Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy odsłuch nowych ref. monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Fox, jeśli udowodnisz swoje zarzuty, to pogadamy, bo na razie to tylko trollujesz i wypisujesz świństwa pod moim adresem. A ja tego nie lubię, taki już dziwny jestem. A wyszukiwarka podobno naprawiona (jest wątek na Bocznicy). EOT.

jozwa, nie mam zamiaru nic nikomu udowadniac, po co i tak nic sie nie zmieni... nie zmienilo sie kiedys, po roznych zadymach kiedy wychodzily ciekawe rzeczy, to i teraz sie nic nie zmieni... a moim wpisem, tylko skomentowalem Twoj wczesniejszy... sam prowokujesz zadyme, a pozniej "zaraz sie zacznie" :/

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jak to moja ś.p. Babcia mawiała: "kto się lubi ten się czubi".

A wracając do tematu - kiedy można byłoby posłuchać?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb.

Może to i prawda?

Redaktor

Widzę gołyma oczyma,że nie wiesz ile kilometrów bym musiał przejechać na ten odsłuch...

A więc trzeba polegać na rzetelnych opisach?Wiadomo,że ugruntowaną opinie posiąść można dopiero organoleptycznie i to przy pomocy swoich własnych nie zapożyczonych narządów.

Co to ma wspólnego z trolowaniem?Nie wiem!

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Dla jasności, czy pretensje są do mnie, czy do wszystkich uczestników odsłuchu, który o zgrozo się odbył? Jeśli to drugie, to może na PW?

Wracając do meritum wątku.

Proszę Kolegę, który czestował podczas odsłuchu awangardowym jazzem z kontrabasem,

o ujawnienie co to za płyta :)

Chętnie poznałbym ją blizej.

Proszę bardzo: ABCD Braxton Anthony / Dahlgren Chris -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Wyjaśniło się, skąd ten dziwny kierunek dyskusji. Otóż jeden z forumowiczów napisał mi właśnie na PW, że taka jednomyślność uczestników odsłuchu jest dziwna i poniekąd podejrzana. Odpowiedziałem mu, ze nie wiem, dlaczego ma to być problem dla mnie, i jeśli chodzi o mnie to tyle. Może jednak inni uczestnicy naszej małej imprezki odsłuchowej będą mieli więcej do powiedzenia na ten temat.

Redaktor, 24 Lis 2009, 19:46

>...Może jednak inni uczestnicy naszej małej imprezki odsłuchowej będą mieli więcej do powiedzenia na ten temat.

Trzeba przyznać, że trudno się z tym nie zgodzić - to bardzo podejrzana sprawa. Mozna łatwo wysnuć wniosek, że nikt nie śmie rzucić cienia oskarżeń o jakakolwiek niedoskonałość systemu Redaktora.

Jak już mam się strasznie czepiać, to nie lubię brzmienia jakie preferuje redaktor - ale to wyraźnie zaznaczyłem na początku. Kolumny są za duże, mają za niskie podstawki i kompletnie mi sie nie podobają wizualnie...

Co nie zmienia faktu, ze brzmieniowo nie zauwazyłem żadnych wad. I pomimo tego co wyżej napisałem i tak chcę słuchac na nich muzyki. Być może dwie, czy trzy godziny to za mało, żeby oswoić sie ze sprzętem i rzetelnie obnażyć wszystkie jego słabości. Po dłuższym osłuchaniu, z pewnością coś się znajdzie.

Zawsze się znajduje, a jak się nie znajdzie to się wymyśli.

... już nie raz miałem poczucie odnalezienia Gralla :)

Choć może, po prostu to są cholernie dobre kolumny i stąd jednomyślność.

Nie ma nic łatwiejszego jak wprosić się na kolejny odsłuch i sprawdzić to samemu.

>Redaktor, 24 Lis 2009, 19:46

>

>>...Może jednak inni uczestnicy naszej małej imprezki odsłuchowej będą mieli więcej do powiedzenia

>na ten temat.

...a tak poza tym, nie mam zadnego interesu w tym, żeby lubić sprzęt redaktora. Znamy się zaledwie od dwóch odsłuchów, pierwszy miał miejsce ponad rok temu. Monitory poznałem i zamówiłem podobne zanim dowiedziałem się kto je będzie uzytkował.

..i to chyba wszystko co mam do zeznania w tej sprawie :)

A JA ODSŁUCHAŁEM WCZORAJ. ZAMÓWIŁEM.

