Skocz do zawartości
IGNORED

CD z XLR kupic czy modernizowac

barni

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec chcialem przejsc na polaczenie zbalansowane pomiedzy CD a pre, zabawy z polaczeniem pre - koncowka zbalansowanym daly na tyle duzo, ze po prostu postanowilem zbalansowac sobie kolejne polaczenie.

A wiec czy warto dorzucac stopien zbalansowany do istniejacego zrodla [rzadkie DVD-A/V spisujace sie niesamowicie rowniez jako CD] - zrodlo ma przetworniki z wyjsciami symetrycznymi, czy lepiej poszukac jakiegos Cd z drugiej reki z XLR-ami wszytymi fabrycznie.

Pochwalcie sie jezeli macie jakies CD-ki z XLR-ami lub takowe modernizacje i jak jestescie z nich zadowoleni.

https://www.audiostereo.pl/topic/5869-cd-z-xlr-kupic-czy-modernizowac/

witam,

Moj AMC cd 8 ma XLR. Niestety nie zrobilem z tego pozytku, gdyz reszta toru ma tylko RCA.

Najtanszy w tym momencie na rynku cdp z XLR to chyba Thule. Gutten go mial (ma), moze cos napisze o jego XLR.

Kupic czy dac dorobic XLR?

Dorobienie XLR moze kosztowac powyzej 500 zł i sporo czasu.... Dla mnie byloby to za duze ryzyko. Trudno przewidziec efekty takiej aplikacji. Najlepiej, gdy sam sie na tym znasz i sam eksperymentujesz

Nie wiem na ile jesteś dobry w tym co robisz. No ale jak zbalansowałeś sobie pre i amp to wnioskuję ,że wiesz co robisz. Jeżeli masz wyjscia stopnia zbalansowane w CD to wystarczy wyprowadzić przewody do gniazd XLR, które montujesz na tylnej ściance i kropka.

->barni

Mam NADa z fabrycznymi XLRami oraz Marantza 6000OSE zmodyfikowanego przez dodanie ZAPfiltra, czyli też z wyjściami zbalansowanymi.

ZAPfilter dał baaardzo dużo. Oczywiście robiłem próby porównując granie (i NADa i Marantza) na XLRach i na RCA. Przedwzmacniacz ten sam, oczywiście, z wejściami XLR i RCA. Różnice tak minimalne (interkonekty wszystkie 1m), że być może to autosugestia. I to mimo tego, że ic zbalansowany to plecionka z czystego srebra, a niezbalansowany był z kabla Cordiala.

Połączenie zbalansowane pre --> wzm. mocy ma sens (przynajmniej u mnie), bo to są dłuuuuuuuuuugie kable.

Reasumując: kup sobie lepsze źródło, bo to zawsze warto. XLRami się zupełnie nie przejmuj, jeśli tylko nie wpadniesz na pomysł postawienia CD daleko od wzmacniacza.

CD zmodyfikować możesz, aby dostać lepszy sygnał, ale nie po to, aby mieć XLRy. Chyba, że przy okazji.

Może inne rozwiązanie. Ostatnio znalazłem przetwornik cyfrowo analogowy Cambridge Audio Dac 3 - z wyjściami zbalansowanymi - za niewielkie pieniądze. Wykonanie bardzo solidne - 3 tranformatory, konkretne zasilanie. 3 wejścia cyfrowe ....

Ja również mam Zapfiltra, tyle, że z Sony 50ES. Tak jak napisał Inżynier, jego zainstalowanie wniosło ogromną poprawę w brzmieniu, natomiast różnica pomiędzy wyjściem XLR i RCA jest minimalna, zdecydowanie mniejsza niż między interkonektami... Przy połączeniu XLR da się zauważyć nieco bardziej konturowy (czyli mniej rozmyty) bas i odrobinę mniejszy poziom szumów (o ile się nie mylę powinny być niższe o 3dB - być może tak jest, ale przy bardzo niskim poziomie zakłóceń trudno to stwierdzić). Zgadzam się że stwierdzeniem, ze owe różnice są na granicy autosugestii. Odtwarzacz ma zbalansowany tor już w obrębie części cyfrowej (dwa stereofoniczne przetworniki), natomiast nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku wzmacniacza. Producent zapewnia, że wejście jest "truly balanced", ale sekcja wzmacniacza mocy zbalansowana raczej nie jest...

