790
Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

>Czyli jak to ktos napisal : Sondek to najlepszy odtwarzacz CD, jaki kiedykolwiek ow ktos mial :-).

To nie to :) Bardzo lubię swojego Naima, wcale nie jestem przekonany o bezwględnej supremacji analogu na cyfrą (jedno i drugie może brzmieć dobrze), po prostu LP12 gra inaczej. Niby podobnie, a jednak zupełnie inaczej :)

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1711838

To ja może dorzucę do zestawienia głośników do Majika DS-I firmę B&W, może warto posłuchać z modelem CM5.

Jeżeli chodzi o promocję to mam trochę odmienne zdanie niż rock&roll, nie należy ich unikać :D. Oczywiście ilu Klientów tyle potrzeb, sposobów podejścia do zakupów itp. Obniżka ceny oczywiście jest najprostszym sposobem marketingowym na przyciągniecie Klienta, być może dealer/dystrybutor/producent chce sprzedać więcej realizaując mniejszą wartość marży, dochodząc do wniosku że wilkość obrotu zrobi swoje. Może tez mieć za duży stan magazynowy itp. Pomijam kwestie nie uczciwości sprzedawców, którzy mogą twierdzić że jest promocja, sprzęt jest nowy, a po prostu jest to ex-demo.

Promocje Linna są fajne nikt temu nie zaprzeczy, z tzw. wartością dodaną, ale są skierowane do określonego kręgu Klientów, mających określone potrzeby. Do wszystkich się nie da trafić z ofertą. Super, że Linn dba o swoich dystrybutorów/dealerów oraganizaując tego typu akcje promocyjne, bo tego typu promocje zabezpieczają również dochody dystrybutorów/dealerów. Być może sprzedają więcej, realizaując swoje marże, czego im serdecznie życzę :-).

there are no answers, only choices ....

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1711966

Witam ponownie.W sklepie w którym byłem właściwie to poczęstowali mnie kawką i zostawili na dwie godzinki w pokoju gdzie miałem okazje przysłuchać się 140 i 109 majika,szkoda,że nie było innych kolumn w tych granicach, tylko słabsze modele i wyjątkowo drogie,w piętek najprawdopodobniej bedę w sklepie gdzie będzie większy asortyment,o ile czas na to pozwoli bym się tam wybrał a czas biegnie nieubieganie,najwyżej kupie samego majika i jakies słuchawki, myśle nad akg 701,jaka jest różnica pomiędzy nimi a 702? Może ktoś się orientuje?Co do PMC to słuchałem ich,model podstawkowy TB2i,ale to z naim 5i i nait 5 wzmacniacz i bardzo mi się podobało ta współpraca,nie jestem zawodowcem i jako początkujący nie potrafię Wam powiedzieć jaka tam była średnica i basy, jak to różni ludzie mówią o tym i ta przestrzeń pomiędzy jaka była nie potrafię, może kiedyś z czasem,kto wie,ale ładnie to grało i pewnie bym się na ten zestaw zdecydował gdyby nie to,że naim nie miał wejścia słuchawkowego no i radia brak a i to,ze niechcący trafiłem na majika w recenzjach,(z czego sie akurat bardzo cieszę)jakoś już tak mam,że nie potrafię niczego kupować na szybko co ma aż taką wartość.Panowie, a może od Was bym sie dowiedział o jakimś sprzęcie video?Może Wy macie takowy z którego jesteście bardzo zadowoleni i może ja bym taki kupił? Ze względu,że większość filmów oglądam z komputera,nie dvd i blu to ważne by on posiadał odtwarzanie dvix no i jeśli jeszcze jakiś inny jest,bo nie wiem,no i dvd niech ma i blu już też,a najlepiej jakby sie taki trafił do 2000-2500zł,to by było ekstra i oby miał"aby miał wbudowane dekodery najnowszych formatów audio Dolby/DTS HD." jak wspominał rock&roll,co Wy na to?może ktoś pomoże?Dziękuje za wasze odpowiedzi,to naprawde powoli układa mi w głowie obraz tego czego mi trzeba.Dobrej nocy życzę i miłego słuchania.pozdrawiam tomaszs

