Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax-500 vs. Yamaha ax-570

DjPawSsio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja może napisze tak szukam wzmacniacza mocnego np yamaha ax 500 podobno ma 2x140 wat na kanał a zarazem żeby miał choć troszkę dobry dźwięk mój limit nie jest duży bo 450zł i chyba się zdecyduję na tą ax-500

Kupiłem już wzmacniacz Yamaha ax-500 Mam nadzieję że będę zadowolony teraz pozostał problem nad kolumnami miałem zamiar kupić polaris classic 200 ale oni tyle sobie życzą za te kolumny że w głowię się nie mieści

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil Scherzo 350

10 Lis 2009, 12:35

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 91 / 119 / 0

Oj kolego kolego, yamaha ax-500 ma 140 wat na kanał ale według DIN, natomiast mocy rms ma 2x85 wat oczywiscie przy 8ohm.

A jakie to ma znaczenie?

Ma bardzo duze znaczenie...jeśli ktoś kupuje wzmacniacz sugerując sie mocą DIN jest w wielkim blędzie poniewaz prawdziwa oddawana moc wzmacniacza to moc RMS.Moc według DIN to ściema i nigdy kupując wzmacniacz nie powinno się nią sugerować.Odnieśmy się np.do ax-500.Ktoś kto ma kolumny 2x140 wat rms/8ohm i kupuje ax-500 sugerując się mocą DIN myślał bedzie ze wzmak w pełni wykorzysta moc kolumn bo przeciez ma 140 wat!!! A tak naprawdę ma "tylko" 2x85 wat.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil Scherzo 350

10 Lis 2009, 13:03

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 91 / 120 / 0

Ma bardzo duze znaczenie...jeśli ktoś kupuje wzmacniacz sugerując sie mocą DIN jest w wielkim blędzie poniewaz prawdziwa oddawana moc wzmacniacza to moc RMS.Moc według DIN to ściema i nigdy kupując wzmacniacz nie powinno się nią sugerować.Odnieśmy się np.do ax-500.Ktoś kto ma kolumny 2x140 wat rms/8ohm i kupuje ax-500 sugerując się mocą DIN myślał bedzie ze wzmak w pełni wykorzysta moc kolumn bo przeciez ma 140 wat!!! A tak naprawdę ma "tylko" 2x85 wat

Musisz sie jeszcze bardzo wiele nauczyc. Krakowska firma Ancient Audio produkuje lampowe monobloki Silver Grand Mono o mocy 2 razy 16 watt i kosztuja one 98.000 PLN. Pomijam relacje cena/jakosc jesli chodzi o dzwiek bo to kwestia indywidualna ale sa one w stanie wysterowac wiekszosc dostepnych na rynku kolumn tudziez odpowiednio naglosnic przecietne pomieszczenie odsluchowe. Jak myslisz dlaczego? Moc wzmacniacza w warunkach normalnego odsluchu ma mniejsze znaczenie liczy sie bardziej tzw. wydajnosc pradowa czyli mozliwosc wysterowania trudnych kolumn ktore maja niska skutecznosc i tendencje do spadku impedancji. Tak jak napisal masterofdeath6 w domu wykorzystujemy maksymalnie kilka wattow i to przy bardzo glosnym sluchaniu. Inna sprawa to moc podawana przez producentow. Czesto jest mocno zawyzona. Porownujac taka Yamahe np z Rotelem moze sie okazac ze te 80 watt Rotela jest bardziej odczuwalne niz 100 watt Yamahy tudziez Rotel radzi sobie lepiej z trudnymi kolumnami. Jesli zas chodzi o moc kolumn w stosunku do wzmacniacza to generalnie nie ma reguly. W latach 80-tych byla tendencja ze do wzmacniacza 80 watt kolumny powinny miec dwa razy tyle czyli 160 watt. Kompletna bzdura. Bardziej liczy sie wydajnosc pradowa wzmacniacza o ktorej wspomnialem wczesniej niz jego moc. Lata temu do tych Twoich Scherzo 350 (wlasciwie to byly Barcarolle 350 czyli wersja eksportowa) mialem podpietego 70-wattowego Denona PMA 560 ktory robil z nimi co chcial. Niesamowicie wydajny pradowo wzmacniacz jak na ta klase cenowa. Pomijam wady i zalety dzwieku. Tak wiec nie opowiadaj bzdur bo sa na forum ludzie mlodzi ktorzy chca sie czegos nauczyc. Idac za Twoimi poradami kupia Tonsile i koncowke mocy Sharpa ktora pobiera z sieci ponad 1000 watt. Tylko co z tego?

Będzie mocne łupanie to z tego :) miałem zestaw Tonsile scherzo i sharp raz kolumny dudnią wzmacniacz taki sobie ;/ nawet nie wiem czy diora ws 504 nie była by lepszą od niego. Dlatego sprzedałem wszystko i zaczynam nowy rozdział :) fakt nie mam dużo kasy nie każdy zarabia miliony. Wiec jak dobrze wybrałem ?????? I jakie kolumny do tego ?? lubię dużo basu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.