Skocz do zawartości
IGNORED

Orzeczenie Trybunału w Hadze - good or bad

gelson

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sobie czytam "dyskusje" na różnych forach to najbardziej uderza mnie w jaki sposób ci gorliwi wyznawcy Chrystusa bronią jego nauk. Nie moge wyjść z podziwu do jakiego stopnia można zgnoić najwyzsze nawet wartosci i broniąc ich dojść do skrajnego ich zaprzeczenia. to jest tak nieprawdopodobna feeria prostactwa, podłości, nienawisci i głupoty że cywilizowanemu człowiekowi w głowie sie nie mieści. Mam sceptyczne podejście do mitu o Jezusie ale gdyby to jednak okazało sie prawdą to jesli przyjdzie on na świat ponownie to ten sam motłoch który sie na niego powouje jeszcze raz go ukrzyżuje, poćwiartuje i rzuci psom na pożarcie

Napewno trzeba uznać że właśnie kultura łacińska była tym co jednoczyło europę,przyjęcie uniwersalnych wartości,a te wywodzą się z kultury chrześcijańskiej,jej niezaprzeczalne wartości,niestety!Dopomógł w tym język łaciński który sie rozprzeszczeniał tworząc płaszczyznę porozumienia między narodami,kulturami dawnej europy ,a raczej kontynentu europejskiego.

Ale chodzi o krzyż,niepowinien nikogo obrażać ani przeszkadzać,bo sam nie jest tego symbolem,a raczej wyzwolenia ku wolności człowieka i to za jaką cenę i to każdy powinien uszanowac,wierzący i niewierzacy,na tym polega kultura czałowieka!A nie natym co serwuje nam Trybunał w Strasburgu.

• Redaktorzy

"bo sam nie jest tego symbolem,a raczej wyzwolenia ku wolności człowieka i to za jaką cenę i to każdy powinien uszanowac,wierzący i niewierzacy"

Powiedziałbym na to, że jak dla kogo. Jest takie sformułowanie, znasz je? Sugeruje ono istnienie odmienności punktów widzenia. Natomiast stanowienie, co mianowicie POWINIEN uszanować niewierzący (symbol wyzwolenia i wolności, jasne), jest jak najbardziej w duchu tego, przeciwko czemu zdecydował trybunał. Sprawy religii są mi obojetne, ale sprawy naruszania praw obywatelskich nie. A nie ulega wątpliwości, że wywieszanie w publicznym miejscu państwa niekościelnego (świeckiego) symbolu religii, która ma w swojej ideologii zapisany obowiązek ekspansji, jest naruszeniem praw ogółu. Ciekaw jestem, kiedy dojdziemy do tego wniosku w Polsce. W latach 90. były nieśmiałe protesty w sprawie powodzi krzyży wszędzie, ale szybko ucichły kiedy okazało się, że organy państwowe stoją po stronie wywieszaczy.

No dałeś Jozwa popalić.. z drugiej strony czego się spodziewać?

Jakie prawo ogółu zostało naruszone?

Dlaczego prawo innego ogółu nie jest uszanowane do swobody wyznania i poglądu?

Dlaczego chcesz zamknąć ludzi jakiegoś wyznania/poglądu w podziemiu?

Kiedy zaczną kościoły przeszkadzać bo widać z daleka na nich krzyże? Tak samo widoczne jak te w budynkach. Na ulicy nie przeszkadza w budynku tak?

O jakie cierpienie musi być jak mijasz cmentarz... tyle krzyży. Zakopać, odgrodzić.

Taki precedens niestety staje się standardem,mniejszość ma decydujący głos sprzeciwu.Np.mniejszości seksualne,aborcja itp.Tylko gdzie poszanowanie demokracji,na którą sie tak chetnie wszyscy powołują,a to przecież i przez nią mamy ten znak zprzeciwu najbardziej niegodny zresztą jak go nazwał sam Chrystus,krzyż...I gdzie tu logika i dokąd zmierza człowiek?