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1712687

Czas biegnie nieubłaganie*Wybaczcie,jak to jest z tymi zwrotnicami?jesli kupie majika tylko to i tak dostane komplet?Jak rozmawiałem z tym sprzedawcą,to mówił mi,że ta podłogówki mają 6 kanałów czy czegoś tam i jeśli kupie majika i te kolumny to dostane tą activ karte i to pozwoli mi później rozbudować o jeszcze jeden wzmacniacz mówił o tym modelu 6100 bo tyle niby bym potrzebował kanałów na te kolumny,a co jeśli nie kupie kolumn?i tak dostane tą kartę?i to nie będzie miało znaczenia czy później kupie kolumny co potrzebują sześć kanałów czy cztery jak to jest z podstawkami 109, (podobno)ta karta to karta i nie ma znaczenia na ile kanałów?czy źle myślę?Proszę o pomoc w tej kwestii.Jeszcze raz życzę dobrej nocy i wybaczcie za tyle pytań,ale niestety aż tyle ich mam a może być więcej.A Co do sondeka, to chciałbym ,nie powiem,ze nie,ale narazie to brak takich możliwości finansowych no i płyt wcale nie posiadam,ale w przyszłości to jak najbardziej.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1712694

Zwrotnice lub karty aktywne jak nazywa je Linn lub zasilacz Dynamik otrzyma każda osoba, która:

- kupi urządzenie lub produkt Majik, Akurate lub Klimax

posiadając już inny linnowski produkt. Jeśli kupuje np. kolumny, a posiada już wzmacniacz, to może poprosić o Dynamika dla wzmacniacza. Jeśli kupuje np. wzmacniacz, a ma już np. Majik'a DS-I i linnowskie kolumny, to otrzyma karty aktywne za darmo. Jeśli kupi dwa produkty, np. wzmacniacz i kolumny naraz, również to obowiązuje.

Majik 109 jest kolumną trójdrożną, więc aby uczynić ją aktywną potrzeba 6 kanałów wzmocnienia. Mogą być to trzy końcówki mocy Majik 2100, ale lepiej i taniej, kupić jedną Majik 6100. Podłogowe 140 mają o jeden głośnik więcej, więc potrzeba już 8 kanałów. Może być to np. Majik DS-I (dwa kanały) oraz Majik 6100 (pozostałe sześć) lub dwie końcówki mocy Majik 4100.

Jeśli zdecydujesz się na Majik'a DS-I oraz 109-tki, warto jeśli budżet pozwala kupić końcówkę mocy Majik 4100 i przejść na system aktywny. Brzmienie się bardzo, bardzo poprawia a karty do przejścia otrzymasz za darmo, korzystając jeszcze z promocji. Później trzeba będzie za nie osobno zapłacić, około 600 funtów. Wszystko podłączy Tobie dealer, wiec nie trzeba być ekspertem od zwrotnic.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1712789

Dziękuje za odpowiedz, teraz to brzmi jaśniej tylko pytanie te zwrotnice zagrają tylko z 109 majika, czy jeśli będę miał np,PMC TB2i to te zwrotnice z tym wzmacniaczem też zagrają razem z inną kolumną,czy już to inne zwrotnice do innych kolumn?czy zakup w przyszłości(bo teraz nie będzie środków do tego) tego 4100,czy może od razu lepiej 6100 w razie jakbym się przeprowadził i miał większy pokój(wtedy tylko zmiana kolumn bez zmiany wzmacniacza)Dziękuje i miłego dnia życze

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1712845

tomaszs, 21 Lip 2010, 11:31

Jeśli nie przekroczy to drastycznie Twojego budżetu, proponowałbym:

Majik DS-I

Majik 109 ze standami

Majik 4100

Kupując ww. produkty otrzymasz kart aktywne do wzmacniacza oraz kolumn. Jeśli chcesz wydać ok. 500 funtów więcej i mieć spokój na przyszłość, to faktycznie może być to Majik 6100, przy czym dwa kanały będą nie używane do momentu przesiadki na Majik'a 140.

Do DS-I możesz dodać odtwarzacz DVD/Blu-Ray np. Samsung BD-C8500. Odtwarza on prawie wszystkie formaty video, w tym pliki DivX i DivX HD. Ustawiasz w nim wyjście sygnału jako LPCM i podajesz na wejście cyfrowe (optyczne, toslink) DS'a. Podobnie możesz podpiąć tuner telewizji satelitarnej oraz konsolę XBox. Nie wiem tylko czy sam XBox 360 ma wyjścia cyfrowe, czy należy użyć przejściówki. Najważniejsze że na 99% tak można.

