Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-100B versus YAQIN MC10L dla JBL Studio L890

Nubira2cdx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym prosić Szacownych Forumowiczów o (opinie,zdanie,poradę), który z zaproponowanych wzmacniaczy lepiej "zagra" w tej konfiguracji. Powierzchnia: ok. 28 m2. Muzyka: głownie Rock progresywny.

Wydaje mi się że lampa na KT99 będzie lepsza do tych kolumn. MC brzmi bardziej miękko i spokojnie, a KT88 bardziej się nadaje do tego rodzaju muzyki tak myślę.

Posiadam MC-100B więc mogę tylko o nim:

Szybki,dynamiczny z dobrym basem.

Większa moc przy Twojej powierzchni i rodzaju muzyki też nie jest bez znaczenia.

El34 to wiecej lampowego ciepła,jednak MC10L nie słuchałem.

Posiadam MC10L i JBL XTI 100, wg mnie jest ok, zależnie od nagrania zauważam bądź nie pewne problemy z basem natomiast może być to kwestia złej produkcji. Bardzo podoba mi się średnica, wokal i wysokie. Bas bywa świetny np na MOthership Zeppelinów a bywa, że coś mi nie pasuje, choć sam nie wiem co.

Mam wymienione lampy mocy na El. Harmonics i sterujące na radzieckie nosy - bardzo duża poprawa w stosunku do chińskich. Nie wiem jaki charakter mają Twoje JBL ale do moich wg opinii, niektórych z forum KT88 byłaby za jasna. (jasne kolumny, jasna lampa)

Cytując za McGyver'em opinię o MC10L

..."Być może tu i ówdzie pojawiające się głosy krytyczne wobec basu z Yaqina biorą się z tego, że źródło lub kolumny nie dorównują wzmacniaczowi"...

Nie chcę być posądzony o wazelinę, ale podpisuję się pod powyższą opinią.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Też sie zastanawiam nad wyborem pomiędzy tymi dwoma, i chyba warto odświeżyć temat.

Jakie macie spostrzeżenia po dłuższym czasie ich użytkowania? Zwłaszcza interesuje mnie jak jest z kontrolą basu obydwu ww.

Dotyczczas jeśli chodzi o lampe miałem styczność jedynie z niejakim MENG MINI EL84 i o ile jeśli chodzi o średnice to grał bardzo dobrze, za to sprężystośćą basu dosć znacznie ustępował mojemu skądinąd mocno budżetowemu Onkyo CS-315.

Sowieckie Nosy i Tunsgramy w moim Yaqinie 100b do tego zlampizowany Denon 755AR wszystko gra bardzo poprawnie, jednak bas czasem schodzi bardzo nisko. Mnie to nie przeszkadza, ale kolega ktory gra na tranzystorach podlaczonych do calej elektrowni (prostowanie pradu, kable za ciezka kase i takie tam)twierdzi ze mam problem z kontrola basu. Moglbym wrocic do chinskich lamp mocy (mniejszy bas) ale to co zrobily tunsgramy mnie bardzo odpowiada.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• 2 miesiące później...
Gość ata77

(Konto usunięte)

Podnoszę temat poniewaz licze na porade. Którego wybrac 10l czy 100b do kolumn 6ohm ze skutecznoscią 90db? zródło dcd2700. Muzyka glownie jazz ale ostre walniecie tez sie pojawia. Zalezy mi na przestrzeni i lagodnosci ale bez przesadnych przebarwien. Dodam, że dcd gra lagodnie i spokojnie. Czasem nawet dostojnie;)czy zagra z yaqinem?

Gość ata77

(Konto usunięte)

w sumie nic. Podpialem sie pod temat bo chodzi mi o różnice yaqina 10l i 100b Podobno 10l jest łagodniejszy ale bywaja problemy z basem. Tak wiec pytanie który bedzie lepszy w mojej konfiguracji.

mam 2,5 kolumny na scan speakach(trudne kolumny dla większości wzmacniaczy) i yaqin B 100-gra i to wyśmienicie i lepszego basu w aspekcie dynamiki,szybkości,kontroli i wielobarwnośći basu nie słyszałem-pod tym względem jest to wzmacniacz wybitny

Piotr

Gość ata77

(Konto usunięte)

Dzieki za informacje. atakuje 100b. zobaczymy czy sie uda. mam jeszcze pytanie o Music Angel *00 mk III. W specyfikacji jest pasmo od 7 hz jak ma sie ten wzmak do yaqinów? Poza wyglądem bo to kwestia gustu.

Witam serdecznie wszystkich na tym forum. Coś mnie naszło ze ja również zapragnąłem przetestować moje JBL L- na chińskim wzmaku, choć uważam że to co tej pory zlepiłem ze sobą gra zacnie. Ale jak wiadomo człowiekowi zawsze coś brakuje np. kobiecie nowej kiecki. Jednak do rzeczy. Tak naszła mnie myśl,aby napędzić je właśnie YAQIN-em MS-100B. Co szanowne audiofilki i audiofile o tym pomyśle sądzą? Czy ten wzmak będzie je w stanie pobudzić do grania. Czy ktoś z Was ma ten wzmak, aby go u mnie przetestować? Mile widziane osoby z W-wy i okolic Lokalizacja ,,o mnie,,.pozdro.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Nie jestem specem od lamp, chociaż słyszałem już kilka :) Pytanie, czy lampa poradzi sobie z uwagi na mały współczynnik tłumienia z takimi JBL-ami, w dodatku ze zdublowanym niskotonowcem 20cm? Bas nie będzie odstawał od reszty przekazu jakością?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.