Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Sam się nie chciał ułożyć, skubany. Wklejam obiecany widok z eagle po kosmetycznych przeróbkach, nadal bez zworek. Przygotowany pod elementy rlc w obudowach smd 1206 lub minimelf, a kondensatory w istotnych miejscach przewlekane. Podobnie gniazdo usb, opampy, kwarc i trafka, też są po drugiej stronie. Uznałem taki sposób montażu za praktyczny. Niestety nie robię tego ze schematem, tylko przez edycję .brd. Ale jeżeli będzie trzeba to się zmuszę do jego wykonania.

.

nie działa dodawanie fotek(bynajmniej mi)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

mam pytanie:

czy ktoś używa wyjścia spdif coaxial z tej karty?

odkupiłem taką kartę zmontowaną i u mnie nie działa pomimo tego, że w słuchawkach z karty słychać dźwięk;

oscyloskopem jeszcze nie sprawdzałem;

jaką obciążalność ma wyjście PCM2704, czy pomysł z kondensatorem 100n, dzielnikiem rezystorowym i transformatorem 1:1 to dobry pomysł?

mam pytanie:

czy ktoś używa wyjścia spdif z tej karty?

odkupiłem taką kartę zmontowaną i u mnie nie działa pomimo tego, że w słuchawkach z karty słychać dźwięk;

jaką obciążalność ma wyjście PCM2704, czy pomysł z kondensatorem 100n, dzielnikiem rezystorowym i transformatorem 1:1 to dobry pomysł?

Ja dorobilem sobie na szybko wyjscie optyczne, sygnal idzie przez kondek 100nF i dziala wysmienicie, hmmm wyjscia coaxial jeszcze nie testowalem ale jutro sprawdze u sasiada bo sam nie posiadam sprzetu z coaxialem ;-(

Panowie moze ktos juz testowal to wyjscie, dajcie znac czy dziala no i z jakim rezultatem.

a miała być edycja postów...

mam komunikat:

nie posiadasz uprawnień do tej strony;

z totx`em jest o.k., ale moim zdaniem kondensatora 100n być nie powinno przy sterowaniu wejściem TTL nadajnika optycznego TOTX

mam pytanie:

czy ktoś używa wyjścia spdif coaxial z tej karty?

Witam,

wyjście cyfrowe działa, podłączyłem raz testowo pod amplituner, nie mam pojęcia dlaczego w Twoim egzemplarzu nie chce działać, prawdopodobnie ktoś popełnił błąd podczas lutowania, należałoby się na początek temu przyjrzeć.

Polutowałem tą kartę i gra bardzo dobrze. Tylko jest WIELKI problem gra tylko pod windowsem:( pod MAC OS nie działa.

Czy kto próbował danej karty z jabkiem?

Polutowałem tą kartę i gra bardzo dobrze. Tylko jest WIELKI problem gra tylko pod windowsem:( pod MAC OS nie działa.

Czy kto próbował danej karty z jabkiem?

Witam

jak to nie działa z Apple???

ja jej używam na 2: macbook biały z Leopardem i na Macmini z Tigerem

BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW...

Może w PREFERENCJACH SYSTEMOWYCH/WYJŚCIE - nie wybrałeś odpowiedniego układu - bo sam przy pierwszym podłączeniu się nie przełączy...

pozdr

kovalniemi

dzięki. Nie ustaliłem w preferencjach systemowych. Gra...

Jeszcze nie wygrzałem tej karty ale można powiedzieć,ze

wewnętrzna karta MACa od niej niczym nie odstaje.

Słuchałem na szybko wzmacniacz NAD3300PE kolumny mission m760

karta pcm2704 zasilana z USB.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Moja karta w wersji zewnętrznej. Przetestowałem zarówno tor analogowy, jak i cyfrowy.

Ukryta Zawartość

post-20270-069460300 1286653665_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja karta w wersji zewnętrznej. Przetestowałem zarówno tor analogowy, jak i cyfrowy.

jaki kondensator masz szeregowo z transformatorem wyjściowym? 1 mikro? i jakie powinny być rezystory?

Ja mam 100nF, ale śmiało może być 10-100nF.

Rezystory mam 374R i 93R, co daje dopasowanie do 74R.

