Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabli - jakość dżwięku- Pianocraft

moonlit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem PC E-410 do sypialni, to pomieszczenie bardzo trudne do ustawienia, najbardziej pasuje mi by klocki stały dość daleko od głośników. W związku z tym mam pytanie, czy jeśli kable będą miały długość po ok 6 m to czy wpłynie to słyszalnie na jakość dźwięku? w tego typu sprzęcie?

Krotko mówiac, wpłynie...

Nie wiem dlaczego, ale ten sprzet jest szczególnie podatny na zabawe kablami.

Mozna to jednak wyokorzystac. Spróbuj wymienić interkonekt na coś lepszego :)

To dobry test dla wszystkich, którzy tweirdzą, ze trzeba miec system za 20kPLN żeby usłyszeć kable.

..aaa, zapomniłem dodać, że jeżeli wymienisz te zestawowe kable na cokolwiek lepszego to wplynie i to zdecydowanie pozystywnie. Nawet, jesli nowe będą dłuzsze...

Nie wiem dlaczego producenci strzelają sobie w kolano sprzedając taki dobry sprzet sprzet z takim badziewiem. I oczywiście, nie ma co wpadać w paranoje i zakładzać kabli za kilka stów.

Tak jak koledzy Ci radzą, kup dobry kabel z metra w Mediamarkt - i bedzie ok.

Mamy więc dwie fachowe rekomendacje: jedna 2,5 mmm, druga 1,5mm (niewtajemniczonym wyjaśnię że chodzi o przekrój żyły i że większemu przekrojowi odpowiada mniejsza impedancja). Teraz Panowie powiedzcie jeszcze wszystkim DLACZEGO 1,5 mm, a nie 2,5 mm rekomendujecie i vice versa.

Jakew, 10 Lis 2009, 08:06

Nie chca pewnie kolegi wsadać na minę. Grubsze nie wchodzą w zaciski, które w tych kolumienkach pozostawiają wiele do zyczenia...

Jeźeli by Kolega zastosował kable 100 metrowe do głośników to pewnie jakieś pogorszenie dźwięku by było słyszalne, ale przy 4, 6 czy nawet 8 metrach kabla głośnikowego różnica w dźwięku teoretycznie jest niezauważalna dla ludzkiego ucha.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jakew, 10 Lis 2009, 08:06

Kabel ma tez kilka innych parametrów niz impedancja :)

szczególnie kabel sypialniany np. kolor, łatwośc schowania pod wykładziną lub w listwach naroznikowych, ogólnie wygląd bo cos tam spod wykładziny musi jednak wystawać...

Panowie ja też kiedyś myślałem ze grubosc kabla i długość nie mają znaczenia. Myliłem sie! Skontakowałem się z dystrybutorem kabli KLOTZ a tam przesali mi taki fajny wykresik, ale nie wiem gdzie on teraz jest. Ale dorzeczy... Panowie od KLOTZA pisali ze nie ma sensu stować kabli dłuższych niż 5 metrów - czyl max. długosć kabla na stronę to 5metrów. A minimlana srednica kabla jaką należy stosować to 2x6mm2. Na tym wykresie kabel 2x6mm2 miał minimalny spadek, zaśkable 2x10mm2 był idelanie liniowy:-) Oczywisćie nie trzeba kupować kabli KLOTZA 2x10mm2 za 130zł za metr - mam tu na mysli oryginalne kable. Wystarczy kupić kable polskie firmy CableTech ale też trzeba uważać na oszustów, którzy wciskają chińskie zamienniki - mozna to sprawdzić za pomocż magnesu. Ja osobiscie używam kabla CableTech 2x6mm2 i jestem zadowolony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

NOWOROSYJSK, 10 Lis 2009, 08:42

Nie chciałbym zebyś mnie źle zroumiał.

Kable i ich własciwy dobór mają ogromne znaczenie dla jakości brzmienia.

Chciałem tylko zauwazyć, że nie zawsze ta jakosc jest priorytetem.

Sypialnia np. to ostatnie miejsce, w którym podczas odtwarzania muzyki chciałbym sie nad tym zastanawiać :)...

