Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

i gra z oczojebną niebieską diodą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam

karta odpaliła bez problemu, od kopa :)

oczywiscie mam zwore zamiast dławika

dzwiękiem jestem mile zaskoczony zarówno na lapku (MacBook) jaki i na stacjonarnym (MacMini) gra lepiej (bez karty i tak lepiej było niż SB...)...

myślę o wymiane tych kondów wyjściowych na większe 47 lub 100uf z bocznikującymi Wimy...

jestem sam ciekaw jakie to da efekty...

a tak w ogóle to DZIĘKI PANOWIE ZA TO FORUMOWE ZAMÓWIENIE.

WSPÓŁPRACA Z WAMI TO SAMA PRZYJEMNOŚĆ.

Pozdr

Kovalniemi

Hej ja swoją kartę także zlutowałem, wziąłem bez PCM'ki bo miałem swoją z sampli i działa elegancko.

Początkowo także przeraziły mnie zakłócenia. Ale po podpięciu karty z tyłu zmniejszyły się na tyle, że stały się akceptowalne. Dodatkowo zmieniłem kabel USB na taki gruby ma około 2,5 metra długości. Teraz jest super.

Zauważyłem też, że robi mi się pętla masy jak mam podpiętą antenę do amplitunera i buczy, więc ją odłączyłem :)

Mam zamiar władować kartę do wzmacniacza i podłączyć go do kompa kablem USB, ale o długości około 5 metrów. Czy zasilenie karty z zewnętrznego zasilacza wyeliminowałoby całkowicie szumy i trzaski??

Oraz jaki polecalibyście buforek w celu zwiększenia poziomu wyjściowego z karty??

devolt - pewnie tak, jeśli dorobisz oddzielne porządne stabilizowane zasilanie to problem zniknie

podkreślam że źródłem zakłóceń nie jet karta tylko komputer (jako hardware a nie software :P)

nad oampem dodatkowym od dziś trwają prace zespołowe :]

prędko się proszę efektów nie spodziewać

maxdila

DARIUSZN

Ustawienia wygladaja na prawidlowe, karta jest urządzeniem domyslnym. W foobarze urzadzenie zewnetrzne tez wybralem karte USB audio DAC, ale dalej cisza...Jak by ktos na karcie wnisnal mute, zielona dioda swieci.

Jest schemat do tej karty?

Dzisiaj odebrałem przesyłkę z poczty i szybko polutowałem kartę. Ruszyła bez najmniejszego problemu. U mnie nie ma żadnych trzasków, szumów itp. Sprawdzałem na wzmaku słuchawkowym i jest totalna cisza. Trzeba będzie tylko wymienić kondy wyjściowe, bo wysokie są bardzo suche i trochę mało basu, ale nie jest tragicznie ;)

Dzięki za sprawne zorganizowanie zamówienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba będzie tylko wymienić kondy wyjściowe, bo wysokie są bardzo suche i trochę

>mało basu, ale nie jest tragicznie ;)

Tylko nie montuj wiekszych niz 100uF, u siebie mam obecnie 33uF i nie narzekam.

Hej a mam jeszcze jedną sprawę. Na schemacie są nóżki do sterowania głośnością ( 24 VOL-, 23 Vol+) Nie wiecie może jak to jest ustawione fabrycznie?? Bo może po prostu karta jest ściszona :)

Chyba ze to steruję mikserem w windowsie??

Pzdr

gregin

wszystkie odgałęzienia w foobarze od opcji Output sprawdź

ja mam:

- DirectSound

- DirectSound v2.0

- Kernel Stream.

- waveOut

i jak wszędzie poustawiasz karta usb to powinno działać

pamiętaj że odłączenie karty w czasie pracy windowsa pierdzieli wszystkie ustawienia

Witam,

po odstaniu swojego na poczcie i boju z 'geriavitami' którym się ciągle gdzieś spieszy, mimo numerków mimo kolejki :) stwierdzam, że było warto.