W Polsce w wielu przypadkach stoimy przed wyzwaniem z którym większość krajów zachodnich już się zmierzyła - jak pogodzić wartości kulturowe, tradycję z głęboko osadzonym związkiem z wiarą katolicką w obliczu pragmatyzmu wielonarodowościowej i wieloreligijnej Europy. Owszem media starają się trochę o tym mówić, ale przeciętny Polak zazwyczaj nie ma zielonego pojęcia jak zachowywać się wobec wyznawców innych religii i co to znaczy tolerancja.

Podam praktyczny przykład - pracując parę lat temu w większej międzynarodowej firmie z branży IT mieliśmy w zespole ciemnoskórego emigranta praktykującego islam. Co to oznaczało w rzeczywistości? Kolega kilka razy dziennie udawał się w ustronne miejsce w celu odbycia koniecznych z jego punktu widzenia modłów. Dla wszystkich była to nowa sytuacja, ale po po pewnym czasie się już wszyscy z tym oswoili. Z czasem okazało się że kolega już tak często nie udaje się w odosobnione miejsce gdyż jak komuś później w tajemnicy wyznał - usłyszał od swojego szefa zarzut że zbyt często nie ma go przy biurku i na tym traci firma. Tymczasem koledzy uzależnieni od tytoniu znacznie częściej wychodzili "na fajkę" i żadnych zarzutów nie usłyszeli.

Ciemnoskóry kolega wytrzymał w Polsce chyba jeszcze ze 2 lata po czym powrócił do swojego kraju.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb

W imię tej twojej tolerancji,zabija się dzieci w łonach matek,szeży sie związki niezgodne z naturą człowieka i proponuje sie eutanazję...ty to nazywasz tolerancją? A może dobrem?

Bo tolerancja powinna polegać na pozytywnych rozwiązaniach dla dobra człowieka czy nie?

wladz, 5 Lis 2009, 14:31

Poszedłem na skruty ale chodzi mi o chaos w jakim ludzkość się znalazła,próbując pojęcie wolnośći i wogule wartości,pisać na nowo

ted125, to ja zapytam kto Ci dał prawo osądzania co jest dobre a co nie dla człowieka?

Dlaczego chcesz decydować o losie innych osób, decydować w imieniu innych kobiet czy ludzi starszych? Nie pomagać im, ale decydować za nich?

Biblia wyraźnie tu mówi "nie sądźcie a nie będziecie sądzeni" - ale większość zadeklarowanych katolików traktuje tą świętą z ich punktu widzenia księgę bardzo wybiórczo, wybierając akurat te elementy które są w danym momencie wygodne. To nie jest wiara, to jest hipokryzja.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb

Tak to właśnie można zrozumieć jak się nieuznaje podstawowych wartości,ja je jednak uznaje i wcale nikogo nie osądzam,tylko widzę problem i jego sprzecznośći,w przeciwieństwie do ciebie,ty ich wogule nie czujesz.Czujesz egoizm człowieka i jego nichilistyczne poczucie dobra.

co do aborcji zgoda bo to zabijanie dzieci czyli ingerencja w cudze życie. zresztą samo słowo "aborcja" to eufemizm i równie dobrze aborcją można nazwać wyrwanie zęba. Ale juz o tym czy zakończyć własne życie to już każdy ma prawo zdecydować i o tym jak zyć też. za związki niezgodne z naturą można uznać wszystkie w których choć każde z osobna jest płodne to razem nie mogą mieć dzieci. zresztą powoływanie sie na naturalnośc to idiotyzm. wszystko co istnieje jest naturalne. nienaturalne są tylko cuda ale cuda się nie zdarzają a tylko tkwią w umysłach tych którzy w nie wierzą.

>Bo tolerancja powinna polegać na pozytywnych rozwiązaniach dla dobra człowieka czy nie?

