Skocz do zawartości
IGNORED

Lozysko silnikow cd / naped posredni.

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno temu w wątku o shigarakim poruszany był temat łozysk i silników napędu SANYO. Jakosc silnika pozostawia wiele do życzenia.

Temat o łożysku do gramofonu skłonił mnie do refleksji - zacząłem się zastanawiac nad łożyskiem.

Próbowałem kupic części potrzebne do zbudowania takiego łożyska. Niestety nie udalo mi się. Napisałem wiec do Andrzeja Analagowy'ego w tej sprawie. Odpowiedział ze wykonanie łożyska jest możliwe.

W związku z tym zakladam ten wątek. Chcę zamieścic tu zdjęcia łożyska o raz opracowac jakis schemat.

Jesli ktos bedzie chciał dołożyc jakies pomysły to prosze bardzo.

Ze względu na to że w chwili obecnej nie mam dostępu do aparatu foto zamieszczam zdjęcia jakie sa w wątku o shigarakim.

Poniżej talerzyk oraz docisk jakie chcialbym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10216-100002690 1256155439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58794-lozysko-silnikow-cd-naped-posredni/

Łożysko ma wygladac jak poniżej. Wymiary to:

Zewnetrzny- mosiezna tuleja 24mm.

srednica wewnetrzna tunelu w tulei 6mm.

kolnierz z 4 otworami moze byc o wysokosci 5mm i srednicy ile walek mosiezny daje np 35-40mm.

po stronie przeciwnej otwory do mocowania do plytki napedu jak w oryginalnym silniku- 6 sztuk o rozstawie miedzy przeciwleglymi otworami 15mm.

przedłużenie tunelu gwintowane pod srube regulacyjna (6mm) srube regulacyjna kazdy sobie moze zrobic z preta gwintowanego lub sruby mosieznej.

Ukryta Zawartość

post-10216-100002687 1256156106_thumb.jpg

post-10216-100002688 1256156106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stalowy pret na ktorym bedzie osadzony talerzyk lub z ktorego bedzie wytoczony talerzyk jak na zdjeciu powyzej.

Srednica powierzchni lozyskowej-6mm (chyba starczy).

mozna ewentualnie zrobic wieksza (w walku mosieznym oczywiscie tez) a wytoczyc przewezenie na stalowe mocowanie do blachy mechanizmu lasera. przewezenie wtedy musi miec max 6mm.

srednica talerzyka 33mm. na niej walec o srednicy otworu plyty cd. zwezajacy sie ku gorze lub nie.

dlugosc oski-preta 20mm plus glebokosc tunelu (40-45mm) w mosiadzu minus srednica kulki na ktorej bedzie odbywac sie ruch. pewnie cos okolo3-5mm. im wieksza tym lepiej.

Witaj. Tez o tym myślę. Wydaje mi się ,że patent dobry do gramofonu nam sie nie sprawdzi. Chodzi mi o prędkości obrotu u nas trochę wyższe , automatycznie mechaniczny opór wzrasta. Zrobiłbym to troczę inaczej, jako oś mógłby być zastosowany kołek bazowy stosowany w przyrządach i narzędziach przemysłowych do ustalania położenia,jest utwardzony fabrycznie powierzchniowo i napewno współosiowy (prosty-brak bicia) na nim dwa łożyska kulkowe zwykłe, włożone na "wcisk". Całośc poruszałaby się w tulei wytoczonej pod łożyska to znaczy ich wymiar zewnętrzny. Tulejka miałaby przewidziane zamocowanie całości do chassis napędu. Tulejka z brązu dla tłumienia drgań.

lozyska inne niz slizgowe nie maja racji bytu...

wydaje mnie sie ze tarcie/opory ruchu przy srednicy walka 6mm bede niewielkie.

dla DVD i w starych napedach CDM2 srednica walka/oski byla okolo 2-3mm. powierzchnia traca 2mm.

jutro zamieszcze zdjecia. predkosci wynoszaca 48x i wiecej. nas interesuja max 2x .

probowalem zrobic lozysko z prowadnic laserow (srednica okolo 3mm) oraz tulei mosieznych z tych samych laserow i tulei z silnikow krokowych DVD (ta sama srednica)

oska to prowadnica z mechanizmu lasera.

wydaje mnie sie jednak ze jesli jest taka mozliwosc to lepiej zrobic wielsza srednice oski.

