Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz stabilizowany do GC - PCB

mar_70

Rekomendowane odpowiedzi

Do Silo @wpis: 27 Paź 2009, 20:25.

Przypominam sobie że LM317 ma odpowiednik na minus tj. LM337. W dodatku TIP2955 ma swój npn odpowiednik tj TIP3055. Dlaczego więc nie zrobić zasilacza "jak Bóg przykazał" tj LM317/337 i TIP2955/3055? Jest jakiś istotny powód techniczny czy to tylko "lenistwo" konstrukcyjne:):)?

>Możesz podać w jaki programie projektujesz płytki

Oficjalnie jest to 30dniowa wersja Protela 99SE. Zaprojektowalem juz setki plytek.

>teoretyczne przypuszczenia to tylko przypuszczenia :-)) W praktyce po włączeniu zasilania >tranzystor przewodzi nawet jak na końcówkę mocy nie podany jest żaden sygnał.

Nie koniecznie bo w katalogowej aplikacji z dodatkowym tranzystorem jest wyraznie napisane ze taki uklad ma pewien minimalny prad obciazenia i jest to raczej zwiazane z tym ze dodatkowy tranzystor powinien zawsze byc otwarty. Nawet jesli dopuscimy do pracy w tzw klasie AB + C to ten 100nF na wejsciu stabilizatora popsuje wszystko, tam nie ma prawa go byc! Podobnie jest z bezpiecznikiem na wyjsciu. Taki bezpiecznik to nieliniowa rezystancja ma ktorej tracimy jakosc stabilizacji!

Moglbym zbadac odpowiedz tak zbudowanego stabilizatora ale na razie na takie zabawy nie mam czasu.

Owszem kazdy tranzystor posiada jakis prad uplywu ale to jest bez znaczenia.

>Przypominam sobie że LM317 ma odpowiednik na minus tj. LM337. W dodatku TIP2955 ma swój npn >odpowiednik tj TIP3055. Dlaczego więc nie zrobić zasilacza "jak Bóg przykazał" tj LM317/337 i >TIP2955/3055? Jest jakiś istotny powód techniczny czy to tylko "lenistwo" konstrukcyjne:):)?

Z tego co wiem to LM338 nie ma odpowiednika ujemnego. Praktycznie mozna wykonac taki stabilizator jako symetryczny jednak nei do konca bedzie to stabilizator symetryczny bo LM337 nie ma w strokturze tranzystora pnp tylko npn, przez co nie jest idealnie symetrycznym odpowiednikiem LM317 i jego parametry sa gorsze! Oczywiscie nie przeszkadza to w tym zeby tak to zrobic. W elektronice mozliwosci jest bez liku. Jest jeszcze LM396 czyli wersja 10amperowa, niestety w TO220. Akurat stabilizator do wzmacnaicza audio wymaga duzych pardow impulsowych a malych srednich wiec zdolnosc odprowadzania ciepla nie musi byc duza. Przy 50W/4omach prad impulsowy wynosi 5A a sredni juz tylko 1,6A i na tyle projektuje sie zasilacz i chlodzenie.

Osobiscie nigdy nie zrobie tego zasilacza ani samego GC bo to bez sensu, to sa proste zabawki dla amatorow. Plytke zrobilem z nudow jak ktos chce to mu udostepnie caly projekt. Moge tez pomoc w realizacji innych ukladow.

znów się muszę tłumaczyć, że załączane schematy nie przedstawiają mojej konstrukcji lecz stanowią "inspirację" do projektów.

Bezpieczników na wyjściu nie stosuje!

załączam inne rozwiązanie (tyle że układ stabilizatora jest drogi ~50zł w TME)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W temacie o kondensatorach audiofilskich probujemy wlasnie wyjasnic jakosc elementow i na razie nie ma zadnych zalet audiofilskich kondensatorow. No chyba ze ktos to slyszy to niech dobiera je na sluch, eksperymenty sa jak najbardziej wskazane.

Z tego co widze to czesc ukladow jest jest zupelnie zle zaprojektowana i tu zadna jakosc elementow nie pomoze.