Poproś swojego dealera o kalkulację i zapytaj czy wszystko Tobie podłączy i ustawi. Powinien zrobić to za darmo, chyba że mieszasz daleko od niego, być może wtedy doliczy za dojazd, ale taka sytuacja ma rzadziej miejsce.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1712996
Gość wswier

(Konto usunięte)

Witam,

Wlasnie jestem po Wielkiej Instalacji Cirkusa, Trampoliny 2 i srebrnego T-kabla w moim LP12.

Odczucia sa zbiezne z opinia Adama.

Przede wszystkim wieksza precyzja i lepsza kontrola dzwieku. Dodatkowo - wieksza szczegolowosc.

Dzwiek jest bardziej otwarty. Pewna zasluga w tej otwartosci, na pewno, t-kabla.

Pierwsze wrazenie jest rowniez takie, ze jest mniej basu. Ale tak naprawde, nie tyle basu jest mniej,

ile jest on lepiej kontrolowany.

Pod pewnymi wzgledami dzwiek jest bardziej "DSowy", co mi, musze powiedziec, odpowiada - latwiej jest dobrac kolumny, aby zagralo i to i to.

Ogolnie - duzy pozytyw.

pzdr

wswier

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1715727

Piękna plinta do gramofonu Linn Sondek LP12 wykonana przez firmę Woodsong Chrisa Harbana. Curly Maple Piano Black. Łączy dwie mogłoby się wydawać różne rzeczy, klonową obudowę, która według wielu osób jest najlepiej brzmiącą oraz luksusowy lakier fortepianowy z zachowanym wzorem drewna. Bloczki montażowe z mahoniu. Fotka nie jest moja, pochodzi z forum o dziwnej nazwie, wątek pLINNths. Lubię jasne plinty, ale muszę przyznać, że ta wygląda wprost niesamowicie. Kusi, kusi, może kiedyś. Na razie czeka mnie polowanie na nową wkładkę.

post-2800-100000050 1280168271_thumb.jpg

post-2800-100000051 1280168271_thumb.jpg

post-2800-100000052 1280168271_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1716713

Podobno ta wersja została wykonana tylko w liczbie dwóch egzemplarzy i nie będzie już dostępna. Chris mówił o bardzo trudnym doborze drewna oraz problemach z lakierowaniem. Pewnie gdyby bardzo się uprzeć, można zamówić za odpowiednią cenę. Taka plinta świetnie by pasowała do limitowanej, czarnej serii elektroniki Klimax.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1718451
Gość wswier

(Konto usunięte)

Ja z kolei, jesliby wszystkie moje klocki byly w 1 kolorze (np. czarnym :-) ), to plinte dobieralbym

pod kolor kolumn. No ale tak czy inaczej - czy limitowana, czy nie limitowana seria Klimaxa, to najpewniej pozostanie u mnie w sferze co najwyzej marzen. No chyba, ze wynegocjowalbym 4000% podwyzki, hehehe :-)

pzdr

wswier

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1718555

Witam po dluzszej przerwie wracam bogatszy o nowe doswiadczenia.Niestety bank w ktorym probowalem dostac niskoprocentowa pozyczke odmowil mi i jestem zmuszony poczekac kika miesiecy na zakupy ktorych planowalem,czyli linn majik ds 1 plus jakies kolumienki,moze do tego czasu sie przeprowadze i poszukam czegos innego,mam na mysli kolumny podlogowe bo jak na ta chwile ze wzgledu na rozmiary pokoju podstawki sa do wziecia.Oczywiscie moglbym wziac kredyt w innym banku,ale musialbym oddac okolo 500 f za same odsetki wiec zdecydowalem,ze na poczatek kupie cos tanszego a za kilka miesiecy tak na wiosne bede mial wiecej gotowki na zakup czegos konkretniejszego,i tu rodzi sie nowe pytanie gdyz mysle na sneakym ,jutro jade posluchac go i majika w roznych zestawieniach,jakie kolumny by sie nadaly na tego sneakiego?czy tylko jakies linnowskie?tak sobie wymyslilem,ze teraz kupie cos tanszego i pozniej przynajmniej bede mial jakis zestaw w sypialni za ta cene co bym oddal bankowi za odsetki,a ze moja przygoda sie dopiero zaczyna to mysle,ze to bedzie dobre wyjscie,acha, musze sie pochwalic,ze tydzien temu kiedy bylem w tym sklepie umawiac sie na kolejna wizyte mialem okazje posluchac klimaxa w doborowym towarzystwie 350 za 35000 funa,do dzis jestem w lekkim szoku,nie wspomne o tej chwili kiedy siedzialem tam z szczeka na podlodze jak kolega z linna bo akurat tam byl zapuscil cyvil war guns n roses,po czym gralo nam dire straits i jeszcze kilka innych pieknych melodii,naprawde to mistrzostwo swiata.Szkoda,ze nie moglem tam zostac dluzej bo sie spieszylem,ale i tak te pol godzinki zapamietam do konca zycia.Jutro wielki dzien,poslucham popatrze ,moze na cos sie zdecyduje juz jutro,w cenie do 1500f jestem w stanie cos wybrac na dzis,moze ten sneaki bedzie dobrym wyborem?jesli tak to jakie kolumienki do niego,co myslicie?z gory dziekuje za jakies podpowiedzi i zycze milego sluchania.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1722850

