Skocz do zawartości
IGNORED

Mini disc, jest możliwość nagrywania na bieżąco?

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem tuner radiowy i jestem pod wrażeniem niektórych koncertów na Dwójce albo Trójce. Pomyślałem sobie, żeby niektóre z koncertów nagrywać. Poszukałem na forum i nic konkretnego nie znalazłem dotyczącego MD. Wiem tylko, że nagrywanie z CD trwa podobno niemiłosiernie długo. Wydedukowałem sobie (odkrywcze to nie było :D ), że nagrywanie w czasie rzeczywistym/teraźniejszym jest pewnie niemożliwe. Chciałbym się dowiedzieć jak jest w rzeczywistości. Jeśli byłoby to możliwe to myślałem nad jakimś Sony MDS JE 510 lub 520.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Źle szukałeś. Nagranie z tunera lub CD na MD trwa tyle czasu, ile trwa nagrywana audycja/płyta CD.

Nagrywa się dokładnie w czasie rzeczywistym.

GM

Sygnał z tunera FM jest wystarczająco dobry aby nagrać na MD. DAT to przeszłość. MD zresztą też.

Można też nagrać bezpośrednio na komputer, potem dokonac edycji i wypalić na CDR.

Z tego, co pamiętam (poprawcie, jeśli źle), to Mini Disc jest zapisem stratnym. Tj. przy nagrywaniu wycina pewne "niepotrzebne" do słuchania zakresy pasma przenoszenia. Taka poprzednia wersja formatu mp.3.

Też chciałbym wiedzieć jak z jakością dźwięku. Nie oczekuję cudów ale wolę mieć nagrane niektóre koncerty z radia niż usłyszeć je tylko raz i potem żałować, że posłuchałoby się a tu lipa. Mam nadzieję, że jakość nie jest dużo słabsza niż mp3 256kBs/s.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jakość w trybie SP (nowsze modele oferują też tryby LP z wydłużonym czasem nagrania i gorszą jakością), będzie z pewnością lepsza niż mp3 256 kbit. Nie sądzę, żeby przy nagrywaniu ze źródła, jakim jest tuner analogowy dało się usłyszeć różnicę w jakości kopii na MD.

Stosowany w MD system kompresji ATRAC nie jest "starszą wersją" formatu mp3.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ma to jak wypisywanie bzdur na forum. Gratulacje.

Zombywoof

4 Lis 2009, 21:37

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 243 / 150 / 0

Sygnał z tunera FM jest wystarczająco dobry aby nagrać na MD. DAT to przeszłość. MD zresztą też.

Można też nagrać bezpośrednio na komputer, potem dokonac edycji i wypalić na CDR.

DAT to przeszlosc? Byles kiedys w prawdziwym studiu radiowym? Sluchales kiedys dzwieku z dobrego DATa? Aplikacja przetwornika powoduje ze dzwiek jest znacznie lepszy niz z wiekszosci odtwarzaczy CD. Co wiecej wiele DATow jest uzywana jako zewnetrzne przetworniki. Taki Pioneer D 07 z mozliwoscia probkowania 96khz i znakomitym przetwornikiem jest fantastycznym referencyjnym zrodlem dzwieku z mozliwoscia zapisu. Karty dzwiekowe w kompach zeby mogly z nim konkurowac musza kosztowac krocie. Wada nosnika DAT jest jego niska wytrzymalosc na scieranie. Skonstruowany jest dosc podobnie do starej poczciwej kasety video VHS jednak jest sporo mniejszy. Czy MD to przezytek? To zalezy do czego go uzywamy. Jesli ma to byc rejestrator stacjonarny trzeba zadbac o to zeby urzadzenie bylo w miare nowe i zawieralo ATRAC przynajmniej w wersji 4.5. ATRAC DSP i Type R powoduje ze dzwiek jest nie do odroznienia z przecietnym odtwarzaczem CD.

A tekst o tym ze MD to taka stara mp3 ubawil mnie do rozpuku:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Seband

6 Lis 2009, 09:21

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2317 / 335 / 0

Stosowany w MD system kompresji ATRAC nie jest "starszą wersją" formatu mp3.

Przepraszam zle przeczytalem.

Seband, 6 Lis 2009, 09:21

>Stosowany w MD system kompresji ATRAC nie jest "starszą wersją" formatu mp3.<

Miałem na myśli, że jest to sonyowski, starszy od mp3, system kodowania stratnego. Zwracam honor.

Czy w takim razie do przyzwoitego nagrywania koncertów z tunera FM wystarczy taki Sony MDS JE 510 lub 520? Wiem, że dla każdego "przyzwoity" znaczy pewnie co innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.