Potencjometr głośności w laptopie ustawiłem na "0" - karcie wbudowanej podziękowałem :)

Nic nie szura nic nie trzeszczy - jedno mogę potwierdzić

- podłączanie płytki podłej jakości kablem USB - słychać w postaci zakłóceń i trzasków

wcześniej ktoś narzekał na mały sygnał wyjściowy - może trzeba podkręcić systemowo w samym Windows - u mnie pomogło - default jest na środku skali

podłączyłem tą płytkę pod avt2850(płytki i schemat po modach forumowych 2SK170 itd.) i to pod słuchawkami K530 i myślę, że nockę mam z głowy :)

jednym słowem dobra robota

dzięki

Zmontowałem kartę. Podłączyłem i nic się nie dzieje. Komputer nic nie znalazł, dioda się świeci. Nie jestem w stanie chwilowo jednak sprawdzić tego nausznie. W tej chwili na wyjściu nic nie jest podłączone. Co myślicie o tym?

Po za zakłóceniami, dźwięk jest bardzo szczegółowy. Bez porównania z SB. Ja, słuchałem do 2:30 dziś w nocy... Słuchałem na Senkach 600 bardzo cacy - na nowo odkrywam to co niby już znam...

Ustawienia foobara wygladaja jak na zalaczonym zdjeciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tak to wyglada pod vista...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety zdjęcia nie jestem w stanie zrobić, bo jedynie komórkę mam.

U mnie w menedżerze urządzeń nie ma urządzenia USB Audio DAC. W panelu sterowania w opcjach dźwięku też nie ma takiego urządzenia. Elementy wlutowałem poprawnie, pomierzyłem wszystkie rezystory, kondy też są wlutowane właściwie.

Mi sie zalacza w XP automatycznie. Jak wylacze PCM to po chwili zalaczy sie dzwiekowka z lapka. Natomiast jak znow podepne PCM to musze wylaczyc odtwarzacz i wyciagnac gniazdo ze sluchawek w lapku i po ponownym wlaczeniu odtwarzacza jest ok

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

ha :)

właśnie miałem Ci napisać

też odruchowo - wiadomo człowiek jak coś poklei cyną to szybko żeby do prądu podłączyć - odruchowo złapałem za kabel od drukarki i była kupa

raz windows widział raz nie, były komunikaty w stylu ... Twoje urządzenie ma problem ... kliknij tutaj itd.

ewidentnie miałem 'zmęczony' ten kabel

znalazłem w szufladzie jakiś grubszy, używałem go z płytką testową ATMEGI :) i chodzi dobrze

>mabor55

Z wymianą kondów można się wstrzymać. U mnie ostrość dźwięku i brak basu ustąpiły wczoraj. Dopiero teraz to brzmi tak jak powinno(imho niespodziewanie dobrze). Po prostu muszą się kondy uformować. Najlepsi są ci, których od pierwszego włączenia dźwięk powalił jakością.

>Nawet Brencik tu wpadł i nie wiadomo co powiedział

A gdzie macie schemat tego ustrojstwa?

Zaklocenia itp to nie wina kabla USB (chyba ze jest zrobiony z wloasow i spadek napiecia jest na nim i zamiast 5V mamy 3,5V w ukladzie)tylko słabej filtracji napiecia na płytce.

Źródłem zakłoceń są słabej jakośći komputerowe zasilacze impulsowe; karta napewno lepiej by grała z zewnętrznym zasilaniem ale zasilanie z usb pozwoliło zredukować koszt karty do śmiesznych pieniędzy.

>Najlepsi są ci, których od pierwszego włączenia dźwięk powalił jakością.

pamiętaj, że nie każdy miał wypasionego DAC'a wcześniej

ja słuchałem do tej pory na 'dziurce w laptopie' i różnica jest ogromna :)

na prawdę nie potrzeba wielkich testów i czekania na kondy ;)

Już wcześniej napisałem że pod marnym zasilaczem w starym kompie miałem szum a na moim obecnym z markowym zasilaczem jest tak jak powinno. Nie ma żadnych zakłóceń nawet podczas włączania kompa na włączonym wzmacniaczu. Osobne zasilanie będzie najlepszym rozwiązaniem. Tańszym niż dobry zasilacz do kompa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.