mozna zmniejszyc powierzchnie tarcia przez skrocenie powierzchni lozyska/krotkie obraczki z mosiadzu (jak w silniczkach) lub podfrezowania na osi zmniejszajace jej mase i powierzchnie lozyska.

wystarczy ze oska bedzie podparta na 2 koncach jak w silniczkach.

opcja wymiennych pierscionkow do takiego lozyska to super pomysl.mozna zamowic wiecej a jesli sie zuzyje to wymienic. jesli bedziemy chcieli to mozna dac wiecej pierscionkow.

zrobilem juz z silniczka poruszajacego laserem 'oske' do napedu posredniego (zdjecie jutro) wystarczy przykrecic do wspolnej podstawy silniczek i przez pasek od kaseciaka przeniesc naped. chcialem zeby ruch byl precyzyjniejszy - na silniczku zalozylem mniejsze kolko na przerobionym silniczku-'osce' wieksze.

na zdjeciu ponizej po prawej widac mosiezny pierscionek. po 2 stronie silniczka jest identyczny zakryty kubeczkiem w ktorym jest podkladka chyba teflonowa.

silniczek DVD po lewej rozebralem: tuleja mosiezna okolo 5mm dluga o wiekszej srednicy (srednica prowadnic)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla przykladu tu podfrezowana oska - z watku o lozysku dla gramofonu oraz tuleje ktore mozna uzyc jako wymienne (niestety nie udalo mi sie takich kupic bo wtedy potrzebowalbym tylko tulei z pierscieniem do przymocowania do podstawy)

nie poddaje sie jednak i nadal szukam. produkt seryjny bedzie tanszy niz produkt wykonany na indywidualne zamowienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie wracam z pracy. po drodze wpadlem do sklepu z lozyskami. udalo mi sie zamowic tuleje brazowa spiekana utwardzana o wym. wewn 6mm zewn 10mm wysokosc 10mm w cenie 6zl/szt. tuleje maja byc za tydz. jada z poznania. do tego maja prety utwardzane 6mm ciete z mm do wykonania lozyska w cenie 8gr/mm

zrobilem takze zdjecia co chce i jakie maja wymiary.

ponizej

1zdj

po lewej 'oska' czyli element wykonawczy napedu posredniego.

po prawej prowadnica od lasera oraz brazowa tuleja mocujaca silnika krokowego od DVD (ze zdjecia powyzej)

2zdj

rozlozony element wykonawczy napedu posredniego. widac co i jak zostalo wykonane.

zaleta jest latwosc mocowania do blachy napedu.

3zdj

przedstawia co mi jest potrzebne i jak ma wygladac (wymiary podalem wczoraj).

dzis postaram sie zrobic/kupic miedziana podstawe podtrzymujaca 2 tuleje mosiezne.

Ukryta Zawartość

post-10216-100002634 1256209746_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 sie nie wkleila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potrzebuje wyfrezowane dwa przedmioty. jeden z nich to talerzyk. talerzyk moglby byc stalowy. .

obrazki oraz wymiary ponizej.

Ukryta Zawartość

post-10216-100002624 1256217688_thumb.jpg

post-10216-100002625 1256217688_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wymiary docisku ponizej. ksztalt dowolny. byle dobrze lezal w dloni.

na powierzniach roboczych/stykajacych sie z plyta chcialbym zaglebienia/rowki w ktore mozna by wcisnac gumowe uszczelki zmniejszajace drgania i zwiekszajace tarcie.

uszczelki dostepne w kazdym sklepie hydraulicznym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzis wracajac z pracy zauwazylem ze praktycznie kolo samego domu mam zaklad tokarski.

elementy jak na zdjeciach (docisk z mosiadzu) to laczny koszt 70zl.

musze jeszcze tylko gumowe uszczelki o odpowiednich srednicach znalezc.

wymiar wewnetrznego otworu w docisku powinien wynosic 15mm a nie jak na zdjeciu 6.

zastanawiam sie czy nie za duzy ten docisk. jest dosc ciezki.