Chcecie duzo kondensatorow to zaprojektowalem wam plytke, chcecie tylko dwa to zaraz zrobie zeby byly dwa. Juz sie przyzwyczailem do tego ze malo kto wiec zcego chce dlatego wszystkie ukladu staram sie projektowac jako maksymalistyczne bo latwiej czegos nei wlutowac niz potem dolutowywac na pajaka.

Stabilizator symetryczny na tranzystorach tez juz zaprojektowalem wiec moze taki chcecie wykonac?

Ja nie wiem kombinujecie ja jestem za pierwszym zasilaczem. Mam takie malutkie pytanko czy za stabilizatorami nie można dać jeszcze z 2 kondensatorów. A jak trafo będzie 2x22V to napięcie będzie takie jak ma być w oryginalnym GC. Jeszcze tak na marginesie to co kondensatory Black Gate będziecie stosować ? Nie jest to opłacalne to lepiej kupić panasonica albo rubycon

A ktory to teraz ten oryginalny uklad? Ja zaprojektowalem plytke pod ten pierwszy schemat z tematu.

Tam gdzie jest rezystor szeregowo z elektrolitem wyjsciowym. Nie wiem po co ale moze tak ma wlasnie byc, zawsze mozna wstawic zwore. Kombinowanie z elektrolitami nie ma sensu bo sa one rowneiz na plytce koncowki i to raczej tam sie powinno ich ''sluchac''.

I tak najwiekszym problemem bedzie ustalenie napiecia wyjsciowego na takim poziomie aby przy maksymalnym wysterowaniu zapewniona byla wlasciwa stabilizacja.

Bez pomiarow oscyloskopowych nie da sie tego zrobic! No chyba ze dokonstruujemy detektor wykrywajacy nasycenie stabilizatora, czyli detektor tetnien na wyjsciu co nie powinno byc trudne.

Jesli trafo daje 22V to stabilne napiecie wyjsciowe bedzie mozna uzyskac o napieciu nieco nizszym.

Cześć! w sieci znalazłem gotowe rozwiązanie zasilacza stabilizowanego -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witajcie.

Tak się przypatruje Waszym dyskusją i widzę,że nie widzę końca. Sam dokładnie nie wiem, którą opcję

bym wybrał.Raczej opowiadam się stabilizację + i -.Ja na peano zrobie w przyszłym roku poruszany już wcześniej zasilacz PEDY (szkoda,że linki do jego strony nie działają ).

W maskę jeża chcę wkleić shemat tego zasilacza, ale nie wiem jak. Co do ilości kondensatorów to nie wiem czemu uparliście się na 10szt po 1000uF,a nie może być 5x2200uF płytka mniejsza a różnicy i tak nie usłyszycie.

pzdr.

Czy damy 10x1000uF czy 5x2200uF efekt będzie praktycznie identyczny. Pytanie tylko kto jakie kondy stosuje. Jak ktoś kupił "wiadro" chińszczyzny bądź muzealnych okazów nichicona czy nippona to i tak dupa blada. Może być 10x1000uF FC lub 5x2200uF FC :-))) To działa!

>Co do ilości kondensatorów to nie wiem czemu uparliście się na 10szt po 1000uF,a nie może być >5x2200uF płytka mniejsza a różnicy i tak nie usłyszycie.

To ja dodam ze dlaczego nie dwa kondensatory bo roznicy i tak nie uslyszycie. Super parametry kondensatorow sa i tak ograniczone samym stabilizatorem.

A po co wogole zasilacz stabilizowany bo przeciez roznicy i tak nie uslyszycie, gdyby byla to wszystkie wzmacniacze wyzszej klasy mialyby zasilacz stabilizowany.

Rodzaj stabilizatora LM317, 338 czy 317+337 to tylko mozliwosci ktore prowadza do jednego.

Jeszcze raz powtorze ze nie problem w samym wykonaniu tylko w ustawieniu odpowiedniego napiecia wyjsciowego.

