Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DIY na 2 x ECL86

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Brencik, 31 Paź 2009, 12:32

>Samemu mozna zlozyc taki za duzo mniej niz 1000zl. Glowny koszt to trafa wyjsciowe i lampy, reszta

>elektoniki to grosze.Nie jest to zadne cudo ani majstersztyk tlyko zwykly normalny wzmacniacz.

Za mniej niż 1000zł to chyba na jakichś gównianych trafach i bez obudowy. Przecież same lampy mocy do tego wzmacniacza kosztują ~600zł za kwadrę. Zamów w zakładzie obudowę wykonaną i polakierowaną nie gorzej niż ta od Bewitcha, puszki na trafa, aluminiowe gałki, frontpanel, kup lampy, kup trafa, kup dławik do zasilania, przełączniki Alpsa (bo takie tam wstawili), gniazda, potencjometr Alps Blue Velvet, nóżki, podstawki, pierdółki, kondensatory SCR i Nippon Chemicon, i policz. Wychodzi tyle kasy, że lepiej kupić gotowego takiego Bewitcha i wymienić cztery kondensatorki po kilka pln. żeby prostowniki za szybko nie siadały. A i bez tego gra bardzo dobrze. Krytykować tego kloca mogą tylko ci co go jedynie na obrazku widzieli. Areg dobrze gada bo wie co gada, on taki wzmacniacz miał.

Brencik za 1000 zł to złożysz ale EL84 w porządnej obudowie, na dobrych trafach i jeszcze jak się postarasz bo z Telefunkenami to jeszcze z 600

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja tylko sprostuję, że wzmacniacza nie kupilem. Mam go pożyczony do sprawdzenia:)

Dodam jeszcze, jesli ktos posiada juz lampy i transformatory tak jak konstruktor tego wzmacniacza to nic nie stoi na przeszkodzie zeby poskladac;)

mamel, 31 Paź 2009, 15:38

>Brencik za 1000 zł to złożysz ale EL84 w porządnej obudowie, na dobrych trafach i jeszcze jak się

>postarasz bo z Telefunkenami to jeszcze z 600

O! Na EL84 z porządnymi trafami to warto robić, bo mimo niezbyt imponującej mocy nominalnej ma prawo to zagrać.

Porzadne trafa parka kosztuje 250zl a nie 500.

Lamp do stereo nie potrzebujemy kwadry tylko diwe pary i to mozna sobie samemu lampy dorac. Wzmacnaicz na EL84 da sie zrobic w porzadnej obudowie za 600-700zl.

Żeby samemu dobrać lampy w pary to trzeba mieć z czego wybierać. Czyli trzeba tych lamp kupić ze 12 sztuk. I trzeba mieć miernik do lamp, czyli trzeba go kupić bądź zrobić. To są kolejne koszty. Jak się robi jeden egzemplarz to lepiej się opłaci dopłacić trochę i kupić sparowane lampy niż się z tym wszystkim pieprzyć.

Poza tym obudowa. Jeżeli efekt końcowy ma wyglądać lepiej niż wydłubek garażowego majsterklepki (abstrahując od tego jak będzie grać) to sama obudowa, puszki, nóżki, gałki itp. elementy też pochłoną sporo funduszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A po co ci z blach 0,35 albo 0,27 skoro roznica jest kosmetyczna?

Ukryta Zawartość

>McGyver

Co do obudowy i elementów mechanicznych ,to święta racja.Znaleźć u nas porządny zakład z CNC oraz potem anodowanie itd. graniczy z cudem nie mówiąc o kosztach.

Muzg, 31 Paź 2009, 19:41

>Brencik,

>znajdź mi trafa na rdzeniach z blachy krzemowej, wyżarzanej, zimno walcowanej za 250zł to wezmę od

>ręki. Na blachach od silników to jest wiele...

Muzg, zapomnij. Dla niego nawet te ZATRA TGxx są "porządne".

To ja już bym wolał stare stereofoniczne lampowe radio skrzynkowe Saby albo Nordmende odrestaurować.

Brencik - Ty już wypowiedziałeś się jednoznacznie, że nie ma urządzań dla których było by istotne jak jest podana faza z gniazda. Jak masz dalej pisać w tym stylu to ksiażkę napisz ale nie karm własnymi głupotami ludzi szukających tutaj sprawdzonych, rzetelnych wiadomości

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Muzg, 31 Paź 2009, 19:52

>Ale to nie jest krzemowa, wyżarzana, zimnowalcowana jak przystało na trafo sygnałowe.

Tak, i jeszcze zlote srubki.

Licza sie parametry trafa jako calosci a nie cudowne wlasciowsci jego czesci. Wystarczy zle nawinac i rdzen z blach 0,27 ie pomoze.

A co jak nie rdzeń ma znaczący wpływ na parametry?

Mam przez cały czas na myśli trafa do SE! O tym jest wątek.

Złote śruby? wolę mosiężne.

Zastanawia mnie dlaczego autor wątku nie wypowiedział się jeszcze jak gra testowany przez niego egzemplarz. Może pasowałoby coś skrobnąć?

