Skocz do zawartości
IGNORED

Dac napięciowy

genek

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o kondensatory wyjściowe nie jest to najgorsze podejście. ;-))

Zamiast zmuszać do poszukiwania jednej wartości np 0,68uF Fikus mówi od ... w góre..

Wartości wynikają z zastosowanej lampy i układu.

Wartości można bardzo dokładnie policzyć aby uzyskać odpowiednie pasmo.

Sygnał na siatkę najlepiej podać w ogóle bez kondensatora. Zredukować tylko wartość Rk aby ustalić odpowiedni punkt pracy lampki.

Jeżeli strach ma wielkie oczy i koniecznie z kondensatorem to malutkie rzędu 0.1 lub w bliskiej okolicy.

:)

Redukcja (wnioskowanie redukcyjne) - wnioskowanie uprawdopadabniające. Rodzaj rozumowania logicznego. Jest to rozumowanie zawodne, ponieważ wnioskowanie przeprowadzane jest od następstwa do racji (kierunek niezgodny z kierunkien wynikania zdań). Możliwa jest bowiem sytuacja, że prawdziwe następstwo prowadzi do fałszywej racji. Aby wnioskować za pomocą redukcji należy być przekonanym, że inne racje są mało prawdopodobne.

czym się raczysz że masz takie jazdy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ciekawy wątek,

ja ostatnio zlampizowałem 6 kanałów mojej zwrotnicy cyfrowej DCX2496 wg tego przepisu (obrazek) imć Łukasza F. Nawet to gra, ale odnoszę wrażenie że brak kondensatoró na wejściu sonicznie był by lepszy. Czy faktycznie można je pominąć mimo 2,5 v napięcia stałego jakie daje na wyjściu AKM ? a jeśli nie to czy nie lepsze będą sporo mniejsze wartości kondensatorów ? jeszcze jedno nei rozumiem dysproporcji w pojemnościach między kondensatorem danym przed siatką a tym przed katodą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yogi

Śmiało można bez kondensatorów przed siatką. Aby zrozumieć dysproporcję wartości uF trzeba użyć przed katodą małą wartość, a potem zmienić np na 47 uF. Usłyszysz od razu o co chodzi.

cypher, 20 Lis 2009, 23:26

""czy zaobserwowałeś jakieś zmiany w dzwięku w przypadku braku rezstora siatkowego""

Pytanie nie do mnie, ale wtrącę swoje spostrzeżenie. Ćwiczyłem ostatnio usuwanie R siatkowego w lampowym pre gramofonowym. Usunięcie go dało zbawienne skutki. 4x więcej dobrego dźwięku gratis. Scena powiększyła się do rozmiarów stadionu. Prawdopodobnie przy podłączaniu DACa będzie podobnie.

mam po dwa ERO MKP 10uF ... nareszcie to gra, miałem przez chwilę dwa moduły zapfilter (4 kanały) bez kondów w torze i grało to pięknie, niestety jeden nie był mój więc po oddaniu zlampizowałem, w poczekalni czeka jeszcze modulik na fetach (robi się płytki i graty już mam) jak dobrze sparuję trany to może też będzie bez konda na wyjściu

dzięku artPaw nareszcie gra to jakoś ... jak ja nie lubię kondensatorów

Dzięki panowie za sugestie . ja mam daca pcm 1791 z wyj napięciowym po zlampizowaniu go wtórnikiem dzwiek był cichy wiec poszedłem dalej w układ srpp pomimo ostrzezen pana MG ze na wyjsciu bede miał zbyt wysoki sygnał. okazało sie ze jest ok czyli dac ma bardzo małe wzmocnienie.na siatkę triody z v- przez konda 470n dałem sygnał rezystory katodowe to 500ohm.zasilanie 200v.po pomiarach okazalo sie ze na drugiej triodzie jest 100v czyli jak pisze pan fikus jest ok. tak domniemam . według waszycz sugestii wywalic konda i zwiekszyc wartosci reztstorów rk obydwu czy rk drugiej triody??? tak aby było 1/2 napiecia zasilania na drugiej???

• 5 tygodni później...

mała korekta, po ustawieniu daca na poziom 0 dB czyli zwiększenia napięcia wyjściowego z DAC wzbudza mi się jedna lampa, sygnał jakby przestrerowany, wróciłem do rezystora siatkowego (miałem 220k) lekko ustąpiło ale dalej jeden z kanałów podpierduje, ma ktoś jakiś pomysł coś ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.