IMO znaczenie wyjść zbalansowanych jest przeceniane. Taki schemat klepany przez prasę (niestety) i powtarzany przez resztę audiofilów.

Z moich doświadczeń wynika, że różnice XLR vs RCA, jeżeli są, to są bardzo małe. Mówię tu o porównaniach robionych w dokładnie tych samych, kontrolowanych warunkach, na dokładnie takich samych kablach XLR i RCA (Audioquest Anaconda).

Co ciekawe, posiadany przeze mnie kilka lat temu Marantz CD-16 grał GORZEJ na XLR niż na RCA. Marantz CD-7, którego miałem przez ponad rok grał identycznie.

Myślę że bardzo dużo zależy tu od budowy wewnętrznej urządzenia. Np. moja Theta DS Pro Basic IIIa gra lepiej na XLR, ale jest też ku temu przyczyna - DAC ten jest całkowicie zbalansowany, włączając w to zdublowany przetworniki C/A.

Ale znowu - nie jest to na tyle duża różnica aby sie jej trzymać za wszelka cenę. Mój pre Metaxas Marquis gra z Thetą lepiej niz kosztujący 20.000zł Krell KRC-3 na XLR ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PS. Oczywiście MAS Marquis nie jest zbalansowany i ma tylko gniazda RCA.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>> Barni

Jeśli zdecydujesz się na coś z drugiej ręki to polecam Rotela 991AE, często przewija się w ogłoszeniach. Kultura, spokój, idealne zrównoważenie w całym paśmie, pięknie oddane barwy i niuanse. Faktyczne miałem przez jakiś czas zbalansowany odtwarzacz Thule, ale to już nie ta klasa. Owszem, lepszy bas i wykop i przestrzeń, ale też wyraźne odstępstwa od neutralności. Co kto woli. Jak chcesz, zajrzyj do "opinii" tam napisałem nieco więcej na temat obydwu odtwarzaczy.

Różnica jest wielka, ale niekoniecznie ze względu na same wyjścia XLR, tylko na inną topologię i zastosowanie transformatorów wyjściowych w 6900. Nie zastanawiaj się, tylko kup wyższy model jeśli masz taką możliwość.

Pzdr.

->Woody

Teoretycznie można nim chyba zastąpić stopień wyjściowy każdego odtwarzacza, ale opłacalność takiej modernizacji zależy od jakości części cyfrowej CD (przetwornika). Droższe NADy (S500) mają chyba stopnie wyjściowe na elementach dyskretnych, więc zastąpienie ich Zapfiltrem pewnie jedynie zmieniłoby charakter, a nie jakość brzmienia.

Modyfikacjami zajmowała się firma Vidicom, ale chyba już zrezygnowali ze współpracy z LCAudio. W 2001r. zZapfilter wraz z instalacją kosztował 1200zł.

>> Andrzej

CD/DVD nie znam, słuchałem tylko na tegorocznym AS. Natomiast dość wnikliwie słuchałem odtwarzacza CD McIntosha i raczej nie powalił mnie na kolana, ani dźwiękiem, ani funkcjonalnością (rekordowy czas ładowania sie płyty). Uważam, że w tej cenie (ok 15 tysięcy jeśli mnie pamięć nie myli) można dostać o klasę lepsze dyskofony (Linn, Meridian, dzielony CEC, Audionet). Warto poszukać, bo szkoda marnować potencjał Maka.

gutten

A może na razie zostawić swojego Vincenta S3 i powoli odsłuchiwać coś atrakcyjniejszego.

u mnie jest jeden problem oprócz dobrego napędu musi to jeszcze w miare wyglądać rozumiesz salon,goście żona z przewaga zony.

Jest jeszcze jedna rzecz jak porównałem ceny z Polski i na www.audiogon.com to jestem zrozpaczony różnica te same modele 50%, ale kilka problemów 110V wiekszość uważa że przeróbka zmniejszy jakość odtwarzania oraz właściwości wzmacniacza

gutten

Cd/Dvd mechanike ma Philipsa jedni twierdza ze najlepsza inni że najgorszą naświecie z jednym z toba się zgadzam czas ładowania to jedna wielka porażka.

