Skocz do zawartości
IGNORED

Kto z forumowiczów mieszka poza Polską i gdzie?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem takiego info w innych tematach, a ciekawi mnie, gdzie kto siedzi poza polską. Być może uda się nawiązać kontakty...? Sam mieszkam w Brukseli obecnie. Chętnych proszę o wpisywanie - może ktoś również mieszka w Belgii, okolicach, i możnaby było się spotkać, etc.

Powrót po dłuższej przerwie...

Andrea29 mimo prób takiego wątku nie znalazłem, ale jeśli go odszukasz to daj proszę znać. Choć tak czy inaczej w wątku pt. Skąd jesteście emigranci i tak będą mniejszością, dlatego ten wątek. Fajnie wiedzieć że jest ktoś na Zielonej, ktoś na Ukrainie, no i Ricardo mnie rozwalił tą Papuą Nową Gwineą. Czekam na dalsze wpisy, może ktoś jest z Belgii, przypuszczam, że i w Niemcowni wielu Rodaków mieszka, no i wyspy jednak powinny być silnie reprezentowane ;)

Zobaczymy, może założymy sobie Klub Emigranta nawet ;)

Pozdrawiam wszystkich.

Romek

Skynard, a może kucykiem w Burkina Faso jesteś?

Anzelm, Jaculek - panom już dziękujemy.

Witamy Finlandię ;)

Tak się zastanawiam, czy aby umiejscowienie tego tematu na bocznicy nie ograniczało poważnie jege zasięgu - wszak wiele osób w ogóle tu nie zagląda... Może zwrócić się do Admina o jego przeniesienie np. do zakładki Kluby albo Stereo - tam w końcu powstają też takie tematy (Stereo).

romekjagoda

Muszę się przyznać że jestem wstrętnym kłamczuchem, nie wiem nawet gdzie dokładnie jest Papau. Szara Polska za oknem, nie żadne Papau:)) Ale przynahjmnie "swoja" ta szarość...:))

Swoją drogą mam bardzo dobrego przyjaciela w Antwerpii który jest w temacie audio głęęboko. Mówi że nie ma z kim gadać, Belgowie to durnie a znaczna większość Polaków to oszuści, awanturnicy-pijacy i kombinatorzy;/ Możesz jakoś to potwierdzić/zweryfikować? Jak Ty uważasz? Jakie masz doświadczenie tam w tej kwestii???

Ricardo, kłamczuchu! :P A ja naiwny...

Co do Twojego kolegi w Antwrpii, to on jest Polakiem czy Belgiem, czy innej narodowości?

Co do Belgów, to nie mam o nich zbyt pochlebnego zdania - ogólny poziom inteligencji społeczeństwa jest dość niski. Mówiąc wprost często sprawiają wrażenie ludzi, których myślenie boli... Pewnie krzywdzę jakieś 50% Belgów, ale głupotę na codzień widać najbardziej.

Co do Polaków to niestety stereotypy wychodzą. Ja mam tu wielu b. fajnych znajomych, na poziomie. Moje kontakty ograniczają się poza kilkoma wyjątkami jednak przeważnie do ludzi pracujących w firmach międzynarodowych, instytucjach UE, więc na pewno nie mam podstaw jednoznacznie stiwerdzać. Sądzę, że jak każda emigracja także i Polacy w BE są po prostu odzwierciedleniem struktury nasego społeczeństwa. Wielkich różnic bym się tu nie spodziewał.

Pozdro.

PS.

Witamy Suomi ;)

Proszę o wpisywanie się tylko osoby, które faktycznie mieszkają za granicą i niezaśmiecanie wątku.

Coś mało nas... A mam wrażenie, że na forum jednak więcej emigrantów się przewija. Dalej, nie bać się, wystąpić! ;)

Romus to mowisz ze te Belgi to cymbaly....ajajajajaj i co ? jakos wytrzymujesz??