- a co to znowu za myśl nieuczesana? tolerancja powinna polegać m. in. na uszanowaniu prawa każdego do decydowania o własnym losie nawet jesli uwazamy że te decyzje przyniosą mu szkodę. jak sobie zrobi krzywdę to jego sprawa może się czegoś nauczy.

przecież wierzysz że dusza jest niesmiertelna wiec taka nauka na tamtym swiecie tez mu się przyda...

swoją drogą to tragedia że ktos chce umrzeć ale takie ma prawo

julek, 5 Lis 2009, 15:05

>może ciebie jeszcze taka tragedia nie dosiegła zeby ci sie żyć odechcialo. ale ty oczywiście wiesz

>lepiej co dla kogo jest dobre.

Może nie taka wielka ale od 15 lat jestem paraplegikiem,złamasem kręgosłupa.Ale jakoś mnie nie dosięgła taka myśl,akurat wiem!Doświadczyłem to na sobie,ale daje rady.

to znaczy że co? że dusza jest gupia i sie nie nauczy?

no ale ty wiesz najlepiej co dzieje się po śmierci. może jeszcze powiesz że masz łączność z tamtym światem a może juz tam byłeś? właśnie tacy jak ty co to w dupie byli i gówno widzieli najwięcej się wymądrzają o sprawach o których nie mają pojecia

ted125,

>Tak to właśnie można zrozumieć jak się nieuznaje podstawowych wartości,ja je jednak uznaje i wcale

>nikogo nie osądzam,tylko widzę problem i jego sprzecznośći,

Widzisz, i tym razem dotarliśmy do standardowego punktu takiej dyskusji: ja uznaję wartości a ty ich nie uznajesz więc dlatego jestem lepszy i mam rację. Kościół postępuje bardzo sprytnie - tam gdzie pojawiają się wątpliwości mówi że coś jest niepodważalnym dogmatem o którym jeśli jesteś dobrym człowiekiem i wiernym członkiem swojej społeczności - nie powinieneś myśleć. A właściwie nie należy myśleć. A właściwie dyskusja o tym jest zabroniona.

To z punktu widzenia osoby wierzącej upraszcza wiele rzeczy i powstrzymuje osoby nieco inteligentniejsze od niebezpiecznych obszarów intelektualnych w których pojawiają się niewygodne pytania. Ale czy to jest właściwe i zgodne z naukami które leżą u podstaw tej religii? Chyba nie do końca.

Problemem nie jest obecność bądź nieobecność krzyży w szkołach. Prawdziwa paranoja to państwowe szkoły - zawsze będą niezadowoleni z tego że coś wisi albo przeciwnie - nie wisi.

Wolność wyboru szkoły i ew. czek oświatowy - to jest rozwiązanie - mozna posłać dziecko do szkoły katolickiej albo Uczyliszcza imieni Pawki Morozowa. Co kto uważa za dobre dla SWOJEGO dziecka.

właśnie. albo ortodoksyjny katolik albo ateista. kk posiadł Boga na własność? czy ja wiem czy jestem ateistą? Bóg może jest a może i nie. w kazdym razie ja go nie widziałem. co też nie znaczy że Boga nie ma. natomiast ten bog izraela w którego ty wierzysz to najprawdobodobniej bóg wymyślony w celu konsolidacji plemion izraelskich. tacy bogowie służą wewnetrznym celom jakiejś grupy ludzi. zresztą kto czytał biblie to wie ile tam niedorzecznosci i sprzecznosci. co do mistycyzmu to jakimś szczególnym mistykiem nie jestem ale i mistycyzm jest rózny nietylko katolicki. zresztą na czym ten wasz mistycyzm jest budowany? na kawałkach placka zamieniajacych sie w ludzkie serce albo na nieszczęśliwych ludziach którzy w celu zagłuszenia dotkliwego psychicznego ciierpienia rozdrapują sobie rany na rekach mówiąc że to "stygmaty"

Dopowiem tylko tyle że wiara nie szuka dowodów,wolności myślenia też nie zabrania,intelektualne wycieczki też nie zawsze temu służą,łatwo wejśc na manowce,trzeba poprostu trwać,mimo przeciwności,ufać!Niech to wystarczy.Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.