Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

- veteran

a jak widocznosc jego z 2-3 metrow?

jesli spokojnie mozna przeczytac to dla mnie nie ma problemu

P.S. pisales cos o wzmocnieniu w pga? to prawda, ze mozna na nim

cos takiego ustawic?

Pomyslalem o tym, zeby go wykorzystac jak preampa a nie tylko regulacje glosnosci

i selektor wejsc

A może ktoś wypowiedziałby się o kondensatorach firmy Samwha? Hi-End to to nie jest, ale ja na razie tak wysoko nie fruwam. Chodzi mi o porównanie z Samsungami, Kendeil, Nichicon, Panasonic... No i ustawcie te firmy w jakimś porządku. Chodzi mi o kondensatory do zasilaczy rzędu 10000uF... jak i do blokowania zaraz przy scalakach rzędu 10u...

->jar1

Z obudowa narazie cieniutko - moze po wakacjach. Narazie "ciesze" sie sesja ;)

Co do wyswietlacza - znalazlem taki jak ten czarny, ale z 2 x wiekszymi znakami - polecam, fajnie to wyglada!

->JacekT

Widzialem go ostatnio, fajna konstrukcja razem z selektorem :)

->andrea29

Da sie zrobic :)

->kafka

Nie przejmuj sie, napewno jest ktos, kto Cie bardzo lubi :)

->darkul

Dostalem tel. ze plytki gotowe :)

-veteran

daj linka do tego wyswietlacza

ja bede bral jak najwiekszy - ale bez przesady :-)

- jar1

co do obudowy czekam na twoje propozycje

najpierw chyba musimy otrzymac plytki od veterana

a potem poskldamy to do kupy

Fajne wyswietlacze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mialem jeszcze jeden, poszukam puzniej :)

I jeszcze zobaczymy, co chlopaki z DIYAudio powiedza:

Ukryta Zawartość

:):):)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-. veteran: to taki większy wyświetlacz penie mi się spodoba (wzrok mi się trochę sypie).

Jestem zainteresowany. Może BTW zamieścisz jakieś foto działąjacego ?

Nie ponaglam, bo masz sesję, a uzbrajam się w cierpliwość.

Pozdr. i życzę zaliczeń za 1. podejściem.

Witam

Na gieldzie kupilem kilka mikrokontrolerow (zamowione jeszcze nie doszly), wiec po weekendzie wysle kilka pierwszych ukladow :)

Przedwzmacniacz wyglada tak (program zostal "odchudzony" i jezeli ktos bedzie mial jakies specyficzne zyczenia - zajme sie tym w wolnym czasie):

- sterowanie przekaznikiem Power ON/OFF

- selektor w postaci "1 z 7", przekazniki sterowane stanem wysokim, potrzebne sa tranzystorki zwiekszajace wydajnosc pradowa wyjsc mikrokontrolera lub bufor w postaci np. ULN2003

- sterowanie dowolnym wyswietlaczem o organizacji 16 x 2(!)

- regulacja od -95 do 0dB (po wlaczeniu ustawia sie na -95dB - zgodnie z prosba kilku lampowcow - i nie zostaje zapamietana po wylaczeniu)

- mozliwosc "uczenia" sie kodow pilota (jednorazowo wyjmujemy zworke)

- regulacja pilotem: skok co 0.5dB, po nacisnieciu dodatkowego przycisku: co 2.5dB

- regulacja impulsatorem co 1dB (i tak trzeba sie troche nakrecic :)

- funkcja mute

- XLR/niesymetryczne zaleznie od ilosci ukladow pga2310 wlozonych w podstawki

Jezeli ktos jeszcze ma ochote na pre - zostalo 5 plytek.

Uwaga! Sa problemy z pilotami uniwersalnymi - w ich przypadku po nacisnieciu przycisku glosnosc skaczo o 2 "oczka", czyli np. o 2 x 0.5dB (ma to zwiazek ze sposobem wysylania rozkazow przez piloty uniwersalne).

Witam

Może komus przyda się informacja , że układy PGA 2310 są dostępne w firmie ELFA . Nr artykułu 73-199-57 ( DIL) i 73-199-65 (SO-16)

Cena niestety okrutna-116 netto .

Ale za to są dostępne.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

I ja pokusiłem się o sterownik do PGA2310 - sporo uboższy w funkcje, ale łatwiejszy do wykonania. Współpracuje z płytką Veterana, bez optoizolacji - faktycznie, słychać trzaski przy przełączaniu. Oparty o AT89C2051, głośność, balans, przełącznik wejść na I2C - pod PCF8574P + jakiś klucz analogowy sterowany słowem 4-bitowym. Na pilota od TV Philips (RC5) - bez możliwości uczenia się :( Program na razie w fazie pisania - realizuje funkcje jak wyżej, ale ponieważ jest miejsce na 3 przyciski...:) Na dniach spróbuję dać schemat i płytkę w PDF oraz źródło w Bascomie.