Szkoda z tym wykorzystaniem sprzetu z USA bo akurat mam tam możliwości nabycia przez wielu kolegów.

Musze jeszcze pomyśleć i na forum zapytac kolegów jakie są straty w jakości dżwieku.

Ostatnio widziałem Maca 6900 za 2700 USD no to mnie krew zalała.

Witajcie, dzieki za komentarze i prosze o jeszcze ;-)

Zdecydowalem sie dlatego na przejscie na tor zbalansowany CD - pre, gdyz u mnie zmiana poaczenia z RCA na XLR pomiedzy pre a koncowkami daje naprawde ogromna roznice [Denon PRA-S10 + POA-S10]. Kable sa metrowe, tak wiec nie jakies szczegolnie dlugie. Ogolnie poprawila sie przede wszystkim przestrzen, jest wiecej powietrza, dzwik swobodnie wychodzi na boki poza linie zestawow, jest sugestywniejszy. Ogolnie po prostu caly dzwiek jest mniej przywiazny do zestawow, jest zdecydowanie pelniejszy. Nie jest to na pewno zwiazane z wyzszym poziomem na XLR-rze, sprawdzalem.

• 3 tygodnie później...

>AndrzejSz

Wlasnie przerobilem ampa z 110V na 230V. Kosztowalo to sporo, bo trafo musialo byc 700 W (trafber). W CD bedzie mniejsze i tansze. za to mam pozadny klocek zrobiony pod nietypowy wymiar. Dotad mialem rdzeniowy, zwykly z tzw. polekranem. Teraz mam toroid w plastikowej puszcze z pelnym ekranem elektrycznym i magnetycznym, o wiekszej mocy i wydolnosci. Aha i cichy:) Gdzie tu zmian na gorzsze? 400 zl i mam zupelnie nowego ampa i jeden klocek (trafo dostosowujace) mniej:)

W tym roku Mac zamierza wypuścić na rynek przynajmniej dwa nowe modele cd jeden dzielony (napęd i i DAC oddzielnie) i drugi "zintegrowany"... ale tego z audiogonu nie kupicie :) Poza tym wchodzi nowa integra lampowa MA2275 (75W) która cenowo będzie się plasować nieco powyżej MA6900.

Pzdr.

Wiedzę??? jestem zarejestrowanym użytkownikiem jeśli Ci o to chodzi. A z kolei w mojej wypowiedzi chodziło mi o fakt iż nie kupisz dwuletniego MA2275 z audiogonu za 40% MSRP. A może kupisz?

Pzdr.

Witam

do BARNI różnica pomiędzy zbalansowanym a nie to przepaść ja słuchałem ostatnio w Audiopunkcie HARMANA ten najtańszy model przerobionego na XLR-y nie mam pytań !!!

pozdrawiam

ps wczoraj odsłuchiwałem w Audiopunkcie przerobionego HARMANA przez NEEL-a bezpośrednie przesłuchanie modelu nominalnego i po tuningu ..... tuning max za 1700zł po RCA i moim zdaniem warto bo dzwięk okreslam na jakieś 5000zł a zresztą zapytaj sie sprzedawcy to sam Ci powie .... ja na dniach przynosze swój CD do tuningu do sklepu bo wszelkie usprawnienia można załatwic za pośrednictwem chłopaków, gratisowo !!!

Akurat tak się składa, że jutro będę miał okazję porównać XLR'y z RCA. Wypożyczam NADa S500. Do dyspozycji będę miał dwie wersje VDH the second oba 0,5 metra więc warunki będą idealne. Mam na porównania dwa dni w domowych warunkach, myślę że w końcu zweryfikuję tezę o XLRach. Wzmacniacz: krell 300i. Jestem bardzo ciekawy....hmmm...

Po 2 dniowych odsłuchach stwierdzam, że ze względu na róźnicę poziomów głosności takie porównanie nie jest łatwe. Jednak swydaje mi się, że dzwięk na XLR'ach jest trochę lepszy, ma więcej swobody i energii.Jednak na ucho trudno ustwić taki sam poziom głośności, zwłaszcza w krellu gdzie zmienia się go skokowo (poziom dzwięku nie krella).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.