Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny używane do ok. 3500 pln

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym Focali 816 v bez odsłuchu nie skreślał. Również magnezowo-aluminiowa kopułka nie może być taka zła, skoro nadal jest montowana w tańszej wersji elektry i wszyscy recenzenci wypowiadają się o niej w dobrych słowach. Warto również posłuchać 807 V - w tej cenie są już nowe do dostania. Gdzie nie gdzie oceniają je wyżej niż model 816 V...

Kopułka gra czy może słuch się przytępia?

Nie wiem, ja jakoś nie trawiłem ani berrylu (miałem pół roku i wystarczy) ani tioxidu tym bardziej (mam do dzisiaj, tyle że nie używam ich do normalnego słuchania) a z Focali generalnie chyba już na zawsze się wyleczyłem, przynajmniej jeśli chodzi o kolumny sygnowane marką Focal-JMlab (czy tam na odwrót) może innym jakoś lepiej wychodzi aplikowanie tych głośników...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

fokale wogóle sa beznadziejne...najgorsze w swojej cenie ;)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

>Jak fokale to na allegro sa do kupienia chorusy 816V :)

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z całą pewnością bierz te focale......bardzo dobra propozycja.......nie masz się czym przejmować w 16 metrach będzie ok...polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam, ja mam pokój 20m2 i Focale 816V grają w nim świetnie, dlatego nie należy się sugerować danymi producenta, zupełnie się też niezgodzę że w Focalach 816V tweeter jest nieakceptowalny, ponieważ jest bardzo jedwabisty i naturalny, pozatym w tym przedziale cenowym do 7tyśięcy nie słyszałem kolumn gdzie góra pasma była by tak szczegółowa, mnie taka prezentacja bardzo oczarowała doszła do tego jeszcze świetna dynamika i nisko schodzący bas, słuchałem też Kefów i MA, nie są to złe kolumny ale dla mnie Focale były poprostu lepsze.

"Meloman88" maksymalne pasmo dolne tych focali 816v Chorus 816V to 47hz!!!!!!!!! Nie nazwałbym tego niskoschodzącym basem... Jak to dla mnie to jest to stanowczo "za wysoko" -mam tu na myśli dolne pasmo- za taką kwotę.

Ktoś tu wcześniej pisał że te Focale bardzo długo się wygrzewają. Jeżeli zatem piszecie że góra w tych kolumnach jest jedwabista, to albo macie inne pojęcie jedwabistości niż ja (dla mnie jedwabiste to są Dynaudio w dobrej aplikacji albo tioxidy Focala z lampą), albo ja słuchałem koszmarnie niewygrzanych tych kolumn. Ale i tak ciężko mi uwierzyć w to żeby po wygrzaniu mogły nastąpić tak gigantyczne zmiany w brzmieniu tego tweetera żeby się przeistoczył z szorstkiego w jedwabisty.

"don111" Prawdopodobnie jak w większości kolumn jest jakieś +/- 2-3db "odchyłu/uskoku" w paśmie - w rzeczywistosci moze być większe bądź mniejsze trzebaby było sprawdzić. Według mojego skromnego zdania dolne pasmo powinno zaczynać się od min. 40-35hz.

Sam osobiscie używam kolumn o dolnym paśmie 23hz z obudowy zamkniętej.

>>"Meloman88" maksymalne pasmo dolne tych focali 816v Chorus 816V to 47hz!!!

ale to jest w + - 3 decybelach. Niżej też jest (39 Hz) tylko ciszej. Poprostu fokal nam tu skrupulatnie to rozpisał. Poza tym papier to papier - swoistego rodzaju reklama zawsze będzie w manualu urządzeń :/

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Meloman88 z czym 816 gra u Ciebie?

Słuchałem ich z Vincentem 226 + s2, 236+s6, Xindakiem MT3 + cd06, 6200 +cd06, moim Mjuzik Angelem + Vincent s6, Marantzem 7003, NADem chyba 355 i jeszcze z kilkoma wzmakami i cedekami. Kable też co raz to zmieniane i zawsze coś nie tak. Brak najwyższego pasma, ostro w okolicach 1-4kHz, środka brak!, niskiego basu trochę było, ale średni bas nie naturalnie wyolbrzymiony.

Nawet z moim MA na lampach Mullarda + anti-Ic + anticables + cd Vincent S6 było za ostro i bez środka, za to z wielkim buczącym basem. Według mnie są to kolumny tylko tych co lubią techno czy inne umpa umpa. Dali Ikon 6 przewyższają je w każdym aspekcie, a kosztują 60% tego co focale.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

>>L3VY

Być może Vincent 226 był naprawde do d.... Ja mam 226 mk2 (3 wersję 226) i jest średnica tłusta i wyraźna. Gitara Knopflera poemat. Ale na początku nie było kolorowo i widze ze nie tylko ja to pisze wiec musi być coś na rzeczy. Fokale muszą się rozgrzać!

.

No to musiało coś być z Twoim systemem nie tak skoro słyszałeś też wielki buczący bas. Kupując te kolumny przede wszystkim zwróciłem uwagę na to ze bas jest doskonale kontrolowany i nie będzie walał sie po kątach. Albo to Twój pokój...tak jak szewc bez butów chodzi może i u Ciebie z akustyka było coś nie tak :))))

.

Nie słuchałem tego u siebie. Pokój faktycznie ze słabą akustyką, ale to tak samo jak w Audio Show, jedne grają, drugie nie, a przecież wszystkie stoją w podobnych pokojach. Tak samo z odsłuchami v816, które totalnie nie zagrały, a po podstawieniu dokładnie w ich miejsce Ikon 6 było od razu o wiele lepiej.

Oczywistym jest że to moje własne zdanie, ale nie tylko ja mam takie wrażenie że te 816 to gniot w porównaniu do Ikon6.

A powracając do meritum to za 3500zł proponuję Usher x-718 lub indywidualny projekt SonusOliva.

>>Oczywistym jest że to moje własne zdanie, ale nie tylko ja mam takie wrażenie że te 816 to gniot w porównaniu do Ikon6.

haha dobre. Słuchałem Ikonów 6. Ładnie grają. To wszystko. Jak można wogóle porównać te kolumny? To inna szkoła brzmienia i budowania sceny. Bas zdecydowanie lepiej kontrolowany w fokalach; w ikonach troszke bardziej za to konturowy; w fokalach tłusta średnica; w ikonach bardziej odchudzona itp itd ale żeby rzucać słowo "gniot" w porównaniu? Pasujesz kolego na forum BMW żeby rzucać tam takie sformułowania w kierunku posiadaczy audi i mercedesów :)))

.

"w fokalach tłusta średnica; w ikonach bardziej odchudzona"

Z czym słuchałeś? Moje wrażenia i jeszcze kilku osób razem słuchających są zupełnie odwrotne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.