Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy odsłuch nowych ref. monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj dostałem monitory. Siedzę, słucham i nie mogę wyjsć z podziwu. Wiem, ze to mocno nieobiektywne, ale to jedne z najlepszych kolumn jakie w zyciu słyszałem, a z pewnością najlepsze jakie miałem w domu. Jeśli cokolwiek miałoby sie poprawić po wygrzaniu - to na razie, nawet nie potrafie sobię wyobrazić co to miałoby być.

Wspaniale zaczyna się ten rok...:)

Jak podładuje baterie, to wkleję kilka zdjęć.

mysioperz

Generalnie można powiedzieć,że Bonasus to dobry wzmacniacz,jak gra z tyloma kolumnami dobrze.

Ja go słuchałem z ASW Magadis i radził sobie dobrze...aż byłem zdziwony.Magadisy w końcu kosztują sporo i duże dość są.Mimo wszystko jednak jak podpieliśmy monosy Passa w czystej klasie A i do tego single ended,zagrało jeszcze lepiej.Minimalnie ale jednak.

Pierwszy dzień (i kawał nocy) odsłuchu za mną, czas więc wejść w temat nieco głebiej.

Zacznę od tego, ze w moim egzemplarzu zwrotnice sa umieszczone wewnątrz skrzynek, a okablowanie nie jest srebrne tylko miedziane. Kwestia umiejscowienia zwrotnic wewnatrz kolumn podyktowana była chęcią maksymalnego skrócenia okablowania samej kolumny. Trochę bałem się konsekwencji zmniejszenia pojemności skrzynek, ale jak się okazało - bezzasadnie.

Nie wiem, czy tylko dzieki powyzszym zabiegom, czy także dzieki typowi uzytego okablowania brzmienie stało się masywne, soczyste i pełne, zachowujac przy tym swój przejrzysty charakter i niesamowita dynamikę znane mi z odsłuchów u redaktora. Tak wlasnie miało być, tak opisywałem swoje wymagania producentowi i dostalem dokładnie to czego oczekiwałem.

Dodatkowo trochę kombinowałem wczoraj z basem. Dostalem, wraz z kolumnami dwa zestawy różnych tub basrefleksu dla ostatecznego doszlifowania poziomu schodzenia. Nie będzie niczym odkrywczym stwierdzenie, że dłuzszy powoduje bardzo punktowy, kontrolowany ale ograniczony w zejsciu bas. Po zastosowaniu krótszego natomiast, granica schodzenia zdaje sie nie istnieć na poziomie słyszalnym, za to wystepują wyraźne problemy z lokalizacją instrumentu, znikaja kontury. Trudno bedzie znaleźć kompromis, ale z ostatecznymi decyzjami poczekam do wygrzania sie kolumn.

Póki co, graja sobie z odtwarzaczem na "repeat all", a ja z niecierpliwościa czekam na powrót do domu.

Wrzuce dzisiaj kilka fotek.

whitesnake, 4 Sty 2010, 13:09

>Dodatkowo trochę kombinowałem wczoraj z basem. Dostalem, wraz z kolumnami dwa zestawy różnych tub

>basrefleksu dla ostatecznego doszlifowania poziomu schodzenia. Nie będzie niczym odkrywczym

>stwierdzenie, że dłuzszy powoduje bardzo punktowy, kontrolowany ale ograniczony w zejsciu bas. Po

>zastosowaniu krótszego natomiast, granica schodzenia zdaje sie nie istnieć na poziomie słyszalnym,

>za to wystepują wyraźne problemy z lokalizacją instrumentu, znikaja kontury. Trudno bedzie znaleźć

>kompromis, ale z ostatecznymi decyzjami poczekam do wygrzania sie kolumn.

>

W moich kolumienkach rowniez sa bardzo dlugie wyloty basrefleksu.Przy tak duzych kolumnach (wymiary-vide strona producenta Sundial), ktore graja w pomieszczeniu 15m2 mam takie same spostrzezenia jak Ty, tzn bas jest bardzo punktowy, kontrolowany, schodzacy do poziomu mnie zadowalajacego.A wiec wszystko zalezy jakie masz pomieszczenie.

chipendal, 4 Sty 2010, 14:58

Bezpośrednio, moje pomieszczenie odsłuchowe to jakieś 30 m2. Przy czym, cale mieszkanie to jeden wielki open space, więc jest co nagłasniać. Dzieki temu, jak i nieregularnosci pomieszczenia nie mam wielkich problemów z akustyką. Dotąd jednak, nie kazdy zestaw dawał sobie radę z powierzchnią... a ARM plus Bonasus, spisuja się znakomicie.

Do korygowania basu przejdę dopiero po wygrzaniu kolumn. Mam wrażenie, że z kazdą chwila zyskuja więcej swobody w graniu, wiec zobaczymy jak będzie kontrolowany bas po powiedzmy tygodniu.

mysioperz, 4 Sty 2010, 14:02

Tak na szybko :). Podstawki wyzsze o 2,5cm. Fornir ciemny, dopasowany do reszty zabawek, lakierowane na piękny mat, z zachowaniem struktury drewna...

