Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  212 członków

Spendor Klub
IGNORED

Spendor Club

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, 1Marecki1 napisał:

Witam .

Zainteresowałem się spendorami classic 2/3 przez przypadek. Byłem w salonie na odsłuchu  Dynaudio ze swoim wzmakiem i coś mi w tym dźwięku nie pasowało i poprosiłem o podłączenie w/w kolumn i przepadłem z kretesem. Zabrałem do domu na odsłuch. Gra to naprawdę zacnie na 30 m/kw. Przeczytałem to forum od deski do deski i ktoś napisał o problemach z głośnikami średnioniskotonowym (chodzi o zawieszenie głośnika)w tych paczkach i mam pytanie czy faktycznie coś jest na rzeczy .

Pozdrawiam.

Wiesz co. Być może chodzi o mój wpis. Chciałem kupić używki . Sprzedający poinformował mnie   że głośniki były wymieniane ze względu na opisaną przez Ciebie przypadłość. Odpuściłem temat chociaż na forum nikt tego nie potwierdził.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do właścicieli Spendor Classic 2/3. Mam nadzieję, że w końcu ktoś znajdzie się na tyle życzliwy, by udzielić odpowiedzi.
Bliski jestem zakupu, ale dziś obejrzałem omówienie filmowe sklepu na stronie naszego forum i trochę zeszło ze mnie powietrze...
Nie ukrywam, jestem napalony, a słucham jazzu, rocka, klasyki, czyli wszystkiego.
Dotychczas towarzyszyły mi KEF R500. Chcę dokonać zmiany.
Sądziłem dotychczas, że Spendor da dużo basu, a facio na filmie opowiada, że basu tyle, co kot napłakał i że trzeba kupić suba...
No nie, panowie, ja się tak nie bawię.
Czy ktoś mi naprostuje rzeczywistość?
Jak ja mam słuchać death metalu?
Albo ambientu bez pomrukiwania?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Classic 2/3 to mini monitory, których pasmo powinno być uzupełnione subem aczkolwiek nie jest to konieczność. Jeśli chcesz zadowalający bas to powinieneś zainteresować się co najmniej Classic 3/1, których akurat 2 oferty są na olx.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

10 godzin temu, jarrro napisał:

Mam pytanie do właścicieli Spendor Classic 2/3. Mam nadzieję, że w końcu ktoś znajdzie się na tyle życzliwy, by udzielić odpowiedzi.
Bliski jestem zakupu, ale dziś obejrzałem omówienie filmowe sklepu na stronie naszego forum i trochę zeszło ze mnie powietrze...
Nie ukrywam, jestem napalony, a słucham jazzu, rocka, klasyki, czyli wszystkiego.
Sądziłem dotychczas, że Spendor da dużo basu, a facio na filmie opowiada, że basu tyle, co kot napłakał i że trzeba kupić suba...

Nie wiem, kto Ci to polecał, ale Classic 2/3 nie nadają się do rocka. Do tego co słuchasz, zdecydowanie lepsze Audio Physic np. Tempo 6, Harbeth SHL5 plus, a jak Spendor Classic, to co najmniej 1/2. Ewentualnie znacznie tańsze podłogówki - nowe A7, a z używek A9. Zagrają wszystko, czego sobie Pan zażyczy 😏

Zabiliście mnie ćwieka... Nie wiem, co myśleć.
Kef R500 ma dużo basu, ale dla wielu było go za mało, dlatego kupowali KEF R700 i dopiero byli szczęśliwi. Spendor Classic 3/1 przecież jest mniejszy od 2/3 i ma mniej basu. 2/3 są to bardzo duże skrzynki o szerokości 27 cm, ich głośnik jest zatem olbrzymi. Moje R500 szerokości mają 20 cm, więc nie za bardzo rozumiem. Z kolei serii A Spendor trochę się obawiam, gdyż grają rozrywkowo, a tego bardzo się boję, że zwabiony urokiem brzmienia szybko je znienawidzę od nadmiaru słodyczy. Tak miałem z Pylon Diamond 25 - najgorsze, co miałem.
KEF R500 grają nudno, szaro , beznamiętnie i to jest ich urok. Nie czarują, na oszukują jak kobieta wyzywająco ubrana szuka barana.
Wielu pisze, że Classic 2/3 są do każdego gatunku muzycznego. Za tydzień je usłyszę, będę mieć swoje zdanie.
Tymczasem nie wiem, co zrobić