Łatwiej jest chyba dostać 370R i 91R co daje dopasowanie do 73R.

Ja mam 100nF, ale śmiało może być 10-100nF.

Rezystory mam 374R i 93R, co daje dopasowanie do 74R.

Łatwiej jest chyba dostać 370R i 91R co daje dopasowanie do 73R.

W moim egzemplarzu przy 150n i rezystorach takich jak u Ciebie jest za niski poziom napięcia - sprawdzałem na wejściu wzmacniacza i minidysku (ok 0,5v pp)- w obu są wejścia z transformatorem; musiałem przerobić na totx`a; myślę nad eleganckim dołożeniem 74hcu04 jako bufora; czy macie dokładne dane transformatora wyjściowego Muraty? Z tego, co doczytałem w datasheet, to przekładnia jest 1:1 - chodzi mi o sposób aplikacji zalecany przez producenta

Zmierzyłem przed chwilą jak to wygląda. Przy nie obciążonej karcie jest 540mV sygnału na wyjściu, a z obciążeniem spada o połowę. Jest to zrozumiałe i wynika z działania dzielnika. Trafo jest ok, daje tyle na wyjściu, co na wejściu.

Zmierzyłem przed chwilą jak to wygląda. Przy nie obciążonej karcie jest 540mV sygnału na wyjściu, a z obciążeniem spada o połowę. Jest to zrozumiałe i wynika z działania dzielnika. Trafo jest ok, daje tyle na wyjściu, co na wejściu.

według standardu powinno być 1v pp, o ile dobrze pamiętam przy obciążeniu 75r

Witam wszystkich.. Chciałbym zaproponować ponowne zamówienie PCB do karty PCM2704.. Oczywiście jeśli któryś z szanownych kolegów: Krawiec lub Maxdilla udostępnią pliki oraz zajmą się zamówieniem płytek.. Ewentuanie płytkami moge zająć się ja.. Tak apropo mam dostęp do PCM2704 w cenie 17PLN sztuka z czego myśle że dało by się urwać jeszcze coś.. Więc jeśli twórcy się zgadzają i jest zainteresowanie to zapraszam do wpisywania się na liste..

nie znam tego układu? ale pcm2704 jest już oklepana ze wszystkich stron:)

jeśli tak bardzo wam zależy na tej kiepskiej karcie to proszę bardzo:http://cgi.ebay.pl/Leerplatine-USB-DAC-PCM2704-S-PDIF-und-Audio-out-/110574925872?pt=Lautsprecher_Selbstbau&hash=item19bec77830

Macie ile chcecie:) jak ktoś nie ma konta na ebayu to mogę mu kupić.

Panowie osobiscie nie jestem elektronikiem.. Wiec wszystko zalezy od Was.. Zaproponowałem ponowne zamówienie PCM bo niema na forum nic innego na usb, badz nie zauwazylem..

czy ktoś się interesował ile by wyszedł łączny koszt częśći tego daca na pcm1794? myślę że mocno powyżej 300zł wraz z przesyłkami,dlatego nie można tego zaliczyć do niskobudżetowych daców,bo za 200zł to na allegro jest już lampucera na pcm1798.

a tu chyba wszystkim chodzi o taniego daca z usb,cojest bardzo trudne do zrealizowania, jak widać chyba jak narazie jedyną sensowną i tanią ofertą pozostaną tylko daci z serii PCM2704,5,6,7

Jeżeli DAC ma być tani, to najlepszą ofertą jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o tego daca pcm1794 którego tworzy Waldi_06 to wychodzi około 700PLN.. Tak mówił Waldi.. A na takiego Daca to mnie i pewnie nie tylko mnie nie stać..;/

racja tu chodzi o szybką i tanią alternatywę dla kart wewnętrznych w laptopach,niestety na dzisiejszą chwilę pozostaje chyba tylko ta nieszczęsna PCM2704 nie koniecznie lepsza od kart wbudowanych, jedyne sensowne rozwiązanie to Udac za ok 350zł ale za te pieniądze można zbudować fajny kit avt na WM8740 i w dodatku nie na usb więc?

DR-dac też jest fajny

czy ktoś może mi powiedzieć jak zamówić pcb do tego grub daca? ew na jakim jest on układzie/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.