Szkoda, ze zdjecia nie oddają ich prawdziwego piekna.

Może lepiej zorganizujmy jakiś odsłuch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Coś chyba nie ten format zdjęcia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masza1968, 4 Sty 2010, 19:52

>O! Widzę znajomego Linna :)

>Świetny fornir.

Linn się pieknie wpisal w calość - nawet kolorystycznie. Na razie nie znajduje godnego następcy...

Moze, gdybym wyszedł z winyli na jakiś czas, zaczałbym patrzec mniej krytycznie na CD.

A tak, brakuje mi motywacji...

i kilka w swietle dziennym :)

Ukryta Zawartość

post-19978-100006145 1262633029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lulu, 4 Sty 2010, 20:16

>śmiesznie wyszły :) a są takie ładne.

Niestety, trudno to pokazać na zdjeciu.

Szczególnie bez wiedzy o tym jak wtapiają się w otoczenie, bez prawdziwej kolorystyki, bez struktury powierzchni :).

whitesnake

>>Szczególnie bez wiedzy o tym jak wtapiają się w otoczenie,bez prawdziwej kolorystyki,bez

struktury powierzchni.

Tą wiedze posiadasz(profesjonalną)czy tylko taką...jak moja żona,periodykalną?Bez urazy tylko.

modrzew47, 4 Sty 2010, 20:43

No i kompletnie nie wiem co Ci odpowiedzieć...

Fajny z Ciebie chłop, na ogól sie z Tobą zgadzam - ale czasem jak przysuniesz z innego wymiaru, to kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić :).

Bez urazy, ja naprawde nawet nie wiem czy sie czepiasz, czy starasz cos doradzić :)

modrzew jako koneser przedmiotów uzytkowo-ozdobnych zawsze sie czepia

zreszta ja tez -dziwnie wyglada ta podstawa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

whitesnake

Moja żona do dzisiaj mnie nie rozgryzła a trwa to,ooo hoho a może więcej.

Nie czepiam się,boś nie tramwaj a fajny gość.Proporcje to coś najważniejszego w projektowaniu w zestawianiu przedmiotów również.Ten stend...to nieporozumienie.Można oczywiście to rozwiązać i pare firm to zrobiło.

whitesnake

Tutaj Chario zrobiło to o czym myślę.Na dole jest materiał przepuszczjący niskie tony bez zniekształceń i w podobny sposób można rozwiązać problem tych dużych jakby nie było "monitorów".

Optycznie kolumna będzie wyglądać jak wolnostojąca.I tak wygląda na taką,dlatego dziwacznie wygląda

stend.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zapomniałem wkleić,skleroza.

Ukryta Zawartość

>modrzew47

>Cir

Nie kazdy musi lubić rozwiazania rodem z Audio Note, ale dla mnie to klasyka.

Wielkie monitory na standach, wygladają niesamowicie. Rozmiary głosników narzucaja swoje wymagania konstrukcji, a nie wyobrazam sobie jaka bryła powstałaby z tego gdyby któś chciał pociagnać tę skrzynkę do rozmiarów kolumny wolnostojącej. Tak przynajmniej zachowano wizualną lekkosc konstrukcji.

Zdjęcia pewnie nie oddają proporcjonalności tego zestawienia. W rzeczywistości wygladaja rewelacyjnie.

Poza tym gdybyś ich posłuchał to postawiłbyś je w centrum salonu, nawet gdyby były pociągnięte wsciekłym rózem :) - zapewniam Cię...

Nie przejmuj sie estetyka podstawek az tak bardzo,bo najwazniejsze,aby te kolumny po 300 godzinach

zagraly jak trza[tak mysle],a wtedy zapros niedowiarkow na odsluch-wtedy tylko beda ochy i achy i

na podstawki nikt nie zwroci uwagi.Ciekaw jestem czy podstawki byly w kpl. z kolumnami???

Najlepiej podaj ich cene np.5000 i powiedz wszystkim,ze to ostatni krzyk mody i ze probowales rozne,

ale tylko dzieki nim ten dzwiek-gwarantuje,ze w przeciagu tygodnia podstawki zarobia na kolumny.

jak dla mnie duze wrazenie przypadkowosci w konstrukcji jako całosci

sam chciałes o wygladzie :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

hmm..nie wiedziałam, że jestem, aż tak wymagająca...prawie straciłam przytomność z wrażenia i chyba obśliniłam klawiature na ich widok:)biorąc pod uwagę soczyste brzmienie, o którym piszesz to z tych Twoich monitorów powinien się rewelacyjnie przesączać kawałek Portishead - Glory Box, polecam sprawdzic-dreszcze gwarantowane..:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.