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Przepraszam mój błąd, bo myślałem i skojarzyłem Classic 2/3 z Classic 4/5. Nie powinieneś się zniechęcać do Classic 2/3 przeznaczonymi do większych pomieszczeń i na moje ucho to będzie strzał w dziesiątkę, a co do rekomendowanych gatunków to zagrają wszystko.

4 godziny temu, jarrro napisał:

Za tydzień je usłyszę, będę mieć swoje zdanie.

O, i o to chodzi. 

4 godziny temu, jarrro napisał:

Tymczasem nie wiem, co zrobić

Czekać na za tydzień. 

Miałem 3/1. To były świetne paczki. Najlepsze jakie miałem. 

.

Ja mam wypożyczone na test Classic 2/3 i powiem tak basu jest w nich jakby mniej po przesiadce z diamondów 28 ,ale jest on na pewno bardziej dokładny i nie wali na oślep przez cały czas . Słuchałem różnych gatunków muzy i spokojnie daje radę.

Słucham głównie jazzu i bluesa.

Ale Dire Straits jeszcze nigdy u mnie tak świetnie nie zagrali tak samo Pink Floyd i Mike Oldfield.

Fakt jest jednak taki że do tych kolumn musiałem skorygować kable zasilające , interkonekt i lampy w przedwzmacniaczu żeby uzyskać lepszą równowagę tonalną. Powrotu do diamondów już nie ma.  Pomieszczenie ok 35 m

Ja mam wypożyczone na test Classic 2/3 i powiem tak basu jest w nich jakby mniej po przesiadce z diamondów 28 ,ale jest on na pewno bardziej dokładny i nie wali na oślep przez cały czas . Słuchałem różnych gatunków muzy i spokojnie daje radę.
Słucham głównie jazzu i bluesa.
Ale Dire Straits jeszcze nigdy u mnie tak świetnie nie zagrali tak samo Pink Floyd i Mike Oldfield.
Fakt jest jednak taki że do tych kolumn musiałem skorygować kable zasilające , interkonekt i lampy w przedwzmacniaczu żeby uzyskać lepszą równowagę tonalną. Powrotu do diamondów już nie ma.  Pomieszczenie ok 35 m
Dziękuję za podzielenie się wrażeniami, miałem już pytać o elektronikę, ale sam się przyznałeś do lampy. Gram na tranzystorze i słyszę głosy, że może być sucho, ale mój wzmacniacz ma ciekawą barwę, jednak mimo wszystko obawiam się trochę zespolenia wspólnego. Także dużo głosów słyszałem od ludzi grających na tranzystorze i zadowolonych z tego połączenia. No nie wiem. @1Marecki1 ma ten komfort, że może zwrócić, ja z kolei będę musiał podjąć szybką decyzję. Swego wzmacniacza nie wezmę, bo waży 20 kg i w pamięci gra we mnie silnie wspomnienie ciężaru noszonego .
A jeszcze jedno pytanie do przedmówcy. Słuchać tę suchość, czy masz wszystko lampowe, ciepłe i gęste?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Akurat suchość to ostatnia cecha o jaką posądziłbym Spendory. Tak się składa, że za 2 godziny przyjeżdża kupiec po moje Pandiony i będę rozglądał się za nowymi paczkami. Po namyśle postanowiłem też, że Naim zostaje i będę chciał zestawić typowe angielskie brzmienie i mój wybór ograniczyłem tylko do ProAc i Spendor, także nie obawiaj się połączenia Spendorów z tranzystorem, bo jeśli wzmacniacz nie jest jakimś jasnym suchotnikiem to wszystko będzie dobrze.

