Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niech moc będzie z naszymi konstruktorami - powodzenia. Przesyłam jeszcze linki do stronek z kalkulatorami do attenuatorów może sie wam przyda. :).

Mam blisko na Wolumen jakby coś było trzeba to jestem do usług.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wygladaja prototypy ;-) Po lewej sterwonik do Alpsa a po prawej model cyfrowego potencjometru zbudowany przez Bego. Teraz tylko musze sie zmotywowac do napisania programow sterujacych...

[obrazekLUKASZ-86640_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> JacekT

Rozwiązanie rzeczywiście bardzo podobne ale ... Nie zastosuje na pewno rezystorów SMT (w torze audio, brrr) tylko wysokiej jakości przewlekane. Maksymalna ilość kroków u mnie to 256 ale z powodu kszałtowania charakterystyk na pewno się zmniejszy do ilu jeszcze nie wiem. Generalnie mogę zrobić to z wyświetlaczem ciągle myśle o takim od komórki NOKI. Co do samego przedwzmacniacza myślę o jakiejś lampie ale postaram się te dwie rzeczy rozdzielić aby móc stosować je oddzielnie.

Doszlo kilka zmian w budowie ukladu, dzieki czemu plytka stala sie troche mniejsza. Sterowanie silniczkiem alpsa pilotem dziala naprawde dobrze a program jest juz na ukonczeniu (pozostala implementacja "nauki" kodow pilota). Jak tylko skoncze - wrzuce jakies zdjecia.

Plytka ma 6x5cm. Do plytki dodalem stabilizator - nie wszedzie znajdzie sie 5V. Modul wykonawczy to juz nie przekazniki (generaowaly za duzo halasu... a moze sie czepiam ;) tylko opamp. Program zostal napisany w ten sposob, ze mozna zaprogramowac dowolne dwa klawisze z pilota pracujacego w kodzie RC5 (Philips) - dane zachowywne sa w eeprom. Co do ceny - to jeszcze nie podliczylem.

Tutaj jest zdjecie ;-)

[obrazekLUKASZ-88007_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>DeTom

Jak myślisz, czy da rade zaprogramować Twój potencjometr tak abu po wyłączeniu preampa głośność ustawiała się na "0"? Np. w przypadku mojego lampowego preampa to ważne bo włączanie kombinacji preamp + końcówka to normalnie procedura :)

Jak idzie tak nawiasem ?

Pzdr

-> buzer

Wszystko jest kwestią programu w procku mogę zrobić jak zechce, czy od zera, czy od ostatniej ustawionej wartości lub powoli najechać do zadanej, itd. Jak idzie ? Kąpletuję części do prototypu o postępach będe informował.

-> veteran

Co do Twojego pomysłu to robie coś podobnego (poczytaj poprzednie moje posty w tym wątku).

Przepraszam za późną odpowiedz ale ostatnio jestem trochę zajęty. Kończe wzmak (wreszcie mam trafo zasilające), na tapecie mam też płytkę do słuchawkowego, nie wspominając o projekcie miksera. Mam nadzieję jednak, że powoli wszystko pchne do przodu. Pozdrawiam.

Uklad z PGA2310 zostal odpalony i dziala doskonale. Pozostaje juz tylko dopracowanie programu sterujacego - kosmetyka ;-)

Zastanawiam sie nad projektem calego przedwzmacniacza z selektorem wejsc na przekaznikach (pow. 3-4), moze wejscia XLR, dwustronna plytka, jezeli znajda sie zainteresowani - mozna zrobic sliczne, dwuwarstwowe plytki w zakladzie, ktorych pga2310 jest naprawde wart (moim zdaniem sprawuje sie lepiej niz CS3310 Crysstala, ktory zdobyl duze uznanie wsrod konstruktorow sprzetu audio). Mysle ze warto sie nad tym zastanowic (szczegolnie, jezeli tak dobry uklad jest dostepny jako free sample w TI ;-).

Czekam na Wasze opinie.

Oto, co udało mi się przesłać w 40k.

pozdr

[obrazekLUKASZ-93491_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.