Do odsłuchu podszedłem dość sceptycznie, ale ponad godzina spędzona na leniwym słuchaniu pozwoliła stwierdzić, że głosniczki rzeczywiście b. ciekawe. Transparentność, dobra stereofonia, dobrze kontrolowany i niski bas, niemęczące skrzące się sybilanty. Aczkolwiek podkreśliłbym olbrzymią transparentność (nie wiem jak to nazwać w sumie)- zwykłe przepięcie na inny wzmacniacz zmieniło sygnaturę dźwięku znacząco. Przy takiej cesze tych kolumn - drobne niuanse można korygować chociażby kablami. Przynajmniej na to by wyglądało. W mojej ocenie relacja cena/jakość na bardzo wysokim poziomie.

Cóż - więcej napiszę za 3-4 tygodnie jak już dotrą do mnie i jak się ciutkę oswoją z moim zestawem/pokojem.

> Może jednak inni uczestnicy naszej małej imprezki odsłuchowej będą mieli więcej do powiedzenia na ten temat.

Aby dobrze ocenić jak brzmi wybrany element toru audio muszą być spełnione następujące warunki:

- znana akustyka pomieszczenia

- znany sprzęt towarzyszący

- porównanie z innymi elementami o znanym brzmieniu

- słuchanie dobrze znanych nagrań

- optymalne miejsce odsłuchu

- spokój , możliwość skupienia

- odpowiednio długi czas odsłuchu

ŻADEN z powyższych warunków nie miał miejsca podczas naszego odsłuchu !!!

Po prostu gdy w pokoju o powierzcni 20m2 siedzi 7 facetów to nie ma możliwości stworzenia odpowiednich warunków do odsłuchu. Ale też celem spotkania nie był krytyczny odsłuch, raczej ogólne zapoznanie się z kolumnami oraz spędzenie czasu w towarzystwie osób o podobnych zainteresowaniach.

To co niewątpliwie dało się usłyszeć to nisko schodzacy, mocny i bardzo dobrze kontrolowany bas. Dało się również usłyszeć, że brzmienie bardzo się zmienia wraz ze zmianą konfiguracji zestawu np. zmiana z jednego wzmacniacza na drugi, co świadczy o dobrej przezroczystości akustyczej kolumn.

Ogólnie miałem wrażenie , że słucham bardzo dobrze zestrojonych i przyjemnie brzmiących podłogowych zestawów 3-drożnych.

Słowo "podłogowych" oznacza, że mieliśmy do czynienia z pełnopasmowym brzmieniem o dużej skali dżwięku, ale jednocześnie w brzmieniu trochę zabrakło mi tych cech które dają bardzo dobre monitory - a więc spójności , namacalności i obecności w zakresie średnicy.

I to wszystko. Dokładniejszego opisu nie da się zrobić.

pozdr.

Arkadix

• Redaktorzy

Ponieważ Whitesnake wspominał o możliwości wpadnięcia ze swoim wzmacniaczem, to może coś za parę dni zorganizujemy? Imprezkę bis.

W tym tygodniu chętnie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

W tym tygodniu pasuje mi tylko środa lub czwartek.

No i musiałbym przywieźć sprzęt troche wczesniej, zeby złapał oddech przed podłączeniem.

Róznice temperatur sa już calkiem spore.

modrzew47, 30 Lis 2009, 18:15

>Redaktor

>W Barburke będziecie odsłuchiwać?To nie będzie rzetelny odsłuch,napewno.Za duże ciśnienie w

>organizmie.

To chyba błąd kalendarza.

W moim 04 grudnia przypada w piątek, więc jest jeszcze szansa na zachowanie rzetelności.

Zresztą ten odsłuch ma mieć tylko watrość poznawczą, to nie ABX.

• Redaktorzy

Protestuję! Dla mnie Barburka to nie święto, nie czczę. Słuchanie będzie z grubsza na trzeźwo, tzn. jeśli sprzęt pozwoli się na trzeźwo słuchać.

Eee,tam.Ważne żeby opis był na trzeźwo!!Bez ściemy tylko!Chociaż słyszałem,że po trzech głębszych dźwięk jest nieco mniej agresywny a po pięciu to już jest ABX i to bez XYZ.

• Redaktorzy

To wprawdzie nie test tylko prywatne słuchanie dla przyjemności, ale co do opisu, to ja zwykle piszę recenzję na bieżąco podczas odsłuchu, potem tylko odczytuję gryzmoły i wygładzam ewentualne błędy językowe. Tak że jeśli odsłuch nie jest na trzeźwo, to i recenzja nie będzie na trzeźwo :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.