Skocz do zawartości
IGNORED

Kolmuny do radmora 5412

szczupak90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja już swoją modernizację audio przeszedłem i bardzo wszystkim dziękuje za pomoc, lecz teraz mój tata potrzebuje pomocy.

Dostał za flaszkę starego radmora (amplituner) 5412, który jest bardzo potężnym wzmacniaczem, dysponuje mocą 50W na kanał, porównując do japońców ok 100-150W. Wujek wymienił w nim wszystkie kondensatory i zaczął grać. Podłączyłem wzmacniacz do moich tannoy m4 i w ogóle to nie zagrało, były bardzo mocne przesterowania, ewidentnie przez małe kolumny.

Wzmacniacz potrzebuję bardzo dużych kolumn i dobrze, bo mój tata oczekuje mocnego mięsistego basu, nie wiem czemu uparł się na altusy 110, czy 140. Sam ich nie słyszałem, ale ponoć grają słabo. Głównym założeniem jest ten bas, kolumny będą grały w rocku, głównie polskim i na dodatek z użyciem korektora (zestaw z tej samej serii).

Czy w takim razie jestem skazany na te atlusy? Czy może poradzicie coś lepszego brzmieniowo, cena jak najmniejsza, powiedzmy ok. 500zł. A, i bym zapomniał o metrażu, salon ma tylko 20 m, ale łączy się z jadalnią, kuchnią i korytarzem, a całość tych pomieszczeń ma już blisko ok. 50 m.

Słyszałem opinie, że te radmory potrafią zagrać tylko z altusami, a altusy brzmią najlepiej na radmorach. Ciekawe.

No nic, czekam na komentarze i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/59265-kolmuny-do-radmora-5412/

Eh, pokazałem tacie przed chwilą kolumny z allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stwierdził, że membrany są za małe, a obudowa musi być bardzo cienka skoro dała się tak wygiąć.

A co powiecie o tych kolumnach, myślę, że gdybym miał 750zł to bym się nawet nie zastanawiał.

Ukryta Zawartość

Za Chińskiego Boga nie rozumiem jak można takie kolumny sprzedawać za 750 zł ....

A druga uwaga: JAK MOŻNA dawać 2 głośniki Uni-Q do jednej kolumny ????

wydaje mi się że konstrukcja coś nie bardzo wyszła ....

pozdr - Krzysiek

To nie jest żadne DIY, tylko Fidek czyli Made in China i te głośniki to chińczyki.Więc gościu chyba ostro kit ciśnie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Więc dzięki za ostrzeżenie, myślicie żeby zgłosić sprawę do allegro, jeszcze ktoś się naciągnie.

Licytuję kolumny altus 140:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więcej jak 400zł nie dam, ale i tak pójdą za więcej.

Ukryta Zawartość

Te Altusy kopnięcie mają, wiem bo sam mam ale model 110.Jednak ich słuchanie potwornie męczy właśnie ze względu na głośnik wysoko tonowy GDWT.Jeśli chcesz słuchać GŁOŚNO i nie przejmować się jakością to polecam.Bynajmniej trochę modyfikacji i już grają o wiele kulturalniej tzn. grubsze kabelki w środku, wymiana watoliny na tzw.piramidki i odwrócenie + i - w GDWT .Efekt jest całkiem ciekawy,aż ciężko poznać że to Altus, w 140tkach może być nawet lepiej ze względu na większą średniotonówkę i bas bo gwizdek jest taki sam jak w modelu 110 (9/80).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Bynajmniej na kup teraz można bardzo ładne wyhaczyć za 450-500zł ale podejrzewam że jak ktoś ma takie na strychu to odda taniej tylko w tym przypadku często trzeba odnawiać już zawieszenia bo parciały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.