Edytowane przez Tal

3/1 u mnie były bardzo czułe na wzmocnienie. Wolałem je z Unico, niz z Unico 90 lub S6, Ale u mnie akustyka zjada Wysoki bas, także jak nie posłuchasz, się nie dowiesz.

6 minut temu, Tal napisał:

wszystko

Ostrożnie 😉

.

W dniu 31.10.2024 o 21:42, jarrro napisał:

Mam klasyki 2/3 i słucham na nich też rocka i metalu. brzmi dobrze. To Harbethy są mniej odpowiednie do rocka i metalu. Spendory 2/3 to są już większe monitorki i w salonie do 20 m2 nie powinno być problemy z basem. Bas z 2/3 jest całkiem przyjemny i daje radę. Dodanie subwofera to przesada. Po co kupować tak wysublimowane monitory bo je chamić jakiś subem.... Dam tylko radę. Do spendorów jednak odpowiednie standy trzeba kupić. Przetesowałem to u siebie. Albo kupić dedykowane standy marki Spendor albo te drewniane Fortisa. Ewentualnie znaleźć coś innego o ażurowej konstrukcji.

Edytowane przez Rancor_pl

Bo ludzie nie rozumieją po co powinno się dawać suba, a mówienie, że to "chamienie" jest niepoważne.  

Subem się uzupełnia pasmo. Nie wchodzi się nim na kolumny. 

.

Mam klasyki 2/3 i słucham na nich też rocka i metalu. brzmi dobrze. To Harbethy są mniej odpowiednie do rocka i metalu. Spendory 2/3 to są już większe monitorki i w salonie do 20 m2 nie powinno być problemy z basem. Bas z 2/3 jest całkiem przyjemny i daje radę. Dodanie subwofera to przesada. Po co kupować tak wysublimowane monitory bo je chamić jakiś subem.... Dam tylko radę. Do spendorów jednak odpowiednie standy trzeba kupić. Przetesowałem to u siebie. Albo kupić dedykowane standy marki Spendor albo te drewniane Fortisa. Ewentualnie znaleźć coś innego o ażurowej konstrukcji.
Mam podobną opinię. Kupuję używane razem z dedykowanymi standami, więc nie będzie kłopotu

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

I jeszcze dodam, że Spendory jednak lubią moc. Zauważyłem wyraźną różnicę na jakości basu i ogólnie brzmienia gdy zamieniłem wzmacniacz 80w na 8omach na 130 w. Zresztą one spokojnie skonsumują i 200 W.

Jarro u mnie brzmienie nie jest typowo lampowe bo gram z octave a on jest raczej dynamiczny  i bardziej neutralny, a CD Coplanda też raczej w ten deseń co wzmak. 

Miałem też na testach PrAca D20R. U mnie to nie zagrało : sucho, za jasno i chłodno i słabe wypełnienie barw, chociaż w salonie przy podobnej kubaturze zagrało nieźle. 

Spendor zagrał od razu i w salonie i w domu. Fenomenalna głębia ,barwy, dźwięczność i bas się nie wzbudza. Teraz słucham Genesis i jest świetnie :ten rytm i świetna separacja każdego instrumentu.

Fajnie ,że idzie słuchać nawet tych słabiej zrealizowanych płyt.

U mnie tak to gra ,ale nie znaczy że wszędzie tak one zagrają.

I jeszcze dodam, że Spendory jednak lubią moc. Zauważyłem wyraźną różnicę na jakości basu i ogólnie brzmienia gdy zamieniłem wzmacniacz 80w na 8omach na 130 w. Zresztą one spokojnie skonsumują i 200 W.
Mam wzmacniacz dual mono o mocy 100 w, mam nadzieję, że wystarczy. Waży 23 kg

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Nie wiem jaki to wzmak ,ale jeśli tyle waży i ma 100W to ma zapewne konkretne transformatory więc wydajność prądową powinien mieć.