W sumie to koledzy maja rację. Po co robić jak różnicy nie słychać;-) Proponuje aby tu w dziale DIY wrzucać oferty sprzętu RTV/AGD z hipermarketów. Bo jak różnicy nie widać to przecież szkoda czasu i chęci. Można kupić "syfo-tronica" i będzie grał! :-)))

Skoro setki znanych producentów nie stabilizują napięcia w swoich wzmacniaczach to dlaczego my chcemy stabilizować? Przecież Oni nie mogą się mylić :-) Muchy zaś jedzą gówno, miliony much przecież nie może się mylić! Zacznijmy jeść i my :-)))

Sorki, że tak teges, ale normalnie jestem osłabiony :-))

To kto zrobi te płytki ? Ja bym się sam zadeklarował ale nie mam doświadczenia . Mogę natomiast otworzyc listę aby sprawdzic czy jest zainteresowanie .No i jednak bardzo chciałbym aby było miejsce na dwa równoległe staby LM338 - wtedy taka płytka moze zasilic również inne konstrukcje .

Lista chętnych na płytkę stabilizatora do GC z ,, odłamywanym zasilaczem "

arturp - 1 szt

...there is no spoon...

Wstepnie juz zaprojektowalem stabilizator z dodatkowym opcjonalnym tranzystorem ale widze ze nadal nie wiecie czego chcecie. Na pewno kazdy z was chce lepszego dzwieku ale nie oszukujcie sie ze LM-y to jakies cuda bo mozna znalezc je tylko i wylacznie w tanim sprzecie audio wlasnie w mini wiezach itp. Czasami LM3886 mozna znalezc w najtanszych wzmacniaczach zintegrowanych. Oczywiscie nie podwazam tego ze gra on dla was najlepiej na swiecie bo to kwestia gustu o ktorym sie nie dyskutuje. Jednak zeby zaprojektowac zasilacz to trzeba miec chociaz podstawowa wiedze elektroniczna a nie tylko chcec.

Dopuki nie zrobicie i nie posluchacie kazdego z mozliwych rozwiazan zasilacza to nie bedziecie wiedziec co jest najlepsze. Taka niestety droga do idealu. Ja moge bez problemu zaprojektowac plytke na ktorej da sie wykonac wymienione wszystkie konfiguracje zasilacza a do was bedzie nalezala reszta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja plytke mozna od bidy uciac zeby wstawic nie 2x10szt tylko np 2x5szt. Bez problemu moge dorobic dodatkowe otwory na wielkie kondensatory snap in o srednicy 25,30 i 35mm.

Jeszcze kwestia stabilizatora a jak widac plytka jest dosc mala (waska) wiec trudno cos wiecej tam upchnac. Dokladanie elementow niepraktycznie ja wydluzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Koledzy, zwracam się z prośba o pomoc w doborze kondensatorów. Wybaczcie, jeśli popełnię błąd w nazewnictwie, ale nie jestem elektronikiem. Muszę wymienić kondki na płytce regulatora w końcówce mocy. Oryginalnie są takie, jak na załączonej fotce. Czytałem na obcojęzycznym forum, że można je zastąpić kondkami elektrolitycznymi firmy Rubycon o oznaczeniu 63V Rubycon ZL. T złote mam zastąpić "with film caps (47uf MMKs for example)". Te oznaczenia nic mi nie mówią. Proszę o pomoc w doborze części. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwazniejsza jest pojemnosc podawana w uF (mikrofaradach) i maksymalne dopuszczalne napiecie pracy podawane w woltach (V). W bardzo specyficznych ukladach potrzebne sa lepszej jakosc kondensatory bo zwykle zazwyczaj dzialalyby krocej. Nie wiem co to za uklad ale wydaje mi sie ze jak kupic jakies firmowe kondensatory o tej samej pojemnosci i napieciu to bedzie wszystko dzialac.

Czy tak można podłączyć ze sobą 2 LMy (równolegle) bo nie znalazłem żadnych info na temat takiego podłączenia? A można zamiast R3 i R6 dać diody ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jedno ale potrzebujemy stabilizatora HV czyli np.TL783 a one mają mały amperaż więc musi być na tranzystorze. Chyba że ktoś będzie ładował ich 10 szt. równolegle. Ja bym go podmienił z LM317 można tak zrobić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.