a moze oppo 83 se nutrition edition by bylo jakims rozwiazaniem ,czytalem troche na jego temat i podobno gra calkiem przyzwoicie jak na bluray no i problem bluraya bym mial z glowy jak na ta chwile, pozzostalo by tylko wybor kolumn,co wy na to,a jesli nei to moze wy cos doradzicie w cenie do 1500f ?+/- 500 bo tu czasem mozna na fajna promocje trafic,mysle,ze tu taniej na wyspie jest niz w polsce,tak np widzialem kefy xq 40 za 999f,denona 4010 za 1300f to do kina,co chwile cos przeceniaja wiec tylko sie czaic,szkoda,ze trzeba te sklepy odwiedzac fizycznie bo na internecie na stronach sa stare ceny,monitor audio pl100 widzialem za 1500f,ale juz ktos je zwinal,mniejsza z tym,cos w tych granicach 1500f jakas porade, jesli panowie maja jakies propozycje na start dla mnie poczatkujacego(napewno fana linna) co upieczetowalo to ostatnie spotkanie z klimaxem.Pozdrawiam i milej nocy zycze

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1722856

Kolumny do 1500 funtów? Znowu podpowiem, że Majiki 109 mogą być dla Ciebie najlepsze. Blu-Ray Oppo w wersji modyfikowanej jest bardzo ciekawym źródłem, jeśli chcesz wydać więcej na odtwarzacz audio/video. Samsunga proponowałem dlatego, że miał służyć jako transport. Przetworniki odpowiadające za tor audio ma bardzo średnie, Oppo ma już lepsze i podłączenie go analogowo rozwiązuje sprawę. Różnica pomiędzy Sneakim a Majikiem DS-I jest duża, więc lepiej na spokojnie posłuchać w sklepie. Dealer powinien coś zasugerować.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1723089

Przepraszam,moze zle to napisalem,chodzilo mi o zestaw caly do 1500f,jak narazie to taka opcja musi mi wystarczyc,na majika i te kolumny narazie mnie nie stac,tzn,nie chce wydawac 600f na odsetki dla banku,wiec jak narazie cos do 1500f lacznie kolumny plus jakis grajek ktory w pozniejszym czasie wyladuje w sypialni,tez pewnie nie najwiekszych rozmiarow.no chyba,ze sneaky plus 109,ale to juz chyba nadwyrezy budzet no i nie wiem czy ta kombinacja zagra, w kazdym razie dzieki za glos w tej sprawie, wlasnie sie wybieram na odsluch majika z innymi kolumnami a i zerkne na cos w cenie do 1500f z kolumnami,jakies propozycje poza sneakim,biorac pod uwage taki budzet?moze cos innej firmy?

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1723160

Ok. Teraz rozumiem. Sneaky jest ok, ale może warto zastanowić się nad jego większym bratem, czyli Sekritem DS-I. Ma on mocniejszy wzmacniacz, wejścia dla zewnętrznych źródeł analogowych oraz cyfrowych, więc podłączysz TV i PS3. Do tego jeśli znajdziesz w dobrej cenie kolumny podstawkowe Linn Kan w budżecie powinieneś się zmieścić. Kan mk1 lub m2 (tylko nie wersja z maskownicą zakładaną na gumkę w nacięcie obudowy) to starszy mini-monitor Linn'a, konkurent BBC LS 3/5a. Niech nie wystraszą Ciebie jego rozmiary, ten głośnik gra jak dużo większy. Był kiedyś reklamowany jako "Little speaker that Kan". Sekrit z Kanem to znakomicie brzmiący system, a później jak już będziesz mógł, może zostać sypialnianym zestawem.

https://www.audiostereo.pl/topic/58665-klub-linna/page/11/#findComment-1723198
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.