Pozostaje tylko dopasowanie brzmienia do spendora , a to można sprawdzić tylko w praktyce. 

Polecane połączenia warto wziąć pod uwagę , ale nie zawsze się to sprawdza bo każdy z nas ma inne preferencje co do dźwięku.

Jestem po odsłuchach Spendor 2/3.
Nie mam z kim podzielić się tą refleksją, więc zrobię to tutaj.
Wszystkie recenzje w sieci kłamią na temat brzmienia tych kolumn. Jedynie sprzedawca q21 w filmie porównawczym powiedział prawdę. Te głośniki są pozbawione najniższego basu. Trzeba by kupować jeszcze suba.
A co z resztą? Więcej wysokich tonów, więcej cykania, bardziej rozdzielczo, ale czy bardziej naturalnie?
Wszyscy to cierpią na chorobę zwaną konsumpcjonizmem. Ja także. Jednak przez nowe głośniki muzyka nie stanie się piękniejsza, nowe głośniki nie uczynią nas bardziej wrażliwymi na uroki muzyki.
Zostaję przy Kef R500.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

13 minut temu, jarrro napisał:

Nie mam z kim podzielić się tą refleksją, więc zrobię to tutaj.
Wszystkie recenzje w sieci kłamią na temat brzmienia tych kolumn. Jedynie sprzedawca q21 w filmie porównawczym powiedział prawdę. Te głośniki są pozbawione najniższego basu. Trzeba by kupować jeszcze suba.

W dniu 1.11.2024 o 08:16, Berbeć napisał:

Nie wiem, kto Ci to polecał, ale Classic 2/3 nie nadają się do rocka.

Je też o tym pisałem. Strzelam focha za pominięcie…😏

Każdy ma inne preferencje tak jak pisałem.

Ja wczoraj zadecydowałem ,że Classiki 2/3 u mnie zostają.

Po raz pierwszy po podłączeniu ich w mój system też miałem takie odczucia, że brakuje mi basu i dociążenia ,ale po prostu cały system miałem skorygowany pod inne kolumny. Po zmianie lamp i kabli dźwięk odzyskał równowagę. 

Możliwe też, że Classiki 2/3 lepiej współpracują z lampą niż z tranzystorem.

Jarro najważniejsze ,że udało Ci się ich posłuchać przed wyborem i zadecydować. Mi po 4 tygodniowym teście w domu przypadały do gustu i dokonałem zakupu . Czyli dla każdego coś innego. 

Miłego słuchania.

Pozdrawiam .

Każdy ma inne preferencje tak jak pisałem.
Ja wczoraj zadecydowałem ,że Classiki 2/3 u mnie zostają.
Po raz pierwszy po podłączeniu ich w mój system też miałem takie odczucia, że brakuje mi basu i dociążenia ,ale po prostu cały system miałem skorygowany pod inne kolumny. Po zmianie lamp i kabli dźwięk odzyskał równowagę. 
Możliwe też, że Classiki 2/3 lepiej współpracują z lampą niż z tranzystorem.
Jarro najważniejsze ,że udało Ci się ich posłuchać przed wyborem i zadecydować. Mi po 4 tygodniowym teście w domu przypadały do gustu i dokonałem zakupu . Czyli dla każdego coś innego. 
Miłego słuchania.
Pozdrawiam .

Dziękuję bardzo za życzliwość.
Masz rację, każdy ma inne preferencje. Dla mnie najniższy bas jest tak samo istotnym elementem pasma, jak każde inne. Najprawdopodobniej zostanę przy KEF R500.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

R500 mają sporo podbity bas, dlatego może się wydawać że niski schodzą. Poza tym o bas się nie sprzeczajce, bo w tym aspekcie pomieszczenie najbardziej lubi płatać figle. 

Edytowane przez J4Z

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.