Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz stabilizowany do GC - PCB

mar_70

Rekomendowane odpowiedzi

To nie lepiej tylko wygodniej i taniej.

Jak ma być dobrze to naprawdę musi ich byc dużo. Z reguły takie 1000-1500u /40-50V maja 16mm rzadko 18.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

WOW to jakiś potwór będzie ja robię na 12 kondach i chyb będzie to RUBYCON 50V powinny starczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja płytka jedno strona. Płytka nie jest szeroka jest tylko długa

Postaram się zaprojektować jeszcze tą z stabilizatorami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>macqw

Moja pcb miała pokazać tylko sposób połączenia kondów. Tak jak tutaj jednostronny druk:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz jak moze wyglądać połączenie 16 kondów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>macqw

Cieszę, się podjąłeś inicjatywę zaprojektowania płyteczki. Twoja płytka jest już w części wykonana, tak więc mam nadzieję, że poprowadzisz dalej sprawę dalej. Powodzenia !!!

ahaja wiem ale ta płytka na 16 jest spoko ale popatrz jakie ona ma ścieżki a jakie ma moja. Jak robić porządnie to porządnie.Czy te rezystory są potrzebne czy nie na tej płytce z kondami ? Czy jest kotś chętny na zbiorowe zamówienie Rubycon 1000µF/50V

Rozmiar_12,5X25mm RC=1,35A (prąd udarowy)czyli płytka będzie mniejsza bo brałem pod uwagę 16mm

Chyba że ma ktoś propozycje kondensatorów

>A nie lepiej dać większe kondensatory ? np. 4700uF/100V i 1000uF/50V RUBYCON x 10> dłubie to płytkę >i dłubie i nic sensownego nie mogę wymyślić z tymi kondami

To typowy problem przy rozbiciu pojemnosci na wiele mniejszych. Duzo mniejszych pojemnosci daje teoretycznie wypadkowe mniejsze ESR ale tracimy sporo na sciezkach polaczeniowych wiec to moze byc tylko teoretyczny zysk.

Idealnie by bylo jakby plytka wygladala jak pokazal macqw tylko kondy blziej siebie zeby zmniejszyc szerokosc masy a sciezka plus i minus cienka na szerokosc padow kondensatorow i przechodzaca po kolej przez wszystkie pady.

No i faktycznie to jest zasilacz symetryczny a mialy byc dwa niezalezne zasilacze pojedyncze polaczone dopiero za stabilizatorami? Bo bez tego nie ma sensu dawac dwoch prostownikow!

Tak wygladaja teoretyczne wersje idealnych polaczen. Idealnie jest tylko w przypadku pojedynczego kondensatora. Jak jest ich wiecej to albo gwiazda ktora jest niepraktyczna bo sciezki dodaja swoja rezystancje do rezystancji ESR albo polaczenie kondow razem i wyprowadzenie z jednego punktu. Zazwyzcaj ludzie robia jak wyjdzie czyli jedna wielka sciezka laczaca wszystko bo uslyszenie tego jest niemozliwe a zmierzyc tetnienia owszem mozna tylko trzeba miec kilka wersji do porownan.

Ukryta Zawartość

post-14643-100002242 1256553778_thumb.gif

post-14643-100002243 1256553778_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sadzicie o czyms takim:

Dorysowanie prostownika i zlacz to pikus.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

irek2 musimy się zastanowić według którego z tych schematów łączymy kondensatory? Jak już będzie wiadomo to zrobię płytkę proszę pisać jakie rozmiary stosujemy tych kondensatorów? Ja jestem z rubyconem jest to ta sama firma co robi BG. Czekam na propozycje później wrzucę schemat zasilacza xD

O to moja propozycja pod LM one chyba są w TO3

Oczywiście jest to tylko wstępny zarys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można zamiast LM338 dać LM317, który bedzie sterował tranzystorem mocy. Dostaniemy wtedy większą wydajność prądową (nie tylko LM3875 ale również 3886 i wszystkie dostępne "mostkowania" będą miały "zapas prądowy" ze strony zasilacza.

Po drugie LM317 + tranzystor to koszt 2zł a LM338 jest droższy :-)))

Ja wiem 6zł ale jednak ja zostanę przy pierwotnej wersji z tego względu że jest to zasilacz z audiostereo.com a oni wiedzą co robią i na jakich komponentach.Jak możesz to podrzuć schemat jak podłączyć innego LM z tranzystorem

Piotr ja chyba nie słucham az tak głosno ale lubie jak nieraz "dmuchnie" tak ze swoboda a z tych ktore mam musi byc naprawde głosno zeby cos poczuc

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Plytke mozna zrobic pod dodatkowy tranzystor, ktorego mozna nie montowac, LM317 i LM338 maja te same wyprowadzenia wiec sa zamienne.

Sciezki robi sie grubosci jaka sie zmiesci, dodatkowo ja zamawiam zawsze laminat z miedzia 70um, tani wytworcy plytek czesto robia na cieniznie 18um.

"natchnienie" masz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oni też wiedzą co robią :-)))

post-5416-100002106 1256671512_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobione! Lubie z nodow robic takie proste, szybkie projekty :)

Srednica kondow max 16mm rozstaw 5 i 7,5mm. Dodalem bezpiecznik i elektrolita na wejsciu stabilizatora bo bylo troche miejsca na plytce. Plytke mozna przeciac w zdluz i w poprzek jak kto woli i co chce z nia zrobic. Nie dawalem kondow na diodach bo po co zwalniac nimi szybkie diody, jak ktos lubi psuc parametry szybkich diod to moge dodac te kondy.

W zasadzie to sa dwie prawie identyczne plytki sklejone ze soba. Rownie dobrze moznaby zaprojektowac jedna i dac po dwie sztuki na kanal.

Nie podoba mi sie ten uklad z dodatkowym tranzystorem, cos czuje ze to nie bedzie prawidlowo dzialac. Do ok 300mA prad plynie tylko przez LM317 a powyzej zalacza sie tranzystor, przy tym zalaczaniu moze nastapic cos nieprzewidywalnego.

irek2,

teoretyczne przypuszczenia to tylko przypuszczenia :-)) W praktyce po włączeniu zasilania tranzystor przewodzi nawet jak na końcówkę mocy nie podany jest żaden sygnał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.