Potrzebujesz prase polska?? dla duszy

i porzadne zupy Winiary???

to daj znac

Jak daleko jestes z emplemetacja kultury polskie w Belgii??

to daj znac

Zyczlywie

Czeslaw z Podlasia

Ricardozamora pisał o mnie (dzieki ci bardzo)

Mieszkam od 5 lat w Antwerpii,i wyjazd do belgii jest moją życiową porażką. Nie cierpie tego kraju,wszystkiego co z nim związane a belgów jeszcze bardziej. Belgowie są okropnie fałszywi,niby z nimi rozmawiasz normalnie a za plecami robią cie bandytą,"Polaczkiem który rozwala lusterka w samochodzie. I nie mówie tego na podstawie stereotypów które krązą ale na własnym "doświadczeniu".

Co do Polaków...nie mam poprostu pytań,nie wiem czy to ja jestem jakiś dziwny ale do tej pory (czyli przez 5 lat) poznałem jednego normalnego Polaka. Cała reszta ogranicza sie do "bujania po mieście",picia i pokazywania "jacy to my jesteśmy wielcy". Nie kreci mnie takie towarzystwo,nie lubie za dużo pić.

hubertus, 17 Lis 2009, 22:03

>czasami mieszkam w kibucu ...

A czym to się odróżnia od niegdysiejszych PGR-ów ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez ostatnich pare lat zamieszkiwałem już 3 różne kraje europejskie i mam juz wyrobione zdanie o tych narodowościach jak i polakach tam mieszkających.

Moje zdanie jest takie że wstyd mi i wole sie trzymać z dala od "naszych" mieszkających poza granicami kraju, oczywiście generalizuje i są przypadki ale większość zachowuje sie jakby kraj w którym przyszło im sie pracować trzeba koniecznie podbić i pokazać jacy to my jesteśmy ważni, zero kultury i szacunku do społeczności która jest u siebie.

Oczywiście brak kultury wynika z braku wykształcenia oraz nieznajomości języków. Brak możliwości komunikacji często wskrzesza złość i wulgarność.

Wystarczy zaobserwować polaków w samolocie, pijani co drugie słowo to k... ehh szkoda gadać.

Może jestem uczulony bo czasami musiałem "pracować" z takimi ludzmi, może ludzie potrzebują sie wyładować po tygodniu pracy i jedynym ich sposobem jest alkohol i tzw imprezy.

Ja też lubie sie zabawić, lubie alkohol, ba lubie sie czasem po prostu dobrze napić, ale nie wszczynam awantur i bójek.

Po prostu wkurza mnie renoma jaką mamy dzieki sobie samym

Ktoś powie że problemem jest to że jesteśmy krajem biednym, nieprawda, jestesmy nauczeni że jak coś leży to można to wziąć, jeśli cos można wziąc to czemu nie wziąc tego więcej, jeśli można czegoś wziąc więcej to czemu nie pakować tego w walizke i sprzedawać w Polsce? Nawet jeśli moge na tym zarobić 5 zł.

Tak jest niestety.

niedziela, wieczór, Polska: idzie chlopak z dziewczyna, jedna reka obejmuje ja w pol, a druga zywo gestykuluje i podaje taki tekst; no k...a, przychodzi do mnie ten je...y warszawiak, zasrany inzynierek ze wsi, p.....i mi, ze te pojemniki maja stac z drugiej strony, wiec ja mu k...a na to...

Okecie, piatek wieczor, samolot do Helsinek: wsiadaja podpici Finowie, zamawiaja alkohole, niektorzy wyciagaja ukradkiem wlasne, po pol godzinie co smielsi probuja poklepywac lub podszczypywac stewardessy

typy sa wszedzie, a oglad zalezy od tego co dana zbiorowosc sprzedaje innym. O Finach - sisu, dobrobyt, Sibelius, Alto, Waltari, architektura, wzornictwo, Finlux, Nokia, hokej, narciarstwo. O nas: Chopin, polish vodka. zapomnialem o czyms?

Nowy2

No to pojechałeś z tą architekturą.Ostatnio w polsce i na świecie liczy się taki arch.Robert Konieczny,są porządne grupy projektowe jak choćby Mobius,Tamizo i wiele innych.Mo tak ja mogę powiedzieć teraz "Swego nie znacie cudze chwalicie"

Jam w Holandii jest, od ponad 2 lat.Mieszkam w malym miasteczku zwanym Bussum.

Czy Holendrzy są podobni do Belgów nie wiem ale belgowie i holendrzy się nie lubią.Oczywiście że grube 60% polaków tutaj to dresy i huligaństwo psujące nam tu opinię.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.