>>marosik

wg mnie lepiej bedzie jesli masa docisku bedzie skupiona blizej osi - mniejsze ewentualne drgania dynamiczne. Pamietaj jeszcze o tym, ze tak zwymiarowane rysunki tokarz moze wykonac(i zapewne to zrobi) z tolerancja warsztatowa a dla Ciebie moze oznaczac to - brak montowalnosci ewentualnie bardzo luzne spasowanie. Albo powiedz tokarzowi co i jak ma ze soba pasowac albo naniesc drobne tolerancje na rysunki.

gadalem z tokarzem/ wymiary sa orientacyjne. interesuje mnie jedynie srednica walka lozyska 6mm oraz srednica wewnetrzna otworu docisku tworzaca tuleje dla walca talerza.

chcialem zeby pierscien docisku byl dosc spory. zastanawiam sie jednak czy te 6cm to nie za duzo.

docisk mozna bardziej podfrezowac. docisk bedzie mial wysokosc okolo 2cm. chcialbym zeby byl ergonomiczny. wymiar czesci trzymanej w rece pewnie bedzie okolo 2-3cm plus podfrezowania jak na obrazku/rysunku.

jak dynamicznie wywazyc te czesci? tokarz raczej tego nie zrobi...

>jak dynamicznie wywazyc te czesci? tokarz raczej tego nie zrobi...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Wytoczyć z jednego zamocowania, czyli idealnie współosiowo i nie wywarzać - nie będzie takiej potrzeby.

>>Robertinus, 23 Paź 2009, 22:38

powiedzmy raczej, ze bicie nie byloby duze, ale....zadnej z tej czesci jak sie przyjrzysz, nie da sie wytoczyc z jednego zamocowania. Na szczescie nie ma duzych obrotow wiec energia od niewyrownowazenia nie bedzie duza

>>marosik

sam nie wywazysz, a poza tym to bedzie problem, zeby ktos to chcial zrobic dla Ciebie - to sa niestety/stety niewielkie przedmioty.

prosty wniosek przewiercic otwoty na wylot czyli zrobic calosc z 1 uchwytu.

dzis kupilem oske lozyska. koszt 6zl :)

czy rysy jake widac na zdjeciu nalezy w jakis sposob usunac?

pret jest hartowany/utwardzony. tuleje maja byc z brazu spiekanego (podobno dobre do duzych predkosci obrotowych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzis odebralem zamowione tuleje z brazu spiekanego oraz zlozylem zamowienie na toczone elementy.

nastepny krok to dobor lub konstrukcja nowego BTL driver'a.

z tego co zrozumialem sledzac noty katalogowe to dzialaja one poslugujac sie napieciem odniesienia. jesli napiecie sterujace jest inne od napiecia odniesienia to na wyjsciach pojawiaja sie ta roznica.

czyli jesli zrobie cos w stylu 2 wzmacniaczy ktorych nogi +jednego i - drugiego maja podlaczone do napiecia odniesienia a wejscia + i - do sygnalu sterujacego to uklad bedzie dzialal prawidlowo.

ponizej jakis schemat dla objasnienia.

nogi 2 gornego i 3dolnego podpiete do napiecia Vref

nogi 3 gornego i 2 dolnego polaczone i podpiete do napiecia sterujacego.

do wyjsc wzmacniaczy podpinam silnik.

pozostaje dobor wzmacniaczy o odpowiedniej mocy oraz ich wzmocnienie napieciowe..

rysunek nie chce sie wkleic wiec link do niego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

braz spiekany jest przygotowany do pracy bez smarowania tzn sam sie smaruje-nasaczony olejem mineralnym. jest na tyle porowaty (28% wg producenta) ze lozysko jest bezobslugowe.

co do predkosci obrotowych to jest to lozysko przystosowane do najwiekszych predkosci obrotowych z dostepnych lozysk slizgowych/najmniejszy opor ruchu, lecz niestety kosztem najmniejszego sposrod pozostalych lozysk obciazenia dynamicznego 10N/mm kwadratowy .

zastanawiam sie czy silniczek stosowany w modelach RC mozna zastosowac w moim transporcie. nie moge rozgryzc obslugi sterownikow.

dzis odebralem czesci tzn talerzyk i docisk

niestety dokladnosc wykonania talerzyka pozostawia wiele do zyczenia. jest on wykonany ze stali. jest spory luz ok 0.05-0.1mm w otworze pod oske. jesli da sie podkladke z papieru to oska trzyma sie dobrze. bez niej talerzyk lata na osce.

co do docisku to tokarz sie postaral. poprosilem o mniejsza srednice niz 6cm. jest wykonany z 5cm walka mosieznego o wysokosci 2cm.