Ja nie jestem dobry w takich opisach. Poprostu gra jak wzmacniacz, wzmacnia;) No nie powalil mnie, chociaż jak na taka konstrukcje to i tak gra dobrze. Odstawilem go juz na bok, brakuje sterowania z pilota... a McGyver nie odpisuje na PW i potka jak nie mialem tak niemam;pp

Brencik:)))

>Ludzie czepiacie sie ze ktos sobie slucha takiego wzmacnaicza ktory wykonal wlanorecznie o zazdroscicie wiedzy,

>Zmiejszamy wtedy wzmocnienie co kazal zorbic gagacek zeby nie stosowac,wg neigo niepotrzebnej, petli USZ.

Brencik, ja wiem że delikatnie ujmując polot nie jest Twoją mocną stroną, ale wszystko ma swoje granice:)))

Cały czas nabijałem się z Ciebie, ponieważ nie wiesz jak obliczyć wzmacniacz, nawet nie zaskoczyłeś że masz przed sobą wzmacniacz BEZ pętli sprzężenia zwrotnego (!!!) co według Ciebie nie może prawidłowo działać. Na drugi raz staraj się ściemniać z sensem, a przed kolejnym swoim popisem proponuję sięgnąć do książek albo udać się do szkoły.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dobzre wiem jak wyglada wzmacnaicz bez sprzezenia zwrotnego. Nie musze jak takoway zobacze odrazu skakac i podniecac sie tym na forum. Tylko kto rozsadny takowe buduje? 99% wzmacniaczy posiada takowa petle. Zreszta proponuje zastosowac Tobie WO i nie kosztystac z petli sprzezenia zwrotnego. Bedziesz mogl zrobic tlyko komparator (biedny) a reszty tysiecy ukladow mozliwych do realziacji dzieki wlasnie petli sprzezenia zwrotnego po prostu beda Ci obce.... Nie uswiadczysz wzmacnaicza, generatora, wtornika, filtra, zrodla pradowego, przetwornika U/I itp itd.

>>Dobzre wiem jak wyglada wzmacnaicz bez sprzezenia zwrotnego.

Tyle że to wybitnie zaprzecza temu co pisałeś. Równie idiotyczne wpisy z resztą sadzisz na triodzie, więc to nic nowego. Ja pasuję. Pozdrowienia.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Akurat trioda to w poronwnaiu z tym to forum wybitne. Zreszta ludzie tam sa normalni i przede wszystkm fachowi. Nie sluchaja kabli itp.A co do moich wpisow n atamtym forum to g cie one obchodza, zreszta i tak polowy z tego bys nie zrozumial bo to nie ten poziom merytoryczny. Wejdz na triode to cie zywcem chlopie zjedza. I nawet po tym nie pieredną.

Witam! 99 procent zgadza się. Poznałem kiedyś jednego kolegę,który robi wzmacniacze bez sprzężenia.Wiadomo,że to delikatny przerost formy nad treścią,ale jest fachowcem i mówi,że lubi to brzmienie.Muszę to sam sprawdzić. Do tej pory tylko ze sprzężeniem. Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Pod tym linkiem znajduja sie zdjecia z konstruowania wzmacniacza, wg autora gra to jak półka cenowa 600-800zł.

Ukryta Zawartość

Chlopie chyba nie orientujesz sie w cenach, czesci do niego kosztuja na oko 300zl a ty ze stowa wyjezdzasz. Nie mowiac o wlozonej pracym ktora jakby policzyc jest pewnei warta pare tysiakow liczac roboczogodizny.

Zgadzam się z mamelem. Wiem na co stać te trafa i tego się nie da słuchać. Gorzej jak kino domowe z biedronki. Jak wymieni trafa na jakieś sensowne (nawet te od pietro) to wtedy będzie to mogło rozwinąć skrzydła. Nie ważne ile nad tym siedział, ile dał za części, to nie ma tu miejsca na trafa od telewizora.

(Bez)Muzg, 8 Lis 2009, 12:40

>Zgadzam się z mamelem. Wiem na co stać te trafa i tego się nie da słuchać. Gorzej jak kino domowe z

>biedronki. Jak wymieni trafa na jakieś sensowne (nawet te od pietro) to wtedy będzie to mogło

>rozwinąć skrzydła. Nie ważne ile nad tym siedział, ile dał za części, to nie ma tu miejsca na trafa

>od telewizora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niby lipne trafka a jak gra! No i przeciez w audiofilstwie nie chodzi o parametry itp tylko o to jak gra i jakie sa wrazenia odsluchowe!

Wszyatko jest kwestia gustu widocznie, a a u gustach ponoc si enie dyskutyje. Ale widocznie nie na tym fourm.

Ukryta Zawartość

No sorry, ale oni to porównywali z DWUDZIESTOLETNIM wzmacniaczem Denona, a źródłem był również DWUDZIESTOLETNI CD Denona z niskiej półki. Doprawdy nie wiem co ten link miałby udowodnić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.