[obrazekLUKASZ-140800_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.pepepe1.webpark.pl/pga2310.html , poczta: [email protected] . Uwaga - procesor w podstawce, lutowany od strony druku, a otwory montażowe wyświetlacza nie trafiły tak do końca w wyświetlacz :< Siedzę nad płytką główną :))

witam

w niecierpliwym oczekiwaniu na przesylke od veterana szukam sobie wyswietlacza ktory mi przypasuje do wizji przedniego panela wzmacniacza w ktorym bedzie siedzial m.in PGA. Znlaezc niestety nie moge, a szukam czegos (LCD, PLED byleby 16x2) co "swieci" na czerwono. Moze ktorys z Szanownych Kolegów z czymś takim sie spotkal i moze podac link'a?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

jest już dostępna dokumentacja płytki potencjometru - pod adresem jak wyżej. W komplecie ze sterownikiem daje to kompletny przedwzmacniacz. Zasilanie +-15 i 5V tylko do płytki głównej - łączy się ją ze sterownikiem wielożyłowym kabelkiem. Został do zrobienia selektor wejść.......:))))

Witam ponownie po dluzszej nieobecnosci (praktyki ++).

Do wyslania zostalo jeszcze kilka sztuk potencjometrow (moze ktoras z osob juz go zrobila i jest w stanie podzielic sie uwagami?). Przepraszam za opuznienie, ale za to posiedzialem troche nad oprogramowaniem i jest tak (przydaly sie pomysly Bodo :):

- glosnosc w krokach 0.5dB (2 przyciski pilota)

- glosnosc w 2.5dB do szybkiej regulacji glosnosci (1 przycisk wlacz/wylacz funkcje)

- funkcja mute (1 przycisk)

- power ON/OFF czyli sterowanie przekaznikiem (1 przycisk)

- selektor 1 z 7 (7 przyciskow)

- przypisanie wejsciom jednego z napisow (CD,CD 1, DVD, Tuner, Tuner 1, AUX)

- wszystkie opcje mozna wlaczyc/wylaczyc na etapie programowania

- przyspieszylem troche algorytm

- obsluga enkodera impulsowego (u mnie Bourns)

- wlasnie siedze nad zaimplementowaniem dodatkowej funkcji sterowania wooferkiem (do tej pory napisany byl osobny program, ale chce to wszystko upchnac razem - za duzo zamieszania; jak sie uda - bedzie go mozna wlaczyc/wylaczyc na etapie wprowadzania danych)

... uff, mam nadzieje ze juz nic nie bede musial zmieniac - listing jest za dlugi (prawie 7kB!!!) :))))

Jezeli chodzi o piloty - mnie przypadly do gustu "glowki" philipsa (na allego ich cena to ok. 15zł/szt TV i Cyfra+) - ale nalezy uwazac, zeby nie kolidowaly z posiadanym juz sprzetem (telewizory Philipsa, LG, Daewoo). Uniwersalnych nie polecam - bardzo dziwnie wysylaja rozkazy...

Moduly do Jar wyslalem w poniedzialek, ale z tego co widze, to w pospiechu troszke pokrecilem adres :/ Mam nadzieje, ze jakos dojdzie, chociaz juz powinna byc... priorytet.

Zmian jest kilka - wyjscie dla subwoofera, mozliwosc przypisania nazwy wejsciu... Nawet teraz zastanawiam sie, co jeszcze mozna dodac. Zawsze moge przeprogramowac procka :)

Wlasnie siedze nad nowa wersja dokumentacji - w zwiazku z tym, ze w programie zaszlo kilka zmian, musze ja dostosowac do nowych waronkow.

Odpaliłem wreszcie pre + BLS. Tak się złożyło że obydwa prawie jednocześnie :). Narazie sie grzeje. Co moge powiedzieś w porównaniu do zwykłego potencjometru to jest o niebo lepiej. Ale oczywiście więcej zmian wprowadził BLS :). Teraz trzeba jakieś obudowy skleić :).

[obrazekLUKASZ-152195_1.jpg] [obrazekLUKASZ-152195_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-616-100004034 1170258119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gra bardzo neutralnie, najpierw podlaczylem bls ktory nic nie pogorszył, udynamicznił przekaz, pojawiła się dynamika, przestrzen i wogoole pierwsze wrazenie lux. Później podłączyłem PGA nawyjściu bo podobno tak lepiej, jeszcze sprawdze jak bedzie grał z przed. Co się zmienił troche spadła dynamika jakby złagodziło bls-a, wysokie tony lepsze, czystsze reszta na granicy sugesti lepiej.

To są pierwsze wrażenia jeszcze sprzęt się nie wygrzał, a mój słuch nie przyzwyczaił.

PGA łapie gdzies od 72 db czyli całkiem niezły zakres regulacji.

Dla tych co jeszcze poszukują pilota, a mają jakiś nieszczesny sprzęt (np. telewizor LG, Philps, Cyfra) którym sterują piloty typu główka Philipsa, kupiłem na allegro pilot Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Może komuś się spodoba.

Jak ktoś ma CD Marantza - to jak znalazł. Ma osobną regulacje głośności do telewizora.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.