przed chwila mosiezny docisk polozylem na talerzyku plastikowym tylko ze bez kulek. ma on nieco wyzszy rdzen niz zwykly talerzyk magnetyczny co pozwala na docisniecie moim dociskiem. rozpedzenie i zatrzymanie plytki trwa oczywiscie dluzej ale nie ma problemu z czytaniem plyt. kiedy plytka sie juz rozpedzi to dziala bez problemow.

wszystkim posiadaczom talerzyka z kulkami polecam dorobienie docisku lub pewna probe. na talerzyku z kulkami mozna polozyc druga plytke. jesli uslyszy sie roznice to warto walczyc o docisk.

roznica miedzy plytka mocowana na kulki a dodatkowa plytka to polowa tego co mozna uzyskac z dociskiem mosieznym.

dzwiek traci obojetna srednice - pozorna glebia sceny, a zyskuje dociazenie instrumentow. wysokie czestotliwosci sie oczyszczaja i wylaniaja z tej srednicy. dzwiek zyskuje powietrza na scenie. konstruujac ten naped nie wiedzialem ze roznica bedzie az tak duza (slyszalna). nie wiedzialem ze docisk - sila bezwladnosci plyty ma az takie znaczenie.

yogi gdzie moge kupic ta paste?

kupilem paste kiwi do mosiadzu i miedzi. calkiem niezla :) probowalem tez z walkiem ale srednio soboe radzi. mozna ewentualnie przeszlifowac papierem sciernym wodnym 2000?

ponizej zdjecia tego co odebralem/lozyska.

pozostaje otwarta kwestia mocowania calego lozyska.

Ukryta Zawartość

post-10216-100001841 1256926383_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yogi dzieki za podpowiedz. tokarki nie mam. wszystko zlecam obcemu czlowiekowi. mam za to frezarke zdaje sie ze 6mm tez akceptuje wiec zakleszcze i przeszlifuje papierem. sprobuje 2000 i zobacze co wyjdzie. tylko taki mam w chwili obecnej.

koncowke ktora bedzie powierzchnia lozyska podobnie obrobic?

robilem najpierw na kamieniu do ostrzenia nozy pozniej tym papierem. nawet polysk zlapalo ale tylko brzegiem. widac na zdjeciu powyzej w lewym rogu.

• 2 tygodnie później...

troszkę off top, marosik wybacz

zrobiłem z ciekawości, zainspirowany wpisami kolegi marosika, docisk do szigarakiego, na razie ze zwykłej niskowęglowej stali, na próbę. Docisk ma 5 cm średnicy, 2 cm wysokości i od strony płyty jest kopią dociku magnesowego. Docisk lezy ciasno i jest w porównaniu z magnesowym baaardzo ciężki, pyta rozkręca się dobrych kilka sekund, ale ... po pierwsze napęd zdecydowanie ucichł, wcześniej słychac było szuranie soczewki, w brzmieniu również zaobserwowałem zmianę, scena poszerzyła się i rozbudowała na planie prostokąta podczas gdy z dociskiem amgnesowym była bardziej skoncentrowana między kolumnami i w głąb na bazie trapezu

to tyle

Pytanie, czy dążymy do wyeliminowania magnesu czy do zwiększenia bezwładności czy zwiększenia docisku czyli lepszego wytłumienia drgań płyty. Pierwsze dwa można osiągnąć w prosty sposób - wystarczy wyjąć magnes, przykręcić z powrotem górną tarczkę i przykleić do niej plasteliną obciążnik, np na szybko dużą nakrętkę Mxx. Napęd radzi sobie też z przyciskiem bez magnesu i dodatkowego obciążenia. Najtrudniej jest zwiększyć docisk bez przeciążania łożyska silnika, można to zrobić dociskiem zakręcanym na gwincie na nowym talerzyku - takie rozwiązanie preferują koledzy na diyaudio. Tak czy inaczej trzeba będzie wkrótce zrobić jakieś abeiksy :)

wydaje mi się że zwiększenie masy dału w tym przypadku większą stabilność prędkości obrotowej / kątowej, nie zakładam by sam magnes miał jakiś destruktywny wpływ na brzmienie

mnie chodzi o zastosowanie jednolitego metalicznego docisku i zwiekszenie bezwladnosci plyty.

dzwiek ulega zmianie i to bez 2 zdan. dla mnie na plus.

co do lozyska silnika to:

jest ono dosc solidnie wykonane. wystarczy samemu rozebrac calosc. jedynym slabym punktem jest podkladka prawdopodobnie teflonowa na ktorej bedzie opieral sie docisk/os lozyska silnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.