Skocz do zawartości
IGNORED

podlaczenie wzm. sluchawkowego

goombe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprzet jak w o mnie

Wzm. EC-5 ma wyj. PRE (RCA +XLR) oraz REC (RCA)

CD EC-1 ma wyjscia XLR oraz RCA

Wzm. sluchawkowy z "przelotka" (podwojne gniazda RCA)

Do odsluchu na kolumnach wzm -> CD po XLR

Problem: przy wlaczonych do CD kablach XLR podpiecie wzm. sluchawkowego bezposrednio do wyjsc RCA CD daje szczatkowy sygnal. Sygnal jest na tyle maly (ledwo slyszalny na max. glosnosci - sprawdzalem takze na innym wejsciu EC-5 i kolumnach przy jednoczesnym polaczeniu po XLR), ze jak przypuszczam CD jest tak skonstruowany, ze mozliwe jest uzywanie tylko jedej pary wyjsc. Nawet odpiecie EC-5 od sieci nie pomaga. Normalny poziom sygnalu na RCA pojawia sie dopiero po wypieciu kabli XLR z CD.

Podpiecie wzm. sluchawkowego pod PRE lub REC out oczywiscie daje prawidlowy poziom sygnalu dla wzm. sluchawkowego, ale jednoczesnie podaje sygnal na kolumny, a regulator glosnosci jest tak wyskalowany, ze nawet na min. daje to wyraznie slyszalny dzwiek. Mute jest jednoczesnie czyms w rodzaju standby (producent zaleca by nie wylaczac wzm. przyciskiem sieciowym i pozostawic na wlaczonym mute, zeby wzm. by caly czas po pradem) i odlacza (nie wiem czy na wejsciu czy wyj.)sygnal.

Wiec pozostaje mi:

I. wpiecie wzm. sluchawkowego bezposrednio do RCA CD i wypinanie za kazdym razem kabli XLR

II. wpiecie wzm. sluchawkowego do wyj. REC lub PRE (to drugie rozwizanie lepsze, bo zapewnia mi regulacje glosnosci na sluchawkach przez pilota EC-5) i odpinanie kolumn na czas odsluchu sluchawkowego

Czy ktos mialby jakis lepszy patent na podpiecie wzm. sluchawkowego w tym systemie inny niz to co podalem wyzej?

Moze robie gdzies blad i jest jakies proste rozwiazanie ?

brM.

https://www.audiostereo.pl/topic/58817-podlaczenie-wzm-sluchawkowego/

Jak wpiąłem mój wzmacniacz słuchawkowy (Holdegron) do wyjśca "REC" mojego Rotela, to mogłem słuchać przez słuchawki nawet, gdy Rotel był wyłaczony (tor był następujący: odtw. CD->wejscie "CD" wzm. Rotel->wyjscie "REC" wzm. Rotel->wejscie Holdegrona->słuchawki) - spróbuj, może u Ciebie też tak można?

Obecnie jednak mam inny tor: odtw CD->wejscie Holdegrona->wyjscie Holdegrona->wejscie CD Rotela - przy takim ustawieniu mam zdecydowanie lepszą jakość dźwięku przez słuchawki kosztem pewnego spadku jakości przez kolumny, ale dla mnie priorytetem są odsłuchy słuchawkowe.

<><

Jakby nie działało, to spróbuj pokombinować z przełączaniem selektora wejść i wyjść (nawet przy wyłączonym wzmaku ma to znaczenie w przypadku mojego Rotela - może u Ciebie jest podobnie).

<><

sprawdzalem wszystkie proponowane przez Ciebie kombinacje

niestety EC-5 nie ma klasycznych galek zarowno dla glosnosci jak i przelacznika wejsc - wszystko realizowane jest przyciskami, ktore jak sie domyslam steruja przekazniki (selektora wyj. nie ma wogole - wyj. chyba sa ciagle aktywne). Zatem nie tylko przy wylaczonym wzm. ale nawet w trybie mute/standby nie ma mozliwosci zadnego przelaczania. Regulacja glosnosci w trybie mute wlacza wzm. do pracy.

ale dzieki za checi

zostaje mi tylko wypinac kable glosnikowe - musze je zaterminowac bananami, zeby bylo latwiej :)

brM.

No tak - mam starego Rotela z tradycyjnym selektorem wyjść, jeśli u Ciebie jest sterowanie elektroniczne to klapa, rzeczywiście w takim przypadku bananki będą najwygodniejsze.

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.