Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gruby kabel do monitorów?

Gość Pytający

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Jakie znaczenie ma grubośc kabla do kolumn? Musze kupić kabel do małych Mission 700. Czy w zakupie kabla (dużego wyboru nie mam, musze kupić jedene z tańszych) brac pod uwagę grubość? Jaki przekrój wybrać do monitorów? Dodam, że wmacniacz do dośc slaby Marantz 4000.

https://www.audiostereo.pl/topic/5917-jak-gruby-kabel-do-monitor%C3%B3w/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i sporo innych stronek, sa w linkach tez

Ukryta Zawartość

>>>zildjian

nie ma "smajla" w Twojej wypowiedzi więc pamietaj proszę, że "milczenie jest złotem" częściej niz się wydaje.

>>>Pytający

zadałes pytanie w sposób nie rokujący szans na konkretną odpowiedź :-(

Tak. Grubość ma też znaczenie tylko, że nie wiadomo czy w Twoim przypadku...

Jeśli nie masz żadnych sprecyzowanych preferencji/oczekiwań to zapuść w wyszykiwarce Jamo Flat 2.5 i zobacz co forumowicze o nim pisali. Podobno tanio i dobrze.

Tomek

eee, tak to mozna proponowac sporo roznych firm, na przyklad QED

Ukryta Zawartość

tez warte uwagi, fajne kabelki

Ukryta Zawartość

Gość Pytający

(Konto usunięte)

> Froju, po prostu nie znam się na tym. Zmieniłem własnie sprzet z bardzo archaicznego (uuuunitra) na zestaw Marantza i cieszyu mnie poprawa dźwięku, choć wielu może to śmieszyć. Chcę teraz podłaczyć zestaw Mission 700. Ponieważ i tak musze kupić nowe kable, ale w granicach 6-10 zł za metr, chce wiedzieć w jakim stopniu dźwięk jest zależny od grubości kabla. Mogę kupić przewód grubszy lub cienszy tej same, doś taniej firmy. co być mi polecał . Zważ, że chodzi o monitorki 8 Ohm 87 db i wzmacniacz Marantza po 30 Watt na kanał. Słucham głównie barkowej klasyki.

Stara inżynierska :)) zasada: mocniejsze (grubsze) nie zaszkodzi.

Gdy pędziłem Marantzem podstawkowce B&W 602, to kupiłem kabel Jamo 4mm2. Grało.

Potem zmieniłem na na Nordosta Flatline Gold. Wtedy własnie uwierzyłem, że kabel kablowi nierówny. Niby wiedziałem o tym: słyszałem opinie, fizykę też rozumiem. Ale nie przypuszczałem, że różnica mże być AŻ taka.

>Jaki przekrój wybrać do monitorów?

jednoznacznej odpowiedzi nie ma gdyz zalezy to takze albo i przede wszystkim od dlugosci kabla.

kabel:

1,5mm² dlugosci 2m ma taki sam opor jak

2,5mm² dlugosci 3,3m jak

4,0mm² dlugosci 5,3m jak

6,0mm² dlugosci 8,0m jak

....

dlatego tez mysle ze "w typowych domowych warunkach" przekroj 2,5mm² powinien zupelnie wystarczyc i pozwolic ci spac spokojnie, dajac ci uczucie wyboru wlasciwego "kalibru".

xajas

www.jaschiks.com

proponuje cordial highflex 2.5 mm [w konsbudzie sprzedaja lub w jakichsis sklepach z instrumentarium, ja kupowalem w sklepie z instrumentarium Yamahy]. uwaga na moim tez dosc tanim sprzecie [arcamy w tym delta 290 wraz z kolumnami wloskimi chario- b czule na zmiany nawet interkonektu monitory] cordial highflex sprawdzil sie zdecydowanie lepiej niz: xlo er 14, linn c4, audioquest type 2+; goraco polecam sprawdzenie tegoz cordiala [nie ultraflexa!!!] bo jakosc dzwieku w kablach za 35 zety od metra nie koniecznie przesciga ten kabelek za... 7 zlotych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! na ytm kablu wyraznie mam pozkazane wszystkie grupy instrumentow w glebi sceny orkiestronej, wyrazny pochod rak np grajacego na cymbalkach, ewentualnie poruszajacego sie perkusisty w b tradycyjnym jazzie!!! interkonekt tani i nie ma lepszego pod sloncem za te cene. goertz micro purle za 260 zl!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.