Gdzie Ci wejdą kable 2*6mm, ja już przy tych kablach(poniżej Supra Classic 2*4mm) miałem duże problemy by je włożyć w gniazda niektórych kolumn i wzmaków, a co dopiero mówić o 6mm. Do tego potrzebne jest oprawienie takiego kabla, by nie było potem problemów(dlatego droższe kable w większości są oprawiane).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Pamiętaj jednak, że to co przysłali Ci z Klotza to najprawdopodoniej wykres odpowiedni dla kabli przez nich produkowanych...

gdyby były to zaleznosci uniwersalne dla wszystkich kabli na rynku, zycie byłoby o wiele łatwiejsze :)

1.5mm2 wystarcza , nawet 1mm2

przekrój tego kabla nie będzie oporem dla tej mocy w piano

nawet kabelki takie jak reson 2x0.6mm2 są wystarczające

i ten kabelek też polecam do piano dobrze się wpasowuje do piano brzmieniowo

ale jest ciut drogi

Focal + Naim

Znam tę suprę classic 6.0 :)))

Średnio podniecam się minimalnymi zmianami gdy kable podmienimy, ale ten wyraźnie słyszałem. Taki pastelowy był (wiem że głupio brzmi ale tak mi się kojarzy); taki stonowany, wszystko było takie lekko mniej żywe, nie miało intensywnej barwy ale grało jakoś tak naturalnie.

Serdecznie wszystkim dziękuję za rady! Doradziliście też mi jakie kable głośnikowe kupić, a jaki byście polecali interkonekt? Oczywiście bez szaleństw, powiedzmy do 60 zł.

Sypialnia jest koszmarnie nie ustawna pod audio, wąska, na jednym końcu drzwi przeszklone balkonowe, na drugim szafa z przesuwnymi drzwiami na stałe zamontowana, mało miejsca... w niej też znajduje się biurko przy którym się pracuje słuchając muzyki, i właśnie tam przy nim jest miejsce na klocki a glosniki na drugim końcu pokoju, w okolicach tej szafy. Było by wygodnie po prostu. Z tego co piszecie wynika że można zaryzykować. Na razie ustawiłem ją w moim pomieszczeniu "odsłuchowym" i powiem jedno ja sceptyk uważający kable za X tys zł za czysty szamanizm i ściemę - porównałem interkonekt ( taki tani 50 zł Klotza z tym z zestawu, różnica na korzyść K jest ogromna.

W trakcie zabawy w porównywanie zepsułem go :( rozlutował się przy wtyczce, powiedzcie komu to dać do naprawy? Zwykłemu elektronikowi? zwykła cyna? kurde nie znam się///

Najlepszy jak dla interkonekt to oczywiście KLOTZ - polecam kupić u Pana na allegro Rogozaudio czy coś w tym stylu. A co do naprawy to polecam cynę WBT z dodatkiem 4% srebra bądź 5%. Zlutować można samemu...

Pozdrawiam

A ja mam IC Profigold (za 49zł) w E810. I jest pięknie :)

Sommer w tej cenie też nie jest zły. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I temat kabli do Piano załatwiony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś Pianocrafta - zamieniłem firmowe kable na Real Cable TDC300 i było super - nawet sobie zostawiłem te kabelki ( może się przydadzą;). Jako IC dałem Qed Qunex 2. Ten zestawik grał lepiej niż niejeden "pełnowymiarowy" - nawet podpiąłem do niego Dali Concept 6 i bez problemu dał radę. Nawet rtochę żałuję ,że sprzdałem - teraz miałbym do gabinetu.

Te IC też nie są złe. Poważnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja myślałem, że jak już ktoś kupuje Piano Crafta, to po to, żeby juz się nie bawić w audiofilię, tylko kupić sobie taki przyzwoity, ładny sprzęcik i jak to się mowi "słuchać muzyki". Jednak widzę że myliłem się, kable i tu są problemem no 1...

Pewnie wymiana sieciówki też wniesie niezwykle istotne w tej klasie sprzętu zmiany.

Długością 6 metrów się nie przejmuj. Przy takich mocach to 1,5 mm2 będzie aż z zapasem. Interkonektów Klotza nie polecam, szczególnie w konfekcji z Neutrikami. LaGrange jest za gruby do tych wtyków i nie działa poprawnie system mocujący wtyk na kablu. Całość trzyma się na lutach - łatwo zepsuć. Ogólnie ceny na allegro za ten kabel są mocno przesadzone, zresztą jak wszystko u tego sprzedawcy. Podziwiam jego umiejętność wciskania ludziom produktów za takie kosmiczne pieniądze.

Kup sobie takie kable, które łatwo ułożyć, ewentualnie schować (zaadoptować w pokoju). Interkonekt nie za długi bo będzie Ci wystawał zza sprzętu. Resztą bym się nie martwił.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.